Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Werken met sterk tegenlicht

donderdag 8 december 2016, 16:32 door | 7.211x gelezen | 2 reacties

In de jaren zeventig wisten ze het wel. Tegenlicht gebruiken kan heel gaaf zijn, het creëert gave lensflares en het geeft een shot net dat beetje extra. Daarom dacht ik dat het wel gaaf zou zijn om hier een kort artikel over te schrijven.

Iris


Ik zeg niet dat het na de jaren zeventig allemaal minder werd, maar -in alle eerlijkheid- soms ben ik wel verbijsterd over de vragen die ik krijg tijdens een workshop over lensflare en tegenlicht.

Wanneer ik een foto plaats met een sterke achtergrondverlichting, vragen mensen mij welke filter ik gebruikt heb. Begrijp me niet verkeerd, ik gebruik wel filters. Ik hou van de DxO filmpack en Alien Skin Exposure om mijn foto's een tint te geven.

Ook gebruik ik MacPhun intensify regelmatig om het beeld nog meer op te laten leven, maar de lensflares in mijn foto's zijn 99 van de 100 keer echt.

De foto hierboven heb ik vorige week geschoten tijdens een workshop met Iris. Hier is alleen gebruik gemaakt van een kale flitser recht achter het model.

Nadine


Als je het licht meet recht voor het model (in dit geval gericht naar de camera), dan is de belichting op haar gezicht correct. Eigenlijk is het de reflectie van het licht in de studio die haar gezicht op licht.

Dit is het mooie van het gebruiken van een invallende lichtmeter (een Sekonic in mijn geval). Als je hem voor de plek houd die je correct belicht wilt hebben dan krijg je een juiste meting. Jij kunt dan bepalen welke look je aan je foto wilt geven.

In dit geval heb ik maar één flitser gebruikt, dus dan kan het voorkomen dat het tegenlicht van de flitser te fel is. Je kunt dan een paar dingen doen: Je kunt 'featheren', waarbij je de flitser draait zodat het merendeel van het licht een andere kant op schijnt.

Een andere oplossing is het gebruik van een reflector, zodat er meer licht terug gekaatst wordt op het model.

Nadine


Het lijkt eenvoudig, maar het is slim het licht gewoon te meten; dan weet je dat je goed zit (of niet). Het is handig om deze techniek vooraf te oefenen met bijvoorbeeld een etalagepop, voordat je met een model aan de slag gaat.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

2 reacties

  1. Eduard
    Eduard schreef op woensdag 14 december 2016 om 00:54  | reageer

    Bij een spiegelloze systeemcamera zie je toch direct hoe het uit pakt?

  2. Frank Doorhof
    Frank Doorhof schreef op woensdag 14 december 2016 om 08:26  | reageer

    In feite (als je het vaak genoeg doet) zie je bij elke camera hoe de flare valt. Voordeel van een mirrorles camera is dat je vaak direct na de foto de preview in je viewfinder ziet.

    Bij andere camera's zul je moeten "chimpen" (achterop kijken) waardoor je de camera van je oog moet halen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord