Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Lightroom: bewerkingen opslaan buiten de database

donderdag 3 juni 2010, 20:54 door | 3.272x gelezen | 0 reacties

Lightroom werkt met een database om al je bewerkingen op je foto's in op te slaan. Het RAW bestand zelf blijft altijd onaangetast. De Lightroom database kan snel de gemaakt bewerkingen per foto terughalen. Wanneer je de foto met de gemaakte bewerkingen in een ander programma wilt openen zijn je bewerkingen echter verdwenen. Dit kun je gelukkig oplossen.

Dit voorkom je namelijk door de informatie van een foto ook op te slaan in een XMP bestand. Dit bestand wordt met dezelfde naam als je foto opgeslagen in dezelfde map. Mocht je Lightroom database ooit kwijt of beschadigt raken dan blijven de gemaakte bewerkingen gewoon bestaan in de XMP bestanden. Een extra vorm van back-up dus.

Een XMP bestand kun je eenvoudig aanmaken door naar het menu item 'foto' te gaan en vervolgens naar 'metagegegevens opslaan in bestand'. Je kunt ook de sneltoets CRTL - S gebruiken. Natuurlijk kun je ook meerdere foto's gelijktijdig opslaan. Ga naar de Bibliotheekmodule (sneltoets G) en selecteer alle foto's (CRTL - A). Vervolgens druk je op de sneltoets CRTL - S om de metainformatie weg te schrijven.

Wil je nu nooit meer kunnen vergeten deze data weg te schrijven; Ga naar menu item 'bewerken' en kies hier voor 'catalogus instellingen'. Onder het tabje 'metagegevens' kun je 'Wijzigingen automatisch naar XMP opslaan' aanvinken. Vanaf nu wordt elke wijziging aan een foto direct in een XMP bestand weggeschreven.


[ verklein video ]

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Academy

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord