100+ fotografiecursussen én een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laat je inspireren door professionele fotografen

Fotograferen kan tegenwoordig iedereen, maar portretten maken zoals Stephan Vanfleteren dat kan, is andere koek. Hoeft ook niet, maar je kunt een eind komen als je je in de kunst van het fotograferen verdiept en je door zo iemand laat inspireren. Haal die smartphone maar uit de tas en klik!

Begin dit jaar was er in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een tentoonstelling te zien met de titel Engelen van de zee. De tentoonstelling was samengesteld in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery.

Er was een serie aangrijpende portretten te zien van jongens tussen de zes en zestien jaar van maritiem opleidingsinstituut Koninklijk Werk IBIS in Bredene (België).

Fotograaf Stephan Vanfleteren portretteerde kinderen uit complexe gezinssituaties in hun traditionele matrozenpak. Op Vanfleterens website is er nog een groot aantal te zien.

De tentoonstelling was zowel bijzonder als aangrijpend. De portretten zien eruit alsof iedereen zulke foto’s zou kunnen maken. Direct, duidelijk. Maar schijn bedriegt. Ook al dragen we tegenwoordig allemaal een mobiel in onze handtas dames, daarmee is nog niet gezegd dat iedereen goede foto’s kan maken.

Camera

Kleuren zijn goed, scherpte is prima


Neem een willekeurige smartphone, weggestopt in dames tassen, heren tassen, jaszakken of broekzakken. Daar kunnen tegenwoordig foto's mee gemaakt worden van een stevige kwaliteit. De kleuren zijn goed, de scherpte is prima.

Daarentegen is daarmee het creëren van een werkelijk indringend portret nog niet gewaarborgd. Zeker niet als we kijken naar de kunst van de zwart-wit fotografie.

Ook al zit er een knop 'portret' op de smartphone en kunnen we alle mogelijke tinten creëren door een foto te bewerken, we halen echt niet het niveau wat te zien is als we kijken naar de portretfotografie van Vanfleteren.

Het is een manier van kijken en afdrukken op het juiste moment, die alleen aan kunstenaars is voorbehouden.

Eredoctoraat voor fotograaf Vanfleteren


Ons er verder in bekwamen kan wel. Daar zijn heus goede cursussen voor ontwikkeld, maar we mogen nooit de illusie hebben op die manier met onze smartphone te kunnen fotograferen. We komen een heel eind, maar nooit zover.

Professionele fotografen en met name zij die hun werk als uiting van kunst zien én maatschappelijke onderwerpen oppakken, stijgen hier ver bovenuit. Niet voor niets ontving Vanfleteren onlangs een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel voor zijn algemene maatschappelijke verdiensten.

'Het vermogen van Stephan Vanfleteren om ons met licht en donker, wit en zwart, tot nadenken te stemmen en te beroeren, heeft voor de Vrije Universiteit Brussel een heel bijzondere betekenis', luidt de tekst bij de toekenning.

Leer betere foto’s maken


Laat je door al dit moois en groots niet ontmoedigen, maar streef naar een zo hoog mogelijke kwaliteit fotografie. Dat kan heus met smartphones die dagelijks in leren tassen worden meegedragen en waarmee iedere dag kiekjes kunnen worden gemaakt, maar het kan natuurlijk ook met meer professionele camera's.

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Zo ook de skills voor het fotograferen. Betere foto’s leren maken, kan iedereen. Het is een kwestie van je erin verdiepen. En je laten inspireren door de grote fotografen, door kunstenaars zoals Vanfleteren.

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.426 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord