Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Han Janssens

Zwart-wit omzetting via calculations

maandag 5 januari 2009, 20:40 door | 12.219x gelezen | 4 reacties

In Photoshop kunnen heel wat tools worden ingezet voor het converteren naar zwart/wit. Eén van de minder bekende methoden is werken met Calculations. Deze techniek is een zinvolle uitbreiding van je kennis/vaardigheden en biedt een prima middel om met BlendingModes, Opacity en Masks te oefenen.

Er wordt gewerkt met twee van de drie RGB kleuren, te weten rood en groen. Blauw is namelijk berucht voor het tonen van digitale ruis en daarop zit niemand te wachten. Het 'calculeren'’ zit hem in het mengen (blenden) en 'optellen' van de twee kleuren en ze dan via BlendModes en Opacity samenvoegen.

Open een foto en maak een kopie van de basislaag via CTRL - J. Schakel de achtergrondlaag uit door het vinkje ervoor uit te vinken. Vervolgens selecteer je weer de bovenste laag die je eerder aangemaakt hebt. Ga naar Image en kies hier Calculations. De foto wordt nu meteen zwart/wit.

Er verschijnt een venster met de twee kanalen (source 1+2) en met daaronder de blending options. Is dit de eerste keer dat Calculations wordt aangeklikt zullen de beide sources dezelfde aangeven (red). Wijzig één van de twee in Green.

Calculations dialoog


De BlendingMode staat standaard op Multiply. Dat is meestal te donker. Dus wijzig naar Overlay. En alternatief kan SoftLight zijn. Dat halveert het eerdere effect. Ga vooral met de verschillende parameters aan de slag, omdat voor zowat elke foto andere accenten en effecten kunnen worden bereikt.

Is het resultaat naar wens? Druk dan op OK en klik op Channels in het Layers palet. Daar staat, onder de RGBchannels het zojuist gemaakte Alpha1 kanaal (zwart/wit). Klik deze aan.

Met CRTL - A selecteer alles op de betreffende laag. Gebruik vervolgens de toetscombinatie CRTL - C om het Alpha1 te kopieren. Daarna klikken op de bovenste RGB-layer. Ga nu weer terug naar het Layers palet en druk CRTL - V om de gekopieerde laag te plakken.

Calculations; lagen kopieren


Een kopie van Alpha1 staat nu boven de originele kleurversie. Selecteer nu de laag met de kleurversie (layer 1) en 'ontkleur' deze met de toestcombinatie SHIFT - CRTL - U (Desatrate). Door het aan- en uitvinken van de lagen zal duidelijk worden wat de impact van deze techniek is.
Ook in dit geval geldt; oefening baart kunst. Veel plezier!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

4 reacties

  1. libeco
    Profiel libeco schreef op maandag 5 januari 2009 om 22:01  | reageer

    Ik converteer niet vaak naar zwart-wit, maar als ik dat doe, dan gebruik ik een Channel Mixer Adjustment Layer. Hiermee heb ik volledige controle over elk kleurkanaal. Waarom is jouw methode beter? Ik denk trouwens niet dat er iemand is naar zwart-wit converteert met Desaturate...

  2. Brian
    Profiel Brian schreef op maandag 5 januari 2009 om 23:43  | reageer

    Het verkregen effect is in veel gevallen mooi, maar ik denk dat een hoop mensen het ook leuk vinden om te weten wat ze doen. Ik denk dat een hoop fotografen nu heel diep met techniek bezig gaan zonder door te hebben wat ze eigenlijk aan het doen zijn.

    Kun je dat misschien ook uitleggen?

  3. hbj
    Profiel hbj schreef op dinsdag 6 januari 2009 om 09:04  | reageer

    Zoals vaak heb ik deze techniek hier geplaatst om je 'n extra manier te geven om met zwart/witvarianten te werken. Zo geeft elke bewerkingsmethode weer net even wat andere accenten. En hoe meer kennis/vaardigheden je hebt, hoe meer variatie je kan bereiken.

  4. Hans Braakhuis
    Hans Braakhuis schreef op dinsdag 6 januari 2009 om 20:38  | reageer

    Met Ilford HP4 hoef ik helemaal niets te calculaten... Voor digitale bestanden ga ik dit eens proberen. Bedankt voor deze uitleg.

    Hans

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord