100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Travelwide: een draagbare grootformaat camera

donderdag 11 april 2013, 20:27 door | 11.226x gelezen | 8 reacties

Analoge fotografie is weer 'in' op het moment. De meesten zullen echter rondlopen met kleinbeeldcamera's of middenformaat (met negatieven van meestal 6x6 centimeter). Een enkeling gaat op pad met grootformaat, bijvoorbeeld een 4x5 camera met negatieven van -jawel- 4x5 inch.

Het zijn grote, zware camera's, die je zeker niet even meeneemt op een tripje. Terwijl de beelden erg mooi kunnen zijn. Een project op Kickstarter wil het anders doen: de Travelwide 4x5 die de bedenkers willen gaan uitbrengen is bijna de helft lichter dan een Canon 5D mark II.

Travelwide

Twee varianten


Er zijn twee varianten van de 'Wanderlust Travelwide' in ontwikkeling, beiden met een Schneider Angulon-objectief, een bekend en goedkoop, lichtgewicht objectief uit de grootformaatwereld. Het 90mm f/6.8-objectief is te vergelijken met 28mm op kleinbeeld. Wanneer de camera voorzien is van het objectief en de filmhouder, weegt hij volgens de makers slechts 630 gram.

Daarnaast is hij, zeker voor een 4x5, behoorlijk compact. Een tweede versie van de camera heeft meer groothoek met een 65mm f/8-objectief en ontbeert de focusring, waardoor het meer een 'point-and-shoot'-camera wordt. In onderstaande video leggen de bedenkers meer uit over de camera:


Waarom grootformaat?


Een negatief van 4x5 inch is ongeveer dertien keer groter dan een 'full frame' sensor die overeenkomt met 35mm kleinbeeld. De hoeveelheid detail overtreft kleinbeeldformaat dus behoorlijk en ook het dynamisch bereik is groter dan van digitale sensoren. Vlakfilm 4x5 is overigens nog prima te verkrijgen.

Filmformaat

Prijs


De prijs van de camera is 99 dollar. Die prijs is exclusief objectief overigens; daarvoor betaal je tweedehands zo'n 150 tot 200 dollar. In totaal wil het duo 75.000 dollar ophalen om het project te realiseren. Met bijna 65.000 dollar op de teller (binnen enkele dagen) en nog zo'n drie weken te gaan is het behoorlijk waarschijnlijk dat ze dat gaat lukken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

8 reacties

 1. Marc Wijngaarde
  Profiel Marc Wijngaarde schreef op donderdag 11 april 2013 om 22:18  | reageer

  De aanschafprijs en de verkrijgbaarheid van 4x5 vlakfilm maak ik me niet druk over. De prijs en mogelijkheid het te laten ontwikkelen echter kan nog wel eens lastig worden. "gewone" 35mm dia film werd bij mijn HEMA lang geleden al een probleem vrolijk.

 2. svanvenetien
  svanvenetien schreef op donderdag 11 april 2013 om 22:31  | reageer

  Klinkt leuk! Als ie inderdaad uitkomt voor 99 dollar heb ik zelfs wel interesse.
  Het enige probleem is het door Marc al genoemde laten ontwikkelen..

 3. Robert
  Profiel Robert schreef op vrijdag 12 april 2013 om 00:11  | reageer

  "Mijn" vaklab in Den Haag doet nog gewoon vlakfilmontwikkeling. En het is zelfs goedkoper dan kleinbeeld of middenformaat.

  Fotojournalistiek icoon David Burnett nam zijn zware 4x5 (Speed Graphic) overigens vorig jaar gewoon mee op zijn "tripje" naar de Olympische Spelen in Londen.

 4. Rita
  Rita schreef op zaterdag 13 april 2013 om 20:01  | reageer

  @Marc Wijngaarde: Vlakfilm moet je laten ontwikkelen in een vaklab. Bij HEMA weten ze niet eens dat je het doosje niet open mag maken.

  @Robert: Wat is goedkoper ontwikkelen? 36 kleinbeeld op een rij of 1 vlakfilm?

  Ik heb nog hel veel vlakfilm dia liggen op zolder en kan er geen afscheid van nemen omdat het zo mooi is om er naar te kijken. De detaillering is zo verfijnd en de kleur is zo mooi. Dit is dan wel met een Sinar gemaakt waar een Sinar waardig objectief opzat maar dit formaat blijft magisch mooi. Interesse voor deze camera heb ik niet omdat ik het conventionele (ondanks de kwaliteiten) heb afgesloten.

 5. Robert
  Profiel Robert schreef op zondag 14 april 2013 om 15:24  | reageer

  @Rita: Uiteraard bedoelde ik goedkoper in absolute zin, niet relatief. Wanneer je een grootformaat camera wilt inzetten als alternatief voor de kleinbeeld camera, dan worden het inderdaad wel erg prijzige snapshots. Lijkt mij niet de bedoeling.

  Overigens is het beoogde bedrag voor realisatie van het project inmiddels ruimschoots gehaald.

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 14 april 2013 om 19:01  | reageer

  Er zijn inderdaad zeker nog wel vaklabs waar je terecht kunt hoor, en zwart-wit is volgens mij thuis ook nog wel te doen in een doka.

  @Robert: Ja, maar David Burnett is natuurlijk een held he!

 7. Bert Vliegen
  Bert Vliegen schreef op dinsdag 16 april 2013 om 12:45  | reageer

  Grappige camera. @Erik, ik begrijp wat je bedoelt met dynamisch bereik. Met name de Kodak Portra 400 (negatief) heeft een dynamisch bereik van 19 stops. Echter dit staat los van het formaat film. 35mm of 6x6(7 of 9 etc.) film heeft een gelijk bereik. Dat geldt voor alle films/dia's. Dia's daar in tegen hebben een gelimiteerd dynamisch bereik. Zonder het gebruik van een spotmeter en kennis van hoe je een film belicht, loop je een grote kans dat de film niet goed wordt belicht en teleurstellende resultaten oplevert.
  Een goede digitale camera heeft een gemiddeld dynamisch bereik van 12 tot 13 stops. In realiteit waarschijnlijk minder. Overigens kan dit worden opgelost door het gebruik van filters.

  De reden dat ik met 4x5 inch fotografeer en met name dia (Fuji Velvia50) is dat deze film heel mooie kleuren en scherpte levert. Doordat het filmformaat groter is, is de kleurtoon-overgang groter dan bij 35mm. Daarnaast kun je grote galerij waardige afdrukken maken die een wow-factor opleveren.

 8. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 16 april 2013 om 14:11  | reageer

  @Bert: Dank voor je reactie! Ik bedoel ook dat het dynamisch bereik ten opzichte van digitaal veel groter is (en 12 tot 13 stops, dat is inderdaad wel heel positief gemeten denk ik...)!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord