Erik van Rosmalen

Parijs: La Défènse op zwart-witfilm

zaterdag 12 mei 2012, 23:42 door | 9.716x gelezen | 12 reacties

Misschien wel de meest gefotografeerde stad van Europa: Parijs. Tijdens een korte stedentrip liet ik mijn digitale camera's thuis en fotografeerde alleen op analoog zwart-wit. Het 'nieuwe' Parijs in beeld gebracht met de techniek van de 'oude' meesters. Een impressie van het hypermoderne zakencentrum van Parijs: La Défènse.

Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau, George Brassaï en natuurlijk Eugene Atget: Parijs heeft talloze legendarische fotografen onderdak geboden, geïnspireerd of gefrustreerd. Het resultaat is een schat aan frivole (straat)portretten en stadsgezichten, de een nog mooier dan de ander.

Parijs op film


Tijdens een lang weekend in de stad, besloot ik mijn digitale camera thuis te laten. Omdat het nou eenmaal bij de stad past, maar ook om weer eens lekker ontspannen te fotograferen. Analoog en zwart-wit hoort voor mijn gevoel nu eenmaal bij Parijs. En dus werd het mijn Canon EOS 30 en een aantal rollen Ilford (Delta en HP5+, voor de film-nerds onder jullie). Echte zwart-witfilms, die ik ook makkelijk zelf kan ontwikkelen.

De bekende plekken in beeld


En waar ga je dan naar toe? Natuurlijk, de 'usual suspects' in Parijs. De Notre Dame, de Arc de Triomphe, het Louvre en natuurlijk de Eiffeltoren, het meest gefotografeerde object ter wereld. Maar minstens zo mooi in Parijs zijn juist die achterafstraatjes, waar Atget al ronddwaalde. De wijk Montmartre, Père Lachaise en Quartier Latin..

Grootste kantorenwijk van Europa


Eén deel van 'het nieuwe Parijs' hebben de fotografielegendes uit het verleden nooit vast kunnen leggen. Het kantorencomplex La Défènse, aan de noordwestkant van het oude centrum. De kantorenwijk is (volgens Wikipedia) de grootste van Europa: 150.000 mensen werken er, bij zo'n 1.500 bedrijven.

Grande Arche, La Defense, op Ilford Delta
1. Beeldbepalend voor La Défènse is de Grande Arche de la Fraternité, oftewel Grande Arche ('Grote boog'). Het enorme gebouw (110 meter hoog) staat in een rechte lijn met een bescheiden triomfboog bij het Louvre en de Arc de Triomphe. Deze foto is genomen vanaf de westzijde van het complex.

Groothoekvervorming bij de Grande Arche
2. De architect van de Grande Arche filosofeerde over een vierdimensionale kubus, door een afwijkend perspectief te gebruiken.

Het centrale plein van La Defense
3. Onder het centrale plein van La Défènse gaat een enorm metro- en treinstation schuil, gepaard met een groot winkelcentrum. Talloze Franse bedrijven hebben hun hoofdkantoor in een van de torens. De wijk is gebouwd sinds eind jaren vijftig en juist met als doel om de moderne hoogbouw uit het bekende centrum van Parijs te houden. Vooralsnog is dat dan ook redelijk gelukt.

Zakenman op de trap van de Grande Arche
4. De centrale trappen naar de Grande Arche zijn een pleisterplaats voor lunchende zakenlui én dagjesmensen. Kom je op tijd (op maandagochtend rond negen uur, in dit geval), dan zijn de trappen nog redelijk vrij.

Glazenwassers in La Defense
5. De bijzondere architectuur vraagt bijzondere techniek van de glazenwassers.

Groene ruimte in La Defense
6. De strakke architectuur wordt volop begeleid door bankjes, buitenkunst en groen.

Hoofdkantoor EDF, La Defense
7. Het hoofdkantoor van EDF (Energie de France) is niet het hoogste, maar wel een van de strakste gebouwen in La Défènse.

Waterpartij La Defense
8. Aan de oostkant van het complex, bij het tweede metrostation van La Défènse, is in de verte de Arc de Triomphe te zien.

Spiegelingen in de ruit, La Defense
9. La Défènse beslaat in totaal 160 hectare en zo'n 2,5 miljoen vierkante meter kantoorvloer. Plek genoeg dus voor fotografen die de Eiffeltoren al wel gezien hebben!

De feiten en cijfertjes komen van Wikipedia, dus ongetwijfeld zijn die hier of daar wat gedateerd... Op mijn website zijn de beelden in iets groter formaat te bekijken.

(MINI)UPDATE, 24 mei:


Voor de liefhebbers van meer traditionele Parijs-foto's heb ik op mijn eigen website een blog geplaatst met wat meer werk!

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

12 reacties

 1. Alex
  Alex schreef op zondag 13 mei 2012 om 03:04

  Foto's met allure! Doen denken aan de platen van weleer idd. Niet zo'n fan van z/w maar deze serie erg geslaagd.

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op zondag 13 mei 2012 om 09:26

  Interessante serie!

  Ik denk dat ik liever deze analoge techniek toegepast zie op een oude volkswijk dan op zo'n modern zakencentrum, maar dat is een smaakkwestie. Wel leuk om te zien wat dat nu oplevert als je het op de oude manier doet.

 3. Bob van Schie
  Bob van Schie schreef op zondag 13 mei 2012 om 11:39

  Film nerds? nahnah En bedankt.. Nee echt bedankt, ik vind het altijd leuk om te weten op welke film iets geschoten is.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 14 mei 2012 om 08:39

  Een boeiende serie overgoten met de sfeer van de vijftiger jaren; heel anders dan de gebruikelijke La Defensefoto's. Foto 2,4 en 9 zijn m'n favorieten; 4 en 9 zijn kanjers!

  In het onderschrift van foto 9 vermeldt je dat La Defense 2,5 miljoen vierkante kilometer kantoorvloer beslaat maar dat lijkt me nogal optimistisch. Dat zijn waarschijnlijk meters?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.325 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord