Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Bezoek aan EOS Discovery 2008

zaterdag 29 november 2008, 17:37 door | 6.140x gelezen | 12 reacties

Vandaag was ik aanwezig op de EOS Discovery in Amersfoort; het gratis event georganiseerd door Canon. Vorig jaar was ik er ook geweest en toen viel er nog wel het een en ander te verbeteren. Canon heeft alle opmerkingen echter ter harte genomen en zette dit jaar een flink verbeterde variant neer. Niet dat er niks meer te wensen over blijft natuurlijk, maar de EOS Discovery is zeker een bezoekje waard.

Op de EOS Discovery zijn gedurende de hele dag leerzame workshops te volgen. De meeste presentaties werden ook meerdere malen gegeven, zodat je in principe zo ongeveer alle sessie wel kon volgen. In tegenstelling tot vorig jaar kon je dit maal van te voren bij het aanmelden aangeven welke workshops je wilde volgen. Wel zo handig, want vorig jaar waren sommige zalen direct zo vol dat de laatkomers niks van de workshop mee konden krijgen.

EOS Discovery
Bij aankomst in de grote treinloods waar de Discovery gehouden werd bleek echter dat het vooraf geplande programma voor mij iets gewijzigd was. Daardoor begon mijn eerste workshop pas een uur later. Niet dat dit een probleem was, want er was nog het nodige te doen naast de workshops. Ook kon je in de praktijk gewoon mee kijken met een lopende workshop; de vooraf gemaakt reserveringen werden niet echt gecontroleerd.

Dat was ook zeker een verbetering ten opzichte van vorig jaar; door de gehele ruimte stonden een aantal stands waar je allerlei dingen kon doen. Zo kon je alle Canon modellen, van de 1000D tot de nieuwe 5D mark II zelf proberen en was er ook een grote collectie objectieven aanwezig die je even op je eigen camera kon proberen. Wilde je een bepaalde camera of objectief wat uitgebreider proberen dan kon deze je bij de uitleenbalie (na het noteren van je gegevens) een tijdje mee nemen.

Daarnaast was ook Adobe aanwezig met een kleine stand, stond ETB-ass er met een stand waar je bijvoorbeeld je sensor kon laten reinigen. Ook Canon's printeiland was aanwezig waar je terecht kon om een foto af te laten drukken op de vele Canon printers.

In de hal waar de beurs gehouden werd was er tevens redelijk wat mogelijkheid om zelf te fotograferen. Er liepen een aantal modellen rond en er stonden wat objecten (zoals complete treinstellen) om vast te leggen.

Ik had me ingeschreven voor drie workshops; Abode Lightroom 2 en Photoshop CS4, Bewegingsfotografie en Portretfotografie. Alle workshops hadden een tijdsduur van circa één uur.

Workshop Adobe
De worskhop van Adobe werd gegeven door Rudi Spitzers. Hij demonstreerde een aantal nieuwe functies in Bridge en Photoshop CS4. Eigenlijk stonds Lightroom 2 ook nog op het programma, maar daar kwam hij niet meer aan toe. Dat maakte de workshop er niet minder leerzaam op.

Rudi liet vlotjes veel verschillende mogelijkheden zien aan de hand van vaak praktische voorbeelden. De methode die hij gebruikte om huid te verzachten in Camera RAW vond ik het bezoek van de workshop meer dan waard. Ik zal deze handige methode binnenkort eens tonen in een video tutorial. Ook de rest van de workshop was de moeite waard.

Workshop witbalans


Workshop Bewegingsfotografie
Autosportfotograaf Frits van Eldik gaf de workshop bewegingsfotografie. Hij liet hierbij tijdens zijn praatje telkens op het onderwerp toegespitste opnames voorbij komen. Frits maakt ook daadwerkelijk erg mooie autosport foto's.

Hij besprak de verschillende manieren om beweging vast te leggen waarbij hij de nadruk vooral legde op het gebruik van juist langere sluitertijden. Van waar ik zat was Frits helaas niet optimaal te verstaan, overigens. Deze workshop was daarbij ook wat meer gericht op beginnende fotografen waardoor de snelheid van de informatie wat mij betreft wat laag lag. Ook voor beginners was deze workshop echter goed te volgen.

Portretfotografie
William Rutten verzorgde de workshop portretfotografie. William heeft een aardige naam opgebouwd als fotograaf en heeft een grote hoeveelheid aan bekende personen voor zijn lens gehad. Tijdens zijn verhaal werden op de achtergrond een aantal beelden getoond waarbij bijna alle geportreteerden bekend waren.

Hij gaf een redelijk algemeen verhaal over zijn werk met daarbij wat aardige anekdotes over zijn ervaringen met de celeberties. Van zijn manier van werken ging het verhaal over op meer een paar praktische tips voor wie aan de slag wilt gaan met portretfotografie. Aan de hand van een model werden wat tips gegeven waarna de aanwezigen het model konden fotografen met behulp van tips van William. Voor dit laatste onderdeel was de workshop echter feitelijk wat druk bezocht.

Deze workshop was ook zeker leuk om te volgen en wat ik wel netjes vond is dat William aangaf dat de bezoekers hem bij eventuele vragen ook nog konden mailen. Die zou vanavond best wel eens een volle mailbox kunnen hebben..

Lunchen
Tijdens mijn lunch (de catering vond ik redelijk prijzig, overigens) heb ik overigens zitten praten met mede-bezoeker Ruud. Wat ik wel leuk vond was dat hij zowaar Photofacts kende toen ik het noemde. Dat is toch leuk om te horen wanneer je met een wildvreemde zit te praten.

Bij de ingang (eveneens de uitgang) lagen overigens handige 'hand-outs'; op één A4tje wat praktische tips beschreven over de verschillende onderwerpen die tijdens de dag in verschillende workshops ter sprake gekomen waren. Handig als naslagwerkje.

Al met al vond ik het een nuttige dag en heb ik me goed vermaakt. Ik ben er vanaf 10:30 tot 14:15 aanwezig geweest. Goede actie van Canon dat ze een dergelijke nuttig event gratis aanbieden aan geïnteresseerden!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zaterdag 29 november 2008 om 20:00  | reageer

  Ik ben benieuwd ik ga morgen kijken en ik laat het jullie nog weten.

 2. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zaterdag 29 november 2008 om 20:20  | reageer

  Er wordt in de uitnodiging gesproken om je camera en lensen mee te nemen maar wat kun je het beste meenemen

 3. marcelm
  Profiel marcelm schreef op zaterdag 29 november 2008 om 22:53  | reageer

  Erg interessante dag en geen moment verveeld. Ik kon niet een glimlach onderdrukken als ik weer het gebruik van opzetflitsers zag terwijl het model al perfect was uitgelicht.
  Toch weer nieuwe dingetjes opgestoken en vele leuke gesprekken gehad met andere bezoekers.

  @fotopeter: camera, lens, geheugenkaart en eventueel flitser als je ook sfeer foto's wil maken. Er is al eigenlijk genoeg licht in de hal. Lenzen kun je lenen tegen inlevering van paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of creditkaart......ehmmm effe shoppen op het net met jouw kaart knipoog

  Achterin kun je ook verschillende lenzen op je camera steken en kijken hoe die dan bevallen.

  Zeker een aanrader voor iedereen.

  Marcel

 4. Ruud
  Profiel Ruud schreef op zondag 30 november 2008 om 11:03  | reageer

  Elja, ook ik heb mij prima vermaakt gisteren. Wat ik beter vond dan vorig jaar is dat het nu veel opener was; je had de ruimte (en vooral licht!) om lenzen en camera's uit te proberen.
  O ja, ook ik heb de hand-outs gevonden bij de uitgang knipoog
  Leuk je gesproken te hebben!
  Groet,
  Ruud

 5. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 30 november 2008 om 14:58  | reageer

  @Elja;
  Dus jij hebt al even lekker kunnen spelen met je aanstaande, uhhh, camera?
  En met wat mooi glaswerk erop?
  Ben benieuwd naar jouw ervaring en naar die hand-out.......

 6. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zondag 30 november 2008 om 17:05  | reageer

  Ik ben vandaag geweest en de lezing witbalans, macrofotografie en beweging gevolgd. Allemaal erg interessant en goede heldere en nette presentaties. Het gebouw was wat mij betreft een prima lokatie en lekker ruim. Volgend jaar weer denk ik.

 7. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zondag 30 november 2008 om 22:00  | reageer

  Ik ben vandaag (zondag) geweest maar vond het een zeer geslaagde dag, heb uitgebreid met allerlei lenzen kunnen spelen en ook de nieuwe 5D heb ik in handen gehad, heb er ook een filmpje mee gemaakt...De workshop Modelfotografie heeft mij leuke resultaten opgeleverd.

  Kortom Leuke dag en ook nog wat geleerd,
  Toppie

  FotoPeter

 8. Anne
  Anne schreef op zondag 30 november 2008 om 23:07  | reageer

  Ben ik dan de enige die het wat minder vond?

  Op zich was er met de organisatie niets mis. Alleen het niveau van de workshops viel me behoorlijk tegen. Zeker aangezien er op de site van Canon staat: "voor gevorderde amateurs en semi professionals ". Het was juist gericht op enthousiaste en gevorderde beginners! Op zich niets mis mee, maar ik had het wel prettig gevonden dat van tevoren te weten.
  Echter, mijn missie bestond niet primair uit het volgen van workshops, maar het spelen met de opvolger van mijn huidige 5D, de Mk II.En....dat was een feest!
  Ik heb meteen een vergelijkend waren onderzoek gedaan naar ISO-performance tussen mijn huidige 5D, een 50D en de 5D MkII. Ik ben niet geinteresseerd in de 50D, maar wilde even checken of de verhalen op internet kloppen.

  Samenvattend: De 50D heeft, conform de test van DPReview, een slechte ruisperformance. Ter vergelijk: de 50D heeft bij gelijke ISO meer ruis dan de "oude" 5D.

  De 5D MkII is echt geweldig, het ruisniveau bij ISO 1600 op de "oude" 5D is bij de nieuwe 5D MkII in ligt bij de nieuwe Mk II ergens tussen de ISO 6400 en 12800 in. Een verbetering van ruim 2 stops!!

  Dat maakt de 24-105 f/4 ineens een heel (snelle) bruikbare lens voor binnenshuis, zonder flits welteverstaan.

  Ik heb de knoop definitief doorgehakt. Mijn oude 5D gaat ingeruild worden voor een 5D Mk II!

  Daarom toch een geslaagde dag!

  Anne

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 30 november 2008 om 23:55  | reageer

  @Henri; Jup, uiteraard even met de Canon 5D mark II gespeeld. Wil er eigenlijk nog wel een korte preview over gaan schrijven, nu ik 'm eindelijk eens heb kunnen proberen.

  Wel irri dat ik van die gast van Canon nog geen twee meter bij de stand vandaan mocht. knipoog

  @Anne; Het niveau van de meeste workshops was inderdaad gericht op beginnende gebruikers. Het was mij niet zo opgevallen dat Canon geadverteerd heeft met semi-professioneel en professioneel. De Adobe workshop vond ik overigens wel een aardig niveau hebben. Kan me voorstellen dat beginners dat dan juist weer niet konden volgen.

  Welke workshops heb je gevolgd?
  Ik vind de ruisprestaties van de 50D overigens niet zo extreem slecht, maar van de 5D mark II was ik ook meer onder de indruk.

 10. Willy
  Willy schreef op maandag 1 december 2008 om 12:32  | reageer

  Ik ben zondag geweest. Misschien was het omdat ik pas 's middags kwam, maar ik vond het niet erg druk. Overigens vond ik dat wel prettig hoor. Ook ik heb met de 5DmarkII en de 50D mogen spelen. Nu is die 50D nauwelijks een verbetering t.o.v. mijn 40D. Zeker het gemis van de derde "Custom" stand die is opgeofferd voor de CA-stand vind ik een doorn in het oog. In de praktijk vind ik de drie custom standen (eigenlijk vier als je de normale programmamodus meetelt) ontzettend praktisch werken.
  Tja, en dan die 5DmarkII... Hoewel ik lang heb geroepen dat ik dat ding een beetje overkill vind voor een (semi-pro) amateur als ik moet ik bekennen dat ik inmiddels wel gecharmeerd ben van die camera (even die vervloekte videostand gelaten voor wat ie is en geconcentreerd op de fotografische functies van de camera). Ik ben echt zwaar onder de indruk van de afbeeldingskwaliteit van die camera. Yep, dit wordt een zware concurrent voor de 1Ds markIII. Ik wil hem bewust niet vergelijken met de 1DmarkIII omdat dat toch een andere sensormaat is. Ik ben momenteel de RAW bestanden van de 5D aan het bekijken, heb even een aantal opnamen met mijn geheugenkaart geschoten. Gewoon voor het oog van de Canon mensen mijn CF-kaart erin gezet, er deed niemand moeilijk over. M'n eerste indruk is wel dat ook de nieuwe 5D die ontzettend mooie beeldkwaliteit heeft waar z'n voorganger zo beroemd mee is geworden.
  Overigens vond ik de workshop van Frits van Eldik zeer de moeite waard, hij gaf lekker veel concrete tips, geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. Het was een beetje een wrokshop van "Niks is fout, uiteindelijk bepaal je als fotograaf zelf wat er op de plaat komt en hoe, maar ik wil je even wijzen op de gevolgen van de keuzes die je maakt." Die opzet bevalt me wel, het was gewoon echt een workshop van een praktijkman. Bovendien kan van Eldik ook nog eens erg leuk vertellen, ik vond (maar da's persoonlijk natuurlijk) zijn lezing interessanter dan die van William Rutten.
  Ik vond het een geslaagd evenement, hopelijk volgend jaar weer!

 11. Anne
  Anne schreef op maandag 1 december 2008 om 20:38  | reageer

  @Elja;
  Ik vind de ruisprestaties van de 50D niet extreem slecht, ik probeerde alleen aan te geven dat de 50D vwb ruis geen partij is voor de 5D MkII. En, dat mijn 5D met "oude" techniek nog steeds beter presteert dan de 50D.

  Ik heb de workshops bewegingsfotografie, portretfotografie en Adobe gevolgd. De eerste twee vond ik maar matig, weinig nieuws wat ik nog niets wist. Adobe was zoals jij ook al constateerde een stuk beter, ik bedoel dan van niveau.

  Anne

 12. Rene
  Rene schreef op woensdag 3 december 2008 om 22:39  | reageer

  Wij vonden het bijzonder om gastheer te zijn van zoveel enthousiaste Canon Eos gebruikers! Werkelijk alles werd gefotografeerd in ons inspirerende pand. Mochten er mooie foto's zijn gemaakt dan willen wij die als nieuwe locatie in Nederland graag zien en zelfs als mogelijk gebruiken.
  Ik ben benieuwd.
  Met vriendelijk groet, Rene Schers (Directeur Herik Rail Rijtuigenloods)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord