Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Jan Platteeuw

Zelf stereofoto's (3D) maken en bekijken

zaterdag 24 juni 2017, 14:14 door | 12.888x gelezen | 5 reacties

In bioscopen zijn tegenwoordig meer films in 3D te bekijken dan in 2D. Voor een paar tientjes koop je ook al een aardige (vaak kartonnen) bril voor je smartphone om 3D en Virtual Reality te ervaren. Er komen steeds nieuwe kijkers bij, allen met een speciaal doel.

Om eigengemaakte stereofoto's te bekijken voldoet nog het nog steeds om twee foto's naast elkaar te fotograferen zoals men dat in het begin van de fotografie ook deed. Vóór de fotografie bekend was, werden er al stereotekeningen gemaakt.

Het bekijken van driedimensionale fotoparen is een sensatie vanwege het prachtige dieptebeeld dat de werkelijkheid het beste benadert. Je kan eenvoudig kennis maken met stereofoto's om te zien welke extra dimensie je te zien krijgt ten opzichte van een gewone foto. Bijvoorbeeld door er zelf één te maken.

Voorbeeld stereofoto Jan Platteeuw 4

Voorbeeld stereofoto

Hoe maak je nou zelf zo'n stereofoto


Iedereen die een foto kan maken, kan ook een stereofotopaar maken. Je moet wel een paar grondregels in acht nemen. Pak die oude hobby, zo oud als de fotografie zelf, weer op, maar dan wel met het moderne materiaal wat we nu tot onze beschikking hebben.

Dit zijn de grondregels:

  1. Hou er rekening mee dat je een afstand bewaart van 1,75 meter of verder vanaf het te nemen object tot je fototoestel. Anders zit je voor het zogenaamde schijnraam en dat geeft meestal geen goede beelden. Bijvoorbeeld een arm of een been wordt veel te lang als die voor het schijnraam zit

  2. Er mag tussen de opname van de eerste en de tweede foto niets bewegen wat op het beeld komt. Gebouwen en standbeelden gaat altijd goed, maar bomen, mensen, dieren en ander bewegend spul kunnen aardig dwars zitten

  3. De tweede foto maak je ongeveer 65 millimeter rechts van de eerste foto in dezelfde horizontale lijn

  4. Zorg er voor dat er in het beeld verspreid dingen staan zoals een bosje, een paaltje, een hoopje stenen, enz. dan krijg je een colissenwerking om de diepte aan te geven en dan resulteert dat in een prachtig fotopaar

  5. Gebruik liefst geen flits als je met één toestel werkt, want de schaduwen kloppen niet. En met een voorzet van Loreo werkt de flits niet op een Nikon D90


Het maken van de foto's doe je eenvoudig met je eigen fototoestel. Je pakt om het te proberen een plankje met een rugje aan en zet er een centimeterverdeling op. Dit plankje leg je horizontaal op een muurtje of iets in die geest, met je fototoestel er op.

Je maakt de eerste foto, verschuift 65 millimeter en maakt de tweede foto. Voila, dat is het.

Voorbeeld stereofoto Jan Platteeuw


Afwerken


Nu ga je die twee gemaakte foto's inladen in je computer en naast elkaar zetten. Dat is de eenvoudigste manier om te beginnen. Let er op dat je de linker foto ook werkelijk links monteert. Maak er een vaste regel van, de eerste foto die je maakt is de linker. Je schuift het toestel naar rechts voor de rechter foto.

Je zet ze op het scherm zoals hieronder beschreven en je kunt ze bekijken. Het beeld is wel wat grof door het schermraster, afdrukken is mooier.

Als je er mee verder gaat, dan doe je het anders. Je laadt een gratis programma in waarmee je de foto's kan bewerken en samenvoegen. Daarna bekijk je het samen-gevoegde paar op het scherm.

Het bekijken van een stereofoto


Je ogen kunnen niet divergeren en daarom mag het paar niet breder zijn dan twee maal de oogafstand en dat is ongeveer 13 centimeter. Nu kan je zien wat je er van gemaakt hebt. Dit kan je doen met een goedkoop kijkertje.

Maar je kan het leren zonder kijker door wat scheel te kijken, of te staren, of door een kaartje met gaatjes (ongeveer 4x4 centimeter op oogafstand), of twee wc-rolletjes. Als je op een van de laatstgenoemde manieren de foto bekijkt, zie je drie foto's naast elkaar en moet je je concentreren op de middelste.

Een andere methode is de linker foto te spiegelen. Tussen de twee beelden komt een spiegel met de spiegelkant naar de linker foto gericht. Dan kijk je met je linker oog in de spiegel en je rechteroog op het rechter plaatje.

Bij deze methode en ook met het kijkertje mag het fotopaar enkele centimeters groter zijn, wat een voordeel is. Om nog grotere beelden te bekijken, bijvoorbeeld op een monitor of televisie, zijn er speciale kijkers in de handel. Er zijn in Nederland enkele adressen die kijkers verkopen. De goedkoopste is drie euro.

Voorbeeld stereofoto Jan Platteeuw 1

Voorbeeld stereofoto

Eén tegelijk kijken


Jammer, maar met alle genoemde methoden is het nog niet mogelijk om met meer dan één man tegelijk te kijken. Je kan natuurlijk de stereofoto uitprinten en dan is hij zeker mooier dan op het scherm.

Waarschuwing: Laten afdrukken via een afdrukcentrale geeft geen goede resultaten, dus niet doen.

Nog meer gemak


Om veraf te fotograferen mag je de afstand veel groter maken dan 65 millimeter, maar dan wordt het experimenteren.

Voor het gewone werk is het gemakkelijker plaatjes te schieten met twee aan elkaar gebouwde toestelletjes. Zelfs met een mechanische koppeling kan je een heel eind synchroon komen.

Denk er bij het kopen van de twee toestelletjes om dat er een statiefmoer aan zit op een goede plaats. Die heb je nodig om de twee toestellen aan elkaar te verbinden. Ook mag de USB aansluiting niet aan de kant bij de statiefmoer zitten. In verband met de frame-constructie moet je ook kijken waar de flits zit.

Aan elkaar Canon A 470


Bij de Canon IXUS 185 zit de accu onderaan bij de statiefmoer. Dus om op te laden moet je altijd de twee toestellen losschroeven. Daar er veel foto's op een lading kunnen worden geschoten hoeft dat niet dikwijls te gebeuren.

Aan elkaar Canon Ixus 185


Er zijn ook voorzetlenzen te koop. Die kan je monteren op een spiegelreflex met verwisselbare lens. Dat heeft één groot voordeel, en wel dat de sluiter altijd synchroon is. Maar dikwijls heb je op de foto een smalle soft focus rand in het midden en/of aan de rand, die heel storend is.

Ook heb je slechts een beeld met de kwaliteit van de lenzen in het voorzetstuk en dat is meestal minder dan de lens van het toestel waar je mee werkt.

Teken maten


Als je bovenstaand beeld op ongeveer 12 centimeter breed in stereo bekijkt zie je de juiste maten voor de diepte om zelf iets te tekenen. Met de maat van 60 millimeter kom je voor het schijnraam.

Het schijnraam is een denkbeeldig raam,niet te zien dus. Maar op een foto waar je voor het schijnraam gewerkt hebt, is alles voor dat schijnraam uitgerekt en dus storend.

Stereo met geplakte figuren


Je kan iets tekenen, maar ook plakken, doch denk aan de onderlinge afstanden.

Heb je de smaak van stereo fotograferen te pakken dan gebruik je een schuifje om het toestel te verschuiven en de tweede foto te maken. Zo'n schuifje maak of koop je en dan kan je dat niet alleen op 65 millimeter zetten, maar ook andere tussenruimten.

Als je bijvoorbeeld een bloem wilt fotograferen die op 60 centimeter afstand staat, dan moet je het toestel voor de tweede foto maar twee centimeter verschuiven.

Er is een stelregel dat je voor iedere 30 centimeter afstand object/toestel één centimeter moet verschuiven tot je aan 6,5 centimeter bent. Om heel ver in stereo te fotograferen kan je een langere schuif gebruiken.

Stereoschuifjes


Met dit epistel hoop ik een bijdrage geleverd te hebben tot instandhouding en uitbreiding van de mooie hobby Stereofotografie.

Kijk ook even op NVvS, de Nederlandse vereniging voor stereofotografie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Jan Platteeuw

Over de auteur

Jan is 88 jaar en fotografeert sinds kort na de tweede wereldoorlog. Jan heeft jarenlang zelf foto's ontwikkeld en afgedrukt en is erg actief met stereografie.

5 reacties

  1. Fred
    Fred schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 15:40  | reageer

    De gemakkelijkste manier om 3D-foto's te maken is met de demo-versie van Basrelief. Te downloaden van http://www.3dphotopro.com/software.html
    Dit programma maakt van één losse foto een anaglyph. Je kunt dus in principe van elke foto een anaglyph maken. Het is wel zo, dat de ene foto zich daar beter voor leent dan de andere. Kwestie van uitproberen.

    Fred

  2. Han Seijger
    Han Seijger schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 20:36  | reageer

    Bekijk het werk eens van Jeffrey Robb, een Engelse 3D fotograaf. Je vind werk op YouTube en gewoon via Google. Op YouTube zie je hoe hij het doet. Veel kijkplezier.

  3. gast schreef op woensdag 28 juni 2017 om 17:26  | reageer

    Hoera!weer een stereo fotograf

  4. gast schreef op woensdag 28 juni 2017 om 17:34  | reageer

    Maar Jan plaats geen opnames in stereo op ons Forum!

  5. Han Seijger
    Han Seijger schreef op woensdag 28 juni 2017 om 18:54  | reageer

    Tegenwoordig is het wel mogelijk om met meerdere personen tegelijkertijd een 3D foto te bekijken. Zoals ik al hiervoor vertelde. Jeff Robb doet het op een andere wijze. Hij gebruikt een lens voor de foto. Ik heb dat ook gedaan en het is precies werk. VOORBEELD: ieder kent wel de kaartjes die je op en neer kunt bewegen. Bijvoorbeeld van een portret. Kaartje de ene kant op en de ogen zijn open en de andere kant zijn de ogen dicht. Als je met je vingers over een dergelijk kaartje gaat dan voel je allemaal ribbels. Elke ribbel is een lensje met een eigen brekingsindex. Je kunt deze lenzen via internet bestellen.....maar dan ben je er nog niet.
    Werkwijze. Plaats je camera op een rail voor het tafereel dat je wilt vastleggen. Beweeg nu de camera over de rail van LINKS naar rechts en maak elke cm een foto. Maak er een stuk of twintig. Nu heb je een Computerprogramma nodig dat van die twintig foto's : een foto maakt. Eigenlijk snijd het programma van elke foto steeds een dun strookje af en plaats die twintig dunne strookjes naast elkaar in een breedte gelijk aan een 1 ribbeltje van de lens. Deze foto druk je af en nu is het zaak om die lens erop te plakken. En dit is een precies werkje.
    Wil je hier meer van weten, zoek dan eens onder Lenticulair. Zo heet namelijk deze methode. Veel plezier.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord