Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Parijs: La Défènse op zwart-witfilm

zaterdag 12 mei 2012, 23:42 door | 10.902x gelezen | 12 reacties

Misschien wel de meest gefotografeerde stad van Europa: Parijs. Tijdens een korte stedentrip liet ik mijn digitale camera's thuis en fotografeerde alleen op analoog zwart-wit. Het 'nieuwe' Parijs in beeld gebracht met de techniek van de 'oude' meesters. Een impressie van het hypermoderne zakencentrum van Parijs: La Défènse.

Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau, George Brassaï en natuurlijk Eugene Atget: Parijs heeft talloze legendarische fotografen onderdak geboden, geïnspireerd of gefrustreerd. Het resultaat is een schat aan frivole (straat)portretten en stadsgezichten, de een nog mooier dan de ander.

Parijs op film


Tijdens een lang weekend in de stad, besloot ik mijn digitale camera thuis te laten. Omdat het nou eenmaal bij de stad past, maar ook om weer eens lekker ontspannen te fotograferen. Analoog en zwart-wit hoort voor mijn gevoel nu eenmaal bij Parijs. En dus werd het mijn Canon EOS 30 en een aantal rollen Ilford (Delta en HP5+, voor de film-nerds onder jullie). Echte zwart-witfilms, die ik ook makkelijk zelf kan ontwikkelen.

De bekende plekken in beeld


En waar ga je dan naar toe? Natuurlijk, de 'usual suspects' in Parijs. De Notre Dame, de Arc de Triomphe, het Louvre en natuurlijk de Eiffeltoren, het meest gefotografeerde object ter wereld. Maar minstens zo mooi in Parijs zijn juist die achterafstraatjes, waar Atget al ronddwaalde. De wijk Montmartre, Père Lachaise en Quartier Latin..

Grootste kantorenwijk van Europa


Eén deel van 'het nieuwe Parijs' hebben de fotografielegendes uit het verleden nooit vast kunnen leggen. Het kantorencomplex La Défènse, aan de noordwestkant van het oude centrum. De kantorenwijk is (volgens Wikipedia) de grootste van Europa: 150.000 mensen werken er, bij zo'n 1.500 bedrijven.

Grande Arche, La Defense, op Ilford Delta
1. Beeldbepalend voor La Défènse is de Grande Arche de la Fraternité, oftewel Grande Arche ('Grote boog'). Het enorme gebouw (110 meter hoog) staat in een rechte lijn met een bescheiden triomfboog bij het Louvre en de Arc de Triomphe. Deze foto is genomen vanaf de westzijde van het complex.

Groothoekvervorming bij de Grande Arche
2. De architect van de Grande Arche filosofeerde over een vierdimensionale kubus, door een afwijkend perspectief te gebruiken.

Het centrale plein van La Defense
3. Onder het centrale plein van La Défènse gaat een enorm metro- en treinstation schuil, gepaard met een groot winkelcentrum. Talloze Franse bedrijven hebben hun hoofdkantoor in een van de torens. De wijk is gebouwd sinds eind jaren vijftig en juist met als doel om de moderne hoogbouw uit het bekende centrum van Parijs te houden. Vooralsnog is dat dan ook redelijk gelukt.

Zakenman op de trap van de Grande Arche
4. De centrale trappen naar de Grande Arche zijn een pleisterplaats voor lunchende zakenlui én dagjesmensen. Kom je op tijd (op maandagochtend rond negen uur, in dit geval), dan zijn de trappen nog redelijk vrij.

Glazenwassers in La Defense
5. De bijzondere architectuur vraagt bijzondere techniek van de glazenwassers.

Groene ruimte in La Defense
6. De strakke architectuur wordt volop begeleid door bankjes, buitenkunst en groen.

Hoofdkantoor EDF, La Defense
7. Het hoofdkantoor van EDF (Energie de France) is niet het hoogste, maar wel een van de strakste gebouwen in La Défènse.

Waterpartij La Defense
8. Aan de oostkant van het complex, bij het tweede metrostation van La Défènse, is in de verte de Arc de Triomphe te zien.

Spiegelingen in de ruit, La Defense
9. La Défènse beslaat in totaal 160 hectare en zo'n 2,5 miljoen vierkante meter kantoorvloer. Plek genoeg dus voor fotografen die de Eiffeltoren al wel gezien hebben!

De feiten en cijfertjes komen van Wikipedia, dus ongetwijfeld zijn die hier of daar wat gedateerd... Op mijn website zijn de beelden in iets groter formaat te bekijken.

(MINI)UPDATE, 24 mei:


Voor de liefhebbers van meer traditionele Parijs-foto's heb ik op mijn eigen website een blog geplaatst met wat meer werk!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

12 reacties

 1. Alex
  Alex schreef op zondag 13 mei 2012 om 03:04  | reageer

  Foto's met allure! Doen denken aan de platen van weleer idd. Niet zo'n fan van z/w maar deze serie erg geslaagd.

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op zondag 13 mei 2012 om 09:26  | reageer

  Interessante serie!

  Ik denk dat ik liever deze analoge techniek toegepast zie op een oude volkswijk dan op zo'n modern zakencentrum, maar dat is een smaakkwestie. Wel leuk om te zien wat dat nu oplevert als je het op de oude manier doet.

 3. Bob van Schie
  Bob van Schie schreef op zondag 13 mei 2012 om 11:39  | reageer

  Film nerds? nahnah En bedankt.. Nee echt bedankt, ik vind het altijd leuk om te weten op welke film iets geschoten is.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 14 mei 2012 om 08:39  | reageer

  Een boeiende serie overgoten met de sfeer van de vijftiger jaren; heel anders dan de gebruikelijke La Defensefoto's. Foto 2,4 en 9 zijn m'n favorieten; 4 en 9 zijn kanjers!

  In het onderschrift van foto 9 vermeldt je dat La Defense 2,5 miljoen vierkante kilometer kantoorvloer beslaat maar dat lijkt me nogal optimistisch. Dat zijn waarschijnlijk meters?

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 14 mei 2012 om 11:56  | reageer

  Dank voor de reacties!

  @Erik: heb ook wel in het centrum en Montmartre gefotografeerd, maar ik vond het hier juist een lekker contrast opleveren (in letterlijke en figuurlijke zin)!

  @Bob: ha, zie het maals geuzennaam, dat nerd, hier nog eentje knipoog

  @Alex en Ton: dank! Ook met digitaal en knalkleuren kun je je uitleven in La Defense, maar ik vond dit ook wel een mooi experiment! Ton, de kilometers heb ik aangepast, dat zou wel een enthousiast zijn inderdaad. Dank!

 6. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op maandag 14 mei 2012 om 18:05  | reageer

  Foto 8 heb je met shift gefotografeerd of naderhand in postprocessing recht overeind gezet. Ik heb namelijk zoiets hetzelfde gedaan: http://farm5.staticflickr.com/4100/4787644612_35abc6dfcd_o.jpg
  Grappig dat ik veel dezelfde gebouwen op de foto heb gezet een paar jaar geleden dat ik er was. Geeft toch aan dat bepaalde gebouwen of plekken een zekere fotogeniekheid in zich hebben.

  Mooie set trouwens.

 7. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 14 mei 2012 om 19:26  | reageer

  @Paul: Dank je. Zeker een fotogenieke plek! Alles is gefotografeerd met een EOS30 en een 17-40 objectief, geen shift dus. Heb ook niks overeind gezet na het scannen; als ik jouw foto zo zie, sta ik meer naar het midden en (vooral) wat verder weg (heb wel ietsje gecropt), zodat je wat minder vervorming krijgt.

 8. Ron
  Ron schreef op maandag 14 mei 2012 om 22:30  | reageer

  Wat ontzettend leuk!! Met een mooi resultaat. Ik heb laatst ook mijn Contax RTS III met een aantal prachtige Carl Zeiss objectieven weer uit de mottenballen gehaald. Tien jaar niet gebruikt, nieuwe batterijen er in, film er in en aan de slag. Ontwikkelspullen opnieuw aangeschaft die ik eind 90 er jaren van de hand had gedaan. Ontwikkelen en daarna scannen en printen op een Epson 2880 printer, dat dan weer wel. Resultaten die destijds in de doka nauwelijks haalbaar waren! Oude analoge techniek gecombineerd met de digitale printtechniek van vandaag.

 9. Arjan de Wit
  Profiel  Arjan de Wit schreef op dinsdag 15 mei 2012 om 17:33  | reageer

  Mooi en leuke serie! Het vastleggen van zo'n modern gebied met dit soort middelen spreekt mij enorm aan. Nummer 7 en 9 zijn mijn favoriet.
  Ik ben er zelf ook geweest: wat later op de avond toen. Ik wil zeker nog eens terug en dan misschien ook wel analoog fotograferen...

 10. F van der Vliet
  F van der Vliet schreef op dinsdag 15 mei 2012 om 21:13  | reageer

  Ondergetekende is een absolute fan van zwart-wit fotografie en de stad Parijs.
  Meer over Parijs Zwart op Wit kijk eens op mijn weblog Paris - FvdV.

  http://paris-fvdv.blogspot.com/

 11. Philip
  Philip schreef op donderdag 17 mei 2012 om 08:49  | reageer

  Mooie foto's! La Défense is inderdaad ook één van mijn favoriete Parijse fotoplekken. Maar eigenlijk biedt heel Parijs ongelooflijk veel fotografisch schoon. Ik trek er zelf enkele keren per jaar heen en kom steeds terug met boeiend fotomateriaal. Echt aan te bevelen ! Dank u voor uw interessant artikel en bijhorende foto's!

 12. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 24 mei 2012 om 20:39  | reageer

  Dank Philip en 'F'!

  Voor wie het leuk vindt, heb ik een kleine update geplaatst met wat meer traditionelere Parijsfoto's!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord