Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Kickstarter-project: Lab-Box, ontwikkelen zonder doka

donderdag 2 maart 2017, 10:01 door | 23.013x gelezen | 9 reacties

Een nieuw initiatief op Kickstarter: de Lab-Box: een 'doos' waarmee je je fotorolletje kunt ontwikkelen znder dat je daar een donkere ruimte voor hoeft op te zoeken.

Op het crowdfunding-platform krijgt de Lab Box op dit moment veel aandacht: met nog een maandje te gaan is in plaats van het beoogde bedrag van 70.000 euro om de productie te kunnen starten al bijna het vijfvoudige binnengeharkt.

Lab Box image


De Lab-Box haakt in op de opleving van de analoge fotografie en de wens van veel fotografen om vervolgens zelf hun films te ontwikkelen. Dankzij een ingenieus systeem kun je zowel 35 mm (klein beeld) als rolfilm (120, middenformaat) op een eenvoudige manier verwerken.

Van het inladen en inspoelen en het afknippen van de film tot en met het agiteren (schudden/roteren) tijdens het ontwikkelen en fixeren.


Het idee is goed, maar overigens niet nieuw. De Agfa Rondinax bestaat al heel lang en werkt volgens ongeveer hetzelfde principe. De Rondinax wordt echter uiteraard niet meer gemaakt en zul je dus maar niet tweedehands tegen moeten komen.

Maar... om een illusie te ontkrachten: om een (zwart-wit) filmpje thuis te ontwikkelen, heb je helemaal geen donkere kamer nodig! Het enige wat in volledig donker moet gebeuren is het inspoelen van je film in een ontwikkeltank.

Met een wisselzak kun je dat ook gewoon in het volle licht doen. Zodra je film in de tank zit, kan de zak weer open en kun je gewoon met licht verder werken. Afdrukken zul je hoe dan ook wl in een doka moeten doen, of je nu de Lab-Box of een wisselzak gebruikt.

Lab Box image 02

En voordeel van de Lab-Box is dat hij modulair werkt: met n box en twee cassettes kun je zowel kleinbeeld als middenformaat ontwikkelen.

Een doka is dus niet per se nodig. Daarmee ontkracht je wel meteen het belangrijkste 'verkoopargument' van de Lab-Box. Toch zie ik wel de voordelen in van de gadget. Want eerlijk is eerlijk: zelf film inspoelen in een wisselzak, inclusief het afknippen en opwikkelen van de film, vergt wel wat oefening. Bij de Lab-Box is het een kwestie van draaien aan een grote knop.

Wat draaien aan een knop k doet, is het agiteren (het in beweging brengen en houden van de film in de ontwikkel- of fixatievloeistof). Traditioneel gezien doe je dat door een ontwikkeltankje met de hand te zwenken of op een rolband te plaatsen.

Of dat draaien aan zo'n knop gedurende tien, vijftien minuten ergonomisch gezien prettig is? Ik vraag het me af. Wat dan wel weer positief is: het team achter de Lab-Box zegt op dit moment na te denken over automatische agitatie.

En dt zou dan wel weer een vooruitgang zijn! Hetzelfde geldt voor een accessoire dat in ontwikkeling is om ook de temperatuur te regelen.

Lab box

De Lab-Box moet in het najaar van 2017 echt beschikbaar komen voor de eerste 'backers' op Kickstarter. Richtprijs? Als launch deal betaal je 69 euro voor een Lab-Box met f een kleinbeeld- f een rolfilm-cassette. Meer over de Lab-Box lees je op de Kickstarter-pagina.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

9 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op donderdag 2 maart 2017 om 17:21  | reageer

  Van het agiteren klopt niet. Agiteren doe je niet 10-15 minuten. Ja wel in total. Maar om de zoveel minuten zal je een paar keer moeten draaien (dat deed je vroeger ook met zwenken. Om de zoveel minuten 5 keer zwenken). Dus ergonomisch zal daar geen probleem zijn

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 2 maart 2017 om 21:25  | reageer

  @Mac:
  Ik bedoel ook niet dat je 10 minuten zwenkt. Maar als je na elke minuut 30 seconden aan zo'n knop moet draaien is zwenken toch praktischer lijkt me.

 3. FeMe
  FeMe schreef op vrijdag 3 maart 2017 om 17:06  | reageer

  als je tijd over hebt....

 4. Wim Hendriks
  Wim Hendriks schreef op zaterdag 4 maart 2017 om 19:19  | reageer

  ben benieuwd wat voor vloeistof ze meeleveren,afgewerkte fixeer mag niet meer door de gootsteen...

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 5 maart 2017 om 09:28  | reageer

  @Wim:
  In principe kun je je eigen chemie gebruiken en het ook afvoeren zoals je gewend bent. Ze bieden (optioneel) een monobath-oplossing aan, dus ontwikkelaar en fixeer in één. Wat er in zit en wat dat voor resultaat oplevert, laten ze niet echt zien.

 6. rien
  rien schreef op dinsdag 7 maart 2017 om 14:57  | reageer

  Jongens, wakker worden. Hier klopt niets van.
  - bij kleinbeeld wordt bakje maar half gevuld met vloeistof, dat geeft ongelijke ontwikkeling (broomvlekken enz)
  - de rotatiemanier is ook niet goed, kiepen moet je (met een volle tank)
  - bij 120 spoel wordt gelukkig voldoende vloeistof gebruikt maar....
  - het tankje wordt geopend als de papierstrook is verwijderd en de film wordt in het licht bevestigd. Ja zo kan ik het ook.

  De mono-bath oplossing van Erik die ik in het filmpje niet zie is wel een goede oplossing....die helaas chemisch niet bestaat. Die uitvinding zou in het analoge tijdperk goudgeld waard zijn bij een firma als Afga en alle anderen.

  Voor het afdrukken hebben deze jongens nog geen oplossing maar die krijgen ze hier gratis van mij: een opblaasbare doka. net zo lichtdicht als een wisselzak en met opblaasbare ribben net als een stokloze tent.
  En voor kleinbehuisden heb ik een oplossing bedacht:ontwikkeltankje van deze jongens met als tussenstuk een föhn en daarachter een scanner zodat je lekker kunt doorwerken (dat heette vroeger een doorloopmachine)
  Ik wacht met smacht op meer nieuws over deze box. Ik hoorde dat ze op 1 april meer nieuws berichten.

 7. gast schreef op dinsdag 7 maart 2017 om 23:47  | reageer

  M

 8. Hans den Boer
  Hans den Boer schreef op woensdag 8 maart 2017 om 00:01  | reageer

  Misschien handig voor fotografen die nog graag op film werken en deze vervolgens inscannen. Heb je (nog) een doka dan zit je hier waarschijnlijk niet op te wachten. Daarnaast lijkt 'ie met alleen geschikt voor zwartwit. Om eerlijk te zeggen kan ik me niet voorstellen dat dit een succes gaat worden. O zeker, er zullen er vast een heleboel van verkocht gaan worden om vervolgens na 1 of 2x gebruik in de kast te belanden.

 9. Han
  Han schreef op woensdag 8 maart 2017 om 09:33  | reageer

  Hier is niets nieuws onder de zon.
  Dit lijkt erg veel op de Agfa Rondinax daglicht ontwikkeltank.
  Ik heb hier nog twee van die Agfa ontwikkel tanks staan één voor 120 rolfilm en één voor de 35mm kleinbeeld film.
  Ze zijn nu meer dan 40 jaar oud, maar ze werken nog perfect en ja je moet CONSTANT blijven draaien!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord