Elja Trum

Bezoek aan EOS Discovery 2008

zaterdag 29 november 2008, 17:37 door | 5.351x gelezen | 12 reacties

Vandaag was ik aanwezig op de EOS Discovery in Amersfoort; het gratis event georganiseerd door Canon. Vorig jaar was ik er ook geweest en toen viel er nog wel het een en ander te verbeteren. Canon heeft alle opmerkingen echter ter harte genomen en zette dit jaar een flink verbeterde variant neer. Niet dat er niks meer te wensen over blijft natuurlijk, maar de EOS Discovery is zeker een bezoekje waard.

Op de EOS Discovery zijn gedurende de hele dag leerzame workshops te volgen. De meeste presentaties werden ook meerdere malen gegeven, zodat je in principe zo ongeveer alle sessie wel kon volgen. In tegenstelling tot vorig jaar kon je dit maal van te voren bij het aanmelden aangeven welke workshops je wilde volgen. Wel zo handig, want vorig jaar waren sommige zalen direct zo vol dat de laatkomers niks van de workshop mee konden krijgen.

EOS Discovery
Bij aankomst in de grote treinloods waar de Discovery gehouden werd bleek echter dat het vooraf geplande programma voor mij iets gewijzigd was. Daardoor begon mijn eerste workshop pas een uur later. Niet dat dit een probleem was, want er was nog het nodige te doen naast de workshops. Ook kon je in de praktijk gewoon mee kijken met een lopende workshop; de vooraf gemaakt reserveringen werden niet echt gecontroleerd.

Dat was ook zeker een verbetering ten opzichte van vorig jaar; door de gehele ruimte stonden een aantal stands waar je allerlei dingen kon doen. Zo kon je alle Canon modellen, van de 1000D tot de nieuwe 5D mark II zelf proberen en was er ook een grote collectie objectieven aanwezig die je even op je eigen camera kon proberen. Wilde je een bepaalde camera of objectief wat uitgebreider proberen dan kon deze je bij de uitleenbalie (na het noteren van je gegevens) een tijdje mee nemen.

Daarnaast was ook Adobe aanwezig met een kleine stand, stond ETB-ass er met een stand waar je bijvoorbeeld je sensor kon laten reinigen. Ook Canon's printeiland was aanwezig waar je terecht kon om een foto af te laten drukken op de vele Canon printers.

In de hal waar de beurs gehouden werd was er tevens redelijk wat mogelijkheid om zelf te fotograferen. Er liepen een aantal modellen rond en er stonden wat objecten (zoals complete treinstellen) om vast te leggen.

Ik had me ingeschreven voor drie workshops; Abode Lightroom 2 en Photoshop CS4, Bewegingsfotografie en Portretfotografie. Alle workshops hadden een tijdsduur van circa één uur.

Workshop Adobe
De worskhop van Adobe werd gegeven door Rudi Spitzers. Hij demonstreerde een aantal nieuwe functies in Bridge en Photoshop CS4. Eigenlijk stonds Lightroom 2 ook nog op het programma, maar daar kwam hij niet meer aan toe. Dat maakte de workshop er niet minder leerzaam op.

Rudi liet vlotjes veel verschillende mogelijkheden zien aan de hand van vaak praktische voorbeelden. De methode die hij gebruikte om huid te verzachten in Camera RAW vond ik het bezoek van de workshop meer dan waard. Ik zal deze handige methode binnenkort eens tonen in een video tutorial. Ook de rest van de workshop was de moeite waard.

Workshop witbalans


Workshop Bewegingsfotografie
Autosportfotograaf Frits van Eldik gaf de workshop bewegingsfotografie. Hij liet hierbij tijdens zijn praatje telkens op het onderwerp toegespitste opnames voorbij komen. Frits maakt ook daadwerkelijk erg mooie autosport foto's.

Hij besprak de verschillende manieren om beweging vast te leggen waarbij hij de nadruk vooral legde op het gebruik van juist langere sluitertijden. Van waar ik zat was Frits helaas niet optimaal te verstaan, overigens. Deze workshop was daarbij ook wat meer gericht op beginnende fotografen waardoor de snelheid van de informatie wat mij betreft wat laag lag. Ook voor beginners was deze workshop echter goed te volgen.

Portretfotografie
William Rutten verzorgde de workshop portretfotografie. William heeft een aardige naam opgebouwd als fotograaf en heeft een grote hoeveelheid aan bekende personen voor zijn lens gehad. Tijdens zijn verhaal werden op de achtergrond een aantal beelden getoond waarbij bijna alle geportreteerden bekend waren.

Hij gaf een redelijk algemeen verhaal over zijn werk met daarbij wat aardige anekdotes over zijn ervaringen met de celeberties. Van zijn manier van werken ging het verhaal over op meer een paar praktische tips voor wie aan de slag wilt gaan met portretfotografie. Aan de hand van een model werden wat tips gegeven waarna de aanwezigen het model konden fotografen met behulp van tips van William. Voor dit laatste onderdeel was de workshop echter feitelijk wat druk bezocht.

Deze workshop was ook zeker leuk om te volgen en wat ik wel netjes vond is dat William aangaf dat de bezoekers hem bij eventuele vragen ook nog konden mailen. Die zou vanavond best wel eens een volle mailbox kunnen hebben..

Lunchen
Tijdens mijn lunch (de catering vond ik redelijk prijzig, overigens) heb ik overigens zitten praten met mede-bezoeker Ruud. Wat ik wel leuk vond was dat hij zowaar Photofacts kende toen ik het noemde. Dat is toch leuk om te horen wanneer je met een wildvreemde zit te praten.

Bij de ingang (eveneens de uitgang) lagen overigens handige 'hand-outs'; op één A4tje wat praktische tips beschreven over de verschillende onderwerpen die tijdens de dag in verschillende workshops ter sprake gekomen waren. Handig als naslagwerkje.

Al met al vond ik het een nuttige dag en heb ik me goed vermaakt. Ik ben er vanaf 10:30 tot 14:15 aanwezig geweest. Goede actie van Canon dat ze een dergelijke nuttig event gratis aanbieden aan geïnteresseerden!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zaterdag 29 november 2008 om 20:00

  Ik ben benieuwd ik ga morgen kijken en ik laat het jullie nog weten.

 2. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zaterdag 29 november 2008 om 20:20

  Er wordt in de uitnodiging gesproken om je camera en lensen mee te nemen maar wat kun je het beste meenemen

 3. marcelm
  Profiel marcelm schreef op zaterdag 29 november 2008 om 22:53

  Erg interessante dag en geen moment verveeld. Ik kon niet een glimlach onderdrukken als ik weer het gebruik van opzetflitsers zag terwijl het model al perfect was uitgelicht.
  Toch weer nieuwe dingetjes opgestoken en vele leuke gesprekken gehad met andere bezoekers.

  @fotopeter: camera, lens, geheugenkaart en eventueel flitser als je ook sfeer foto's wil maken. Er is al eigenlijk genoeg licht in de hal. Lenzen kun je lenen tegen inlevering van paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of creditkaart......ehmmm effe shoppen op het net met jouw kaart knipoog

  Achterin kun je ook verschillende lenzen op je camera steken en kijken hoe die dan bevallen.

  Zeker een aanrader voor iedereen.

  Marcel

 4. Ruud
  Profiel Ruud schreef op zondag 30 november 2008 om 11:03

  Elja, ook ik heb mij prima vermaakt gisteren. Wat ik beter vond dan vorig jaar is dat het nu veel opener was; je had de ruimte (en vooral licht!) om lenzen en camera's uit te proberen.
  O ja, ook ik heb de hand-outs gevonden bij de uitgang knipoog
  Leuk je gesproken te hebben!
  Groet,
  Ruud

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.324 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord