Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Adobe fotografenbundel tijdelijk met korting!

dinsdag 12 augustus 2014, 09:09 door | 11.334x gelezen | 36 reacties

Sinds de introductie van Adobe's Creative Cloud fotografiebundel ben ik al enthousiast gebruiker. Voor wie nog niet om was, heeft Adobe nu een speciale aanbieding. Tot 29 augustus kun je namelijk de 'Creative Cloud voor Fotografen'-bundel afsluiten voor slechts 9,99 euro per maand.

Je bespaart dus mooi een paar euro op de normale prijs van 12,29 euro (inclusief BTW) per maand. Dat is bijna dertig euro korting in het eerste jaar. De actieprijs is één jaar geldig (de periode waar je ook het lidmaatschap voor afsluit). Daarna betaal je de standaard prijs van 12,29 euro per maand. Maak je nog geen gebruik van Adobe's Creative Cloud, dan lijkt me dit een goed moment om in te stappen..

» Creative Cloud lidmaatschap afsluiten

Wat krijg je?


Met het Creative Cloud voor Fotografen lidmaatschap krijg je toegang tot de volledige versies van Photoshop CC en Lightroom. Eigenlijk alles wat je als fotograaf aan software nodig hebt voor het selecteren, archiveren en het bewerken van je foto's. Zolang je lidmaatschap loopt krijg je elke update op de software automatisch binnen en werk je dus altijd met de laatste versie en nieuwste mogelijkheden.

Sinds de introductie van Creative Cloud beperkt Adobe het uitbrengen van nieuwe mogelijkheden ook niet meer tot eens in de anderhalf jaar: met regelmaat worden er nieuwe features toegevoegd. Je hebt dan dezelfde dag nog de nieuwe updates in huis.

Met het lidmaatschap kun je ook gebruik maken van Lightroom Mobile. Dit is een Lightroom versie voor gebruik op je iPad of iPhone. Via je cloud lidmaatschap kun je foto's synchroniseren met Lightroom op je desktop en ze zo op je iPad of iPhone op de bank of onderweg selecteren of bewerken.

Adobe cc aanbieding

Misverstanden over Creative Cloud


Hoewel de naam 'Creative Cloud' wellicht anders doet vermoeden, krijg je met het pakket gewoon de software lokaal op je eigen computer. Je hebt dus gewoon complete installaties en hoeft niet verbonden te zijn met internet om ermee te kunnen werken (wel minimaal één keer per maand zodat je lidmaatschap gecontroleerd kan worden).

Voor sommige fotografen is er bij het Creative Cloud lidmaatschap de angst dat ze niet meer bij hun foto's kunnen wanneer ze niet langer het lidmaatschap kunnen of willen betalen. Sinds kort blijft Lightroom echter gewoon grotendeels bruikbaar na het aflopen van je lidmaatschap. Alleen het bewerken van foto's (en het bekijken van je foto's in de kaartmodule) werkt dan niet langer. Je archief doorzoeken en foto's exporteren blijft gewoon mogelijk.

Lees ook ons eerdere artikel over de grootste misverstanden over Creative Cloud.

Creditcard


Om een lidmaatschap te nemen op Creative Cloud voor Fotografen heb je een creditcard nodig. Mocht je niet in het bezit zijn van een creditcard, dan kun je het beste eerst je eigen bank benaderen. Vaak kost een creditcard nog geen 20 euro per jaar.

Ook kun je kiezen voor andere aanbieders, zoals de ANWB. Zij bieden een creditcard aan voor slechts 12 euro per jaar. Een alternatief kan ook een prepraid creditcard zijn.

Let erop dat je niet kiest voor gespreide afbetaling van je creditcard, dan ga je stevige rentes betalen. Als je gewoon elke maand je creditcard betalingen laat afschrijven van je rekening zijn er geen extra kosten naast de jaarlijkse vergoeding.

Adobe cc alles voor fotografen

Creative Cloud ervaringen?


Zelf ben ik wel een tevreden gebruiker van het Creative Cloud voor Fotografen programma. Ik heb zelfs twee lidmaatschappen aangezien ik drie computers gebruik (werk, thuis en laptop). In vergelijking met de tarieven die Adobe vroeger rekende vind ik de Creative Cloud voor Fotografen erg betaalbaar.

Ik ben echter ook benieuwd naar jullie ervaringen. Heb je al een Creative Cloud lidmaatschap? Laat weten in de reacties wat je de voor- en nadelen vindt. Heb je nog geen Creative Cloud lidmaatschap? Laat weten waarom niet.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

36 reacties

 1. Harry
  Harry schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 11:00  | reageer

  Ik ben al ruim een jaar nu aangesloten en heb dus de iets duurdere versie, maar het is zeker als fotograaf een voordeel. Altijd de laatste updates beschikbaar. Ik werk zelf alleen met Photoshop in dit geval.

 2. omaflits
  omaflits schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 11:49  | reageer

  ik bezit LR4 en Photoshop C6. Kan ik deze naast de Creative Cloud-bundel gebruiken ? Of zou dit teveel vragen van mijn laptop ?

 3. Kees
  Kees schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 12:01  | reageer

  ik gebruik photoshop cs6 met Bridge en de bijhorende rawconvertor. Je hebt het hier over lightroom 5. Zit bij photohop cc ook bridge en de rawconverot

 4. Chantal
  Chantal schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 12:11  | reageer

  Is er een toegevoegde waarde indien je zelf al beschikt over de programma's? Stel ik wil overgaan op creative cloud kan ik dan m'n huidige bibliotheek overzetten dat je weet?

 5. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 12:32  | reageer

  Omaflits: Geen probleem, zolang je ze niet tegelijk opgestart hebt. Daar is ook geen reden voor, want als je eenmaal met Ps CC hebt gewerkt en de voordelen van sommige nieuwe functies kent wil je niet meer met CS6 werken.

  Kees: Bij elke versie van Ps zit altijd de Rawconvertor (ACR) ingebouwd. Bridge is binnen de Creative Cloud gratis, dus ook dat zit erbij. Voor normaal gebruik heb je Lightroom dan in feite niet nodig.

  Chantal: Als je Ps CC al hebt dan is die niet legaal. CC is alleen via het abonnement legaal te krijgen. Lr5 is wel los te koop (geweest). Je Lr-bibliotheek is eenvoudig over te zetten, dat is geen probleem.

 6. Erik Ramaker
  Erik Ramaker schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 12:57  | reageer

  Een mooi pakket en zeker deze aanbieding. Helaas ben ik niet in bezit van een creditcard.
  Ik zou dan een kaart moeten aanschaffen a €20,00 per jaar plus de kosten van dit pakket. De consequentie voor mij is dat ik dit dus niet kan doen en dat alleen vanwege een creditcard. Er bestaat ook een alternatief zoals paypall of click'nbuy. Misschien kunnen ze hier iets mee doen.

 7. Reinier79
  Profiel Reinier79 schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 13:54  | reageer

  Ik gebruik nu nog Lightroom 4 en overweeg de overstap naar 5 en dan even wat twijfel of ik voortaan een abonnement neem of gewoon de losse versie aanschaf. Wat me niet helemaal duidelijk is wat er gebeurd na beëindiging van het abonnement. Er staat in het artikel "Eigenlijk blijft alle functionaliteit gewoon beschikbaar, behalve de ontwikkelmodule en de maps module." Kijk ik naar mijn huidige situatie dan blijft het pakket na aanschaf volledig functioneel maar stopt het bij de laatste gekochte versie, updates heb je dus niet meer. Als ik het zo lees dan behoudt je wel de laatste versie, deze staat gewoon lokaal op je computer, maar is het programma niet meer volledig bruikbaar, klopt dat?

  Aangezien ik eigenlijk alleen maar Lightroom gebruik zou het dan toch voordeliger zijn om dit te kopen (het blijft 'eeuwig' en volledig bruikbaar) in plaats van een abonnement waar je dus niet mee kan stoppen want dan hou je nog maar een half werkend stukje software?!

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 14:25  | reageer

  @Reinier79; Ja, dat klopt.

  Als je Photoshop in zijn geheel niet gebruikt is Lightroom zo nu en dan los aanschaffen inderdaad goedkoper. Ik kan me wel voorstellen dat Adobe in de toekomst Lightroom niet meer los gaat aanbieden, maar dat is koffiedik kijken. Vooralsnog zeggen ze dat ze het los blijven aanbieden.

  Lightroom Mobile is bijvoorbeeld wel al alleen voor gebruikers van de Creative Cloud. Met een los aangeschaft Lightroom pakket kun je hier dus geen gebruik van maken.

 9. Henk
  Henk schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 15:22  | reageer

  Wat ik nog steeds niet begrijp is waarom de Creative Cloud in Nederland zoveel duurder moet zijn als in de USA. Daar kost het standaard $9,99 per maand en dat is omgerekend ongeveer €7,50. Dus de meer dan €12,- die hier normaal gevraagd wordt vind ik erg veel, zelfs als je enige extra kosten voor vertalingen e.d. meerekent.
  Waarom niet standaard €9,99 per maand; niet alleen dit jaar, maar ook in de toekomst? Dat lijkt mij een redelijke prijs.

 10. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 16:20  | reageer

  Is er iemand die ervaring heeft met het werken met Adobe CC via een telefoonlijntje? Er ligt in de bossen op de Veluwe (bij ons dus) geen kabel en geen glasvezel. Hoe snel gaat het downloaden van updates via een telefoonlijn b.v.?

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 16:25  | reageer

  @Liesbeth; dat is neem ik aan wel ADSL?
  De bestanden zijn vaak wel honderden MB's, maar je kunt zelf aangeven wanneer je ze wilt downloaden (hij geeft eerst aan dat er updates zijn, zonder ze automatisch te downloaden). Je kunt er ook voor kiezen een update te negeren.

  Anders laat je het downloaden gewoon een keer 's nachts lopen zodat je er zelf geen last van hebt..

 12. Harriet
  Harriet schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 16:41  | reageer

  Klopt het dat lightroom mobile alleen voor apple producten te gebruiken is?
  En heb je een eerder gekochte versie van lightroom of photoshop nodig om een abonnement in de creative cloud aan te schaffen?

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 16:56  | reageer

  @Harriet; Nee, je hebt geen eerder gekochte versie nodig voor dit lidmaatschap voor fotografen (ook buiten deze aanbieding is dat inmiddels niet meer nodig).

  Lightroom Mobile is momenteel inderdaad alleen nog voor Apple tablets en smartphones. De verwachting is dat het in de toekomst ook voor andere tablets komt.

 14. Kees
  Kees schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 18:40  | reageer

  Cas van den Voorn, dank voor je uitleg

 15. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 19:56  | reageer

  @Henk:
  De prijzen die voor de US genoemd worden, zijn over het algemeen exclusief BTW, volgens mij ook voor dit abonnement. De verschillende staten hebben namelijk hun eigen btw-tarieven. Als je dan een variërende dollarkoers en een X-percentage BTW meerekent, scheelt het niet zoveel met hier.

 16. Joop Visbeek
  Joop Visbeek schreef op dinsdag 12 augustus 2014 om 23:42  | reageer

  Programma's als indesign en illustrator zitten zeker niet standaard in die pakketten? Kun je daar een ander soort abonnement voor krijgen?

 17. Martijn
  Martijn schreef op woensdag 13 augustus 2014 om 00:07  | reageer

  Ik heb nu een gekochte versie lightroom 5 (5.5 inmiddels, na wat updates).
  Als ik nu voor een jaar dit abonnement afsluit en na een jaar opzeg, zou de catalogus dan evengoed nog met de gekochte versie van Lightroom te openen zijn, of werken ze beide met een andere versie?

 18. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 13 augustus 2014 om 00:13  | reageer

  @Joop; Ja, de andere Adobe pakketten zijn echter zo'n 20 euro per programma of (net geen) 50 euro per maand voor alle Adobe software. Als je die pakketten ook echt regelmatig gebruikt is dat in mijn ogen ook een koopje.

  @Martijn; Zolang je je catalogus niet upgrade naar Lightroom 6 verwacht ik dat je geen probleem hebt om terug te schakelen naar je gekochte Lightroom 5 met de laatste updates (5.x).

 19. Kelly
  Kelly schreef op woensdag 13 augustus 2014 om 08:01  | reageer

  Ik heb vorig jaar het abonnement afgesloten voor 19,99 per maand, ben erg tevreden. Heb het abonnement vorige week kosteloos kunnen omzetten naar 9,99 per maand, inclusief Lightroom. Scheelt mij ineens 10,- per maand en ik krijg meer. Wel jammer dat ik daar zelf achter kwam en dat ze daar niet zelf mee kwamen knipoog.

 20. Michael
  Profiel  Michael schreef op woensdag 13 augustus 2014 om 09:10  | reageer

  Ik maak nu een jaar naar tevredenheid gebruik van deze bundel. Ik kan het zeker aanraden. Ik dacht dat ik meer Photoshop zou gebruiken, maar uiteindelijk werk ik meer met Lightroom. Mooi krachtig pakket.

 21. Benny
  Profiel Benny schreef op woensdag 13 augustus 2014 om 09:21  | reageer

  Even een vraag:

  Ik heb het complete pakket, dus ik beschik over alle Adobe software. Ik betaal daar iets van bijna € 62,00 pér maand voor. Zijn daar op 't moment ook aanbiedingen voor?

  Ik zou het zelf kunnen nakijken, maar ik ben het Engels niet helemaal machtig. knipoog

 22. Jim Kraal
  Jim Kraal schreef op woensdag 13 augustus 2014 om 11:22  | reageer

  Hallo,
  Ik heb indertijd een abonnement gekocht voor €12,29 per maand , alleen voor PScc.
  Nu lees ik, dat ik voor €9,99 én PScc én Lightroom kan kopen
  Kan ik dit zomaar wijzigen?

 23. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 13 augustus 2014 om 14:12  | reageer

  @Jim; Je kunt even bellen met Adobe. Zij kunnen je vertellen of je over kunt stappen.

  @Benny; Voor zover ik weet zijn daar momenteel geen aanbiedingen voor.

 24. Benny
  Profiel Benny schreef op woensdag 13 augustus 2014 om 23:08  | reageer

  Elja,

  Bedankt! knipoog

 25. Jim
  Jim schreef op donderdag 14 augustus 2014 om 19:57  | reageer

  Bedankt Elja, ga ze bellen

 26. golfbreker1652
  Profiel golfbreker1652 schreef op zondag 17 augustus 2014 om 13:01  | reageer

  Terug uit verlof - interessante aanbieding - vraagje : kan ik de Nik/Google plug-ins Viveza, HDR,en andere ook verder gebruiken in CC? - Bedankt voor jullie antwoorden.

 27. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 17 augustus 2014 om 13:41  | reageer

  @Golfbreker: Ja hoor, die werken ook gewoon in de Creative Cloud.

 28. Harry
  Profiel Harry schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 14:31  | reageer

  Hallo Elja,

  Ik heb nog niet heel veel ervaring met het bewerken van foto's en gebruik nu alleen nog maar de gekochte Lightroom 4 versie. Ik zou het wel prettig vinden om altijd de nieuwste versie te hebben van Lightroom. Nu lees ik in het Lightroom boek van Scott Kelby dat je om panorama- en hdr foto's te maken photoshop nodig hebt. Mijn vragen zijn, heb je bij gebruikmaking van de aanbieding ad. EUR 9,99 per maand die functionaliteiten (HDR en Panorama) ook? Blijft de prijs ook EUR 9,99 als je alleen maar Lightroom 4 en dus nog geen photoshop hebt?

 29. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 15:39  | reageer

  @Harry; Ja, je hebt ook bij de aanbieding de volledige versie van Photoshop CC. De aanbieding geldt voor iedereen, ook als je nog helemaal geen software van Adobe gebruikt.

 30. Harry
  Profiel Harry schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 16:10  | reageer

  Dankjewel voor jouw snelle reactie Elja. ik ga snel gebruik maken van de aanbieding, want ik was al van plan om de 5 versie aan te schaffen van LR. En met CC kan ik mij verder bekwamen in het bewerken.

 31. Bernadette VdV
  Profiel Bernadette VdV schreef op woensdag 27 augustus 2014 om 22:04  | reageer

  Ik twijfel nog voor de huur van die CC. Ik werk momenteel met LR4 en Photoshop C6. Als student kan ik voor een zacht prijsje die LR opwaarderen naar de laatste versie. Voor Photoshop is dat niet meer mogelijk. Als studente in de architectuurfotografie denk ik dat de laatste versies van beide een must zijn.
  Kan ik CC op mijn laptop zetten naast de oude programma's ? Ik wil daar kunnen op terugvallen als ik besluit de huur van CC stop te zetten.

 32. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 28 augustus 2014 om 00:00  | reageer

  @Bernadette; Ja, je kunt de nieuwe programma's installeren naast de oudere versies en na het verloop van je lidmaatschap weer terugvallen op je eerdere versies (al is de kans groot dat je dat dan niet meer wilt knipoog).

 33. heidi
  Profiel heidi schreef op donderdag 6 november 2014 om 12:40  | reageer

  Ik wil binnenkort waarschijnlijk een lidmaatschap nemen op Creative Cloud voor Fotografen. Ik zie echter dat er een verschil met dit lidmaatshap en die van de losse apps. Helemaal snappen doe ik t nog niet. Bij het lidmaatschap voor fotografen staat onder andere niet de toegang tot cloudfunctie benoemt en geen 20gb cloudopslag. Wat nou precies die cloudfunctie is kom ik niet helemaal achter. Wat mis je nu precies wanneer je alleen het lidmaatschap voor fotografen neemt?

 34. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 6 november 2014 om 13:36  | reageer

  @Heidi; ik ben het met je eens dat Adobe niet goed duidelijk maakt wat de verschillen zijn. Ik weet zelf dan ook niet precies wat je mist, maar volgens mij mis je niks belangrijks. Lightroom en Photoshop voor 12,29 euro per maand is gewoon een mooie deal. Je krijgt ook cloudfuncties in de vorm van Lightroom Mobile en web, maar niet die specifieke cloudopslag.

  Volgens mij niks wat je gaat missen.
  Er zijn voldoende alternatieven zoals Dropbox als je toch cloud opslag wilt gebruiken.

 35. heidi
  Profiel heidi schreef op vrijdag 7 november 2014 om 08:54  | reageer

  Dank je wel voor je snelle reactie. Je krijgt dus wel alle upgrades van photoshop begrijp ik. Mis je misschien uitleg en mogelijkheid tot vragen stellen? Denk wel dat ik overtuigd ben.
  Leuke site trouwens!

 36. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 7 november 2014 om 10:27  | reageer

  @Heidi; ja, je krijgt alle updates van zowel Photoshop als Lightroom zolang je lid blijft gratis.
  Uitleg en vragen stellen daarover is gelukkig erg veel te vinden van derden. Youtube staat vol met instructievideo's. Ook als je een probleem hebt is Googlen meestal de snelste oplossing.

  Photofacts heeft overigens ook Photofacts Academy waar je als lid ook veel kunt leren over Photoshop en Lightroom (volledig Nederlandstalig).

  Enne, bedankt voor je compliment over de site. vrolijk
  Schrijf je vooral in voor de nieuwsbrief, dan sturen we je elke week de nieuwste artikelen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Acties

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord