Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Tips en tricks om je foto's optimaal te bewerken

Selfies, vakantiefoto's, portretten of artistieke foto's, elke foto is de moeite waard. Een goede foto vertelt een verhaal, jouw verhaal. Misschien heb je er wel een aantal vergroot en afgedrukt en sieren ze je woning.

Maar wellicht heb je het idee dat je foto's er nog beter uit kunnen zien. Zeker als je jouw creaties vergelijkt met die van een professionele fotograaf of personen die op social media veel van hun zelfgemaakte foto's plaatsen.

Je weet waarschijnlijk wel dat iedere fotograaf gebruik maakt van trucjes en fotobewerkingssoftware? Ook jij kunt dit doen.

Uiteraard is de naam Photoshop volledig ingeburgerd. Fotoshoppen is zelfs een officieel werkwoord geworden. Het nadeel van Photoshop is de prijs, die voor een beginnende fotograaf een hele investering kan zijn.

Wil je toch je foto's bewerken, maak dan gebruik van gratis fotobewerkingssoftware. We stellen een aantal pakketten aan je voor.

Eerst een paar tips vooraf


Met fotobewerkingssoftware als Photoshop kan een fotograaf zijn foto's net dat beetje extra geven, waardoor ze boven de massa uitstijgen. Echter, dan is het wel van belang dat de foto's van zichzelf al voldoende kwaliteit bevatten. Waarschijnlijk is dit een open deur voor je, maar het kan handig zijn om even wat eenvoudige vuistregels bij de hand te hebben.

• Ga je voor natuurlijke kleuren en contrasten, maak je foto's dan bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de middag.
• Let op compositie. Het onderwerp waar je oog op moet vallen, hoort centraal te staan. Het oog van de kijker moet er meteen naartoe getrokken worden.
• Let op de achtergrond. Een achtergrond die afleidt, kan je foto echt verpesten.

GIMP - een zeer goed en allround fotobewerkingspakket


Je zou GIMP kunnen omschrijven als een gratis foto-editor die goed te vergelijken is met Adobe Photoshop. Dit gratis pakket draait zowel onder Windows als MacOS.

Het verwijderen van vlekjes, het bijstellen van kleuren, contrasten en helderheid is met GIMP een peulenschil. Het kan wel enige tijd kosten voordat je alle mogelijkheden van GIMP goed in beeld hebt en er vertrouwd mee bent.

Daar staat wat tegenover: een pakket dat je bijzonder veel mogelijkheden geeft om van jouw creaties echte kunstwerken te maken. Een bijkomend voordeel is het feit dat veel gebruikers eigen plugins ontwikkelen die je kunt downloaden. Ook Photoshop-plugins zijn vaak compatibel met GIMP.

Canva - makkelijk in het gebruik


Canva is een fotobewerkingssoftwarepakket dat je gewoon in je browser kunt openen. De gratis versie geeft je een grote hoeveelheid templates en gemakkelijk te bedienen functies om je foto's natuurlijker, warmer en scherper te krijgen.

Ben je gewend aan Canva en wil je meer, dan kun je altijd nog kiezen voor de betaalde versie, die veel extra mogelijkheden biedt. Je kunt Canva ook gebruiken op je smartphone.

Ashampoo Photo Optimizer - handig als je veel foto's wilt bewerken


Het gratis pakket Ashampoo Photo Optimizer is aan te raden voor mensen die veel foto's schieten. Ashampoo Photo Optimizer maakt het mogelijk om een hele serie foto's te selecteren en dezelfde handelingen ineens op ze uit te voeren.

Dit geldt echter wel voor basale bewerkingen. Als je in detail de kleuren van je foto of de helderheid wil aanpassen, dan zul je elke foto afzonderlijk moeten bewerken. De interface van Ashampoo Photo Optimizer werkt erg gebruiksvriendelijk, zodat je zonder moeite al snel verbeteringen in je creaties zult zien.

Photo Pos Pro - geavanceerd en van topkwaliteit


Of je nu een beginnende fotograaf bent of een fotograaf die al richting professionaliteit gaat, Photo Pos Pro zou wel eens hét gratis pakket voor je kunnen zijn.

De bewerkingsmogelijkheden zijn erg groot en de foto-editor interface werkt een stuk gemakkelijker dan dat van bijvoorbeeld GIMP.

Hou er wel rekening mee dat je foto's alleen geëxporteerd kunnen worden met een maximale resolutie van 1024 x 1024 pixels.

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord