Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Impressie Photokina 2016

donderdag 22 september 2016, 12:12 door | 5.210x gelezen | 4 reacties

Gisteren bezocht ik de Photokina; de grootste fotografiebeurs ter wereld. Tot en met aanstaande zondag kun je de beurs nog bezoeken. Een aanrader voor liefhebbers van nieuwe fotogear. In dit artikel een impressie van de beurs zodat je weet wat je te wachten staat.

Photokina zegt dit jaar in te zetten op meer beleving. Helaas vond ik het tegenvallen in de praktijk. De bekende roofvogels op het middenplein zijn dit jaar verdwenen. Er voor in de plaatst zijn er optredens, maar telkens als wij over het plein liepen was er net niks te doen.

Photokina


Natuurlijk is er wel wat te beleven en te fotograferen, maar de belangrijkste 'attractie' is toch duidelijk alle (nieuwe) fotoapparatuur die je bij de honderden stands kunt bewonderen. Dat is jammer, want volgens mij zou het niet heel moeilijk moeten zijn om veel meer beleving toe te voegen aan een dergelijk beurs.

Je camera kun je dus wel thuis laten, dat scheelt een boel gewicht om met je mee te dragen. Hoewel de beursvloer kleiner is dan vorige jaren kun je nog steeds flink wat kilometers afleggen op een dagje.

De grote merken zijn aanwezig met bijbehorende grote stands. Canon, Nikon en Sony nemen alle drie bijna een complete zaal in beslag. Ook Sigma, Fujifilm, Tamron, Panasonic en Olympus zijn groot aanwezig.

Photokina - Nikon stand


Heb je interesse in een specifiek product van een van deze merken dan is dit een prima kans om die nieuwe camera of dat nieuwe objectief even in je handen te houden en uit te proberen. Het is wel flink druk bij alle balies, dus het kan zijn dat je wel even moet wachten voordat je aan de beurt bent.

Persoonlijk vond ik het ook juist leuk om de stands van de kleinere merken te bezoeken. Zo stonden er in Hal 4.1 veel kleinere merken die een bezoekje waard zijn. Bijvoorbeeld de stand van Wacom, Eizo en Elinchrom.

Een beetje verstopt in hal 9, die grotendeels gevuld is met nieuwe drones (onder andere die van GoPro), ontdekte ik ook een stand van Peter Hurley. Hij fotografeerde daar live bezoekers van de show en geeft daarbij uitstekende tips voor betere portretfoto's. Interessant om even bij te staan kijken.

Peter Hurley


Ook op andere plekken worden workshops gegeven waar je leuke tips kunt meepikken. Zo zag ik strobist guru Zack Arias in de Fujifilm stand en de Nederlandse portretfotograaf Bredan de Clercq bij Profoto.

In vrijwel elke hal kun je wel aanschuiven bij meerdere live workshops. Als je doel is veel te leren dan is het slim om van te voren een programmaatje te maken met de workshops die je wilt volgen.

In hal 1 (het kan een zoektocht zijn om hem te vinden) kun je ook nog foto's bekijken. Vooral lekker als je even wat rust wilt na de drukte op de beursvloer. Hier exposeren verschillende fotografen en opleidingen.

Foto's in hal 1


De beurs is flink groot, maar ook goed in één dag helemaal te bekijken. Je moet dan niet te lang bij alle stands blijven hangen natuurlijk. In elk geval heb ik me vermaakt en ik verwacht dat de meeste fotografen hier een leuk dagje aan hebben. Voor elke tak van fotografie is er wel iets interessants te vinden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Jan Harm
  Jan Harm schreef op vrijdag 23 september 2016 om 00:19  | reageer

  Grappig, ik was er gisteren ook. Wat mij opviel was de enorme belangstelling voor de nieuwe Canon 5DMKIV, de nieuwe Fuji-camera's (XT2 en X-Pro2), de nieuwe trend om foto's ditmaal in 3-D in perspex te zetten (en dan met een lichtje erbij). En waar was Samsung? Waren ze er nou wel of niet?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 23 september 2016 om 09:52  | reageer

  Ik heb geen stand van Samsung gezien. Twee jaar geleden waren ze nog met een flinke stand aanwezig, maar volgens mij hebben ze zich inmiddels helemaal teruggetrokken van de cameramarkt.

 3. Brian
  Brian schreef op maandag 26 september 2016 om 00:19  | reageer

  Samsung doet al sinds een jaar niets meer met hun imaging tak. Het enige wat ze nog hebben is een action camera en telefoons met ingebouwde camera's.

 4. Jos Groen
  Jos Groen schreef op dinsdag 27 september 2016 om 19:13  | reageer

  het was weer overdonderend..wat een giga beurs. Leuke workshop / demo portretfotografie gezien van Bert Stephani met z'n Fujifilm camera.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord