Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Bezoek aan de EOS Discovery Nederland 2007

zondag 4 november 2007, 16:41 door | 6.819x gelezen | 10 reacties

Dit weekend organiseerde Canon het gratis EOS Discovery evenement dat ze in oktober dit jaar aankondigde. Tijdens deze seminairs (er werden vier sessies gehouden) werden tips en technieken door gerenommerde professionals gegeven. Uiteraard voorzien van een commercieel Canon sausje. Photofacts was aanwezig bij de eerste sessie op zaterdagmiddag.

Bij aankomst was het al behoorlijk druk in de grote hal van de locatie Central Studios te Utrecht. In deze hal waren naast de stands van Canon ook Adobe en Apple aanwezig. Van Canon kon je verschillende camera's en objectieven uitproberen. Uiteraard was hierbij ook de 40D beschikbaar en zelfs een aantal pre-productie exemplaren van de 22 megapixel Canon 1Ds mark III. Bij Apple werd Aperture getoond op twee mooie cinemadisplays. Die 30 inch variant blijft toch werkelijk indrukwekkend om te zien. Adobe had eigenlijk een weinig bijzondere stand, maar je kon daar wel een gratis Adobe Special blad meenemen waar wel wat aardige artikelen in stonden.

Even later begon de seminair waar het allemaal om draaide; fotografe Patricia Steur vertelde over haar werk en liet wat van haar foto's zien. Daarna gaf ze een korte studiodemonstratie waarbij zowel een model als een heer uit het publiek op de foto werden gezet. Daarbij werd gewerkt met flitslicht en studiolampen. De gemaakt foto's werden vervolgens nog lichtjes nabewerkt in Canon's DPP; de software die door Canon gratis bij de camera wordt geleverd. Tussendoor werden we gehersenspoeld met de nodige Canon promotiefilmpjes, iets wat er natuurlijk bij hoort op zo'n gratis seminair.

De demonstraties van Patricia verliepen echter wat rommelig. Waarschijnlijk mede doordat dit de eerste voorstelling was, maar ook kreeg ik het idee dat deze van oorsprong analoog werkende fotografe zelf nog niet zo thuis is in de digitale wereld. Waarschijnlijk wordt de nabewerking doorgaans door haar (nu ook aanwezige) assistente gedaan en werken ze ook niet met de Digital Photo Professional software. Voor mij persoonlijk vertelde ze ook niks nieuws, maar waarschijnlijk zaten er voldoende mensen in de zaal waarvoor dit wel nuttige informatie was.

Na deze sessie werden er door Adobe en Apple ook nog sessies gehouden waarbij zij hun software demonstreerde. Helaas was Adobe's demonstratie in de kleinere zaal gepland en bleek die zo vol te zitten dat wij er niet eens meer in gelaten werden. De grotere zaal werd door Apple gevuld, maar de Engelstalige man die daar de presentatie hield vertelde zo futloos en zonder enthousiastme over Aperture dat we na een minuut of tien de zaal verlaten hebben. Daar waren we overigens niet de enige mee. Van Canon begreep ik dat zij op zondag wel de sessies omgedraaid hebben qua locatie. Mocht iemand de Adobe sessie gevolgd hebben dan hoor ik graag nog of ik veel interessants gemist heb.

Ondanks dat ik de informatie opzich niet zo interessant vond heb ik me goed vermaakt. Tenslotte is een dagje fotografie praten nooit verkeerd en heb ik ook nog een aantal contacten kunnen ophalen. Helaas geen Photofacts lezers ontmoet, wellicht is dat nog leuk om bij een volgende evenement te doen. Even met elkaar kennismaken.

EOS Discovery
De centrale hal bij de EOS Discovery 2007

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Sjoerd
  Sjoerd schreef op zondag 4 november 2007 om 19:46  | reageer

  Je hebt in ieder geval één lezer gemist. Ik was er gistren ook. Ik deel je conclusies. Gelukkig was ik bijtijds naar de Adobe sessie gegaan en kon hem vrij voorin volgen. Mensen achter in de zaal zaten tegen een spot in te kijken en zagen weinig van het scherm. Het lukte niet hem in de sessie gedimt te krijgen...
  Inhoudelijk was dit het beste deel. Er werd vrij lang bij Lightroom stilgestaan. Daarvan wat leuke tips mee naar huis genomen.

 2. Jorgen
  Jorgen schreef op zondag 4 november 2007 om 23:14  | reageer

  Ik heb de zondagochtend sessie bijgewoond en inderdaad was de adobe sessie in de grote zaal en dus voor iedereen goed te volgen. Het was echt een basispresentatie van lightroom en verder werden er wat nieuwe mogelijkheden van CS3 getoond.
  De presentatie van Patricia Steur liep wel wat vlotter (het was naaturlijk ook al de derde). Het was vooral leuk om haar algemene tips en trucs over potretfotografie en zeker niet over de techniek van digitale fotografie. Die vragen kon ze ook niet beantwoorden. Al met al wel een leuke bijeenkomst, en nu weer verder in de handleiding van de 40d

 3. Willem
  Willem schreef op maandag 5 november 2007 om 09:01  | reageer

  Ik was er zondag middag. Lachwekkend waren de vragen van publiek wat voor camera zij gebruikte. Ze liet weten eigenlijk nooit met Canon te fotograferen knipoog Maar (waarschijnlijk om Canon te vreden te houden) wel liet ze weten dat ze steeds meer met canon fotografeert (ja ja). Al met al, leuk. Ik mistte toch wel de kennis die ik wel van Patricia verwacht had, maar op een behoorlijk aantal vragen wist ze technisch geen antwoord te geven. Het is een fotografe die op haar gevoel fotografeert en niet erg bezig is met sluitertijden en diafragma.

  Samengevat, een leuke middag. Het bespreken van foto's van bezoekers vond ik erg leuk. Goed georganiseerd en zeker voor herhaling vatbaar.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 5 november 2007 om 09:23  | reageer

  @Willem; Dat heeft ze bij ons niet opgebiecht. Wel humor. vrolijk
  Al had ik wel het idee dat ze met een middenformaat camera fotografeert, aangezien al haar foto's die ze liet zien vierkant waren. Dat kan natuurlijk ook door te croppen, maar het was opvallend.

 5. gast schreef op maandag 5 november 2007 om 09:29  | reageer

  Ik ben zaterdag ook geweest en moet zeggen dat ik het echt waardeloos vond.
  Dit was een seminar voor de nog niet fotograferende medemens.

  Patricia Steur die ik geweldig vind fotograferen kwam erg onbekwaam over en ik had het idee dat ze voor het eerst met een Canon fotografeerde want volgens mij werkt ze voornamelijk met een digitale Hasselblad.

  De software DPP kende ze ook niet!!!

  Al met al niet heel erg spannend en de binnenstad van Utrecht was meer boeiend!

 6. René
  Profiel René schreef op maandag 5 november 2007 om 14:00  | reageer

  Ook ik ben zaterdagmiddag geweest. De presentatie van Patricia vond ik nier erg overtuigend: ze miste duidelijk de routine, die er in de latere sessies mogelijk wel is geweest. Misschien dat ik het niet goed heb begrepen maar ik verstond, dat zij ook fotografeerde met een 5D en 24-105 lens. Kan me eigenlijk niet zo goed voorstellen, dat zij met een dergelijk zoomobjectief in haar eigen situatie in de studio zo haar portretten maakt....
  De Adobe sessie werd in een veel te kleine zaal gehouden. Bovendien zag de presentator, ook na meerdere verzoeken daartoe, geen kans de felle verlichting te doven met als gevolg dat veel mensen de uitleg op het scherm niet konden volgen.
  Je zou toch denken dat Canon, met veel ervaring op het gebied van dit soort evenementen, e.e.a. wat beter in de vingers zou hebben....niet dus.
  De presentaties in het algemeen waren niet erg diepgaand; kan eigenlijk ook niet wanneer je de uitnodiging richt tot iedereen die maar wil komen. Gevolg is danook een zeer gemêleerd gezelschap waarbij je op voorhand een onderwerp niet uitputtend kunt behandelen.
  Ach, toch wel een leuke middag waar je bij toeval een paar bekende fotovrienden ontmoet en dat is ook aardig.

 7. Bert
  Bert schreef op maandag 5 november 2007 om 18:27  | reageer

  Ook ik was als niet Canon gebruiker aanwezig op de zondag middag. De schaarse informatie die tijdens de workshops werden gegeven hebben mij niet kunnen overtuigen om een systeemwissel te gaan doorvoeren. De Adobe workshop was interressant, alleen de prijzen van Lightroom en CS3 zijn voor de amateur (voor mijn gevoel zo'n 95% van de gasten) niet weggelegd. De show van Patricia had een hoog "leuk" gehalte, echter heb ik niet kunnen ontdekken met welke bedoeling zij haar portretfoto's schiet. Ja, er staan hoodzakelijk bekende mensen op maar dat zegt meer over haar netwerk dan over haar fotografische bedoelingen.

 8. Willem
  Willem schreef op maandag 5 november 2007 om 20:25  | reageer

  @Elja, De reden van de vele vierkante foto's was omdat ze vooral voor hoezen van CD's en platen fotografeert. Maar of ze ze dan cropt of met een middenformaat heeft gefotografeert heeft ze niet verteld.

 9. Marcel Besie.com
  Marcel (Besie.com) schreef op woensdag 7 november 2007 om 22:17  | reageer

  Ben er zelf op zondag geweest en heb dezelfde mening over Patricia Steur! Wel leuk maar kwa techniek wist ze werkelijk helemaal niks. Het leuke was dat ze met de nieuwe canon 40D moest fotograferen en riep dat iemand met de instellingen had geknoeid. Haar assistente moest er aan te pas komen om de instellingen te doen. Ik vond het wel leuk maar het was zeker geen spetterende show.
  Groeten Marcel.

 10. NicovanDalem
  NicovanDalem schreef op vrijdag 9 november 2007 om 21:23  | reageer

  Ik ben naar de zondagochtensessie geweest. Vond het heel goed dat Patricia niet in ging op het technische aspect en vragen daar over. Als je daar op focust dan kom je er volgens mij ook niet. Ze heeft laten zien dat het winnen van vertrouwen heel belangrijk is en daarnaast doen, doen, doen.

  Dat het met een compactcamera ook fijn fotograferen is heeft iedereen kunnen zien bij het bespreken van de door haar uitgekozen bezoekerfoto's.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord