Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Local Darkroom; online een doka zoeken

woensdag 4 juni 2014, 20:14 door | 5.687x gelezen | 0 reacties

Digitaal is uiteraard (en in veel gevallen: gelukkig) de standaard in fotografie. Toch blijven er fotografen analoog werken. Sterker nog, ook jonge fotografen beginnen ermee. Daar staat helaas tegenover dat het aantal vaklabs, fotozaken en donkere kamers in het algemeen terugloopt. De website Localdarkroom.com is daar de oplossing voor: vind online een doka in de buurt!

Het fenomeen couchsurfing, waarbij je via een website wereldwijd plekken kunt vinden om bij particulieren te overnachten, bestaat al een aantal jaar. Wereldwijd doen daar ruim 6 miljoen mensen aan mee. Localdarkroom.com werkt in feite op dezelfde manier, door vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Bezitters van een doka - of het nu particulieren zijn of commerciŽle initiatieven - bieden hun faciliteiten aan op de website. Maar ook een fotograaf die een doka zoekt kan zichzelf op de kaart pinnen. Ook is er ruimte om (doka-gerelateerde) opleidingen of cursussen aan te bieden.

Chemie en materialen doka
Foto door Latente (Creative Commons)

De website is een initiatief van Harman technology, het bedrijf achter de zwart-witfilms, het papier en de chemie van Ilford. Vorig jaar constateerde het bedrijf bij een online onderzoek dat veel fotografen die analoog werken geen toegang hebben tot een dokafaciliteit, maar dat wel in de buurt zouden willen hebben. Daarnaast bleek dat er talloze eigenaren van een doka zijn, die deze best af en toe willen delen. Harman startte vervolgens de website om aanbieders en zoekenden bijeen te brengen.

De kosten voor het gebruik van de donkere kamers variŽren. Particulieren geven aan dat ze een bijdrage vragen voor het gebruik van chemicaliŽen of papier, commerciŽle instellingen hebben uiteraard wel hun tarieven.

Local darkroom Nederland

Het aanbod van Nederlandse doka's is nog wat mager: een handjevol particulieren, twee commerciŽle(re) doka's en een enkele cursus om te ontwikkelen. In potentie is Localdarkroom.com natuurlijk een prima idee, maar het staat of valt met het aanbod.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord