Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Redactie

Hoe kun je professioneel fotograferen met je smartphone

donderdag 29 januari 2015, 20:33 door | 13.511x gelezen | 5 reacties

Smartphonecamera's worden tegenwoordig steeds beter. De kwaliteit van smartphonefoto's komt steeds meer in de buurt van foto's van een gewone fotocamera. Dankzij een paar handige instellingen en apps kun je met je smartphone al professionele foto's schieten.

De eigenschappen voor een goede smartphonecamera


Er zijn meerdere eigenschappen die iets zeggen over de kwaliteit van een smartphonecamera. De camerasensor van een telefoon is daarvan een belangrijk onderdeel. Een foto is namelijk opgebouwd uit pixels. Hoe groter de camerasensor, hoe meer pixels er worden vastgelegd.

Iphone 6 camera

Een megapixel is gelijk aan een miljoen pixels. De hoeveelheid megapixels alleen is niet het belangrijkste voor een goede smartphonecamera, zo zorgt de lens ervoor of een foto wel of niet scherp is.

Een smartphonecamera met veel megapixels en een matige lens levert vaak een matige foto op. Andersom geldt hetzelfde. Het is dus belangrijk om een smartphonecamera te hebben met zowel een goede sensor en sterke lens.

Beste smartphonecamera's van dit moment


Volgens Tweakers is de Samsung Galaxy Note 4 de beste smartphonecamera van dit moment, wat komt door de 16-megapixelcamera en beeldstabilisatie. Dit in combinatie met goede camerasoftware, een gevoelige sensor en scherpe lens, zorgt ervoor dat de Galaxy Note 4 volgens Tweakers de beste smartphonecamera van dit moment heeft.

Samsung galaxy note 4

Foto's schieten als een pro


De foto's die je met je smartphonecamera maakt, kun je er op twee manieren heel professioneel uit laten zien. Vooraf kun je de instellingen van de smartphonecamera aanpassen en achteraf kun je de foto's met handige apps bewerken. Het resultaat van je foto's kan dan heel mooi worden. Dat bewijzen deze foto's wel, die stuk voor stuk met iPhones zijn genomen én bewerkt.

Vooraf de smartphonecamera instellen


Bijna elke smartphone heeft in de camera-app een menu waar je de instellingen van de camera kunt aanpassen. Alleen bij de iPhone kun je vooraf weinig instellen. Daar kun je foto's alleen na bewerken. Androidtelefoons hebben uitgebreidere camera-apps waarbij je wel vooraf de instellingen kunt aanpassen. De instellingen die je kunt aanpassen gaan vaak over de belichting van een foto, zoals de ISO-waarde, belichtingswaarde en HDR.

In het donker maak je vaak betere foto's met een flitser. Vrijwel de meeste smartphones hebben een flitser die je aan en uit kunt zetten. Soms kan een flitser een foto overbelicht maken. Dan is het slim om hem uit te zetten en de HDR-optie te gebruiken. HDR staat voor 'High Dynamic Range'. Hiermee worden zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen in een foto goed weergegeven. Een foto die in het donker is gemaakt, is met HDR vaak beter dan zonder HDR.

Je kunt meestal ook de ISO-waarde aanpassen, waarmee je de lichtgevoeligheid van de smartphonecamera verandert. Zo bepaal je hoeveel licht je smartphonecamera binnenlaat. Je kunt dan in de felle zon toch een mooie foto te maken door een lagere ISO-waarde te kiezen. Selecteer een hogere ISO-waarde als het wat donkerder is. De smartphonecamera vangt dan wat meer licht op om een goede foto te kunnen maken.

Apps


Naast de instellingen van de smartphonecamera kun je ook gebruik maken van een extra hulpmiddel: Apps. Er zijn erg veel apps die je kunt inzetten voor fotobewerking, we hebben er twee uitgelicht:

Instagram
De bewerkings-app bij uitstek is Instagram. Foto's kun je een extra bijzonder tintje meegeven door er een filter overheen te leggen. Met Instagram kun je heel nauwkeurig foto's aanpassen. Zo heb je de mogelijkheid om de warmte, verzadiging, helderheid en het contrast van een foto te veranderen. De app is beschikbaar voor zowel Android als iPhone.

Instagram vscocam

VSCOcam
Met de VSCOcam app kun je achteraf filters over foto's heen leggen en is er de mogelijkheid om de helderheid en het contrast los van elkaar aan te passen. Daarnaast heeft de VSCOcam een extra handigheidje.

Met de app kun je al je aanpassingen aan een foto terugvinden en die los van elkaar ongedaan maken. Zo houd je zelf het overzicht tijdens het na bewerken én als je klaar bent. De app is beschikbaar voor Android en voor iPhone.

Selfies


Selfies, wie kent ze niet. Selfies zijn foto's die je van jezelf maakt. Vooral op social media zie je steeds meer selfies. Selfies worden vaak met een smartphonecamera geschoten. Veel smartphones hebben een camera aan de voorkant. Deze camera is eigenlijk bedoeld voor videogesprekken, maar wordt steeds vaker gebruikt voor het nemen van selfies.

Op het smartphonescherm zie je dan meteen of je goed in beeld bent. Camera's aan de voorkant van een smartphone zijn vaak minder goed dan camera's aan de achterkant van een smartphone. Omdat selfies zo populair zijn, worden camera's aan de voorkant van een smartphone wel steeds beter.

Houd met een paar dingen rekening als je een selfie wilt maken. Neem bijvoorbeeld niet tegen het licht in een foto; zo wordt de foto overbelicht. Let ook op waar je je vingers op je smartphone neerlegt. De cameralens kan onbewust bedekt zijn. Door op het smartphonescherm te drukken, maak je een foto. Vaak kun je ook fysieke knoppen gebruiken.

Bij iPhones gebruik je hiervoor de volumeknoppen. Androidtelefoons hebben vaak een speciale cameraknop om een foto te schieten. Soms kun je ook een gebaar maken naar de camera, waarna de foto automatisch wordt genomen.

Hoe kom je aan een smartphonecamera?


Tegenwoordig zit er in nagenoeg alle telefoontoestellen een camera. Het aanschaffen van een losse telefoon met geïntegreerde camera kan veel geld kosten, maar dit verscheelt per type en merk. Veel consumenten sluiten een combinatie abonnement af waarbij bellen, internet en een toestel voor een maandbedrag worden aangeboden.

Wanneer je al een losse smartphone met camera bezit is het raadzaam om een sim only abonnement af te sluiten, hiermee bespaar je erg veel abonnementskosten terwijl het telefoonbereik en internetsnelheid hetzelfde blijft.

Maar zelfs met een prepaid abonnement zijn er voldoende mogelijkheden om te genieten van lage belkosten maar wel de beschikking te hebben over een smartphonecamera.

Benieuwd welke app's je nog meer kunt gebruiken voor fotobewerking of wil je nog meer weten over het onderwerp, lees dan hier het volledige artikel.

Dit is een gesponsorde posting via Photoads.
Photofacts heeft een vergoeding ontvangen voor het maken van deze review.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

5 reacties

 1. Richard Dijkstra
  Richard Dijkstra schreef op vrijdag 30 januari 2015 om 09:28  | reageer

  Je kunt inderdaad tegenwoordig prima foto's maken met de nieuwere smartphones. Het blijft me verbazen hoe goed de kwaliteit is van de foto's die eruit komen. Nadeel van veel kiekjes maken is dat je camera rol snel vol raakt. Zeker als je je smartphone meer en meer gebruikt. Tip: gebruik Shutter app om je foto's meteen op te slaan in de cloud.

 2. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op vrijdag 30 januari 2015 om 10:16  | reageer

  De toekomst, ik zou wel eens verkoop statistieken willen zien van de afgelopen 3 jaar aangaande verkoop van fototoestellen, ik denk dat het sterk aan het teruglopen is, omdat er steeds meer mensen met hun mobiel fotograferen.

 3. RikSkipper
  Profiel RikSkipper schreef op dinsdag 3 februari 2015 om 13:24  | reageer

  Het ligt misschien aan mij, maar waarom zou je met een app op je smartphone gaan zitten pielen om een foto te bewerken? Als je met je phone een foto gemaakt hebt waar je echt iets mee wil, kan dat dan niet veel gemakkelijker op de pc. Dan heb je in elk geval behoorlijke software in je vingers en een scherm waar je ook op kan zien wat je aan het doen bent.

 4. jaak
  Profiel jaak schreef op donderdag 31 augustus 2017 om 15:31  | reageer

  artikel netjes (bijna volledig) gekopieerd uit simyo-blog
  /www.simyo.nl/blog/gebruik-je-smartphonecamera-als-een-pro/

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 31 augustus 2017 om 16:07  | reageer

  @Jaak; dit is dan ook een advertorial van Simyo, dus dat is niet zo vreemd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Advertorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord