Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Squeeze the Lime workshop

vrijdag 20 februari 2009, 00:27 door | 10.798x gelezen | 11 reacties

Sinds een paar maanden zijn Bert Stephani en Pieter van Impe actief met hun Squeeze the Lime project waarmee ze andere fotografen te proberen te informeren en te inspireren. Daarbij bieden ze ook fotografie workshops aan. Vandaag was ik aanwezig bij de Shooting Day; Lighting on Location gegeven door Bert Stephani.

Helaas voor mij worden de workshops gegeven in België nabij Brussel, dus moest ik er vanochtend vroeg uit om voor tien uur aanwezig te kunnen zijn. Hoewel ik na een kwartiertje rijden al in een file terecht kwam, was ik uiteindelijk nog netjes op tijd aanwezig. Al met al was ik zo'n twee en een half uur onderweg vanuit Wijchen.

Na een kopje koffie vertrokken we naar een locatie in de buurt om aan de slag te gaan. Bert had een prachtige locatie gekozen; een vervallen buitenzwembad. Een typische Urban Exploration locatie zoals je ze in Nederland eigenlijk amper kunt vinden. Vervallen muren, diepgroen water en verroest metaal.. Prachtig!

Eerste opdracht
Ter plaatse kregen we tien minuten de tijd om op zoek te gaan naar een geschikte locatie om foto's te maken. Het was hierbij de bedoeling om een locatie te vinden waar een mooie achtergrond was. De achtergrond zelf zou met het aanwezige licht geschoten worden en het model Erika zou dan daarvoor met een flitser uitgelicht worden.

Bij het oude zwembad waren meer dan voldoende interessante achtergronden te vinden, dus werden er vollop testfoto's geschoten. Hierbij was het de bedoeling scherp te stellen op je hand met een groot diafragma (klein diafragmagetal) zodat de achtergrond er in een waas op zou komen te staan. Dit was immers hoe we de achtergrond zouden gaan gebruiken en een onderwerp kan er wazig heel anders uitzien als scherp.

Na het fotograferen vroeg Bert ons de beste achtergrond uit te kiezen en deze te tonen. Ik had een redelijk neutrale en rustige achtergrond gekozen en uiteindelijk werd dit de locatie waar we aan de slag gingen. De camera werd hierbij op handmatig gezet en vervolgens werd gekeken naar de juiste belichting voor de achtergrond. Erika mocht een paar meter voor de muur plaatsnemen en na een paar testopname met alleen het beschikbare licht werd er een flitser op statief bijgeplaatst in een klassieke 45 graden opstelling.

Erika op de eerste locatie


Bovenstaande foto is één van de opname die ik in deze opstelling heb gemaakt. Best een aardig resultaat -al zeg ik het zelf- voor een eenvoudige opstelling met één flitser en beschikbaar licht voor de achtergrond.

Tweede opdracht
Na een uitgebreide lunch in een plaatselijke pizzaria keerden we terug bij het vervallen zwembad voor een tweede lichtsituatie. Ditmaal mochten we zoeken naar een locatie waarbij er een donkere achtergrond en een lichte voorgrond gekozen werd. Ditmaal zouden we dus de achtergrond met een flitser gaan oplichten en voor de voorgrond gebruik maken van het beschikbare licht.

Erika belandde zo in de deuropening voor een wat donkere kleedruimte. De deuropening zelf stond onder een grote afdak. Hierdoor kwam er een soort enorme softbox van opzij. Ditmaal werd er dus gekeken naar het beschikbare licht op Erika en werd de achtergrond buiten beschouwing gelaten. Op deze testfoto's was de achtergrond dan ook behoorlijk donker.

Bert plaatste een enkele flitser achter in de donkere ruimte op een meter of anderhalf van de muur en liet de flitser de muur oplichten. Ontzettend simpel feitelijk, maar je moet er maar op komen. De flitser zorgt ervoor dat Erika's donkere haar niet opgaat in de achtergrond, maar juist afsteekt tegen de deels verlichte achtergrond.

Erika; flitser op de achtergrond


In dezelfde dooropening hebben we met nog wat opstellingen gewerkt. Zo werd er een CTB filter (Color Temperature Blue, een blauw filter) op de flitser geplaatst om de achtergond blauwe te maken en hebben we gespeeld met het gebruik van een haarlichtje in de foto. De CTB filter was wat mij betreft niet zo'n succes, maar het haarlicht (een flitser met een eenvoudige grid erop) leverde mooie foto's op.

Erika; Flitser met grid als haarlicht


Veel missers
Bij het doorkijken van mijn foto's in Lightroom kwam ik tot de ontdekking dat ik best veel missers had. Veel foto's waren onscherp door de lage sluitertijden die ik gebruikt had. Iets waar ik dus zeker meer op moet letten bij dit soort shoots. Je verwacht dat de flitser het beeld in de meeste gevallen wel bevriest, maar dit blijkt dus regelmatig niet zo te zijn.

Uiteindelijk heb ik wel voldoende mooie opnames over, maar het is toch zonde om veel foto's direct te kunnen verwijderen omdat ze gewoon bewogen zijn. Op het camera display is deze beweging een stuk moeilijker te onderscheiden.

Eigen projectje
Na nog wat algemene foto's met beschikbaar licht en flitsers waarbij onder andere het aanwezig licht 'over-flitst' werd en de Sunbounce met flitsers als invullicht diende kregen we de gelegenheid om per persoon een eigen situatie te bedenken en uit te voeren. Hierbij kregen we uiteraard hulp van Bert.

Zelf had ik niet direct een goed idee, maar doordat ik uiteindelijk als laatste aan de slag ging had ik nog de tijd wat te bedenken. Ik had een oude toiletruimte gevonden waar wel iets mee te doen was. In een van de toilethokjes plaatste we een flitser die het licht via de muur naar de algemene ruimte reflecteerde. Erika vroeg ik om tegen de muur daartegenover te leunen.

De rest van de ruimte werd een stop onderverlicht om de aandacht meer op het model te richten. Een extra flitser gericht op het plafond bleek nodig om de schaduwen iets minder hard te maken en de ruimte toch iets meer te verlichtten. Door de witbalans op 'bewolkt' te zetten werd het beeld wat warmer gemaakt. Behulpzame mede-workshop-volgers werden gebruikt om het invallende licht via de ramen wat te temperen. Onderstaande foto is het resultaat. Persoonlijk ben ik er wel blij mee.

Erika in mijn opstelling


Algemeen
Al met al een lange en drukke dag. Vooral aan het eind van de dag werd het wat moeilijk om bij de les te blijven, waarbij de kou ook niet hielp. Bert kan de benodigde techniek echter duidelijk uitleggen en Erika heeft als model aan een half woord genoeg om de gewenste pose aan te nemen.

De prijs voor de workshop zal door de gemiddelde (amateur)fotograaf als fors gezien worden. Zelf kon ik nog profiteren van het introductie aanbod van 250,- euro, maar voor iedereen die zich nu voor deze workshop aanmeld geldt een tarief van 310,- euro. Overigens is er naast deze praktijksessie ook nog een -goedkopere- theoriesessie waarbij de basis van de strobist technieken je duidelijk uitgelegd worden.

Met wat zelfstudie, oefening en creativiteit zijn de door Bert gedemonstreerde technieken in deze workshop ook best zelf te leren. Tijdens de workshop leer en ervaar je de techniek echter in de praktijk en ben je waarschijnlijk een stuk korter bezig om je de benodigde vaardigheden aan te leren. Je zult dus zelf moeten beslissen of deze workshop je de moeite waard lijkt. Persoonlijk vond ik het een erg leuke, gezellige en leerzame dag die ik de moeite waard vond.

Squeeze the Lime podcast
Tijdens de workshop liep -een gedeelte van de dag- ook Pieter van Impe rond. Hij heeft wat video geschoten en ook de wekelijkse Squeeze the Lime Podcast opgenomen. Hierin kun je nog wat reacties van deelnemers (Yes, me too) beluisteren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

  1. aradilon
    aradilon schreef op vrijdag 20 februari 2009 om 00:45  | reageer

    Snel (en goed) artikel, en mooie foto's gz met je plugje knipoog .

  2. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 20 februari 2009 om 04:45  | reageer

    Goed artikel, maakt je enthousiast er zelf mee aan de slag te gaan. Jouw foto in de oude toiletruimte is erg mooi qua sfeer alleen vind ik de pose van het model niet optimaal waardoor haar silhouet niet goed uit de verf komt. Wanneer je deze strobisttechnieken beheerst kun je op desolate lokaties wel prachtige shots maken lijkt me. Een bedrag van 310 euro voor zo'n dag vind ik wel 'over the top' maar dat geef je zelf ook in het artikel aan.

  3. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 20 februari 2009 om 06:32  | reageer

    Heel leuk om dit verslag te lezen, aardig om het eens vanuit de insiderkant te zien in plaats vanuit de verkoperskant. Qua bedrag sluit ik met wel bij tonv aan. Zou voor mij voorlopig een showstopper zijn helaas.

  4. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op vrijdag 20 februari 2009 om 08:41  | reageer

    Mooie foto's en goed verhaal ik vind de foto waarvan de muur is opgelicht echt een mooie foto.

  5. Leon
    Leon schreef op vrijdag 20 februari 2009 om 12:34  | reageer

    Hoi Elja,

    prachtige 2e foto.

  6. jurgendoom
    Profiel jurgendoom schreef op vrijdag 20 februari 2009 om 13:06  | reageer

    Ik heb geen aandelen bij Pieter en Bert, maar je moet ivm de prijs wel beseffen dat je een volledige dag professionele uitleg krijgt, met de "leermeester" die naast je staat, waar je onmiddellijk vragen kan aan stellen, dat je onder professionele begeleiding en met een fantastisch model voor je eigen portfolio foto's kan maken .... en dat voor een prijs waar er geen enkele collecties DVD's of boeken je dezelfde info en ervaring kan bieden. Als je dan nog de workshop in je boekhouding kan inschrijven, dan vind ik het al helemaal te doen. Hetgeen je hieruit haalt zal je "in the long run" vele malen meer opbrengen dan dat het gekost heeft.
    Merk bovendien op dat de Belgische staat (belastingen, btw, sociale lasten, etc ....) met meer dan de helft aan de haal gaat. Als je hun "overheads" er dan nog af laat, houden ze amper 1/3de over van het inschrijvingsbedrag.

    't Brengt het bedrag een beetje in perspectief ....

  7. Evert
    Evert schreef op vrijdag 20 februari 2009 om 18:35  | reageer

    die video's op youtube van Bert zijn erg goed, dus ik kan me voorstellen dat de workshop zeer de moeite is. Leuk verhaal! Wie weet ben ik ook een keer in de gelegenheid ervoor die kant op te reizen.

  8. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op vrijdag 20 februari 2009 om 19:37  | reageer

    Gaaf zo'n workshop! Leuk om te zien! Zelf ben ik nog maar pril met strobist-gebeuren bezig, maar 't kriebelt wel! vrolijk

  9. Charles
    Profiel Charles schreef op vrijdag 20 februari 2009 om 21:09  | reageer

    Leuk artikel, goede ideeen en erg mooie foto's, zeker 1,2 en 4.

  10. Rob
    Profiel Rob schreef op zaterdag 21 februari 2009 om 11:01  | reageer

    Ze bieden interessante workshops aan op de site! Prijs is niet mis maar dat is vaker bij de wat betere cursussen/workshops.

  11. Serge
    Profiel Serge schreef op zaterdag 21 februari 2009 om 12:23  | reageer

    Elja, ik heb je ook gehoord in de podcast vrolijk Een interessant artikel heb je hier. Deze workshop lijkt me zeer boeiend om te volgen, misschien dat ik er in de toekomst ook eentje volg...

    Wat de prijs betreft, geef ik Jürgen gelijk, hij legt het klaar en duidelijk uit. En daarbij, in andere landen (UK, USA, ...) kosten dergelijke workshops meestal nog meer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord