Photofacts.nl
11 augustus 2011, 23:51 | | 4998x gelezen

Lightroom: Vignettering toevoegen aan je foto

Vignettering is een donkere rand in de hoeken van je foto. Vignettering is eigenlijk een lensfout waarbij niet alle gebieden even goed belicht worden. Het kan echter ook uitstekend gebruikt worden om de aandacht naar het midden van je foto te trekken.

Vignettering toevoegen


Selecteer de foto waar je vignettering aan toe wilt voegen en ga naar de Ontwikkel module (sneltoets: D). In het rechter paneel vind je als één na laatste het paneel 'Effects'. Je kunt verschillende 'stijlen' kiezen bij de vignettering, maar de enige bruikbare is feitelijk 'Prioriteit Hooglichten' (highlight priority).

Als je vignettering wilt weghalen, waar deze optie eigenlijk van oorspronge voor opgenomen is, dan schuif je de Hoeveelheid naar rechts. Hiermee licht je de randen op vanuit de hoek en kun je een bestaande vignettering verwijderen.

Het kan ook andersom; schuif de Hoeveelheid naar links en de randen worden vanuit de hoeken donkerder. Met de schuif Middelpunt (midpoint) kun je bepalen hoever de vignettering naar binnen komt. In de meeste gevallen kan het geen kwaad om deze ook naar links te verschuiven om het effect te versterken.

Vignettering in Lightroom toevoegen


Volledig onder controle


Omdat de vignetteringoptie in eerste instantie toegevoegd is om vignettering te verwijderen werkt het vanuit alle hoeken in je foto gelijkmatig. Je hebt dus feitelijk niet de volledige controle. Er is echter nog een extra manier waarmee je wel volledig de controle hebt; gebruik maken van het Gradueel filter (sneltoets: M).

Door meerdere Gradueel filters toe te voegen vanuit verschillende hoeken en afstanden kun je de vignettering helemaal naar eigen smaak aanpassen. Zet de Belichting bij het Gradueel filter op circa anderhalf stop donkerder en plaats zo meerdere van deze filters. Je kunt werken vanuit de vier hoeken, maar net zo makkelijk op elke plek in de foto. Voor een extra effect kun je de Verzadiging in je Gradueel filter ook verminderen.

Resultaat


Beweeg met je muis over onderstaande foto om het origineel zonder vignettering te bekijken. Je ziet dat de aandacht met de vignettering direct naar het onderwerp gaat. De achtergrond wordt minder opvallend. Let wel op dit effect niet te overdrijven, het kan al snel te duidelijk worden. Eigenlijk moet het effect bijna niet opvallen wanneer je de foto bekijkt.

Christine; met en zonder vignettering


delen!

reacties (4)

 • ErikvanRosmalen
  Profiel Twitter ErikvanRosmalen | vrijdag 12 augustus 2011, 16:02Een van mijn vaste gereedschapjes. Werkt een stuk handiger dan vignettering toevoegen in Photoshop. Ik gebruik 'm overigens niet/nauwelijks om vignettering weg te halen.
 • JRS
  Profiel JRS | vrijdag 12 augustus 2011, 18:03Het vignetteringseffect werkt overigens alleen wanneer het object in het midden of vrijwel in het midden van de foto staat.
  Wanneer dat niet het geval is kan je er ook voor kiezen om met het Aanpassingspenseel de gehele foto naar wens donkerder te "verven" om vervolgens op wissen te klikken en daar waar je de foto normaal wilt hebben, het donkere masker weg te "verven". Een mooie ronding is op deze manier echter lastig te realiseren.
 • ErikvanRosmalen
  Profiel Twitter ErikvanRosmalen | zaterdag 13 augustus 2011, 09:01@JRS: Dan vind ik de optie van Elja, om gradueelfilters te gebruiken, net iets handiger. Daar komt het minder aan op het behendig schilderen van hoeken en heb je wat meer controle over elk van de hoeken.
 • JRS
  Profiel JRS | zaterdag 13 augustus 2011, 12:08@Erik
  Klopt helemaal. Het is iets wat je kan overwegen wanneer de door Elja beschreven methodes niet het gewenste effect opleveren.

  Nooit moeilijker gaan doen dan nodig is.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden
Gevorderdenworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 125.00

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden.
tijden de workshop vallen we droog op een zandbank op de waddenzee, op het laagste watermoment gaat de zon onder, deze workshop wordt als artistieknaak en als landschapsfotografie workshop gegeven.

» lees verder

Top artikel

7 tips voor de mooiste portretfoto's

Mensen zijn elke dag anders. Met portretfotografie raak je dus nooit uitgeschoten, je 'landschap' verandert dagelijks. Ook als je dezelfde personen fotografeert. Reden genoeg om regelmatige leuke portretfoto's te nemen van familie, vrienden en zelfs onbekenden. In dit artikel 7 tips om de mooiste portretfoto's te maken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord