Erik van Rosmalen

Kickstarter: Reflex, een nieuwe analoge kleinbeeldcamera

donderdag 23 november 2017, 20:02 door | 3.235x gelezen | 9 reacties

Elpee's zijn hot, cassettebandjes worden weer in productie genomen en ook analoge fotografie is weer helemaal in. Op Kickstarter loopt nu een project voor een volledig nieuw ontworpen analoge kleinbeeldcamera: Reflex!

Op Kickstarter komen regelmatig fotografieprojecten langs. De kans van slagen is niet altijd even hoog, net zoals het nuttigheidsgehalte. De kwaliteit is dan vrij matig - vaak helaas in tegenstelling tot de prijs...

Toch zitten er af en toe projecten bij met slimme ingevingen. Bijvoorbeeld Reflex: een volledig nieuw ontworpen 35mm spiegelreflexcamera.

Reflex Modulair2Op zich is dat al wel bijzonder, maar niet schokkend. Wat de camera wel interessant maakt, is niet alleen dat dat ontwerp op basis van 'hedendaagse technologie' gedaan wordt. De Reflex krijgt een aantal aardige, extra features:

Modulair ontwerp


De camera wordt modulair. Dat betekent dat de lensmount en de filmback er (op het oog vrij eenvoudig) af te schuiven zijn.

Dat heeft als groot voordeel dat er verschillende mounts te produceren zijn, zodat je meerdere soorten objectieven kunt gebruiken. De Reflex zou beschikbaar komen met een mount voor M42, Nikon F, Olympus OM, Canon FD en Pentax PK.

De filmback is vervolgens gewoon bij daglicht te verwisselen voor een andere back. Zoals bij een aantal analoge middenformaatcamera's kun je dan meerdere backs (thuis in het donker) laden, zodat je tijdens de shoot van film kunt wisselen. Van kleur naar zwart-wit of een andere gevoeligheid bijvoorbeeld!

Reflex ModulairFlits en continulicht


Reflex krijgt een intern flitsertje én een ledlampje voor continulicht, beide met drie niveaus. Wat de kwaliteit van dat licht zal zijn kun je je natuurlijk op voorhand afvragen, maar het is wel bijzonder dat er een vorm van continulicht op de camera zit, voor wie dat wil gebruiken.

Open source


De makers stellen dat ze de meeste technologie die gebruikt wordt, na het realiseren van de camera zullen delen, wat de camera 'open source' maakt, zodat het mogelijk is dat anderen eigen lens mounts of andere accessoires kunnen ontwikkelen.

Een analoge camera... met een app?


Jazeker: als Reflex het stretch goal van 150.000 pond bereikt (en dat lijkt er wel op), wordt de camera voorzien van BlueTooth-technologie die het mogelijk maakt de camera te koppelen aan je smartphone en een bijbehorende app.

Waarom zou je dat willen met analoge fotografie? Het moet de mogelijkheid bieden om automatisch zaken op te slaan, zoals sluitertijden en diafragma's en andere 'analoge metadata', die sómmige fotografen bij willen houden.

Reflex Met een app


Kickstarter


Gaat dit project het redden? Absoluut. Sterker nog: het is gestart op 7 november, maar behaalde twee dagen later al zijn beoogde doelbedrag van 100.000 pond. Testfoto's met de prototypes zijn te vinden op Instagram, het project backen kun je op Kickstarter!

Reflex Losse onderdelen


Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

9 reacties

 1. RAWshooter
  RAWshooter schreef op vrijdag 24 november 2017 om 10:33

  Ik denk dat je ernaast zit met je opening. Elpees, cassettebandjes en filmrolletjes zijn helemaal niet hot en zeker niet op de weg terug. Er zijn altijd lieden die geld zat hebben en willen opvallen met hun “apartheid”: kijk mij eens bijzonder zijn met mijn analoge camera!
  Die ouwe meuk is niet voor niets achterhaald, geen zinnig mens interesseert zich er nog voor. Een plaat klinkt niet beter dan een CD en een digitale foto uit een moderne camera heeft een veel hogere kwaliteit dan een afdruk van een filmrolletje. Al dat geklets over een “vintage feel” is op geen enkele manier te onderbouwen.
  Toen ik een jaar mijn eerste digitale compactje had (3 mpix) heb ik nog eens een rolletje Sensia in mijn naloge Nikon gestopt. Benieuwd naar hoe dat was, want die camera was toch beter, het oude ambacht veel leuker?
  Nou, mooi niet. Ik heb het rolletje niet eens volgeschoten, het zit nu nog in die camera. Het grootste probleem met analoog fotograferen is dat je geen enkel zicht hebt op je resultaat.
  De hang naar retro is een triest geval van decadentie.

 2. 100
  Profiel 100 schreef op zaterdag 25 november 2017 om 00:56

  @RAWshooter

  “CD sales fell 19.9 percent to 57.76 million copies in the first three quarters of 2017, down from 72.1 million copies in 2016’s corresponding period; while vinyl albums gained 3.1 percent to 9.35 million units from 2016’s year-to-date total of 9.07 million units.”
  Bron: https://www.billboard.com/articles/business/7988664/nielsen-music-2017-q3-streaming-physical-report

  Lijkt me dat meer mensen dan een paar “trieste gevallen van retro decadentie” platen kopen en dat het blijkbaar minder achterhaald is dan jij denkt.

  Of dat ook voor analoge fotografie zal gelden moeten we afwachten. Voor de massa waarschijnlijk niet, maar het lijkt erop dat er toch een (niche) markt is voor analoge fotografie en dat die markt groeiende is.

 3. Dan Bahrami
  Dan Bahrami schreef op zaterdag 25 november 2017 om 01:41

  ik heb een vraag. hoe zit met NON-AI lenzen en AI lenzen? welke mond hij heeft? AI mond of NON-AI mond? of zoals Nikon FE kan beide lenzen?
  hoe is met lichtmeter i.v.m AI en NON-AI lenzen? krijgen we stop down metering?
  alvast bedankt.

 4. RAWshooter
  RAWshooter schreef op zaterdag 25 november 2017 om 08:13

  @100: Als je alle digitale muziek (dus ook streaming en mp3) afzet tegen anloge muziek is het niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat.
  I rest my case.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.324 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord