Photofacts.nl
12 mei 2011, 20:49 | | 9721x gelezen

Vraagtekens in Lightroom

Veel mensen hebben vraagtekens bij Lightroom, maar ik wil het nu even hebben over vraagtekens in Lightroom. Zo nu en dan zul je ze wellicht tegen komen, die vraagtekens. Ze staan soms in de bestandenstructuur van Lightroom. Maar hoe komen ze hier en hoe zorg je er voor dat ze weer weg gaan?

Vraagtekens in Lightroom

Wanneer je foto's importeert in de Lightroom catalogus houdt Lightroom voor je in de gaten waar de bestanden terecht komen. Op welke drive? In welke folder? Lightroom weet het. Deze info is ook te zien in de Bibliotheekmodule, in het linkerpaneel, bij de mappen.

Stel je eens voor: je loopt in de winkelstraat om bij de plaatselijke bloemist een bloemetje te kopen, zoals je dat wekelijks doet. Maar op een dag sta je voor een leeg pand en blijkt de bloemist in een ander pand te zitten. Zonder dat je daar bericht van hebt gekregen. Dan is er toch wel sprake van enige verwarring. Want waar is die nu gebleven?

Datzelfde fenomeen kennen we ook in Lightroom: wanneer je een bestand verplaatst buiten (medeweten van) Lightroom om, dan is er verwarring en snapt Lightroom niet meer waar het bestand is gebleven. Dat laat Lightroom dan ook zien met een vraagteken.

Dus: wanneer je bestanden verplaatst met Windows Verkenner (of de Mac variant) of een ander programma, kan Lightroom dat niet zien!

De oplossing is eigenlijk heel simpel: wil je afbeeldingen of mappen verplaatsen, doe dat dan binnen Lightroom. In het Mappenpaneel kun je een map selecteren en verslepen naar een andere map, of een andere drive. Dit verplaatst de mappen daadwerkelijk fysiek van locatie. Net zoals dat gebeurt wanneer je de Windows Verkenner of iets soortgelijks gebruikt.

Het enige verschil is nu dat Lightroom weet waar de bestanden zijn gebleven. Wil je een aantal geselecteerde bestanden verplaatsen van de ene naar de andere map? Selecteer dan de juiste map in het Mappenpaneel, de inhoud wordt dan als Rasterweergave (thumbnails) getoond. Selecteer de thumbnails die je wilt verplaatsen en sleep ze naar een andere map in het Mappenpaneel.

Zie je nog ergens in het Mappenpaneel een vraagteken staan bij een map? Rechtsklik dan op het vraagteken en kies voor 'Ontbrekende map zoeken'. Zoek de juiste map op, selecteer die en Lightroom weet weer waar de bestanden zijn gebleven.

Ontbrekende map zoeken

Tref je een vraagteken aan bij een individuele afbeelding, klik dan op het vraagteken en kies 'Zoeken'. Ook hier zoek je dan handmatig op waar het bestand nu staat, zodat Lightroom weet wat de nieuwe locatie is.

Afbeelding zoeken


  • Peter van Veen

    Over de auteur; Peter van Veen
    Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

delen!

reacties (1)

  • èFJéVermeulen
    Profiel èFJéVermeulen | vrijdag 13 mei 2011, 09:20Een goede tip om dit soort zaken te mijden is:
    2 x op "F" drukken, Lightroom start dan in volledige modus op (in Windows). Zo dwing je jezelf om niet in de verleiding te komen om buiten Lightroom om te werken. Ik heb mezelf aangeleerd om zo te werken. Daarna als je klaar bent weer op de "F" drukken en Windows staat helemaal tot je beschikking. Ik weet niet of dit ook voor de MAC zo werkt. Tis maar een idee.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Cursus fotografie beginners
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 199.00

Cursus fotografie beginners

De kracht van de fotografiecursussen van Liesbeth van Asselt zit in haar deskundige en praktijkgerichte aanpak. Liesbeth is geen 'stoffige' docent, maar een professionele, bevlogen fotografe die haar vak ontzettend leuk vindt en werkt met vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

» lees verder

Top artikel

8 tips om een portfolio samen te stellen

In de basis is het simpel: een portfolio is een representatie van je beste werk. Toch is het samenstellen ervan één van de moeilijkste dingen voor veel fotografen. Want: wat is dat precies, 'het beste'? En voor wie? Op basis van je portfolio word je immers wel of niet ingehuurd. Een aantal vrijblijvende tips en overwegingen.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord