Photofacts.nl
22 september 2007, 10:34 | | 41189x gelezen

Portret verbeteren; puistjes en andere oneffenheden weghalen

Op eigenlijk elke portretfoto die je neemt zullen oneffenheden te zien zijn. In de vorm van bijvoorbeeld een puistje, wondje of krasje. Het is erg eenvoudig dit soort oneffenheden te verwijderen en dit is vaak het eerste dat ik doe zodra ik een foto in Photoshop inlaad. Ik weet dat jullie liever naar een mooie dame kijken, maar om niemand te beschuldigen van een huid met onvolkomendheden gebruik ik voor deze tutorial lekker veilig een zelfportret.

 1. Zoom in op de huidOpen de te bewerken foto in Photoshop.


 2. Gebruik de Zoom tool (Z) of het navigatiepaneel om op het gezicht in te zoomen. Om goed zicht te krijgen op eventuele onvolkomendheden ga je door tot 100% weergave. Elke pixel op je beeldscherm komt nu overeen met een pixel uit je opname. Hierdoor zie je niks meer over het hoofd en kun je nauwkeurig werken.


 3. Nu zijn er verschillende manieren om plekjes te verwijderen van een foto, maar mijn favoriete tool voor dit specifieke werkje is de Healing Brush tool (J). Dit is een soort geavanceerd Clone Stamp tool
 4. waarbij je ook een bron kunt instellen, maar die tevens rekening houd met wat er verder in de omgeving aanwezig is.

  Selecteer de Healing brush tool


 5. Ga nu met de Healing Brush vlak naast de te verwijderen oneffenheid staan en houd de ALT-toets ingedrukt om de bron te selecteren. Kies hiervoor een stukje huid zonder oneffenheden.


 6. Nadat de bron geselecteerd is kun je (zonder het indrukken van de ALT-toets) de tool gebruiken om over de oneffenheid te gaan. In eerste instantie ziet de verandering er mislukt uit, de tool werkt in deze fase net als de Clone Stamp tool. De magie gebeurd echter pas wanneer je de muisknop weer los laat. Photoshop voert een aantal berekeningen uit en poest het storende element vlekkeloos weg zonder dat hierbij een kleur of verschil in helderheid te zien zal zijn.

  Om de juiste berekeningen te maken gebruikt Photoshop omliggende pixelinformatie met daarbij hoofdzakelijk ook de pixels die in een lijn liggen die door de punt van je bron en het punt van de aanpassing lopen. Wanneer je dus dicht langs bijvoorbeeld een donkere haarlijn zit te werken kan het zijn dat de bewerking fout loopt. Doordat Photoshop de donkere haarlijn ziet als een tintverandering probeert hij zich hieraan aan te passen. Druk in zo'n geval op CRTL-Z om de bewerking ongedaan te maken en selecteer de bron op een andere plek zodat de doorgetrokken lijn niet over de haren loopt.


 7. Herhaal deze handeling voor alle oneffenheden die je kunt vinden. Binnen een minuut kun je hiermee een tiental oneffenheden snel verwijderen en ziet je model er direct een stuk beter uit.
Voor en na bewerking
Oneffenheden verwijderen
Beweeg met je muis over de afbeelding om de onbewerkte foto te zien


delen!

reacties (8)

 • nikonlover
  nikonlover | zaterdag 22 september 2007, 11:45Elja, je bent 1 oneffenheid vergeten te verwijderen en dat is het merknaampje op je toestel vrolijk
 • René
  Profiel René | zondag 23 september 2007, 12:49Altijd weer leuk, zo'n opfrissingslesje.
  Op internet zijn veel Photoshop editorials te vinden maar meestal in het engels.
  Toch zijn er ook instructie-video's in de Nederlandse taal:
  Ga naar Webfotoclub.nl voor instructiefilmpjes door James van WFC.
  Aanrader!
 • Perrush
  Profiel Perrush | woensdag 26 september 2007, 13:44Ik ben niet zo voor die healing brush. Kan er mijn weg niet mee vinden. Ik gebruik liever de patch tool.

  Heb er zelf ook een, nogal lijvig, tutje over geschreven (wel in't engels overigens, maar dat mag de pret niet drukken vrolijk).
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | woensdag 26 september 2007, 13:55Ieder zijn voorkeuren, Perrush.
  Jou tutorial is erg de moeite waard, overigens!
 • Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof | donderdag 24 september 2009, 00:39goh... zo lijk je wel 2 jaar jonger!
  8-)
 • Lucien
  Profiel Lucien | maandag 26 oktober 2009, 21:33Elja zonder bril

  Huid boven de ogen kreeg ik niet goed voor mekaar.
  Linker oog heb ik met patch/clone tool gedaan. Bij de rechter heb ik onderkant oog gedupliceerd, geflipped, aangepast met gum.

  Lichtje in zn rechter oog komt van de bril. Als ik die wegwerk is het net alsof hij een kunstoog heeft. Dus nieuw lichtje is er nodig.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | maandag 26 oktober 2009, 21:43@Lucien; creepy foto hoor. vrolijk
  Volgens mij zie ik er in het echt zonder bril net wat anders uit; met grotere ogen ofzo.
 • Kees
  Profiel Kees | woensdag 10 februari 2010, 20:53Met de volgende aanvulling krijg je een nog mooier en subtieler effect.
  Belangrijk is dat je eerst een kopie van het origineel maakt (ctr+J) en de oneffenheden wegwerkt op de kopie van de ondergrond.
  Nadat je de oneffenheden hebt weggewerkt, ga je naar Channels (kanalen) en selecteer je het rode kanaal. Vervolgens maak je een selectie van het rode kanaal. Dit doe je door de control toets ingedrukt te houden en vervolgens op de afbeelding van het rode kanaal met de linker muisknop te drukken. Er wordt nu een selectie gemaakt.
  Ga nu weer naar de lagen en selecteer de gekopieerde laag. Maak nu een laagmasker aan (layer mask) Je zult zien dat de oneffenheden subtieler worden weggewerkt. Door het aanpassen van de opacity van de laag kun je de sterkte van het effect aanpassen.
  Bijkomend voordeel is dat je veel minder nauwkeurig de oneffenheden hoeft weg te werken.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Waterstudio artistieknaakt model fotografie en poledance model fotografie als combinatie.
Beginnersworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 150.00

Waterstudio artistieknaakt model fotografie en poledance model fotografie als combinatie.

In de waterstudio in Schagen is op zaterdagmiddag 29 november 2014 een watershoot met een het naakt model Aliah Aubine, in een andere ruimte in deze studio is een paaldance setting met model Rosa die het paaldansen in rook en blauwlicht demonstreerd, bij beide settings is begeleiding aansturing model, water, licht , rook effecten enz.

» lees verder

Top artikel

Aan de slag met HDR fotografie

Uit een eerdere bespreking van een website vol met prachtige HDR opnamen bleek dat er veel interesse was voor deze bewerkingsvorm binnen de fotografie. Vooral de tonemapping bewerking die nodig is om een HDR goed te kunnen weergeven kan hierbij voor een surrealistisch effect zorgen. Persoonlijk vind ik dit prachtig en dus had ik een goede reden om opnieuw met High Dynamic Range aan de slag te gaan.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord