Liesbeth van Asselt

Tips bij de aankoop van een objectief

woensdag 27 oktober 2010, 22:31 door | 18.742x gelezen | 20 reacties

Wanneer mensen voor het eerst overgaan op het fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera, is de vraag steevast: 'Welke camera raad jij me aan?'. Terwijl het objectief eigenlijk veel belangrijker is dan de camera. Koop liever een goed objectief met een middelmatige camera, dan omgekeerd!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een objectief?

1. Brandpuntsafstand


Moet het een groothoek- of een telelens worden? Dit is afhankelijk van het soort fotogafie wat iemand wil gaan doen. Voor een landschapsfotograaf is een matige groothoeklens (bijvoorbeeld 14-24 mm) vaak de eerste keuze, voor een wildfotograaf is een telelens onmisbaar (bijvoorbeeld 400 mm). Bij portretfotografie bewijst een matige telelens (85 mm) vaak goede diensten, tenzij je bij portretfotografie ook iets van de (werk)omgeving van iemand wilt laten zien, dan kies je weer voor meer groothoek (35 mm).

Hiermee is ook wel duidelijk welke voordelen een zoomobjectief biedt ten opzichte van een objectief met een vast brandpunt. Met bijvoorbeeld een 24-70 mm objectief kun je beide onderstaande foto's maken, zonder van objectief te hoeven wisselen. Zoomlenzen met een bereik van minder dan drie maal zoom (als het objectief begint bij 24 mm, dus een maximaal telebereik van zo'n 70/75 mm) zijn tegenwoordig zo goed van kwaliteit, dat ze niet meer onderdoen voor een objectief met een vast brandpunt.

Matige tele


Groothoek objectief


2. Beeldstabilisatie


Bij een telelens is het fijn als er VR bij Nikon (Vibratie Reductie) of IS bij Canon (Image Stabilizer) ingebouwd is. Dit voorkomt soms bewegingsonscherpte bij uit de hand fotograferen. Zeker bij het maken van vluchtbeelden van vogels is dit van belang, omdat je dit soort fotografie meestal niet vanaf een statief kunt doen.

Beeldstabilisatie


3. Lichtsterkte


De maximale opening van het diafragma dus. Met een f/2.8 objectief kun je 's avonds langer door fotograferen dan met een f/5.6 objectief. Met een f/2.8 objectief komt er door de grote diafragmaopening nu eenmaal meer licht je camera binnen dan met een f/5.6 objectief met een kleinere diafragmaopening.

4. Prijs


Daarmee komen we gelijk op het bedrag wat iemand kan/wil besteden aan een objectief. Een lichtsterk f/2.8 objectief is nu eenmaal duurder dan een minder lichtsterk f/5.6 objectief. De keuze voor een objectief is altijd budgetgebonden, maar het kan kwalitatief zeker de moeite lonen even door te sparen.

5. Gewicht


Hoe duurder een objectief is, hoe zwaarder het vaak ook is. Ook het gewicht kan de keuze voor een objectief bepalen. Aan de wandelvierdaagse doe je liever niet mee met een heel zware uitrusting op je rug!

Wandelen


6. Kwaliteit


Neem een wit vel ruitjespapier mee naar de winkel om de kwaliteit van het objectief te kunnen testen voordat je het koopt. Kijk of er bij het maken van een foto van dit vel papier vignettering (donkere hoeken) optreedt, of de lijntjes wel mooi recht lopen, of alles perfect scherp is, et cetera. Wanneer het objectief veel te verduren krijgt, koop er dan een met een metalen vatting. Die is nu eenmaal robuuster dan een vatting van plastic.

7. Minimale instelafstand


Het is erg onhandig wanneer je pas scherp kunt stellen als je twee meter van je onderwerp af staat, terwijl je de foto zou willen maken op een meter afstand. Zo had ik ooit zelf een objectief in handen met een minimale instelafstand van 1,75 meter. Ik wilde iets fotograferen wat op de grond lag. En ik ben zelf maar 1 meter 65 lang. Tja, dat werd dus een krukje zoeken om op te staan..

Andere tips met betrekking tot objectieven


1. Plaats altijd een zonnekap op het objectief om lichtinval van de zijkant tegen te houden. Maar ook om beschadiging van het voorste lensdeel te voorkomen! Afhankelijk van de omstandigheden heb ik ter bescherming ook nog een UV-filter op het objectief zitten. Alleen geeft dat bij avondfotografie vaak weer een lelijke gloed over de foto.

2. Wissel het objectief altijd met de opening van de camera naar beneden om te voorkomen dat er stof op de sensor komt.

3. Zet de camera altijd uit bij het wisselen van een objectief.

4. Druk de ontgrendelknop niet in bij het op de camera zetten van een objectief. Het risico bestaat dat de contactpuntjes van het objectief dan net geen contact meer maken met de camera.

Hopelijk heb ik het jullie met het op een rijtje zetten van al deze aandachtspunten voor de aanschaf van een objectief niet nog moeilijker gemaakt!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

20 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 22:38

  De tip van het ruitjes papier is een goede... al kan ik me ook voorstellen dat je dat vervangt door het lezen van wat reviews die dat voor je gedaan hebben, dan kun je meer in rust je keuze maken zonder een verkoper in je nek.

  Wat bij Canon nog wel interessant is om te weten: er zijn EF en EF-S lenzen. Dit laatste type past niet op alle camera's. En sommige lenzen zijn bijvoorbeeld alleen geschikt voor een 1.6 crop camera en hebben op een full-frame camera donkere hoeken. Dus houd rekening met je crop factor bij de aanschaf.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 28 oktober 2010 om 00:43

  @Johannes: Goede tip m.b.t. de EF-S vatting!

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 28 oktober 2010 om 01:41

  Je noemt een 14-24mm een 'matige groothoeklens' maar dat wordt in de vakpers een extreme groothoek genoemd. De stelling dat een 24-70 zoomobjectief kwalitatief niet onderdoet voor een objectief met vaste brandpuntafstand is onjuist. De Canon EF 35 f/1.4L is bijvoorbeeld een klasse beter dan de Canon EF 24-70 f/2.8L; ik heb met beiden intensief gewerkt.

  Jouw tip van het ruitjespapier is op zich niet zo gek maar ik vrees dat wanneer aspirant kopers daarmee serieuze tests gaan doen in de winkel er geen Canon lens meer wordt verkocht. Onder de 100 mm hebben namelijk alle Canon lenzen notoir gebrek aan (extreme) randscherpte tot f/4, vignetting, flinke chromatische aberratie en niet te vergeten lensvertekening.

  Dat wil niet zeggen dat je er niet mee kunt werken; bijvoorbeeld de Canon EF 85 f/1.2L wordt gezien als de ultieme portretlens en veel pro's fotograferen het gelaat met open diafragma vanwege het creatieve effect van de extreem kleine scherptediepte; neus en ogen haarscherp en meteen begint de vervaging naar onscherp. In zo'n geval is randonscherpte geen punt.

  Wat ik met het bovenstaande wil zeggen is dat zo'n ruitjespapiertestje wel enige achtergrondkennis van objectieven vereist om de testresultaten juist te interpreteren. Veel mensen weten niet eens dat een objectief nu eenmaal beter presteert bij f/5.6 dan bij f/2 (sweet spot).

 4. Jaap B.
  Jaap B. schreef op donderdag 28 oktober 2010 om 05:31

  Goed verhaal. Alleen een punt: aan VR of IS heb je niets als je foto's wilt maken van vogels in de lucht, want beweging wordt daardoor niet bevroren. Daarvoor heb je juist een groot diafragma nodig zodat je met een korte sluitertijd kan werken. VR of IS zijn juist bedoeld om met een lange sluitertijd toch nog scherpe foto's te kunnen maken van niet bewegende objecten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord