100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Wordpress-themes voor fotografiewebsites

woensdag 27 maart 2013, 23:23 door | 29.062x gelezen | 22 reacties

Vrijwel iedere fotograaf heeft een website tegenwoordig. Vroeger noeste arbeid, in HTML of in DreamWeaver geknutseld. Tegenwoordig steeds vaker gebouwd op basis van content management systemen, waarmee je snel teksten en foto's kunt aanpassen. Ook het design van je site kun je daarmee bepalen. Maar waar kies je voor? Zelf heb ik onlangs mijn website vernieuwd, met behulp van een nieuw thema in WordPress. Een overzicht van systemen en thema's.

Welk systeem?


De eerste keus die je moet maken, draait om waar je je website bouwt. Eigen webhosting, of een online platform? Dat laatste kan gratis op – bijvoorbeeld – Wix, Weebly of Webs. Ook een mooi platform als 500px biedt de mogelijkheid tot een online portfolio, tegen een vast bedrag per jaar.

Het nadeel van een gratis platform zonder eigen hosting: de mogelijkheden zijn vaak maar beperkt. Net als het aantal beelden of de hoeveelheid data die je kunt plaatsen. En zeker bij de gratis platforms wordt je bezoeker vervolgens ook nog eens getrakteerd op ongevraagde reclameboodschappen.

Advertenties van concullega's bijvoorbeeld... En in principe heb je geen eigen domeinnaam, hoewel je daar steeds vaker wel een mouw aan kunt passen; met een verkorte URL bijvoorbeeld.

Web builders

Kies je voor eigen webhosting, dan ben je in ieder geval eigen baas over wat je aanbiedt, wat je domeinnaam is en of er advertenties getoond worden. Vervolgens moet je een keuze maken hoe je je site gaat bouwen. Direct in html of een 'consumentenprogramma' als DreamWeaver.

Zelf in code bouwen is enorm veel werk en wordt steeds ingewikkelder, aangezien je er rekening mee moet houden dat je site op allerlei browsers te zien moet zijn. Daarbij is regelmatig wisselen van content dan erg lastig.

Nadeel van 'drag-and-drop' pakketten als DreamWeaver is dat je veel 'vervuiling' creëert in je html-code, waardoor je site wellicht ook trager laadt. Daarnaast kan het negatieve gevolgen hebben voor je vindbaarheid in zoekmachines.

Laten bouwen


Een website laten bouwen is, mits je het professioneel laat doen, de mooiste en meest unieke oplossing. Maar ook daar kleven nadelen aan. De prijs kan voor velen een obstakel zijn (1.000 euro is nog niet eens duur), maar je bent ook afhankelijk van de bouwer en wat voor CMS (content management systeem) hij of zij in de site gebruikt. Zelf gemakkelijk je content aanpassen is dus niet per se vanzelfsprekend!

Open source


Er zijn ook manieren om zelf relatief eenvoudig aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met een open source CMS. Dat zijn systemen die je gratis kunt downloaden en mag gebruiken. Omdat alle code 'open source' is en dus vrij beschikbaar, wordt er wereldwijd gebruik van gemaakt en worden er mooie passende thema's en plugins voor gebouwd.

Het voordeel daarvan is, dat er dus met grote regelmaat nieuwe en handige plugins ontwikkeld worden. Toen bijvoorbeeld de (inmiddels gelukkig alweer afgezwakte) cookiewetgeving in gebruik werd genomen, was daarvoor vrij snel een plug-in beschikbaar, die voor de verplichte pop-up zorgde.

Welk platform?


De bekendste platforms op dit terrein zijn Drupal, Joomla en WordPress. Alledrie werken ze in de basis op dezelfde manier: je downloadt een pakket software, dat installeer je op je webserver en vervolgens kun je in gaan loggen en beginnen met bouwen.

Je komt dan in een beheersomgeving waar je allerlei instellingen kunt aanpassen of 'thema's' kunt installeren, die het uiterlijk van de site bepalen. Welk platform je kiest? Dat is aan jezelf: ervaring van vrienden, bekenden of eigen ervaring is daar meestal doorslaggevend in: alledrie hebben ze hun voor- en nadelen.

Zelf heb ik gekozen voor WordPress, omdat ik daar met andere websites al mee gewerkt heb en omdat ik weet dat er veel aanbod is in thema's (een basislayout voor je website) en 'widgets' en 'plugins' (onderdelen of handigheidjes die je kunt toevoegen aan je website).

Open source CMS 1

Welk thema?


Na een basisinstallatie kun je op zoek naar een thema, dat de uitstraling van je site bepaalt. Het grootste misverstand rond WordPress? Veel mensen denken, dat WordPress puur een cms is om een blog mee in te richten.

Oorspronkelijk is het systeem daar ook mee begonnen, maar inmiddels zijn er talloze thema's, gratis en betaald, voor webshops, reguliere websites, blogs, én thema's gericht op creatieven, zoals webdesigners en fotografen.

Themegoods
Crius is een thema van Themegoods. Waar je wel van moet houden is het zoom-effect dat continu te zien is - iets wat ongetwijfeld aan te passen is maar nu wat onrustig oogt.
Demo Crius

Elegant Themes
Elegant Themes biedt ruim 80 thema's waar je uit kunt kiezen. Daaronder ook een aantal die zeker geschikt zijn voor fotografen, zoals Gleam, waarin de foto's bijna paginagroot getoond worden.
Demo

Gleam screenshot

Graph Paper Press
Mijn eerste WordPress-theme was een (gratis) thema van deze website, die zich echt richt op fotografen en andere creatieven. Een ander mooi thema daar is Albedo: minder grote foto's dan bij de vorige twee, maar wel een professionele uitstraling. Kijk hier voor een demo.

Themeforest
Themeforest is een website waarop individuele webbouwers en vormgevers hun themes kunnen verkopen. De site biedt letterlijk duizenden mogelijkheden voor fotografen om geschikte Wordpressthemes te vinden.

Ook voor Joomla en Drupal kun je hier trouwens thema's downloaden. Ook andere aanbieders, zoals het eerder genoemde Themegoods, bieden hier hun thema's aan. Themeforest is dus een prima vertrekpunt. Wat voorbeelden:

Core
Strak thema, minimalistisch, met een horizontale scrollbalk met 'reflecties' van je foto's.
Demo

Core screenshot

KIN
Een thema met een horizontale scrollbalk om door een portfolio te scrollen.
Demo

Qamar
Thema met veel mogelijkheden: in de demo is te zien dat je de homepage en blog bijvoorbeeld al heel simpel op twee manieren kunt vormgeven. Traditioneler of juist origineler. Het goede nieuws is ook, dat je de muziek die eronder zit, ook uit kunt zetten...
Demo

Autofocus
Een soort thema dat je veel ziet op het moment: een paginagrote achtergrond foto met een raster erover en een kort menubalkje linksboven.
Demo

Autofocus screenshot

Noel
Noel is een responsive thema, dat dus meeschaalt met het formaat van je scherm, of het nu een desktop, tablet of telefoon is. Het heeft volgens de maker ook de optie om direct foto's te tonen vanuit Picasa, Flickr of Instagram. Daarnaast is het een 'onepage' design, wat in zou houden dat je minder bandbreedte gebruikt op je server.
Demo

Viewfinder
Simpel thema met een startpagina gevuld met tientallen thumbnails.
Demo

Viewfinder

Photocrati
Om Photocrati kun je eigenlijk niet heen als fotograaf. Hiermee koop je niet één thema, maar een pakket waarmee je in de basis al kunt kiezen uit 60 startthema's, belooft de website. Voordeel daarvan is dus dat je vaker kunt wisselen van thema.

Daarmee is Photocrati overigens wel iets duurder – 89 dollar, maar voor wie vaak wil wisselen, is dat ideaal: aangezien een los thema gemiddeld tussen de 30 en 50 euro kost, heb je dat er dan zo uit.

Gratis of betaald?


Begin je net met WordPress, dan is absoluut aan te bevelen om een gratis thema te zoeken dat bij je past. Dan kun je zonder je een buil te vallen eens rustig kijken wat er allemaal kan. Vaak kun je bijvoorbeeld ook een gratis versie van een betaald premium-thema downloaden, puur om het te proberen. Maar als je vervolgens wat beter je weg weet, loont het zeker om te investeren.

Voor 30 tot 40 dollar kun je al een thema vinden dat er prima uitziet en wat je je helemaal eigen kunt maken. Want dat is het volgende vooroordeel: 'alle sites met hetzelfde thema zien er hetzelfde uit'. In eerste instantie wel, maar je hebt alle ruimte om het thema naar je eigen hand te zetten!

Mijn keuze


Lang heb ik gezocht naar een geschikt thema, maar uiteindelijk toch vrij impulsief gekozen. Er is immers zoveel keus. En elk thema heeft zijn voor- en nadelen. In mijn huidige thema Twin vond ik in ieder geval een aantal zaken terug die ik belangrijk vond: een 'clean' en overzichtelijk ogende pagina, met veel ruimte voor mijn portfolio op de homepage, waarbij óók de staande foto's goed uit de verf komen.

Screenshot website erikvanrosmalen

Maar ook een overzichtelijke pagina met mijn blogs vond ik belangrijk. Daarnaast biedt het thema nog genoeg mogelijkheden om contentpagina's en blogs naar mijn eigen voorkeur aan te kleden.

About Erik

Conclusie


Met WordPress (en ongetwijfeld ook Joomla of Drupal) heb je ongekende mogelijkheden om een website relatief eenvoudig naar je hand te zetten. Voor elke smaak is er wel een passend thema. En dankzij een makkelijk beheersysteem pas je vervolgens razendsnel je foto's of je teksten aan. Belangrijk voor je online vindbaarheid en om je bezoekers steeds iets nieuws te kunnen bieden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

22 reacties

  1. Robert
    Profiel Robert schreef op donderdag 28 maart 2013 om 10:34  | reageer

    Niet te onderschatten: je portfolio of blog moet ook toegankelijk zijn voor de niet-geoefende internetgebruiker, of mensen met een verouderde browser of langzame internetverbinding (en dat zijn er veel meer dan we denken).

    Ik zie ook op Tumblr steeds meer kunstige thema's met een inventieve navigatie; leuk voor andere fotografen of whiz kids, maar je oma kan er niets mee. Het is belangrijk om qua doelgroep ook buiten je eigen referentiekader te denken.

    Zelf laat ik een nieuwe site altijd "testen" door een oud-collega van 70+. Als hij het snapt, is het oké. Reden waarom bijvoorbeeld een eerder blog-experiment met horizontaal scrollen is gesneuveld. Niet iedereen blijkt meteen in de gaten te hebben hoe dat werkt.

  2. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op donderdag 28 maart 2013 om 10:55  | reageer

    Voordeel van Wordpress: als je nextgen galleries gebruikt is er een prima publish plugin voor Lightroom beschikbaar zodat je je galleries vanuit Lightroom kunt beheren

  3. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 28 maart 2013 om 11:26  | reageer

    @Reinoud: Goeie toevoeging!

    @Robert: Heb je absoluut gelijk in. En ook niet onbelangrijk, het gaat niet alleen om ouderen. Ook veel (grotere) bedrijven draaien vaak ook niet bepaald mee met de laatste browserversies. Ik ken een groot bedrijf wat pas een half jaar van IE6.0 is afgestapt... Als je daar je klanten vandaan haalt, wil je natuurlijk wel dat je site goed zichtbaar wordt! Usability is sowieso een vak apart en inderdaad, er zijn genoeg websites waar ik zelf al even moet fronsen om te zien wat de bedoeling is...

  4. tonkunenfotografie
    Profiel  tonkunenfotografie schreef op donderdag 28 maart 2013 om 13:32  | reageer

    Goed stuk Erik, met veel herkenning. Na vele jaren gebruik te hebben gemaakt van Wordpress ben ik uiteindelijk er toch van af gestapt en heb ik een eigen site (http://www.tonkunenfotografie.nl) ontwikkeld. Het kost wel wat tijd, maar dan kun je wel precies maken wat je wilt. Ik heb een HTML5 theme gekocht via Themeforest en m.b.v. PHP/HTML de website gebouwd (css styling is namelijk niet mijn ding).

    Voordat ik besloot om dit zelf te doen heb ik ook nog gekeken naar Drupal en Joomla. Toch kunnen ze wat mij betreft niet mee met de intuitiviteit van Wordpress. Als ik een "simpele" website zou moeten maken zou ik ook zo weer voor Wordpress kiezen als platform.

    Inherent aan het gebruik van verschillende browsers is natuurlijk het gebruik op verschillende devices (telefoon, tablet, pc). Kijk maar eens naar de statistieken van je website, in mijn geval is bijna 40% van de bezoeken via telefoon/tablet.

  5. jk-fotografie
    Profiel jk-fotografie schreef op donderdag 28 maart 2013 om 18:55  | reageer

    Iemand het Striking theme in gebruik ? Is ook te koop via Themeforest en ik ben benieuwd naar gebruikerservaringen. Striking lijkt me voor de fotograaf ook een prima keus; zakelijk populair en met prima portfolio en slideshow-onderdelen, een uitgebreid supportforum en mogelijkleid van shortcodes voor maatwerk. Verder vind ik het bij veel WP-websites altijd storend als ze langzaam laden en dat kan ook aan het theme liggen.
    Prima artikel weer Erik.

  6. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 29 maart 2013 om 08:06  | reageer

    @jk-fotografie: Striking ken ik niet, maar biedt volgens mij ook voldoende mogelijkheden. Je kunt natuurlijk altijd in de comment-section op Themeforest kijken, voor gebruikerservaringen, als je zo niemand treft die het kent!

    Wat langzaam laden betreft: dat kan aan het theme liggen, maar ook aan de gebruiker. Als je foto's namelijk high res uploadt (wat veel mensen doen, ipv de benodigde 72dpi en afmetingen), dan gaat WordPress volgens mij ook die grote bestanden gebruiken om je pagina op te bouwen. Ik denk dat dat in veel gevallen ook meespeelt.

    @tonkunen: Als je zelf behendig bent in html en/of php, is dat natuurlijk een optie, maar dat zal voor de meeste fotografen natuurlijk niet aan de orde zijn. En dan is WordPress wel erg prettig werken. Bijkomen voordeel is dat je ook vrij eenvoudig anderen kunt laten meeschrijven/bloggen, zonder kennis van html.

    Overigens denk ik dat jouw website ook in WordPress te bouwen was geweest; in principe kun je in WordPress ook alles maken wat je wilt (mits je zelf een theme laat bouwen/verbouwen). Maar dan moet je inderdaad meer thuis zijn in WordPress-development en css-werk inderdaad!

    Drupal en Joomla vind ik zelf ook minder handig werken, maar omdat ik al meer ervaring had met WP-gebaseerde sites, weet ik dus niet hoe onbevooroordeeld ik daar naar keek. Ik kan WordPress in ieder geval altijd heel goed en eenvoudig uitleggen aan nieuwe gebruikers, dus dat zegt altijd wel wat over usability.

  7. tonkunenfotografie
    Profiel  tonkunenfotografie schreef op vrijdag 29 maart 2013 om 11:52  | reageer

    @Erik: v.w.bt. Drupal/Joomla vs Wordpress ben ik het helemaal met je eens. M'n site zou inderdaad ook in WP gemaakt kunnen worden als je wat extra kennis hebt, ik las onlangs zelfs dat de Theme ontwerpen ook een WP versie heeft gemaakt. Een andere reden om over te stappen van WP naar zelfbouw was performance. De laadtijden van m'n website zijn met zo'n 85% afgenomen.

  8. Brian
    Brian schreef op zondag 31 maart 2013 om 15:31  | reageer

    Mooi artikel Erik,
    Je hebt er flink wat werk in gestoken alle CMS'en te bekijken te samen te brengen in dit artikel.

  9. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 31 maart 2013 om 20:25  | reageer

    Die laadtijden zijn inderdaad wel een goed argument, als je zelf de kennis in huis hebt dus!

    @Brian: Dank je! De ins en outs van Joomla en Drupal heb ik niet heel uitgebreid bekeken hoor, de gebruiksvriendelijkheid van WordPress bevalt me wel, en dat kende ik al, dat scheelt. En thema's: dit zijn er maar een paar er is zo ontzettend veel...!

  10. Wop
    Wop schreef op dinsdag 2 april 2013 om 11:09  | reageer

    Hi,

    Werk al jaren in WP. Prima CMS. Gleam van ET heb ik er een tijdje op gehad, maar er weer afgegooid vanwege het uitverband trekken van fullzize foto's. Ik gebruik nu Core (Wel grappig dat jij juist die thema's aanhaald) maar ben ook niet echt tevreden over de (on) mogelijkheden die dit thema biedt. (Ik ben het gemak van Elegant themes gewend denk ik.)

    Nu nog steeds op zoek naar een *eenvoudig* thema voor mijn website. Dus alle tips zijn welkom...

  11. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 2 april 2013 om 11:13  | reageer

    @Wop: Dank voor je reactie. Toevallig inderdaad, want er zijn tientallen, cq honderden thema's natuurlijk. Waar loop je bij Core precies tegenaan?

    Het uitrekken van foto's, of het maken van onhandige uitsnedes, dat is en blijft een probleem van veel thema's. Daarbij zijn de meeste thema's die grote foto's plaatsen geoptimaliseerd voor liggende foto's: in portretformaat worden ze nogal eens raar aangesneden. Dat zou denk ik wel een gat in de markt zijn, een thema gericht op staande foto's!

  12. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op dinsdag 2 april 2013 om 11:15  | reageer

    Ja dat viel mij ook al erg op. Ik maak meestal foto's van mensen, en 90% van de tijd in portrait. En dan vallen er al snel een hoop theme's af...

  13. Madeleine Assink
    Madeleine Assink schreef op dinsdag 2 april 2013 om 11:29  | reageer

    Wat een goed en uitgebreid stuk heb je geschreven Erik. Waardeer ik zeer, moet veel werk zijn geweest en daarvoor dank. Ben zelf vanwege het vele werk afgestapt van een zelfgemaakte website nog voor ie online ging. Ik vond het ook nogal duur, bijna 200 euro per jaar voor de hosting. Maar nu toch op zoek naar een simpele vervanging omdat mensen toch naar je website vragen. Ik zit bij Zoom , JAlbum en Mijn Album maar hoe handig ook, dat blijven toch sites waar je foto's de uitstraling van een eigen site missen. Ik vind jouw website er erg goed uitzien.

  14. Robert
    Profiel Robert schreef op dinsdag 2 april 2013 om 11:51  | reageer

    Overigens zijn op Tumblr ook aardig wat themes te vinden die bruikbaar zijn voor een portfolio-achtige site. Dit zijn dan wel vaak de niet-gratis themes (tot 49 dollar), maar Tumblr is verder wel gratis, er zijn geen advertenties, je kunt simpel onder een eigen domein werken, en alles is heel makkelijk qua zelf aanpassen en updaten.

    Zie bijvoorbeeld de themes Leica, Simplefolio, Kodiak en Aperture.

  15. krissie
    Profiel krissie schreef op dinsdag 2 april 2013 om 12:52  | reageer

    Ik behelp mij nog altijd met iWeb van Mac. Zonder kosten en zonder enige voorkennis. Simpel en zonder veel extra's, maar voldoende om mijn portfolio te tonen. Toen mobile.me er de brui aangaf heb ik gewoon via Hostyou gepubliceerd. Ik weet wel dat Apple iWeb niet meer aanpast, maar voorlopig werkt de laatste versie nog. En als dit niet meer zo zou zijn in de toekomst, zal ik dit interessant artikel nog eens moeten herlezen. www.christianemorrhey.be

  16. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 2 april 2013 om 14:51  | reageer

    @Madeleine:
    Je hosting 200 euro per jaar? Dat kan goedkoper. Ik geloof dat ik zelf rond de 40/45 euro per jaar betaal, inclusief zowel de .com als de .nl-domeinnaam. De oplossingen die je noemt vind ik niet echt alternatieven voor een echte eigen website. Dan kun je nog eerder kiezen voor 500px of een gratis Flickr-account, dan heb je in ieder geval al meer vrijheid in indeling en/of een betere kwaliteit compressie (want ik meen me te herinneren dat MijnAlbum de kwaliteit van je foto's nogal geweld aandoet)!

    @Robert:
    Goeie toevoeging! Je hebt gelijk wat betreft Tumblr. Ik ken het platform nog te weinig, maar de voorbeelden die je laat zien, doen zeker niet onder voor de WordPress-thema's. En de prijs ligt in dezelfde range als veel thema's voor WordPress, Joomla of Drupal!

  17. Lenie
    Lenie schreef op dinsdag 2 april 2013 om 16:46  | reageer

    Op een eenvoudige manier heb ik destijds mijn eigen domeinnaam geregistreerd (via rickselhosting) en daarbij kreeg ik (is daar standaard) de beschikking over een softwarepakket van Installatron. Onder andere Wordpress zit daar bij en het installeren daarvan was een fluitje van een cent. Dus niet zelf een ingewikkelde database bouwen, maar het gaat allemaal automatisch. Ik heb net de factuur voor mijn domeinnaam betaald, € 8,- voor dit jaar. En alles zelf in de hand, zonder reclame, dat vind ik erg belangrijk. Ik hou van eenvoudige thema's maar er is inderdaad heel veel keus. Leuk artikel dit, veel mensen gaan al gauw in zee met kant en klare sites maar zitten dan met veel (ongewenste) reclame.

  18. Wop
    Wop schreef op dinsdag 2 april 2013 om 19:25  | reageer

    Hi Eric.

    Bij Core (www.vaneis.nl) werken een aantal WP plug ins niet. En daarbij ben ik verwend denk ik door de themes en support van ElegantThemes .. (Ik gebruik themes op meerdere sites) Gleam is daarbij een misstap van de Boys. Echter Envisioned (www.samenopdefoto.com) is een prima foto thema, echter zoals meerdere al aangeven, niet echt geschikt voor portrait foto's.

    Ik ben dus al een tijdje op zoek naar een *eenvoudig* thema die zowel portret als landscape foto's kanp presenteert. Maar daarbij ook de gemakken van de plug ins knipoog Ben best lastig voor mezelf knipoog

  19. wop
    wop schreef op dinsdag 2 april 2013 om 19:26  | reageer

    Ps. Hosting kan al voor 20 Euro per jaar...

  20. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 2 april 2013 om 19:44  | reageer

    @Lenie:
    Zelf WordPress installeren kan ook zonder dat je een moeilijke database moet bouwen hoor, maar met zo'n pakket wordt het inderdaad nog eenvoudiger, ideaal dus. Ik denk dat steeds meer hostingproviders dat zo aanbieden. Ideaal dus!

    @wop:
    Ja, ik zit zelfs niet bij de goedkoopste denk ik, maar het kan in ieder geval vele malen goedkoper dan 200,- ja!

    En dank voor je nuttige toevoegingen wat de thema's betreft, ik heb de genoemde natuurlijk niet allemaal zelf gebruikt, dus het voegt zeker wat toe! Dank dus!

  21. Diana
    Diana schreef op dinsdag 2 april 2013 om 19:55  | reageer

    Ik heb zelf nu hypershot van themeForest. Zij hebben ongelofelijk veel keus waardoor je gewoon niet meer weet wat je moet kiezen. Hypershot is ook redelijk geschikt voor portrait foto's maar uiteindelijk ben ik toch niet helemaal tevreden.

    Een nadeel van wordpress mag ook genoemd worden: kans op hacken is nu veel groter. Een database is wat gevoeliger. Ik heb 5 jaar een site (gemaakt met dreamweaver) gehad en nergens last van gehad en nu 3 maanden wordpress en ja hoor, ze hebben al geprobeerd te hacken.

    Mijn blog is pas gehackt en ik kon er niks meer mee. Belangrijk is dus als je werkt met wordpress dat je 1. wordpress versie up-to-date houdt: 2. je 'theme' up to date houdt 3. dat je zelf een backup maakt van zowel je wp bestanden als je mysql database. Afhankelijk van je hosting kun je dit ook makkelijk via je hosting back-uppen.

    Zo niet, moet je dat zelf regelen! Dat wil men nog wel eens vergeten en dan is kans op hacken natuurlijk aanzienlijk groter. Helaas ben ik er zelf slachtoffer van geworden, zelfs toen ik alles up-to-date had. Mijn blog theme was al 2 jaar niet ge-update door de ontwikkelaar, dus daar zit een zwakke plek.

  22. StePic
    Profiel  StePic schreef op vrijdag 12 april 2013 om 20:50  | reageer

    Ikzelf had zelf al mijn foto's op Google Picasaweb gezet. Al snel miste ik dingen als een verhaaltje erbij en het gevoel de bezoeker echt te boeien. Ik heb hiervoor talloze diensten geprobeerd en elk hadden ze wel iets waarin ze zich onderscheidde in vergelijking met de andere diensten. Augustus 2012 heb ik me aangemeld bij Weebly. En hierbij nog steeds mijn portfolio staan. Ik wil op den duur wel een eigen website maken/ontwerpen maar helaas nog geen tijd voor kunnen vinden. Met Weebly zijn de mogelijkheden uitgebreid en in mijn ogen prima voor iemand die zijn/haar portfolio wil laten zien.

    Mochten jullie geïnteresseerd zijn; www.stepic.nl vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord