Photofacts.nl
29 september 2010, 17:19 | | 10065x gelezen

Witbalans instellen om herfstkleuren te verbeteren

Wanneer je herfstfoto's maakt is het belangrijk dat de kleuren levendig en fris zijn. En van de manieren om dit te bereiken is het aanpassen van de witbalansinstelling op je camera. Je kunt die natuurlijk gewoon laten staan op AWB (Auto WitBalans), maar het loont soms best de moeite om hierbij wat verder te kijken. De weersomstandigheden kunnen namelijk veranderen en goed gebruik van je witbalans kan echt een boost geven aan de kleuren.

In de herfst, dat hebben we de afgelopen dagen wel ondervonden, kan het weer in enkele minuten omslaan. Van strakblauwe lucht met een lekker zonnetje naar donkere, dreigende wolkenluchten met daarbij behorende stortbuien!

Heb je in zo'n situatie automatische witbalans ingeschakeld, dan kan het dus zomaar gebeuren dat de kleurtemperatuur binnen enkele minuten anders is. Een uurtje buiten fotograferen met gebruik van de automatische witbalans wil dan nog niet zeggen dat alle foto's voorzien zijn van een consistente witbalans. En dat is natuurlijk onhandig als je ze later gaat bewerken.

Mijn tip: bij (sterk) wisselende lichtomstandigheden kun je het beste kiezen voor een witbalans preset. Die zijn er niet voor niets natuurlijk. Je serie foto's is dan in ieder geval consequent qua kleurtemperatuur.

Ik laat hieronder zien wat een foto van herfstbladeren doet als de witbalans op AWB of op een andere preset staat. En wat je nog kunt doen om de kleuren frisser en levendiger te maken.

Auto Witbalans


De omstandigheden waren een beetje nat, maar toch was er sprake van een behoorlijke hoeveelheid helder licht. Helaas heeft deze foto, waarbij de witbalans op Auto is ingesteld, een te koele kleurtemperatuur. Om maar te zwijgen over frisse en levendige kleuren.

Met de automatische witbalans


Witbalans Bewolkt (Cloudy)


Door eenvoudigweg de witbalans in te stellen op de preset Bewolkt/Cloudy kan de camera al een stuk beter overweg met de kleurtemperatuur. Het lijkt er al een stuk meer op. De foto is (te) warm van kleur. Maar echt crispy vind ik hem nog niet.

Witbalans op bewolkt


Auto Witbalans; Curves aangepast


Door te schuiven met de Tone Curve instellingen in Lightroom komt de foto pas echt tot leven. Het nog aanwezige groen wordt nu ook echt helder groen. Ook de randen van de blaadjes lijk nu wat scherper door te komen. Uiteraard kun je de Curves natuurlijk ook in Photoshop aanpassen.

Curve aanpassing


Zo zie je maar dat herfstfotografie meer is dan alleen maar wat blaadjes op de foto zetten. Het begint allemaal al bij het goed kennen van je camera, zodat je weet wat je aan moet of kunt passen om iets te bereiken.

Herfstfotografie is een breed begrip en kent vele facetten. Maar hoe leg je dat nu allemaal op een mooie manier vast? Het herfstseizoen is niet al te lang, dus veel tijd om het wiel zelf uit te vinden is er niet. Misschien kan ik je op weg helpen met mijn e-book '25 Stappen voor de mooiste Herfstlandschappen?

 • Peter van Veen

  Over de auteur; Peter van Veen
  Peter is Moor Fotografie. Ik help mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

delen!

reacties (9)

 • tonv
  Profiel tonv | woensdag 29 september 2010, 17:31Een hele tijd heb ik gefotografeerd m.b.v. een grijskaart i.c.m. custom witbalans. Dat garandeert natuurgetrouwe kleuren. Omdat dat nogal een gedoe is (telkens opnieuw een shot van de grijskaart) stel ik de laatste tijd m'n witbalans in op 5200/5400 Kelvin en op 3200/3400 bij kunstlicht. Bij een combi is van ambient en kunstlicht (bijv. Airport) geef ik de voorkeur aan de AWB instelling. Bij het openen van een RAW in Bridge (ben een verstokte Photoshopper) kun je alles nog naar wens aanpassen.
 • Johannes Klapwijk
  Profiel Twitter Johannes Klapwijk | woensdag 29 september 2010, 18:10Ik heb de witbalans altijd op cloudy staan. Alleen bij de helft van de foto's geeft dat juist weer te gele beelden dus met ik het weer iets koeler maken in lightroom. Ik zou zeggen, schiet vooral in RAW en bekijk achteraf wat je een mooie / natuurgetrouwe witbalans vind. Bij herfstkleuren is geel vaak wel mooi, maar als je bijvoorbeeld rode of paarse paddenstoelen fotografeerd kan dat totaal verkeerde kleuren opleveren.
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | woensdag 29 september 2010, 20:20Ik werk eigenlijk bijna altijd op 5200 K bijdraaien doen we achteraf in batch en soms per beeld.
 • Henri
  Profiel Henri | woensdag 29 september 2010, 21:02Aangezien ik altijd in RAW werk heeft instellen van AWB geen zin.
  Dat werkt alleen in JPG.
  De in RAW geschoten beelden corrigeer ik achteraf in Photoshop.
  Overigens heb ik van Canon begrepen dat je beter een vel wit papier kunt fotograferen om je witbalans in te stellen dan een grijskaart.
 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | donderdag 30 september 2010, 00:00De veronderstelling dat je RAW bestanden achteraf wel kunt corrigeren is toch niet helemaal waar. Er worden namelijk tijdens het maken van de foto meerdere parameters afgestemd op de waarde van de witbalans instelling. Hierdoor kan bijvoorbeeld ook de belichtingsmeting worden aangetast door het gebruik van een verkeerde witbalans.

  In de regel gaat het redelijk goed, maar wil je echt goed werken, dan ook in RAW fotografie even de witbalans goed instellen !!!
 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | donderdag 30 september 2010, 06:40Eigenlijk ga ik er van uit dat je in RAW fotografeert. Een vaak gehoorde gedachte is dat het instellen van de witbalans 'toch niks uitmaakt', omdat je die later nog kunt wijzigen. Mijn punt is hier dat je door het kiezen voor een bepaalde preset een consistente kleurtemperatuur krijgt. En dat is vooral handig bij (sterk) wisselende lichtomstandigheden.
 • Johannes Klapwijk
  Profiel Twitter Johannes Klapwijk | donderdag 30 september 2010, 08:35Je kunt natuurlijk ook een gekozen witbalans in lightroom over de hele set synchroniseren. Maar neemt idd niet weg dat van te voren goed instellen werk kan schelen. Maar dan nog zou ik per foto kijken wat voor effect het heeft, ik speel de laatste tijd bijna altijd even met de witbalans om te kijken of de plaat nog mooier word door een andere witbalans.
 • ekker
  ekker | donderdag 30 september 2010, 19:44Ik wil graag beginnen met foto's bewerken.
  Wat kan ik hiervoor het beste gebruiken??
 • Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) | vrijdag 1 oktober 2010, 11:07@Peter, Helemaal mee eens. Je witbalans goed instellen is, net als bij JPEG fotografie, ook in RAW gewoon nodig om de beste resultaten te krijgen. Je kunt achteraf wel aanpassingen doen, maar sommige parameters die je niet achteraf kunt instellen zijn afhankelijk van de gebruikte witbalans instelling.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden
Gevorderdenworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 125.00

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden.
tijden de workshop vallen we droog op een zandbank op de waddenzee, op het laagste watermoment gaat de zon onder, deze workshop wordt als artistieknaak en als landschapsfotografie workshop gegeven.

» lees verder

Top artikel

7 tips voor sneeuwfoto's

Vannacht wordt er een flinke lading sneeuw verwacht. Dat is niet leuk voor iedereen die morgen in de file naar het werk gaat, maar natuurlijk wel erg leuk voor fotografen. Een winterse wereld levert je op een eenvoudige manier foto's op die je niet elke dag kunt maken. Hierbij alvast zeven tips om de komende dagen mooie sneeuwfoto's te maken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord