Photofacts.nl
10 november 2007, 22:17 | | 86135x gelezen

Zwart-wit foto met detail in kleur

Een zwart-wit foto met daarin één detail in kleur is vooral sinds de film Schindler's List een populaire bewerking. Met deze bewerking is het dan ook oppassen dat je 'm niet te vaak gebruikt, want dan wordt het snel ordinair. Mits goed toegepast kan het echter een mooie manier zijn om de aandacht in een foto naar een bepaald deel te trekken. De bewerking zelf is erg eenvoudig en dus geschikt voor een korte tutorial.

Het moeilijkste aan deze tutorial is waarschijnlijk het vinden van een geschikte foto. Ik ben uiteindelijk zelf een half jaar terug in mijn archief gedoken om een foto te vinden waarbij ik deze bewerking een verbetering voor de foto vond. Drie eerder foto's waarbij ik hetzelfde effect probeerde werden er duidelijk niet beter van. Uiteindelijk is het een fotootje geworden van mijn nichtje Robin die bij het Belgische Nieuwpoort op het strand rond stapt.

 1. Open in Photoshop CS3 de foto die je om wilt zetten naar zwart-wit waarbij je een detail van de foto terug wilt zetten naar kleur.


 2. Klik op het icoontje voor het Adjustment layer (hieronder rood omcirkelt) in het layer-palet. Kies in het menu dat verschijnt voor Black & White. Mocht je een oudere versie van Photoshop hebben dan is deze functionaliteit niet ingebouwd en kun je daarvoor in de plaats kiezen voor Hue/saturation.


 3. Adjustment layer


 4. In het venster dat verschijnt kun je naar smaak de verschillende kleuren verschuiven. Wanneer 'preview' aangevinkt is krijg je direct het eindresultaat te zien. Eventueel kun je de 'Auto' knop gebruiken om Photoshop zelf een instelling te laten kiezen.

  In het geval van een oudere Photoshop versie schuif je de Saturation in het venster dat verschijnt volledig terug naar -100 om de afbeelding zwart-wit te maken. Je mist hierbij helaas verdere controle over de zwart-wit conversie.


 5. Omzetten naar Zwart-Wit


 6. Laag maskerBij de aangemaakte Adjustment layer wordt direct een Layer mask aangemaakt. Deze verschijnt als een wit vlakje achter de aanpassinglaag. Wanneer je op dit vlakje klikt kun je in je afbeelding met een zwart penseel (B) tekenen. De onderliggende laag met de kleurenfoto komt dan weer te voorschijn.

  Wanneer je iets teveel kleur terug haalt kunnen je met een wit penseel (druk op X op de geselecteerde voorgrond kleur te wisselen met de achtergrond kleur) het masker weer aanvullen zodat de zwart-wit laag weer hersteld wordt. Op deze manier kun je heel eenvoudig het onderdeel van de foto dat je in kleur wilt hebben terug halen.

  Door in plaats van wit of zwart met een grijstint te werken kun je het masker deels doorschijnend maken. Je kunt hiervoor ook gewoon het zwarte penseel gebruiken met een verlaagde Opacity. Deze kun je eenvoudig verlagen door bijvoorbeeld op het cijfer drie te drukken (30% doorschijning). In mijn voorbeeld heb ik dit toegepast op de reflectie van Robin op het natte strand.
Hieronder zie je het eindresultaat van de bewerking.
Beweeg met je muis over de afbeelding om het origineel te bekijken.

Robin voor en na bewerking
Robin op het strand


delen!

reacties (7)

 • David Fotografie.blogo
  David Fotografie.blogo | zondag 11 november 2007, 10:05Het blijft leuk. Duidelijke tutorial.
  Misschien was het effect nog leuker geweest als je alleen het shirtje in kleur had gelaten.

  Zie bijvoorbeeld: http://fotografie.blogo.nl/?comments/2007522-zwartwit-met-een-kleurtje.html
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zondag 11 november 2007, 12:55@David; Dat had ik eerst geprobeerd, maar zo vond ik 'm leuker. vrolijk
 • sparkone
  Profiel Twitter sparkone | woensdag 17 december 2008, 10:41blijft leuk inderdaad!
 • hennow
  Profiel hennow | dinsdag 22 december 2009, 15:05Als ik bovenstaande uitvoer dan krijg ik op het moment dat ik de kleur wil toevoegen de melding "Could not use the color replacement tool because the target is an adjustment layer" wat doe ik verkeerd
 • gweneke
  Profiel gweneke | vrijdag 17 juni 2011, 22:39hoe instaleer je dit?
 • ErikvanRosmalen
  Profiel Twitter ErikvanRosmalen | zaterdag 18 juni 2011, 08:45@gweneke:
  Hier is niks aan te installeren, dit zijn functies uit Photoshop.
 • dafne2u
  Profiel Twitter dafne2u | dinsdag 27 september 2011, 16:25Hallo,

  Heel erg bedankt! Hier heb ik wat aan gehad.
  Moest een foto van een zwarte kat gele ogen geven.
  Ze knallen nu lekker de foto uit knipoog

  Thanks!

  Groetjes Dafne

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Fotografiecursus gevorderden
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 199.00

Fotografiecursus gevorderden

Leer nog meer over fotografie…
De basisbegrippen van het fotograferen met een spiegelreflex camera zijn u bekend. Maar nu wilt u meer. Schrijf u dan in voor de cursus fotografie voor gevorderden.

» lees verder

Top artikel

Compositie; 10 tips voor het maken van betere foto's

Naar een foto van hun eigen kind of huisdier zullen de meeste mensen weinig kritisch kijken door de emotionele waarde er van. Terwijl anderen bij het zien van diezelfde foto meewarig hun hoofd zullen schudden, meestal vanwege de slechte compositie. Maar wat is nu eigenlijk een 'slechte compositie'? En belangrijker: hoe kan de maker de volgende keer een betere foto maken?

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord