Elja Trum

Hoe houd je een camera vast?

maandag 21 april 2014, 23:59 door | 11,445x gelezen | 12 reacties

Mocht je vaak last hebben van bewogen foto's dan is het goed om ook eens te kijken naar de manier waarop je jouw camera vast houdt. Zeker mensen die gewend zijn met een compact camera te fotograferen en overstappen naar een spiegelreflex zullen even moeten wennen.

Een compactcamera houd je namelijk vaak wat voor je uit zodat je op het schermpje kunt kijken terwijl je de foto maakt. Met een lichte camera is dit al niet ideaal voor de stabiliteit, maar met een spiegelreflex wordt het al helemaal lastig.

Camera vasthouden

Hoe je een camera precies vast moet houden ligt ook een beetje aan de camera, maar in de basis is dit de stevigste techniek:

Rechterhand om de greep


Met je rechterhand pak je de greep vast die aan de rechterkant van je camera zit. Drie vingers klem je om de greep zelf heen. Je vierde vinger (de wijsvinger) laat je rustig op de ontspanknop van je camera rusten. Je duim houd je tegen de achterkant van de camera aan; van rechtsonder naar rechtsboven.

Linkerhand onder het objectief


Met je linkerhand houd je het objectief van je camera van onderen vast. Het gewicht van de camera (en het objectief) draag je met deze hand (en dus niet met je rechterhand). De elleboog van deze arm duw je tegen je lichaam zodat je het gewicht van de camera niet echt hoeft te dragen met je arm. Je lichaam vangt het gewicht op deze manier op.

Je vingers heb je aan de rechterkant van het objectief (vanuit jezelf gezien) en alleen de duim aan de andere kant. Zo kun je de duim en je middelvinger gebruiken om (handmatig) scherp te stellen of te zoomen.

Camera tegen je gezicht


Elk extra contactpunt helpt bij de stabiliteit. Duw de camera dan ook gewoon tegen je gezicht terwijl je door de zoeker kijkt. Je kunt dan nog stabieler fotograferen. Wil je geen gebruik maken van de zoeker op de camera, maar van het schermpje (of heb je bijvoorbeeld geen zoeker op je camera), dan zul je de camera toch wat verder van je lichaam moeten houden.

Zorg dat de afstand niet groter wordt dan een centimeter of dertig en duw beide ellebogen tegen je lichaam om toch maximaal stabiliteit via je lichaam te krijgen.

Camera vasthouden zij

Leun tegen een object


Voor extra stabiliteit kun je (indien beschikbaar) tegen bijvoorbeeld een muur of een lantaarnpaal leunen. Ook kan het helpen als je knielt of als je zit. Gebruik wat er beschikbaar is om extra stabiliteit te krijgen. Kun je nergens tegenaan leunen, zorg dan dat je je voeten iets uit elkaar hebt staan zodat je extra stevig staat.

Wil je echt helemaal geen beweging in je foto dan kun je het beste gebruik maken van een stevig statief.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en auteur van een boek over zwart-wit fotografie. Hij is fulltime actief met Photofacts, Photofacts Academy en Teslafan. Elja's foto's vind je op Instagram, hij is getrouwd met Sara en vader van Mika en Vera.

12 reacties

 1. Rita
  Rita schreef op dinsdag 22 april 2014 om 00:28

  Ben gewend een grote camera te hanteren en doe steeds meer met een kleine. Dat is lastig omdat de steun voor de grote camera steeds groter wordt (de plek net onder de ribbenkast zeg maar knipoog ) moet ik nu steun in de lucht zoeken. Het grappige van je stukje is dat je daar niet bij stilsstaat dat er mensen zijn die dit niet automatisch doen. Stevig staan blijft bij elke camera een goed aandachtspunt. Zeebenen creëren voor een stabiele houding.

 2. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 22 april 2014 om 10:30

  Hoorde laatst een tip van het steviger vasthouden van een kleine camera via het schermpje. Mocht er een halsband opzitten trek dan je camera zo ver van je af tot de halsband strak zit. Vond ik wel een slimme tip. Met een spiegelreflex zou dit ook kunnen, zelf maak ik echter nooit een foto via het schermpje met een spiegelreflex.

 3. Klaas
  Klaas schreef op dinsdag 22 april 2014 om 10:55

  Laatst gezien bij een serie, Flikken Maastricht of zo, journalist bij een afzetting is aan het fotograferen. Duidelijk met een grote Canon zoomlens. Hoe hij de camera vasthield, keurig met 2 handen aan de body. Moet een goede krantenfoto opleveren, volgens mij is dat drukresultaat de laatste jaren ook verbeterd, dus ...

 4. romain
  romain schreef op dinsdag 22 april 2014 om 11:51

  Hoe moet je dan je camera vasthouden als je een "staande foto" neemt, , hier mis ik de uitleg van????

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

48.661 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.