100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Hoe houd je een camera vast?

maandag 21 april 2014, 23:59 door | 14.709x gelezen | 12 reacties

Mocht je vaak last hebben van bewogen foto's dan is het goed om ook eens te kijken naar de manier waarop je jouw camera vast houdt. Zeker mensen die gewend zijn met een compact camera te fotograferen en overstappen naar een spiegelreflex zullen even moeten wennen.

Een compactcamera houd je namelijk vaak wat voor je uit zodat je op het schermpje kunt kijken terwijl je de foto maakt. Met een lichte camera is dit al niet ideaal voor de stabiliteit, maar met een spiegelreflex wordt het al helemaal lastig.

Camera vasthouden

Hoe je een camera precies vast moet houden ligt ook een beetje aan de camera, maar in de basis is dit de stevigste techniek:

Rechterhand om de greep


Met je rechterhand pak je de greep vast die aan de rechterkant van je camera zit. Drie vingers klem je om de greep zelf heen. Je vierde vinger (de wijsvinger) laat je rustig op de ontspanknop van je camera rusten. Je duim houd je tegen de achterkant van de camera aan; van rechtsonder naar rechtsboven.

Linkerhand onder het objectief


Met je linkerhand houd je het objectief van je camera van onderen vast. Het gewicht van de camera (en het objectief) draag je met deze hand (en dus niet met je rechterhand). De elleboog van deze arm duw je tegen je lichaam zodat je het gewicht van de camera niet echt hoeft te dragen met je arm. Je lichaam vangt het gewicht op deze manier op.

Je vingers heb je aan de rechterkant van het objectief (vanuit jezelf gezien) en alleen de duim aan de andere kant. Zo kun je de duim en je middelvinger gebruiken om (handmatig) scherp te stellen of te zoomen.

Camera tegen je gezicht


Elk extra contactpunt helpt bij de stabiliteit. Duw de camera dan ook gewoon tegen je gezicht terwijl je door de zoeker kijkt. Je kunt dan nog stabieler fotograferen. Wil je geen gebruik maken van de zoeker op de camera, maar van het schermpje (of heb je bijvoorbeeld geen zoeker op je camera), dan zul je de camera toch wat verder van je lichaam moeten houden.

Zorg dat de afstand niet groter wordt dan een centimeter of dertig en duw beide ellebogen tegen je lichaam om toch maximaal stabiliteit via je lichaam te krijgen.

Camera vasthouden zij

Leun tegen een object


Voor extra stabiliteit kun je (indien beschikbaar) tegen bijvoorbeeld een muur of een lantaarnpaal leunen. Ook kan het helpen als je knielt of als je zit. Gebruik wat er beschikbaar is om extra stabiliteit te krijgen. Kun je nergens tegenaan leunen, zorg dan dat je je voeten iets uit elkaar hebt staan zodat je extra stevig staat.

Wil je echt helemaal geen beweging in je foto dan kun je het beste gebruik maken van een stevig statief.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

  1. Rita
    Rita schreef op dinsdag 22 april 2014 om 00:28  | reageer

    Ben gewend een grote camera te hanteren en doe steeds meer met een kleine. Dat is lastig omdat de steun voor de grote camera steeds groter wordt (de plek net onder de ribbenkast zeg maar knipoog ) moet ik nu steun in de lucht zoeken. Het grappige van je stukje is dat je daar niet bij stilsstaat dat er mensen zijn die dit niet automatisch doen. Stevig staan blijft bij elke camera een goed aandachtspunt. Zeebenen creëren voor een stabiele houding.

  2. leo
    Profiel leo schreef op dinsdag 22 april 2014 om 10:30  | reageer

    Hoorde laatst een tip van het steviger vasthouden van een kleine camera via het schermpje. Mocht er een halsband opzitten trek dan je camera zo ver van je af tot de halsband strak zit. Vond ik wel een slimme tip. Met een spiegelreflex zou dit ook kunnen, zelf maak ik echter nooit een foto via het schermpje met een spiegelreflex.

  3. Klaas
    Klaas schreef op dinsdag 22 april 2014 om 10:55  | reageer

    Laatst gezien bij een serie, Flikken Maastricht of zo, journalist bij een afzetting is aan het fotograferen. Duidelijk met een grote Canon zoomlens. Hoe hij de camera vasthield, keurig met 2 handen aan de body. Moet een goede krantenfoto opleveren, volgens mij is dat drukresultaat de laatste jaren ook verbeterd, dus ...

  4. romain
    romain schreef op dinsdag 22 april 2014 om 11:51  | reageer

    Hoe moet je dan je camera vasthouden als je een "staande foto" neemt, , hier mis ik de uitleg van????

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 22 april 2014 om 13:30  | reageer

    @Romain; eigenlijk verandert er dan vrijwel niks. Je draait dan met je rechterhand de camerabody omhoog (de greep wijst naar boven). Je blijft de grip echter wel op dezelfde wijze vasthouden. Je hoofd draai je ook mee met de zoeker.

    Andersom (naar beneden) kan ook, maar persoonlijk vind ik dat minder praktisch met vasthouden. Je vingers komen dan waarschijnlijk ook al snel los van de greep wat minder stabiliteit oplevert.

    Als je veel staand fotografeert en je vind dit geen handige positie voor je handen dan kun je een batterijgreep overwegen. Deze bevestig je aan de onderkant van de camera en geeft je een extra ontspanknop (en instelwieltjes) zodat je de camera in de staande stand kunt bedienen alsof je hem gewoon recht hebt.

  6. Koos
    Koos schreef op dinsdag 22 april 2014 om 14:30  | reageer

    Ik blijf er wel wat moeilijkheden mee houden. Ik ben linkshandig en begin rechts in de loop der jaren steeds handiger te worden. Toch zijn er wel eens momenten dat ik denk waarom is het toestel niet andersom. Maar, ja het grootste deel van de bevolking is rechts dus zal het duur worden voor linkshandige een toestel te maken.

  7. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 22 april 2014 om 16:17  | reageer

    Als je een spiegelreflex gewoon bent, dan is dit een beetje het verhaal van 'open deur....'. Toch is het goed om zo nu en dan aan deze basistechnieken aandacht te schenken.
    @Koos, als je linkshandig bent is het misschien voor jou handig om een draadontspanner te gebruiken. Dan heb je enkel de rechterhand nodig om de camera vast te houden.
    Ik ben van oorsprong ook links georiënteerd, maar vroeger werd je op hardhandige wijze duidelijk gemaakt de rechterhand te gebruiken met bijvoorbeeld schrijven. Nu kan ik bepaalde dingen ofwel links ofwel rechts vrolijk. De camera bedienen met de rechterhand is voor mij geen probleem meer.

  8. Klaas Jager
    Klaas Jager schreef op dinsdag 22 april 2014 om 17:02  | reageer

    Let op, bij het vasthouden met je linkerhand van het objektief, dat je de autofocus niet verhinderd scherp te stellen. De de scherpstelring, draait nl als je de autofocus aan hebt staan.
    Fotografeer je in de M-stand en zet je de camera op MF, is dit uiteraard geen probleem

  9. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 22 april 2014 om 17:15  | reageer

    @Klaas: dit geldt alleen voor lenzen waarbij de focusring meedraait. Veel AF lenzen hebben tegenwoordig een magnetische koppeling (USM, HSM, etc) waarbij de focusring niet meedraait met focussen.

  10. Adri
    Profiel Adri schreef op dinsdag 22 april 2014 om 18:47  | reageer

    Al jaren gebruik ik onder lastige omstandigheden mijn "flexibel" statief, een stuk touw dat middels een snelkoppeling van een statief aan mijn camera bevestigd is. Het touw is lang genoeg om op het andere eind te gaan staan en de camera omhoog te trekken zodat het touw strak staat.
    Dit gecombineerd met alle bovenstaande tips zal heel goede bewegingsvrije foto's opleveren.
    Vooral handig op vakanties als je geen groot statief wilt meenemen.

  11. gast schreef op woensdag 23 april 2014 om 23:51  | reageer

    De truc met het touw rond je voet werkt wel degelijk , handig en praktisch.

  12. Téjo
    Profiel Téjo schreef op dinsdag 29 april 2014 om 20:12  | reageer

    Goeie reminder, wordt wel eens vergeten, dank.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord