Photofacts.nl
29 oktober 2010, 18:33 | | 6091x gelezen

Photoshop: Niveau's aanpassen in 16-bit modus

Met Niveau's kun je op een eenvoudige manier de belichting in een foto corrigeren. Bij gebruik van tools als Niveau's (levels) in Photoshop gaat er echter altijd informatie uit de foto verloren. In deze video leg ik uit hoe je dit verlies kunt verminderen door te werken in de 16-bits modus van Photoshop. • James van der Borght

  Over de auteur; James van der Borght
  James is werkzaam als fotograaf en doet dat vanuit zijn eigen studio waar hij zich voornamelijk bezig houd met het maken van reclamefoto's. In 1994 stapte hij als een van de eerste over naar de digitale fotografie met als belangrijkste gereedschappen zijn camera en het programma Photoshop.

delen!

reacties (6)

 • Liesbeth van Asselt
  Profiel Twitter Liesbeth van Asselt | vrijdag 29 oktober 2010, 19:26@James, leuk zo'n filmpje! Overigens voor nog minder kwaliteitsverlies bij fotobewerking: in RAW en de RAW-converter werken! Daar de 12 of 14 bits output al omzetten naar 16 bits en ook daar de meeste correcties al uitvoeren (voor contrastaanpassingen zoals in jouw filmpje met de schuifjes en met curves b.v.). Pas aan het eind van alle bewerkingen in Photoshop, dus na het verscherpen, de foto in 8 bits omzetten. Dit ivm de nauwkeuriger afrondingen bij de berekeningen tijdens de bewerkingen in Photoshop.
 • discocandy
  Profiel discocandy | vrijdag 29 oktober 2010, 19:36zowiezo doe ik het meeste in de raw converter en open ik hem als smart object op deze manier kun je zonder enig verlies ook terug naar je aanpassingen.
  tevens bij de levels pak ik altijd de RGB lagen in plaats van meteen aan de RGB in geheel sleutelen Op deze manier kun je ook nog wat aan je witbalans sleutelen indien nodig. Tevens mis ik hier alle non destructive manieren die mogelijk zijn.
  Het omzetten naar 16bits is inderdaad een hele goed tip ie niet veel mensen doen.
  Voor de rest top filmpje!
 • Tiny Theijssen
  Tiny Theijssen | vrijdag 29 oktober 2010, 23:14Hartelijk dank weer James, voor deze leerzame tutorial.
  Ik maak erg veel gebruik van jou tutorials, omdat ze nuttig zijn, maar ook op een makkelijk te begrijpen manier worden uitgelegd.vrolijk

  vrgr
 • Harry
  Harry | zaterdag 30 oktober 2010, 09:26Aardig bedacht maar ik vraag me af wat er uiteindelijk zichtbaar anders is aan de foto.
  Deze methode lijkt sterk op "een sigaar uit eigen doos".
  De orginele foto is 8 bit.
  Je laat de software de 8 bit foto omrekenen (interpoleren) naar 16 bit.
  Elk oorspronkelijke waarde wordt nu vertegenwoordigd door twee (berekende) waardes.
  En uiteindelijk laat je deze 2 waardes weer terug reken naar een waarde.
  Bitdiepte bepaaldt het dynamisch bereik.
  Het verschil tussen het kleinste en grootste getal en het aantal stapjes daar tussen.
  Dat kan je eenvoudig verkleinen door tussenwaardes weg te laten.
  Maar vergroten is een andere verhaal, immers informatie die er niet (meer) in zit kan je er ook niet (meer) uithalen.
 • James
  James | zondag 31 oktober 2010, 11:16Toch, beste Harry, laat het histogram duidelijk zien dat de methode na omzetting in 16 bits/8bits een kwalitatief beter eindresultaat geeft,niet vergelijkbaar met de resultaten die je vanuit raw kunt bereiken, en bedoeld voor diegenen die alles in jpeg fotograferen.
 • klutie
  Profiel Twitter klutie | dinsdag 2 november 2010, 11:01Thanx James,
  Je hebt me met deze tutorial behoorlijk aan het denken gezet.
  Werk steeds met RAW maar liet vanuit CameraRaw toch steeds de foto naar Photoshop openen in 8-bits. Ga dit nu toch anders aanpakken.
  Top!
  MVrGr
  Frenk

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop portretfotografie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 129.00

Workshop portretfotografie

Hoe maak ik een aansprekend portret van iemand? Welk standpunt kies ik? Welk objectief gebruik ik? Welke hulpmiddelen zijn er? Welke lichtopstelling werkt het beste?

» lees verder

Top artikel

Portretfoto's maken in hard zonlicht

Als je buiten aan het fotograferen bent met het prachtige weer van de afgelopen dagen heb je er wellicht last van gehad: fel licht met harde schaduwen. Dat levert vaak niet de beste foto's op. Gelukkig zijn er wat eenvoudige manieren om toch goede foto's te maken midden op een zonnige dag.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord