Erik van Rosmalen

Kickstarter-project: Lab-Box, ontwikkelen zonder doka

donderdag 2 maart 2017, 10:01 door | 21.314x gelezen | 9 reacties

Een nieuw initiatief op Kickstarter: de Lab-Box: een 'doos' waarmee je je fotorolletje kunt ontwikkelen znder dat je daar een donkere ruimte voor hoeft op te zoeken.

Op het crowdfunding-platform krijgt de Lab Box op dit moment veel aandacht: met nog een maandje te gaan is in plaats van het beoogde bedrag van 70.000 euro om de productie te kunnen starten al bijna het vijfvoudige binnengeharkt.

Lab Box image


De Lab-Box haakt in op de opleving van de analoge fotografie en de wens van veel fotografen om vervolgens zelf hun films te ontwikkelen. Dankzij een ingenieus systeem kun je zowel 35 mm (klein beeld) als rolfilm (120, middenformaat) op een eenvoudige manier verwerken.

Van het inladen en inspoelen en het afknippen van de film tot en met het agiteren (schudden/roteren) tijdens het ontwikkelen en fixeren.


Het idee is goed, maar overigens niet nieuw. De Agfa Rondinax bestaat al heel lang en werkt volgens ongeveer hetzelfde principe. De Rondinax wordt echter uiteraard niet meer gemaakt en zul je dus maar niet tweedehands tegen moeten komen.

Maar... om een illusie te ontkrachten: om een (zwart-wit) filmpje thuis te ontwikkelen, heb je helemaal geen donkere kamer nodig! Het enige wat in volledig donker moet gebeuren is het inspoelen van je film in een ontwikkeltank.

Met een wisselzak kun je dat ook gewoon in het volle licht doen. Zodra je film in de tank zit, kan de zak weer open en kun je gewoon met licht verder werken. Afdrukken zul je hoe dan ook wl in een doka moeten doen, of je nu de Lab-Box of een wisselzak gebruikt.

Lab Box image 02

En voordeel van de Lab-Box is dat hij modulair werkt: met n box en twee cassettes kun je zowel kleinbeeld als middenformaat ontwikkelen.

Een doka is dus niet per se nodig. Daarmee ontkracht je wel meteen het belangrijkste 'verkoopargument' van de Lab-Box. Toch zie ik wel de voordelen in van de gadget. Want eerlijk is eerlijk: zelf film inspoelen in een wisselzak, inclusief het afknippen en opwikkelen van de film, vergt wel wat oefening. Bij de Lab-Box is het een kwestie van draaien aan een grote knop.

Wat draaien aan een knop k doet, is het agiteren (het in beweging brengen en houden van de film in de ontwikkel- of fixatievloeistof). Traditioneel gezien doe je dat door een ontwikkeltankje met de hand te zwenken of op een rolband te plaatsen.

Of dat draaien aan zo'n knop gedurende tien, vijftien minuten ergonomisch gezien prettig is? Ik vraag het me af. Wat dan wel weer positief is: het team achter de Lab-Box zegt op dit moment na te denken over automatische agitatie.

En dt zou dan wel weer een vooruitgang zijn! Hetzelfde geldt voor een accessoire dat in ontwikkeling is om ook de temperatuur te regelen.

Lab box

De Lab-Box moet in het najaar van 2017 echt beschikbaar komen voor de eerste 'backers' op Kickstarter. Richtprijs? Als launch deal betaal je 69 euro voor een Lab-Box met f een kleinbeeld- f een rolfilm-cassette. Meer over de Lab-Box lees je op de Kickstarter-pagina.

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

9 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op donderdag 2 maart 2017 om 17:21

  Van het agiteren klopt niet. Agiteren doe je niet 10-15 minuten. Ja wel in total. Maar om de zoveel minuten zal je een paar keer moeten draaien (dat deed je vroeger ook met zwenken. Om de zoveel minuten 5 keer zwenken). Dus ergonomisch zal daar geen probleem zijn

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 2 maart 2017 om 21:25

  @Mac:
  Ik bedoel ook niet dat je 10 minuten zwenkt. Maar als je na elke minuut 30 seconden aan zo'n knop moet draaien is zwenken toch praktischer lijkt me.

 3. FeMe
  FeMe schreef op vrijdag 3 maart 2017 om 17:06

  als je tijd over hebt....

 4. Wim Hendriks
  Wim Hendriks schreef op zaterdag 4 maart 2017 om 19:19

  ben benieuwd wat voor vloeistof ze meeleveren,afgewerkte fixeer mag niet meer door de gootsteen...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.523 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord