Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Dokaboek 2.0 – Alle basiskennis over analoge fotografie in één boek

vrijdag 3 september 2021, 14:28 door | 3.828x gelezen | 0 reacties

Analoge fotografie – een proces van twee eeuwen dat in het begin van de 21ste eeuw binnen een paar jaar helemaal verdween door de opkomst van de digitale camera. Maar de oude techniek is terug. Daarom was het hoog tijd voor een boek met alle basiskennis: het Dokaboek 2.0.

Nu analoge fotografie een tweede leven heeft gekregen onder liefhebbers en kunstenaars, is het moment ook daar voor een overzichtelijke samenvatting van de basistechniek van het ontwikkelen, afdrukken en vergroten van (zwart-wit) negatieven.

Daarom werkte fotografiedocent Piet Pulles de afgelopen twee jaar fanatiek aan het Dokaboek 2.0.

Van bakker naar fotograaf


Want als er iemand is, die dit boek had moeten schrijven, is het Piet wel. Het had maar weinig gescheeld of hij was bakker geworden. Als telg uit een bakkersfamilie deed hij de opleiding tot bakker, maar besloot hij begin jaren zeventig toch om van zijn hobby zijn beroep te maken.

Piet startte een studio en richtte zich op industriële klanten, waarmee hij een begrip werd in de omgeving van Waalwijk.

Dokaboek

Piet Pulles

Kennis delen in de doka


Inmiddels hebben zijn zoons de fotostudio succesvol voortgezet. Lesgeven over fotografie doet Piet al jaren. Ook in de analoge fotografie.

Bij het Kunstencentrum Waalwijk geeft hij fotocursussen, maar ook deelt hij daar in de doka met veel enthousiasme zijn enorme bagage aan kennis met fotografen die zelf weer aan de slag willen met het ontwikkelen en afdrukken.

Oudgedienden en jonge enthousiastelingen


'Toen ik fotografiecursussen ging geven in het Kunstencentrum, ontdekte ik daar de compleet ingerichte doka, die werkeloos stond te wachten', vertelt Piet. 'Ik kreeg zin om weer ouderwets aan de slag te gaan.'

Toen hij de doka weer schoon en werkbaar had, zocht hij de publiciteit. Met best veel aanmeldingen tot gevolg.

'Oudgedienden die hun hobby weer wilden oppakken, maar ook jonge enthousiastelingen die nieuwsgierig bleken naar dit oude ambacht.'

Voor zowel die oudgedienden als de jonge enthousiastelingen schreef Piet het Dokaboek 2.0. In meer dan honderd pagina's deelt Piet voorbeelden, tips en handigheidjes én de valkuilen waar je van weg wilt blijven, als je zelf aan de slag wilt met analoge fotografie. En dat op een heldere, eigentijdse manier.

Dokaboek spread.JPG


Helder en to the point opgeschreven én met tips die aansluiten bij hedendaagse analoge fotografie.

Compleet en eigentijds


Er zijn in de jaren zeventig en tachtig natuurlijk talloze boeken geschreven over analoge fotografie. De techniek is in die tijd niet veranderd, maar de vergeelde pagina's, gedateerde foto's en het wollige taalgebruik spreken niet aan.

Het Dokaboek 2.0 is een eenvoudig en toegankelijk, maar vooral compleet en eigentijds handboek geworden. Geen lange verhalen, maar korte teksten met veel voorbeelden en illustraties.

Wat heb je nodig voor het fotograferen, ontwikkelen en afdrukken, welke stappen moet je doorlopen: het boek neemt de lezer aan de hand mee, met duidelijke afbeeldingen en uitleg. Van het op een spoel laden van een filmpje tot doordrukken, tegenhouden en onthoeken van foto's.

Dokaboek spread 2.JPG


Geen lange verhalen, maar uitleg met duidelijke afbeeldingen.

Meer weten?


Meer informatie is te vinden op Dokaboek.nl. Daar kun je het hardcover boek van 118 pagina's (voor 29,95 euro) ook bestellen, rechtstreeks bij de auteur!

Cover dokaboek


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord