Elja Trum

Hoe gebruik je belichtingscompensatie

vrijdag 24 juli 2015, 15:16 door | 17.373x gelezen | 15 reacties

Tenzij je de camera helemaal handmatig instelt bepaalt de camera de belichting van je foto. Dat is prima, want daar zijn camera's best goed in. Soms gaat het echter net niet helemaal goed, of wil je juist bewust wat over- of onderbelichten. Hiervoor kun je de belichtingscompensatie gebruiken.

Bij gebruik van de belichtingscompensatie vertel je aan je camera dat hij zijn automatische meting moet gebruiken, maar dat je er dan net iets van af wilt wijken. Je laat dus juist meer of juist minder licht door.

Flitsbelichtingscompensatie


Bijvoorbeeld wanneer je een foto maakt van iemand in een zwart pak. De belichtingsmeter in de camera zit veel zwarte delen in de foto en zal hierdoor de foto automatisch iets lichter maken dan de bedoeling is. Om dit te compenseren moet je zelf de belichtingscompensatie gebruiken om iets 'te minnen', zoals dit wordt genoemd.

Ook tegenlicht is een goed voorbeeld. Fotografeer je bijvoorbeeld iemand die voor een raam staat, dan zal de camera je onderwerp te donker maken door de heldere achtergrond. Je moet dan plussen om dit te corrigeren.

Belichtingscompensatie


Hoeveel je moet plussen of minnen hangt af van de situatie en moet je dus per situatie beoordelen. Als je ziet dat de camera het niet goed doet kun je bijvoorbeeld beginnen met een stop over of onder te belichten. Vanuit daar kun je verder fijnafstellen na het maken van een testfoto.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. Judith Spanbroek
  Judith Spanbroek schreef op vrijdag 24 juli 2015 om 16:28

  Wat ik mij afvraag is wat er dan in de camera aangepast wordt om de belichting te veranderen. Is dat de isowaarde, sluitertijd of diafragma? Of misschien wordt er een andere manier gebruikt?

 2. Michael
  Profiel  Michael schreef op vrijdag 24 juli 2015 om 23:38

  Er loopt een streep door mijn hoofd knipoog

 3. gast schreef op zaterdag 25 juli 2015 om 11:28

  @Judith:
  Wat er aangepast wordt, is afhankelijk van de stand waarin je de foto maakt.

  Heb je hem op de A (Av) stand staan, dan kies je zelf diafragma en ISO en kiest de camera de sluitertijd. Gebruik je in die stand de belichtingscompensatie, dan past de camera de sluitertijd aan.

  Zet je hem op de S (Tv) stand, dan kies jij de sluitertijd en ISO en kiest de camera het diafragma. Bij gebruik van de belchtingscompensatie, past hij dan het diafragma aan.

 4. gast schreef op zaterdag 25 juli 2015 om 12:42

  @ Michael - split personality??

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord