Elja Trum

Het belang van de achtergrond bij een portretfoto

zondag 22 maart 2015, 22:57 door | 8.322x gelezen | 7 reacties

Een veel voorkomende fout tijdens het fotograferen is dat je niet goed op je achtergrond let. Meestal omdat je zo bezig bent met het onderwerp dat je vergeet erop te letten. Zelfs als je achtergrond onscherp is, moet je er op letten. Al zie je alleen maar een waas, die waas heeft meestal wel verschillende kleuren en vormen.

Het leuke van een achtergrond is dat je deze -meestal- heel eenvoudig kunt aanpassen. Door een half stapje opzij te gaan staan kan je achtergrond er heel anders uit zien. Een praktijkvoorbeeld van een paar foto's die ik vandaag geschoten heb.

Reva


In bovenstaande foto zie je, naast dat Reva net even haar ogen dicht had, dat de boom in de achtergrond veel aandacht trekt. Ondanks dat hij niet helemaal scherp is (anders had het nog meer gestoord), is hij nogal aanwezig en leidt hij af van het onderwerp.

In de foto hieronder, die ik zes seconden later nam, ben ik een klein stapje naar rechts gaan zitten. Hierdoor maakt de boom achter Reva plek voor een blauwe lucht Ún gebruik ik de boom om vulling te geven aan de rechterzijde van het beeld.

Reva 3341


De lijnen in het beeld leiden nu ook meer richting het model, waardoor je ogen naar de plek getrokken worden waar jij ze als fotograaf wilt hebben.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Peter Straub
  Peter Straub schreef op dinsdag 24 maart 2015 om 12:14

  Ik heb geen Reva.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 24 maart 2015 om 12:41

  @Peter; ik denk dat het ook werkt met elk ander onderwerp. knipoog

 3. jaak
  jaak schreef op dinsdag 24 maart 2015 om 15:35

  trekt nog evenveel - zoniet méér - de aandacht!

 4. Huub
  Huub schreef op dinsdag 24 maart 2015 om 16:38

  Ik zou gewoon een telelens gebruiken en het diafragma helemaal open zetten > probleem opgelost !

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.324 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord