Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Michelle Peeters

Digitaliseer je film met Pixl-latr

woensdag 25 juli 2018, 20:02 door | 4.235x gelezen | 6 reacties

Pixl-latr is een oplossing voor het digitaliseren van zwart-wit- of kleurnegatieven en dia's. Hiermee kun je film digitaliseren in plaats van met een scanner. Hun Kickstarter-campagne is pas net van start en het doel is reeds gehaald!

Pixl latr kickstarter


Als je ooit geprobeerd hebt een negatief of dia te digitaliseren met een digitale camera, zul je weten hoe lastig het is om de film op zijn plaats en plat te houden. En om daarnaast de achtergrondverlichting op een uniforme manier te regelen.

Pixl-latr moet een nieuwe goedkope, eenvoudige maar effectieve manier worden om deze problemen op te lossen bij het digitaliseren van 35mm, 120 (tot 6x12) en 5x4 filmformaten.

Hoe werkt het


Pixl-latr is een eenvoudig product dat bestaat uit een paar onderdelen. Je plaatst je het negatief binnen de 4 locatorpennen van de pixl-latr. De locatorpennen zijn dusdanig gemaakt dat het plaatsen van verschillende negatief-afmetingen mogelijk is.

Dit maakt ook een kleine hoeveelheid manoeuvreerruimte binnen het frame mogelijk. Plaats het frame op de locatorpennen om het negatief op zijn plaats te houden.

Plaats de pixl-latr op een lichtbak (een tabletcomputer werkt ook) of op de standaard voor een lichtbron en maak vervolgens een opname met een digitale camera.

Pixl latr kickstarter


Digitaliseren met een mobiele telefoon!


Plaats je film/negatief in de pixl-latr, zet hem op zijn standaard voor een raam of lamp en fotografeer hem. Met apps zoals FilmLab moet je van het negatief een positief maken. Dit wordt steeds eenvoudiger en kost weinig extra, buiten je pixl-latr en de gekozen app.

Pixl latr


Maar het is natuurlijk ook mogelijk om opnames te maken (te digitaliseren) met een consumentencamera en een goedkope standaard, of met een professionele camera en een standaard kopieerstatief!

Bevestig de camera op de standaard. Plaats pixl-latr onder de standaard op een lichtbak of tabletcomputer en maak de foto.

Pixl latr


Prijs


De Pixl-latr gaat 68,68 euro kosten. Als je mee gaat doen met de Kickstarter, let op. Kickstarter is geen webwinkel. Er is een goede kans dat er iets fout loopt met het project en je het product nooit ontvangt.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

6 reacties

 1. Gerrito
  Gerrito schreef op dinsdag 31 juli 2018 om 21:38

  Lijkt me een aardig stuk gereedschap. Tot nu toe digitaliseer ik met een Epson scanner. Mijn grootste uitdaging is echter om de negatieven (kleinbeeld, 120-film) vlak te krijgen na jaren opgerold te zijn geweest. Wie heeft daar een oplossing voor?

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 31 juli 2018 om 21:47

  @Gerrito: dit apparaat zorgt er juist voor dat de film plat blijft liggen.

 3. Gerrito
  Gerrito schreef op dinsdag 31 juli 2018 om 22:24

  Kon ik je maar een fotootje sturen van al die filmrolletjes, stijf opgerold in hun oorspronkelijke vorm, met tientallen in een blikken trommeltje . . . . niet/nauwelijks uit te rollen. Is het wijs die rolfilms weer nat te maken en aan de lijn te hangen?

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 31 juli 2018 om 22:26

  @Gerrito: nee, dat laatste zou ik niet doen! Misschien een tijdje onder iets zwaars (een boek?) leggen? Eerst even opknippen. Volgens mij werkte dat altijd vrij goed.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord