100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Wat is jouw back-up plan voor je foto's?

donderdag 13 januari 2022, 10:40 door | 15.107x gelezen | 32 reacties

Als fotograaf zijn je foto's natuurlijk een belangrijk bezit. Het is daarom erg belangrijk om altijd een goede en recente back-up te hebben van je bestanden. Vaak schiet dit er bij in, dus ik breng het graag nog even extra onder de aandacht. Wat is jouw back-up plan?

Behoefte


Bij het bepalen van je back-up strategie is het slim om eerst te kijken naar je behoeften. Bijvoorbeeld op basis van de hoeveelheid data. Zelf heb ik momenteel 750 gigabyte aan foto's op mijn (2 terabyte) harddisk staan.

Houd rekening met een flinke groei in de komende jaren (ook al heb je dat in de praktijk wellicht niet nodig). Zelf heb ik de twee terabyte van mijn interne harddisk als limiet aangehouden; al mijn back-up opties moeten minimaal aan die twee terabyte kunnen voldoen. Zo kan ik de komende jaren in elk geval vooruit.

Zelf heb ik een tijdje gewerkt met de Drobo. Op zich is dit een mooi systeem voor back-ups, maar het is best prijzig, te traag en uiteindelijk ook niet bijzonder veilig voor je data. Mijn Drobo gebruik ik dus niet meer.

Eén back-up is geen back-up is mij altijd verteld. Het is dus belangrijk om niet slechts een back-up te hebben, maar om twee back-ups te hebben. Oftewel, drie locaties waarop je gehele fotocollectie digitaal terug te vinden is, waarbij er bij voorkeur minimaal één op een andere locatie moet zijn. Zo voorkom je dat je bij bijvoorbeeld een brand zowel het origineel als de back-up kwijt bent.

Externe harddisk


De gemakkelijkste oplossing is één of meerdere externe harddisks. Een externe harddisk van twee terabyte koop je momenteel voor zo'n 100 euro. Omwille van de snelheid bij het kopieren is het wel fijn om voor een USB 3.0 of Thunderbolt aansluiting op je externe drive te gaan. Uiteraard moet je computer deze aansluiting dan ook ondersteunen.

Synology diskstation

Zolang je databehoefte onder de 3 terabyte blijft zou ik aanraden gewoon een simpele externe harddisk te kopen. Er zijn ook (prijzige) NAS oplossingen waarbij harddisks in RAID opstellingen extra zekerheid claimen te bieden. Echter, een RAID systeem biedt feitelijk weinig meerwaarde boven een normale externe harddisk.

Een RAID systeem kan vooral meerwaarde bieden doordat je meerdere disks kunt aanspreken als één grote disk. Hierdoor ben je niet gebonden aan de maximale capaciteit van één disk. Heb je bijvoorbeeld twaalf terabyte aan data te back-uppen dan kan een RAID systeem hier voor zorgen. Populaire systemen zijn die van Synology.

Voor de meeste fotografen is een dergelijke systeem overkill en eigenlijk zonde van je geld.

Online Backup


Je kunt wel tien kopieën thuis hebben liggen van je foto's, maar als je huis afbrandt heb je daar helemaal niks meer aan. Het is dus belangrijk om ook een back-up te hebben op een andere locatie. Nu kun je maandelijks een externe harddisk synchroniseren met je foto's en deze vervolgens ergens anders (bijvoorbeeld op je werk, bij je ouders of vrienden) bewaren, maar dit ga je gegarandeerd niet lang volhouden.

Je slaat eens een maandje over en voordat je het weet is je externe back-up al weer een jaar oud. Ook leuk; stel dat de brand net uit breekt op de dag dat je de externe disk thuis hebt om de kopie te actualiseren. Of dat je kopie uiteindelijk ergens thuis blijft liggen in plaats van hem weer terug te brengen naar de externe locatie.

Je moet proberen het back-up proces zoveel mogelijk te automatiseren zodat je er niet bewust handelingen voor hoeft te ondernemen. Een mooie oplossing hierbij is online back-up. Dit is een mooie set-and-forget optie. Je stelt het eenmalig goed in en in principe blijft het geruisloos in de achtergrond lopen. Je kunt het dus niet vergeten. Desondanks is het wel slim om maandelijks even te controleren of alles nog goed lijkt te draaien.

Crashplan

De beste manier om dat te doen is door in te loggen op de herstel-functie van de dienstverlening. Vaak gaat dit via een webservice. Kijk hier of je recente foto's kunt vinden en probeer er een terug te halen. Zo weet je niet alleen dat je back-up up-to-date is, maar weet je ook dat je de back-up ook daadwerkelijk kunt terughalen.

Zelf heb ik de afgelopen jaren gebruik gemaakt van KPN Back-up Online. Voor zo'n 6 euro per maand kun je hier zoveel data opslaan als je wilt.

Een snelle internet verbinding is natuurlijk wel gewenst voor een online oplossing. Zelf beschik ik over een 100 MBit glasvezel verbinding waardoor nieuwe foto's snel online geback-upped zijn.

Alternatieven Online back-up


De KPN Back-up Online dienstverlening heeft sinds circa een maand een aantal problemen gehad. Dat was lange tijd niet of moeilijk terug te halen. Er zijn gelukkig ook alternatieven, bijvoorbeeld Crashplan.com, Backblaze of Carbonite.com. Ook bij deze partijen kun je voor circa 60 dollar per jaar onbeperkt bestanden back-uppen.

Crashplan is niet specifiek een online back-up naar een server ergens op internet; je kunt met deze software via internet back-ups maken naar een andere computer op een andere locatie. Ook kun je met het programma de back-up naar je externe drive verzorgen. Zo zijn je back-ups altijd up-to-date.

Om online back-up te hebben moet je CrashPlan+ gebruiken, wil je de software alleen voor back-ups gebruiken zonder online data bij hun op te slaan dan kun je de gratis versie gebruiken. Zo kun je dus wel je back-up up-to-date houden op een andere locatie (van bijvoorbeeld een vriend) via het internet. Uiteraard moet degene het er wel mee eens zijn dat je hun dataverbinding en harddisk ruimte gebruikt.

Mijn back-up plan


Zelf ben ik momenteel bezig mijn back-up plan te herzien. Momenteel heb ik deze namelijk niet goed op orde; mijn externe harddisk heb ik al te lang niet meer bijgewerkt, mijn externe kopie ligt momenteel al weken thuis en KPN back-up heeft technische problemen. Je kunt dus wel stellen dat mijn data momenteel lang niet zo veilig is als het zou moeten zijn.

Ik heb vandaag een abonnement bij Crashplan afgesloten. Voorlopig ga ik deze online back-up nog even naast mijn KPN abonnement gebruiken. Mijn twee terabyte externe harddisk ga ik permanent in de meterkast plaatsen. Deze kan ik aansluiten op de router en zo via het netwerk benaderen. Op mijn computer stel ik een geautomatiseerde kopie in (echo geen synchronisatie).

Zo moet mijn back-up constant up-to-date blijven zonder dat hierbij herhalende handelingen nodig zijn.

Jouw back-up plan?


Het belangrijkste is dat je ten alle tijden drie kopieën hebt van al je data. Dan is het geen ramp wanneer één kopie faalt; zorg snel voor een vervangende oplossing. De kans dat ook je twee andere kopieën gelijktijdig falen is minimaal.

Wat is jouw back-up plan?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 januari 2022.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 22 juni 2012, 00:41.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

32 reacties

  1. daansoons
    Profiel daansoons schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 02:32  | reageer

    Ik maak gebruik van Livedrive voor online backup. Werkt in de achtergrond, dus ik hoef er nooit naar om te kijken. Speciale foto's zet ik ook nog eens op Dropbox. En ik heb nog een externe schijf, maar daar maak ik veel te weinig gebruik van. En af toe foto's printen is ook een soort van backup toch?

  2. Frank Wes
    Frank Wes schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 07:09  | reageer

    Ik backup op een lokale externe harddisk van 2TB én ik gebruik Backblaze als online backup service.
    Op mijn iMac draait een programmaatje van BB en die backupt continue op de achtergrond. De eerste keer duurt dat heel lang (denk twee weken) maar als je alles gekopieerd hebt ben je altijd up-to-date. Een fijne gedachte.

  3. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 07:48  | reageer

    Ik heb tot nog toe gewerkt met externa harddisks, maar in de praktijk haal ik de harddisk die bij mijn vader ligt veeeel te weinig op om niet veel foto's te verliezen bij brand. Thuis heb ik het zowel op de pc als 2 externa harddisks staan.

    De hoogste tijd om me ook eens te verdiepen in de verschillende online back-up services.

    @Elja: Dat JKPN nu problemen heeft met het terughalen betekend hopelijk niet dat die data daadwerkelijk weg is? Je zou verwachten dat de data iig op meerdere servers staat verspreid over locaties?

  4. timo
    timo schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 08:12  | reageer

    Ik ben momenteel druk bezig met herzien van mijn back-up systeem.
    ik heb nu alle foto's op 3 HDD staan, maar allemaal op dezelfde locatie.

    denk dat ik het als volgend ga aanpakken.
    mijn interne schijf is eigenlijk te klein (een HDD van een iMac vervang je niet zomaar.)

    Mijn interne schijf wordt als huidig werkschijf gebruikt, dus projecten waar ik nu mee aan het werk ben.
    Twee 750GB losse harddisks als back-up van het afgelopen jaar, dus snel benaderbaar van mijn Mac,
    Een of 2 losse 2TB harddisken die mijn back-up zijn van mijn hele foto geschiedenis.

    En waarschijnlijk op een externe locatie (bij familie), een NAS server van QNAP, met iets van 4 TB voor de komende jaren.

  5. Karel
    Profiel Karel schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 08:14  | reageer

    Bij een harddisk is het niet de vraag of hij kapot gaat, maar wanneer hij kapot gaat. Daarom gebruik ik voor mijn masters wel een extern RAID systeem, maar dan een RAID 5. Als er een HDD van dit systeem het begeeft, draait het systeem gewoon door en kan ik de defecte HDD vervangen, zonder dat dit enige downtime geeft. (Ik heb deze). Hierop staan mijn master bestanden en mijn projectfiles

    De (Aperture-)bibliotheek staat op de interne schijf en draait gewoon mee met de TimeMachine back-up en met mijn wekelijkse systeem back-up.

    Mijn masters bewaar ik nog op twee externe schijven: eentje hier in de kluis en eentje op een ander adres.

  6. tk-photography
    Profiel  tk-photography schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 08:39  | reageer

    Ik heb sinds kort een Windows Home Server draaien. Daar staan alle foto's op, behalve de nieuwste waar ik nog mee aan de slag ben. Deze staan lokaal op de PC ivm performance.

    De zaken die op de PC staat worden komen ook als backup de server terecht (inclusief dus de lightroom catalogue). De data op de server wordt vervolgens als backup naar een USB HD geschreven (elk uur). Bij onweer(verwachting) e.d. koppel ik de usb drive uit voorzorg los van de server/stroom netwerk.
    Regulier (afhankelijk van de hoeveelheid mutaties) koppel ik de USB drive aan m'n pc en wordt alles online via BackBlaze gebackupped. Deze software draait helaas niet op m'n server.

  7. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 08:43  | reageer

    @Johannes; De data moet er inderdaad nog zijn bij KPN, maar het is niet goed voor het vertrouwen in een back-up service wanneer je er maanden niet (of lastig) bij kunt. Daarbij draait de software niet bepaald lekker op mijn systeem.

    Momenteel geeft KPN elke keer dat ik opstart de melding 'Het functioneel process duurt langer dan verwacht'. Ik kan dan alleen op 'close' drukken en verder heb ik dan geen idee of het uiteindelijk allemaal werkt zoals het hoort. Onzekerheid over of iets werkt of niet past niet bij een goede back-up.

    Mijn eerste indruk van CrashPlan+ is erg positief, maar ik ga hier de komende weken nog verder mee experimenteren. De mogelijkheid om je foto's ook via internet bij bijvoorbeeld vrienden te kunnen plaatsen vind ik interessant. Dit ga ik ook zeker uitproberen. Het biedt de mogelijkheid om een actuele externe back-up waar je snel en gemakkelijk bij kunt op een andere fysieke locatie te bewaren.

  8. Tommy
    Profiel Tommy schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 09:12  | reageer

    Het is niet alleen belangrijk hoe snel je een back-up kunt maken, maar hoe snel je hem weer terug kunt halen. Daarom bestaat mijn systeem uit twee delen: een (simpele) systeemschijf met daarop OS en alle programma's inclusief back-up software. Daarnaast heb ik een snelle RAID set waarop alle foto's staan. Ik gebruik RAID10 zodat zelfs twee van de vier schijven uit kunnen vallen, zonder dat ik daarbij snelheid verlies.

    De systeemschijf wordt regelmatig gekloond naar een externe schijf die ik ook als opstartschijf kan gebruiken. Als de systeemschijf crasht, dan kan ik altijd meteen van die externe schijf opstarten, heb nog steeds toegang tot al mijn data en kan dan rustig de originele systeemschijf herstellen en tegelijkertijd doorwerken. 'Regelmatig' clonen betekent voor mij voor iedere update van het OS, zodat foute updates makkelijk hersteld kunnen worden.

    Voor de RAID set gebruik ik Crashplan+, om zowel naar een lokale externe schijf te kopiëren als naar de centrale server van Crashplan in de US. De lokale schijf maakt het mogelijk snel even een bestand terug te halen (eSATA is nog altijd sneller dan een 100 Mb verbinding) maar doordat ik ook een decentrale back-up heb, ben ik ook beschermd tegen echte calamiteiten zoals brand. De 'Friends' optie van Crashplan heb ik nog niet uitgeprobeerd: ik heb geen vrienden knipoog Moet ik nog wel een keer doen, ik sta open voor experimenten, Elja.

    Verder heb ik nog de 'functionele' back-ups van Lightroom: import backup van de RAW bestanden als ze van de camera afkomen en de catalog backup ieder keer als Lightroom afgesloten wordt. De import back-ups staan op een apart deel van de externe back-up schijf zodat ik er altijd bij kan. De catalog back-ups gaan mee met de rest van de foto's zodat ik altijd een consistente back-up heb, dat wil zeggen dat de catalog bakup altijd overeenkomt met de back-up van de foto's zelf.

    Maar goed dat harde schijven tegenwoordig zo goedkoop zijn knipoog

  9. Femke
    Femke schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 09:25  | reageer

    Ik heb mijn archief volledig op externe harde schijven draaien.

    1 Schijf hangt aan m'n computer.
    1 Schijf ligt in een kast, en hang ik er alleen aan tijdens het bijwerken.

    1 Schijf ligt bij mijn ouders in Duitsland, waar we regelmatig naartoe gaan.
    Maar ik neem dan niet één van de andere schijven mee. Ik heb daar een los, kleiner 2,5" schijfje met iets minder capaciteit voor. Die zet ik vol met de bestanden die mee moeten, en die zet ik dan op de schijf die bij m'n ouders ligt.

    Zo heb je 't probleem van reizen met schijven en het laten liggen van schijven ook gelijk opgelost.

  10. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 09:50  | reageer

    Ik heb drie complete copieën van mijn fotoarchief (+ Lightroom database!):
    - een verdeeld over mijn macbook en externe USB schijven (laatse half jaar op interne disk)
    - een dagelijkse backup naar een NAS in mijn huis (met gemirrorde schijven)
    - een dagelijkse sync van dat NAS naar net zo'n NAS (met een enkele schijn) bij een kennis in huis.

    Daarnaast heb ik een timecapsule aan mijn Mac hangen die elk uur een back-up maakt, maar daar verdwijnen de foto's die ik niet meer lokaal heb na enige tijd vanaf, vandaar de dubbele setup

  11. Erik
    Profiel Erik schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 10:35  | reageer

    Is er al iemand überhaupt iets kwijtgeraakt?

    Ik heb behoorlijk veel opslagruimte (4 HDs van zo'n 7 GB) aan mijn iMac maar nog nooit problemen gehad in die 20 jaar. Alle andere opslagmedia zoals DVDs en online opslag heb ik wel slechte ervaringen mee.

  12. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 10:38  | reageer

    Interessant artikel Elja, het is iets te technisch voor me daarom regelen mijn kinderen dit. Zelf kreeg ik een ander artikel onder ogen en dat wil ik je niet onthouden: Wat is jouw foto back-up strategie

  13. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 11:13  | reageer

    Ik back-up op een externe hardeschijf en mijn echte collectie staat ook op externe schijf dit allemaal met crashplan (die software kan ook offline back-ups beheren), mijn beste foto's komen op Deviantart in volledige grote. Omdat ik nog geen pro-fotograaf ben heb ik ook geen geld om te investeren in een online back-up.

  14. Maik
    Maik schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 11:37  | reageer

    Mijn backup is niet volledig geautomiseerd, maar opzich wel veilig.

    Bij het downloaden van mijn fotos vanaf camera, worden de RAW files naar mijn externe HD geschreven die aan de laptop hangt en tevens direct naar Microsoft Skydrive. Bij Microsoft Skydrive heb ik zo'n 50 accounts (a 25 gigabyte).

    Na het bewerken van mijn foto's plaats ik de RAW foto's + bewerkte JPG's op een NAS (raid 1) in de meterkast.

    De externe HD wordt afgekoppeld als deze vol is en opgeslagen, dan is het tijd voor een nieuwe.

  15. Ron Hendriks
    Ron Hendriks schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 13:38  | reageer

    Altijd een lastig iets. Ik heb in mijn pc schijven in mirror geplaatst, waarmee ik dus altijd een duo-opslag heb van foto's. Daarnaast heb ik ruimte op de server van mijn broer voor opslag van foto's. Ook die staan daar in mirror opgeslagen. Ik heb daar extern dus minder opslagcapaciteit en daarmee dus de verplichting om keuzes te maken. Wat wil ik hoe dan ook bewaren en waar ga ik niet van wakker liggen. Ik moet zeggen dat dat eigenlijk heel eenvoudig is en waarschijnlijk voor iedereen geen probleem moet zijn om de helft weg te gooien. De backup bij mijn broer is niet heel handig, want ik kan enkel uploaden. Bij een rampje thuis moet ik dus echt in de auto om daar bestanden op te halen. Het geheel geeft me wel een veilig gevoel.

    Nog beter is het als we morgen foto's maken die de kiekjes van gisteren doen vergeten vrolijk

  16. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 14:23  | reageer

    Een goed backup-plan begint met een inventarisatie van de risico's. Brand b.v. is al genoemd, maar als de kans daarop heel klein is kun je je de moeite van online storage wellicht besparen. Vergeet niet dat elke backup-mogelijkheid onderhoud vergt en regelmatig op de goede werking getest moet worden. Niet alleen of de backup naar behoren verloopt, maar vooral of de restore goed gaat. Ik heb bij grote bedrijven rare dingen meegemaakt op dat gebied. Ook bij online aanbieders weet je vaak niet hoe zij zelf hun data zeker stellen.

    Op zo'n moment ben ik blij dat ik maar een eenvoudige amateur ben: als professionele fotograaf wil je toch niets weten van al die rare IT-termen? RAID configuraties (en de verschillen ertussen) zijn echt een brug te ver voor een gebruiker. Zoals een ander artikel ook terecht stelt: RAID heeft helemaal niets met backup te maken, het is een manier om direct verder te kunnen werken als een HD de geest geeft.

    En net als Erik twijfel ik dus of uitgebreide oplossingen in veel gevallen wel zo nodig zijn. De betrouwbaarheid van harde schijven is sinds 10 jaar enorm toegenomen. Een uitzondering mag je maken voor laptops e.d., daar heeft de HD vaak te leiden door het transport en plotselinge bewegingen. Lagers en leeskoppen hebben daar een hekel aan.

    Waar de 3-2-1 methode voor kritische omgevingen zeker zinvol is zou een 2-1-0 invulling vaak ook afdoende kunnen zijn:

    Bewaar 2 kopieën (dus het origineel en een kopie)
    Gebruik 1 fysiek medium (HD)
    Gebruik 0 externe locaties.

    En als je (wegens brand of diefstal of wat dan ook) toch offsite wil bewaren kan dat veel simpeler: maak eens in de week een incremental backup op een mobiele HD en leg die bij een bekende. Dat wordt dan 3-1-1 dus.

    Ik gebruik overigens Time Machine op een Time Capsule voor backups. Automatisch elk uur een incremental backup, van 2 iMacs in mijn geval. En draadloos, na de eerste initieële backup dan. En dubbel gemak: niet alleen als er een complete crash plaatsvindt, maar ook bij het terughalen van individuele bestanden of mappen.
    Het werkt bovendien uiterst eenvoudig en transparant, zoals je van Apple ook mag verwachten.

  17. Victor Vogelpoel
    Victor Vogelpoel schreef op vrijdag 22 juni 2012 om 16:28  | reageer

    Site Pixiq heeft net ook een uitgebreid artikel over backup in fotografie gepubliceerd (het artikel werd direct geript naar een andere site, waar de auteur weer een artikel over heeft geschreven. knipoog

  18. Karel
    Profiel Karel schreef op zaterdag 23 juni 2012 om 20:03  | reageer

    @Erik | vrijdag 22 juni 2012, 10:35

    Ik ben vandaag niets kwijt geraakt dankzij mijn 'fail-safe' strategie:
    Mijn Time Machine back-up gaat naar een RAID-0 configuratie en vanochtend stond er een LED-je rood te knipperen.
    De onderste van de twee HDD's heeft het begeven. Dankzij de RAID-0 heb ik de volledige TM back-up nog (hetgeen belangrijk voor mij is, omdat ik heftig gebruik maak van de 'verslons' faciliteit in OS X)

    Kortom: HDD's gaan kapot, dus bedenk goed hoe eea op te vangen als het gebeurt.

  19. g4hout
    Profiel g4hout schreef op zaterdag 23 juni 2012 om 21:44  | reageer

    ik heb dezelfde problemen met kpn back-up online sinds de storing... kreeg stteds dezelfde melding als jij elja. In de tussentijd heb ik Lion geïnstalleerd op mijn imac en nu krijg ik telkens de melding: "de wijzigingen zijn opgeslagen, back-up online herstelt over 30 seconden" en dit herhaalt zich oneindig. KPN reageert niet op mail, dus binnenkort maar bellen maar ik heb zo de pest aan dat soort dingen. Ik wacht nog even tot de storing volledig hersteld is. In het wekelijkse dashboard overzicht kan ik zien dat er al weken niks geback-upt wordt dus ik werk even weer met n externe harde schijf elders. maar ga dus ook wat anders zoeken want vertrouwen in KPN is aardig weg zo.

  20. Erik
    Profiel Erik schreef op zondag 24 juni 2012 om 01:06  | reageer

    @Karel, dan ben ik waarschijnlijk een gelukkig iemand. Bij mij is in die 20 jaar nog nooit een harde schijf kapot gegaan of gecrashed. Ik vervang ze wel om de zoveel jaar. Dus alle harde schijven die kleiner zijn dan 500Mb liggen eruit (ze werken nog wel gewoon). De Western Digital schijven werken bij mij het best. Maxtor en Lacie werken minder goed (traag opstarten of meer lawaai).

  21. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op zondag 24 juni 2012 om 17:02  | reageer

    Er gaan bij mij (thuis of op het werk) elke week wel schijven kapot, maar ik ben de afgelopen 15 jaar geen bestand meer kwijtgeraakt.

    En RAID of mirroring is leuk, maar wat anders dan een back-up. Het helpt je niet tegen een corrupt filesystem, of per ongeluk iets verwijderen (de prullenbak heeft maar beperkte functionaliteit).

    Bij mij geldt: als een back-up niet automatisch werkt gaat het een tijdje goed, maar daarna versloft het. En daar kom je meestal pas achter als het fout is.

  22. Björn
    Björn schreef op dinsdag 26 juni 2012 om 10:31  | reageer

    Hallo allen,

    als IT'er wil ik hier toch enkele opmerkingen maken:

    - RAID: (zie ook reactie Karel) Het belang van RAID is nauwelijks te overschatten. Is niet zozeer geschikt als backup (want niet off-site), maar biedt bijzonder veel zekerheid. Ooit al eens bij wijze van test een backup van een hele schijf teruggezet? Je gaat je backup meer dan waarschijnlijk enkel nodig hebben als er een schijf stukgaat (tenzij je huis afbrandt natuurlijk). In een RAID set, vervang je gewoon die schijf door een gelijkaardig of groter model (dit gaat zelfs dikwijls terwijl je pc nog aanstaat), je moet niets van een backup terugzetten.
    Maak wel gebruik van een hardware RAID controller (een insteekkaart, die dingen zijn iet zo duur meer vandaag), de software 'raid' die in de meeste besturingssystemen zit, zijn traag en onzeker.
    - Harde schijven zijn betrouwbaarder geworden, inderdaad, _der_. Ze gaan hoe dan ook kapot. Je wil de mensen niet de kost geven die er plots achterkomen dat hun bijzonder dure enterprise grade schijf of SSD ook kapot kan gaan. RAID lost dit op.
    - Gebruik enkel incrementele backups als je on-line backupped. Als je op je eigen media backupped, ga voor een full. (sneller te restoren, bij een incrementele is de tape/disk/... waar jouw versie opstaat, onleesbaar)
    - Test je restore procedure !!
    - Test je restore procedure !! (dit is zo belangrijk dat het 2x vermeld mag worden)
    - Voor de die-hards: een Ultrium tape is betaalbaar geworden, en zekerder dan schijven voor backup.

  23. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op dinsdag 26 juni 2012 om 10:43  | reageer

    Tape? al jaren niet nauwelijks meer tegengekomen (en al helemaal niet meer in thuissituaties), en het heeft hetzelfde nadeel als DVD's: omdat het geen live filesystem is merk je pas of het kapot is als je de tape in een drive stopt. Als een harddisk kapot begint te gaan begint hij meteen te piepen (in een goede setup) en kun je er nog wat aan doen voordat hij onleesbaar is. Maar RAID geeft daar ook meer zekerheid.
    En de reden dat ik RAID niet als back-up zie is dat het je alleen beschermt tegen het falen van hardware: als je een bestand verwijdert of je filesystem corrupt raakt heb je er niks aan. Of een back-up wel of niet on-site is voegt niks toe aan het feit dat het een back-up is.

  24. Damien Franscoise
    Profiel  Damien Franscoise schreef op dinsdag 26 juni 2012 om 10:43  | reageer

    Ik heb het redelijk simpel maar wel overzichtelijk gehouden qua backup van mijn foto's:

    De foto's worden op mijn iMac gezet (1 tb) en daar draait Timemachine op. Naast de iMac ligt een 2 tb harde schijf van Western Digital. Die hangt er niet continue aan, alleen wanneer ik wil dat hij een backup maak. Voor de rest van de tijd is hij niet op de Mac en niet op de stroom aangesloten voor het geval er een keer een piek in de stroomvoorziening is die hij niet aankan. Deze externe schijf wissel ik om met exact hetzelfde model dat bij mijn schoonouders ligt en waar we gemiddeld iedere 2 weken wel een keertje komen. Ik wissel hem dan ALTIJD om zodat ik maximaal 2 weken werk kan kwijtraken. Maak in in de tussentijd een belangrijke serie (huwelijk, reisreportage) dan staat die zowel op een kleine externe schijf die naast mijn bed ligt 's nachts en meegaat wanneer ik de deur uit gaat en blijven als laatste de foto's zo lang mogelijk op de geheugenkaartjes nog staan.

    Volgens mij kan ik op deze manier op een betrouwbare en toch gemakkelijke manier zekerheid bieden aan mijzelf en aan mijn klanten.

  25. Björn
    Björn schreef op dinsdag 26 juni 2012 om 10:58  | reageer

    @reinoud: ik vind tape een pak zekerder dan dvd's: ben al elke keer opgezadeld geweest met een dvd in de set die niet werkt.
    't Is inderdaad wat prehistorisch, die tapes, maar heeft z'n nut en degelijkheid meer dan bewezen m.i.
    RAID is inderdaad geen backup, maar zoals je zelf aanhaalt helpt het wel tegen hardware falen.
    Wat corrupt fs betreft: hoeveel mensen zouden hun backup usb-schijf gewoon uit het systeem halen, zonder te ontkoppelen? Gaat meestal wel goed, maar wederom: tot je het écht nodig hebt, dan is het de laatste keer misgegaan.

  26. Frank
    Frank schreef op dinsdag 26 juni 2012 om 11:10  | reageer

    Ik backup op een lokale externe harddisk van Drobo en ik gebruik Backblaze als online backup service.

    Op mijn MacBookPro draait een programmaatje van backblaze en die backupt continue op de achtergrond. De eerste keer duurt dat heel lang, afhankelijk van je internet snelheid maar als je alles gekopieerd hebt ben je altijd up-to-date. Op ApertureExpert staat een zeer interessant artikel.

  27. gast schreef op dinsdag 26 juni 2012 om 12:56  | reageer

    Ik zit al jaren te worstelen met bewaren van je foto's,eerst waren het de negatieven,contacten maken,mappen vol,inschrijven enz.digitaal zou het zogenaamd eenvoudiger maken,,na jaren ben ik er achter,dat dit het ook niet is.ik heb dus nu contact afdrukken,dia's, tapes, CD, DVD,hardeschrijven farcerend van 500mb tot de laatste 3tira van Baracuda.ik ben alleen bang,als ik Alzheimer krijgt, dat ik een bepaalde foto niet meer kan vinden,voor brand, overstromingen ben ik verzekerd en de rest, ach het is weer leuk om alles weer over nieuw mee te maken en misschien win ik weer de zilveren camera of WP foto.

  28. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op dinsdag 26 juni 2012 om 13:02  | reageer

    @Frank: Over Drobo zijn de meningen zeer verdeeld. Scott Kelby heeft een week of twee geleden een enorme rant op zijn blog gezet waarom hij ze niet meer gebruikt (korte samenvatting: een propriatary RAID formaat dat je niet met andere tools kunt renoveren). Ik gebruik zelf NASjes van QNAP. Gebaseerd op busybox (Linux) en een goed gedocumenteerd formaat. Als zo'n ding kapot gaat kun je de disk ook aan een Linux server hangen en gewoon uitlezen.

    @gast: het klinkt alsof je archivering en back-up door elkaar doet. En ik weet niet wat voor soort foto's je maakt, maar ik maak regelmatig foto's die onvervangbaar zijn, en waarvan ik het me niet kan veroorloven ze te verliezen.

  29. gast schreef op dinsdag 26 juni 2012 om 15:06  | reageer

    @Reioud ,ik haal ze niet doorelkaar maar de techniek gaat zo snel dat ik dat allemaal heb ben nu dus bezig negatieven en dia's te digitaliseren,cd en dvd op de harde schrijf te zetten,volgens sommige zijn mijn foto's ook niet vervangbaar , ik wel, dus dan heb ik er ook niets aan,het is dus erg relatief.
    bdw.die Scott Kelby is een grappenmaker.

  30. Erik
    Profiel Erik schreef op woensdag 27 juni 2012 om 09:02  | reageer

    Ik bewaar tegenwoordig mijn beste foto's in Google Drive. Op die manier heb ik ze meteen op 3 plaatsen staan (computer, online en laptop). Lekker handig!

  31. Thomas
    Profiel Thomas schreef op zondag 31 maart 2013 om 19:22  | reageer

    @femke: Dan ben je toch volledig verkeerd bezig?
    Check eens welke voordelen je allemaal uit online backup kan halen vergeleken met het gesleur wat jij doet:

    http://backupreviews.be/info/online-backup-vs-lokale-backup-2/

  32. Peterfoto
    Profiel Peterfoto schreef op maandag 28 juli 2014 om 13:59  | reageer

    Ik maak ook gebruik van Livedrive backup. Ik heb me aangemeld via www.backupmypc.nl
    25 euro voor het backuppen van je computers. 75 voor je NAS tot 5 Tb.
    Werkt super eenvoudig.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord