De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!

Regenachtig weer en fotograferen? Bereid je goed voor!

Nu de herfst weer is aangebroken, staan er geheid regelmatig buien op het programma. Dit kan hele mooie plaatjes opleveren, maar pas op dat je camera en andere spullen niet nat worden! Ontdek hier hoe je goed voorbereid op pad gaat in het regenseizoen. Zo voorkom je dat fotograferen in de regen een drama wordt.

Stop al je spullen in een waterdichte tas


Om te beginnen is het slim om een tas te kiezen die je camera, accessoires en andere spullen beschermt tegen vocht. Denk bijvoorbeeld aan een waterdichte rugzak. Deze zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en je kunt er ook je smartphone, een lunchpakket en je agenda in meenemen.

Ben je een vrouw en wil je graag elegant voor de dag komen? Kijk dan eens naar shoppers, bijvoorbeeld de waterdichte exemplaren van het merk Rains. Dit zijn hele fijne tassen met meerdere vakjes en je kunt er ook gemakkelijk je pasjeshouder dames in kwijt.

Fotograferen met regen

Doe je camera in een regenhoes


Een speciale regenhoes voor je fotocamera voorkomt een boel problemen tijdens het fotograferen in de regen. Zo'n hoes, 'rainsleeve' in het Engels, bestaat uit doorzichtig materiaal. Dit trek je over het toestel en je hand. Op deze manier kun je de camera goed bedienen en voorkom je waterschade.

Gebruik de onderwaterbehuizing van je toestel


Mocht je een behuizing voor onderwaterfotografie hebben, dan komt deze ook tijdens regenbuien goed van pas. Je camera is hiermee goed beschermd.

Denk er wel aan dat er wellicht waterdruppeltjes voor de lens blijven hangen. Hou dit goed in de gaten als je foto’s maakt en veeg de druppels weg met een zeemdoekje.

Neem een paraplu mee


Een paraplu is een eenvoudige, maar effectieve oplossing om je camera droog te houden. Je kunt hem zelf vasthouden of iemand anders vragen om dat te doen. Of gebruik een statief, dan kun je de camera gemakkelijker bedienen als je de paraplu met één van je handen omhoog houdt.

Mocht het nou hard waaien of stormen, dan is een paraplu wat minder geschikt. Het is dan houden en keren om te zorgen dat de paraplu niet wegwaait. Let dus goed op de windkracht.

Zoek een afdakje op


Kijk goed rond of je ergens kunt schuilen als het begint te regenen. Wellicht is er een gebouw met een afdak, een bushokje of iets dergelijks in de buurt. Maak vervolgens vanaf deze plek je foto’s of wacht hier tot het droog wordt.

Zet de zonnekap of een filter op je camera


Doop de zonnekap van je camera om tot een regenkap. Hiermee voorkom je dat er regendruppels op de lens komen. Het gebruik van deze accessoire kun je goed combineren met een plastic tas. Deze vouw je dan over de rest van de camera heen.

Denk er wel aan onder welke hoek je fotografeert. Als je schuin of recht omhoog foto’s maakt, loop je alsnog het risico dat er water op de lens komt. Een alternatief is het gebruik van een hydrofiel filter.

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord