Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Topx Event; leerzaam netwerken in Maarssen

zaterdag 14 januari 2012, 23:41 door | 6.684x gelezen | 6 reacties

Vandaag was ik aanwezig bij Topx in Maarssen. Topx is een netwerk event voor fotografen en werd vandaag voor de eerste maal gehouden. Het richt zich specifiek op portret-, huwelijks en eventfotografen uit Nederland en BelgiŽ. Het evenement is opgezet door Jamy Vodegel van De Top.

De Top is een ontmoetingsplatform voor trouwfotograferen. Op de site kun je in een besloten forum alles bespreken, lezen en delen over huwelijksfotografie. Het evenement werd mogelijk gemaakt door de event partners, PicturePresent (een e-commerce platform voor fotografen) en Floricolor (een Portugese specialist in fotoboeken). Beide waren ook de gehele dag met een stand aanwezig.

Dankzij de partners kon Topx betaalbaar aangeboden worden voor een prijs van 7,50 euro (in de voorverkoop). Wilde je ook mee lunchen (overigens uitstekend verzorgd) dan betaalde je nog 9,50 euro extra. Niet duur als je het mij vraagt en het was dan ook niet veel vreemd dat de 200 beschikbare plaatsen al snel uitverkocht waren.

De locatie was vanaf 10:00 uur geopend en om elf uur startte de eerste workshops. Er werden drie verschillende workshops aangeboden die allen zowel 's ochtends als 's middags een keer gegeven werden. Ook werden er portfolio reviews gehouden. Je kon je vooraf voor twee workshops inschrijven.

Workshop Facebook Marketing


De eerste workshop die ik gevolgd heb werd gegeven door Ramon Snellink en Hermine Lipke van Mon et Mine bruidsfotografie. Dit jonge stel is zelf voor hun bedrijf erg actief op Facebook en wist hierover dan ook een helder verhaal met duidelijk praktijkvoorbeelden te vertellen.

Er werden aardig wat tips gegeven over hoe je nu met bepaalde situaties om moet gaan en over hoe je op een goede manier met Facebook en je volgers daarop kunt omgaan. Uiteraard ging het daarbij ook over het aanmaken van je persoonlijke en zakelijk Facebook pagina.

Workshop Facebook Marketing door Mon et Mine

Ramon en Hermine gebruiken Facebook niet alleen om hun naamsbekendheid te vergrootten en nieuwe klanten aan te trekken. Ze gebruiken het sociale netwerk ook om hun klanten beter te leren kennen. Door deze in aanloop naar hun bruiloft al te volgen krijgen ze een beter idee van wat hun voorkeuren en wensen zijn.

Workshop Indesign


Plaatjesmaker Arno Hoogwerf verzorgde de workshop InDesign. Dit pakket van Adobe is prima geschikt om professionele albums mee vorm te geven. Deze workshop werd vanwege het specialistische onderwerp iets minder druk bezocht.

Het is lastig om binnen een uur een goede introductie voor InDesign te geven, zeker als er vanuit het publiek eigenlijk teveel vragen komen. De workshop was zeker interessant en gaf een aardige indruk van de mogelijkheid om, nadat je bekend bent met het programma, razendsnel professionele albums in elkaar te zetten.

Zelf heb ik mijn gratis eBook ook opgemaakt met InDesign, maar met deze workshop werd me wel duidelijk dat ik alles nog een tandje professioneler en sneller voor elkaar had kunnen krijgen. Er was in elk geval onder de deelnemers duidelijk vraag naar meer, wellicht dat Arno in de toekomst nog op deze vraag in springt.

Workshop InDesign door Arno Hoogwerf

Workshop Poseren


Bruidsfotografen Ellen Sassen en Marco Verstraaten gaven in hun workshop tips om bruidsparen om een ontspannen manier professioneel geposeerd op de foto te zetten. Dit eigenzinnige koppel is duidelijk erg goed op elkaar ingespeeld en weet de workshop op caberetachtige wijze neer te zetten.

Zonder af te willen doen aan de andere workshops was dit het pareltje van de dag. Het tweetal deelde erg nuttige tips over hoe je een onwennig stel voor de camera kunt laten stralen. Van hun workshop kreeg ik werkelijk zin om aan de slag te gaan en een bruidspaar te fotograferen.

Ellen en Marco opende hun workshop met een flitsende slideshow van hun werk waarbij het inderdaad opviel hoeveel foto's er professioneel geposeerd uit zagen. Tijdens hun verhaal vertelde ze open over hun manier van werken en gaven ze praktische tips over het poseren.

Ook lieten ze, met hulp van twee dames uit het publiek, een aantal poses zien en toonde daarbij hoe makkelijk je een pose geheel kunt veranderen door om het paar heen te lopen voor een andere hoek. Door rustig te beginnen en langzaam spelenderwijs steeds meer van hun bruidsparen te vragen weten ze prachtige en originele poses vast te leggen die een bruidsreportage echt bijzonder kunnen maken.

Workshop Poseren door Ellen en Marco

Portfolio reviews


De portfolio reviews heb ik zelf niet bijgewoond. Ik begreep dat deze opgezet waren als een soort speeddating sessies. Elke fotograaf wisselde om de paar minuten van tafel zodat iedereen op elkaar opbouwde kritiek op hun foto's kon geven.

Meer Topx?


Al met al drie interessante workshops en een goede mogelijkheid om met andere fotografen te netwerken op het Topx Event. Ook organisator Jamy Vodegel was enthousiast over hoe de dag verliep en zat dan ook al te denken aan een vervolg.

Lijkt het je leuk om bij een eventueel toekomstig evenement van De Top op de hoogte gebracht te worden dan kun je jouw e-mailadres op de website bij ze achterlaten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Metin
  Profiel  Metin schreef op zondag 15 januari 2012 om 05:09  | reageer

  "Klinkt" goed en interessant. Al heb ik al enkele trouwreportages gehad, genoeg portretsessies en toch nog heb ik moeite met regisseren en laten poseren van mijn modellen. Hopelijk komt er een keer een "editie: oost". vrolijk

 2. gast schreef op zondag 15 januari 2012 om 13:20  | reageer

  Nu kan ik me voorstellen dat niet iedereen een grafische kennis heeft, ik heb InDesign gevolgd,maar maakt als fotograaf weinig gebruik van,elk half jaar krijg ik een opfriscursus op de grafische school maar dat komt omdat ik daar ook nog les geeft.ik vind dat je als fotograaf heel eenvoudig opmaak voor fotoboeken vind op het internet en ook heel bijzondere,om daar als fotograaf je in te verdiepen is mijn mening overkil. Buiten het gegeven dat het een dure cursus is.(De Online cursus Indesign kost € 749,-)

 3. blauwgestreept
  Profiel  blauwgestreept schreef op zondag 15 januari 2012 om 14:47  | reageer

  Mooi verslag Elja! Ik zie dat ik bij Mon&Mine en Arno ook nog wel wat had kunnen leren. De portfolio review was inderdaad een soort speeddating: erg leuk om van zo veel mensen kritiek te krijgen op je foto's (en soms erg moeilijk om te geven).

 4. Crisjee
  Profiel  Crisjee schreef op zondag 15 januari 2012 om 16:51  | reageer

  Mooi verslag Elja, had er graag bij willen zijn.. knipoog

 5. Ellen
  Ellen schreef op zondag 15 januari 2012 om 22:49  | reageer

  Leuk verslag van een geweldige dag. En dank voor je complimenten - goed om te horen!

 6. jamyvodegel
  Profiel  jamyvodegel schreef op woensdag 30 mei 2012 om 14:05  | reageer

  Goed nieuws, we gaan een vervolg op TOPx organiseren! We gaan door onder een andere naam, namelijk The ForeFront. Inschrijven voor de nieuwsbrief en fan worden van de Facebook pagina kan alvast via www.theforefront.nl.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord