Photofacts.nl
6 mei 2011, 19:23 | | 7182x gelezen

Gestolen camera terugvinden via internet

Sommige oplossingen zijn (achteraf gezien) zo eenvoudig dat je jezelf afvraagt waarom iemand er niet eerder op gekomen is. De Engelse programmeur Matt Burns bedacht en bouwde een creatieve en eenvoudige manier om je gestolen camera terug te vinden met behulp van internet.

De website is te vinden op stolencamerafinder.com. Bij elke foto die je maakt slaat je camera zogenaamde EXIF informatie op. Deze informatie wordt ingesloten bij je foto's. Handig, want zo kun je achteraf eenvoudig terughalen met welk objectief en welke instellingen de foto's gemaakt zijn.

Bij deze informatie wordt ook het serienummer van je camera bewaard. In elke foto die je maakt is dit serienummer dus terug te vinden. Matt bouwde een zoekmachine die zoekt naar het serienummer in foto's en op basis daarvan foto's kan vinden.

Is je camera gestolen? Tik dan het serienummer in op de website of upload een foto gemaakt met de gestolen camera. De website gaat dan op zoek naar alle foto's die hij op het internet kan vinden die hetzelfde serienummer bevatten. Door te achterhalen wie die foto geplaatst heeft kun je ontdekken wie je gestolen camera nu gebruikt!

Natuurlijk werkt dit alleen wanneer je gestolen camera ook daadwerkelijk actief door iemand gebruikt wordt en die zijn gemaakte foto's upload naar het internet. Desondanks een mooie mogelijkheid de dief van je camera te pakken te krijgen.

Stolecamerafinder.com - screenshot

Je kunt ook helpen de zoekfunctie te verbeteren. Installeer hiervoor een speciale Chrome extensie of laat de Flickr scraper op je computer draaien. Je computer zal dan helpen de gebruikte database met foto's te vergroten zodat de zoekresultaten verbeteren.

delen!

reacties (9)

 • Harry
  Harry | zaterdag 7 mei 2011, 08:56Handig.
  Duidelijk artikel.
  Alleen de laatste alinia begrijp ik niet.
  Wat heeft Big Brother nu aan eerlijke foto's van een eerlijke fotograaf?
  Zelf spyware installeren lijkt me niet verstandig.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zaterdag 7 mei 2011, 09:52@Harry; als ik me niet vergis zal de applicatie foto's indexeren die je tegenkomt tijdens het surfen, niet die van je eigen computer. Maar als je het niet vertrouwd zou ik het zeker niet installeren. vrolijk
 • ErikvanRosmalen
  Profiel Twitter ErikvanRosmalen | zaterdag 7 mei 2011, 11:14Klinkt als een goed idee!
 • Marcel
  Marcel | zaterdag 7 mei 2011, 12:06Als je weet dat de camera gestolen is dan ga je toch geen EXIF informatie meegeven waar het serienummer in staat.

  Is het wel het geval dan is de dief een klungel of de eigenaar is er een te goedentrouw en dan ben je nog steeds je spullen kwijt.

  Marcel
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zaterdag 7 mei 2011, 12:57@Marcel; Denk je echt dat de gemiddelde cameragebruiker er bij stil staat dat je EXIF informatie mee geeft bij elke foto die je upload? Als iemand jouw camera gestolen heeft en deze gewoon gaat gebruiken is de kans best aanwezig dat ie een keer een foto upload naar zijn Facebook account, oid.
 • Fokko
  Fokko | zaterdag 7 mei 2011, 18:07Ook een handig programma om gestolen foto's te traceren lijkt me dan.
 • timosterrenkunde
  timosterrenkunde | zaterdag 7 mei 2011, 21:23heb voor de gein serie nummer van mijn camera's ingetikt, geen uitkomst, en dat terwijl er zat foto's online staan, ook met exif gegevens.

  eer dat dit hele systeem werkt zijn we volgens mij een paar jaar veder.
 • Johannes Klapwijk
  Profiel Twitter Johannes Klapwijk | zondag 8 mei 2011, 14:53Zal best ff een uitdaging zijn om zijn database gevuld te krijgen, maar als die een beetje een forse vulling krijgt kan ik me goed voorstellen dat je er af en toe best iemand mee kan pakken. Goed idee als je het mij vraagd.
 • DaniŽl
  DaniŽl | maandag 9 mei 2011, 13:40Ik merk een beetje aan de reacties dat ze met dit systeem alleen dieven willen vangen.
  Maar is er wel eens aangedacht dat het misschien ook andersom kan werken?

  Ik heb namelijk 2 camera's in bezit waar ik graag de eigenaar van wil vinden.
  Deze komen namelijk uit een niet nader te noemen pretpark dicht bij Parijs. vrolijk
  Daar stond een cameratas met inhoud onbeheerd bij een attractie. En na ruim 1,5 uur wachten op de rechtmatige 'wanhopige' eigenaar heb ik de tas maar meegenomen en aangegeven bij verloren/gevonden in het park. Thuis (hotel) heb ik de tas inclusief inhoud en geheugenkaartjes grondig onderzocht naar sporen die leiden naar de eigenaar. Helaas stonden daar alleen foto's op van pretpark figuren :S

  Eenmaal weer thuis ben ik nog aan het zoeken geweest op internet bij verloren/gevonden sites maar ik heb tot nu toe nooit de eigenaar kunnen achterhalen.
  Maar op deze manier kan de rechtmatige eigenaar misschien weer wel gevonden worden?


Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Flitsen bij natuurfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Flitsen bij natuurfotografie

De term "strobist" is bij portretfotografie al aardig ingeburgerd. Het gaat dan om flitsen met de flitser los van de camera. Maar deze techniek kan natuurlijk ook in de natuur toegepast worden!

» lees verder

Top artikel

Portretfotografie: wat doe je met handen

Als portretfotograaf ben je altijd op zoek naar expressie: of het nu een intrigerende, mysterieuze of veelzeggende blik is of 'gewoon' een volle lach. Een gevoel vangen is ťťn van de moeilijke aspecten van het portretteren. Maar wat voor veel fotografen net zo lastig is? De handen. Waar laat je ze, wat moet je model wel en niet doen? Een aantal tips!

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord