Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Plugin: histogram bekijken van online foto's

woensdag 2 januari 2013, 22:48 door | 6.389x gelezen | 3 reacties

Interesse in het histogram van een foto op internet? Voor Google Chrome en Mozilla Firefox is er nu een plugin beschikbaar, waarmee je het histogram van veel foto's gewoon online kunt bekijken met één muisklik.

Eenvoudige plugin


Hoewel ik zelf het nut van het histogram nogal eens overschat vind (lees ook mijn eerdere blog over zin en onzin van histogrammen), kan dit tooltje voor sommige mensen wel handig zijn. Het werkt heel eenvoudig: na installatie van de plugin, krijg je in het rechtermuisklik-menu de optie om het histogram te tonen. Dat wordt vervolgens keurig netjes over de foto geprojecteerd.

Klik met de rechtermuisknop op de foto (hier uiteraard een voorbeeldje van mijn eigen website):

Plugin histogram 1

In het menu verschijnt de optie 'Toggle histogram'. Klik erop en het histogram wordt netjes over de foto geprojecteerd. Uiteraard veel hoge lichten in dit high key-ish portretje:

Plugin histogram 2

Werkt het?


De plugin werkt niet bij alle foto's. Ongetwijfeld hangt dat samen met -bijvoorbeeld- de privacyinstellingen van de website waar hij gehost wordt of de deelmogelijkheid die de foto heeft meegekregen op Facebook of Flickr, om maar wat te noemen. In dat geval kun je wel klikken op de histogramknop maar krijg je gewoon niks te zien.

Nuttig?


Het histogram wordt (uiteraard) berekend op basis van de geplaatste foto op webformaat en zijn er geen kleurenhistogrammen te zien. Wat je voor nuttigs uit het histogram van een foto haalt, moet ieder voor zich opmaken, maar dat geldt in feite ook voor EXIF-data: sluitertijden en diafragma's zeggen niks als je de omstandigheden ter plekke niet kent.

Hetzelfde voor een histogram: een 'fout' histogram bestaat niet. Maar voor beginnende fotografen die bijvoorbeeld willen oefenen met het 'lezen' van een histogram kan dit wel een nuttig tooltje zijn. Voor diezelfde groep: er zijn ook Chrome plugins om EXIF-data te lezen, zoals deze.

Plugin downloaden


De plugin voor Chrome is te vinden in de webstore van Google. Ook voor Firefox is de add-on verkrijgbaar. Zelf heb ik alleen de Chrome-plugin geprobeerd, maar ik neem aan dat de add-on in Firefox net zo vloeiend werkt.

Bron: FStoppers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

3 reacties

  1. Bram Berkien
    Profiel  Bram Berkien schreef op donderdag 3 januari 2013 om 00:02  | reageer

    Interessante tool ja, maar zoals je zegt is het denk ik vooral nuttig voor beginnende fotografen, om te snappen hoe het zit met contrast, over- en onderbelichting, en de verdeling van tonen in het beeld. Ik bedacht me vandaag dat het ook best apart is dat zo veel fotografen onder hun foto's de ISO, de sluitertijd en het diafragma vermelden. Eigenlijk zijn dat dingen die je al wel op kunt maken uit de foto, evenals bijvoorbeeld de brandpuntsafstand van de lens. Sterker nog, door deze zelf te proberen te raden aan de hand van de foto leer je veel meer. Als je dan ook nog eens nadenkt waarom de fotograaf voor die instellingen heeft gekozen, en wat voor effect andere instellingen (langere sluitertijd, meer telelens) zouden hebben, zet je weer een forse stap in je inzicht vrolijk

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 3 januari 2013 om 07:50  | reageer

    Inderdaad Bram, zowel zo'n histogram als EXIF-data, het zegt over het algemeen heel weinig. Alsof je op basis van ISO, sluitertijd en diafragma een foto na zou kunnen maken... er zijn zoveel meer factoren: locatie, camera, gebruikt objectief, hoeveelheid licht, soort en kleur licht, lichtvormers, natuurlijk aanwezig licht, ga zo maar door. En dan niet in de laatste plaats de creativiteit van de fotograaf die een beeld kan maken of breken.

    Zoals ik al aangaf, een tooltje als dit zal inderdaad een handig hulpmiddeltje zijn voor beginnende fotografen of om het basisprincipe van het histogram uit te leggen. Eerst beredeneren en dan controleren, zoiets.

    En als je echt op pixeln**kersniveau gaat kijken is dit histogram natuurlijk nauwelijks aan de echte foto te koppelen, aangezien je hier naar een webversie zit te kijken vrolijk

  3. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 4 januari 2013 om 18:14  | reageer

    Ik vind dit soort tools handig om anderen te helpen. Omdat ik veel foto's bekijk van mensen die proberen de techniek onder de knie te krijgen, kun je door snel even naar de EXIF of in dit geval het histogram te kijken, gerichte tips geven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Webtools

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord