Photofacts.nl
7 november 2010, 23:17 | | 5631x gelezen

Workshop Strobosfotografie door Erwin en Bram

Ik werk graag samen met collegafotografen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het sommetje
1 + 1 = 3 echt werkt! Zo af en toe volg ik ook een workshop bij een collega. Altijd leuk om te zien hoe anderen dat doen! Zo volgde ik vorige week een workshop strobistfotografie bij Erwin Stok en Bram Jonker.

Het werk van strobistfotograaf Martin Hogeboom ken ik natuurlijk, we organiseerden immers samen het Fotofestival Epe 2010. Martin is naar mijn mening echt een topfotograaf! Hij werkt (net zoals ik) met in de winkel gekochte strobistspullen.

Voor de verandering wilde ik nu wel eens zien hoe Erwin en Bram strobisten met hun vaak zelf gemaakte spullen: een beauty dish gemaakt van een wokdeksel met een kerstbal erin, een softbox van een archiefdoos, een snoot van een melkpak, een grid van rietjes, et cetera, et cetera. Erwin woont (net zoals heel veel fotografen!) in Epe, dus het was een thuiswedstrijd dit keer.

De ochtend startte met een theoretische inleiding over portretfotografie. Wat wil je laten zien en met welke middelen doe je dat? Voor wat betreft die middelen: Erwin en Bram hebben er zichtbaar plezier in om hun strobistspullen zelf te maken. En dan vooral in de weg naar het uiteindelijke resultaat toe: hoe kun je met eenvoudige middelen iets maken wat net zo goed, of soms zelfs beter, werkt als de dure strobistspullen die overal te koop zijn?

Al zeggen Bram en Erwin het niet, duidelijk is dat ze hun gedegen kennis van licht en belichting gebruiken bij het doe-het-zelven. Wanneer we aan de slag gaan, is het verschil in smaak/stijl van de cursisten gelijk zichtbaar. De een houdt ervan om het model zo mooi mogelijk op de foto te zetten (idealiseren), de ander wil het model juist meer karakteriseren.

Persoonlijk houd ik niet zo van zacht uitgelichte statisch geposeerde foto's. Meestal zie ik daar te weinig van het model zelf in terug, mis ik 'echte' emotie.

Farah

Gelukkig konden we op twee plekken aan de slag en kon ik dus mijn gang gaan met het plaatsen van wat harder en gekleurd licht. En met model Farah Babai. Farah was bereid lekker gek te doen, super om met haar samen te werken!

Farah

Bij deze foto staat er een flitser met 'doorflits' paraplu links voor Farah, een beauty dish rechts voor. Bij beide is het vermogen van de flitsers wat teruggeschroefd. Rechts achter staat een flitser (ook op laag vermogen) met een oranje filter er op, en recht achter Farah staat een flitser met een blauw filter. Alle flitsers worden aangestuurd met een Yongnuo triggersetje.

Flits opstelling


Farah


Bovenstaande foto is ook gemaakt met deze opstelling. De workshop zit goed in elkaar. Eerst een stukje basiskennis (ophalen) over portretfotografie en flitstechniek. Dan zelf aan de slag. Ook de 'after sales' is in orde. Diezelfde avond zit de Powerpoint presentatie in je mailbox, evenals een aantal nuttige links.

 • Liesbeth van Asselt

  Over de auteur; Liesbeth van Asselt
  Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik fotografiecursussen en workshops fotografie. Zie stapfoto.nl. Daarnaast ben ik organisator van het tweejaarlijks Fotofestival Epe.

delen!

reacties (7)

 • tonv
  Profiel tonv | maandag 8 november 2010, 03:09Na mijn eerste strobistavontuur lijkt het me fantastisch om zo'n workshop eens mee te maken. Met uitzondering van de laatste vind ik de foto's niet geweldig maar dat is misschien een kwestie van smaak. Foto 3 geeft wel een leuke 'kijk in de strobistkeuken'!
 • Liesbeth van Asselt
  Profiel Twitter Liesbeth van Asselt | maandag 8 november 2010, 12:23@Ton. Hoe staat het eigenlijk met strobisten in China? Daar net zo 'hot' als hier?
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | maandag 8 november 2010, 14:06Foto 3 is een mooie backstagefoto, de andere zijn naar mijn mening niet echt geweldig. Bij foto 1 lijkt ze er geen zin in te hebben, foto 2 geeft een xxx gevoel en bij de laatste foto lijkt het scherptepunt verkeerd te liggen. Ze heeft wel mooie ogen.

  Wat heel erg leuk aan het artikel is dat je namelijk aangeeft hoe ze met zelf gemaakte spullen een dergelijke studio setting maken en dat maakt foto 3 nog leuker om naar te kijken.
 • tonv
  Profiel tonv | maandag 8 november 2010, 17:13@Liesbeth
  Vandaag ben ik toevallig door Factory 798 (kunstwijk) gewandeld en ik kwam er veel bruidsfotografen tegen gewapend met strobistspul. Het is hier ook razend populair. Overigens is bruidsfotografie hier echt big business (knipoog naar Arno)
 • EdC
  Profiel EdC | maandag 8 november 2010, 20:53Mooi inzicht in het werk van de strobos-fotografen. Zo zijn mensen als Honl en Fong ook begonnen, neem ik aan, maar zij hebben hun spullen tot industriële producten uitgewerkt. Ik had wel een fotootje willen zien van het knutselwerk. De paraplu en de grijze reflector lijken uit een fotozaak afkomstig.
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | maandag 8 november 2010, 22:11@Ton: hier ook hoor, ik heb net weer een oplevering gehad $$$ + twee heerlijke flessen wijn als extra bedankje knipoog
 • maja
  maja | dinsdag 9 november 2010, 11:47Leuk je verhaal en de bijpassende foto's van de making-of, de 2e foto heeft mijn voorkeur (mag wel een stukje af onder). Spontaan en mooi belicht. Lees deze artikelen met veel plezier, dus vooral blijven doen.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Flitsen bij natuurfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Flitsen bij natuurfotografie

De term "strobist" is bij portretfotografie al aardig ingeburgerd. Het gaat dan om flitsen met de flitser los van de camera. Maar deze techniek kan natuurlijk ook in de natuur toegepast worden!

» lees verder

Top artikel

Tien redenen om een spiegelreflex te kopen

De keuze voor een spiegelreflex is niet altijd vanzelfsprekend. Een dergelijke camera is toch een stuk groter, zwaarder en duurder dan een digitale compactcamera. Daarnaast ben je niet klaar met alleen de camera; mooie bruikbare objectieven en andere accessoires lonken. De aanschaf van de body is bij veel fotografen het begin van een collectie materiaal dat de prijs van de body in waarde al snel overstijgt. Wat zijn nu de voordelen van een digitale spiegelreflex camera?

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord