Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Photokina 2014

woensdag 17 september 2014, 23:08 door | 6.573x gelezen | 5 reacties

Vandaag was ik de hele dag op de Photokina in Keulen, Duitsland. Deze enorme beurs wordt tweejaarlijks gehouden en is voor fotografen erg interessant om te bezoeken. De insteek is voornamelijk apparatuur. Er worden ook best verschillende workshops gehouden, maar dit is op deze beurs duidelijk bijzaak.

Keulen is niet zo ver voor mensen die in het Zuidoosten van Nederland wonen. Vanuit Nijmegen is het circa anderhalf uur rijden (mits je de autobahn een beetje goed gebruikt). Zelf ben ik vandaag samen met mijn collega Michael een dagje wezen kijken. En een dag heb je ook zeker nodig. Wij waren aanwezig van circa 10:30 tot 18:00 uur. Bijna de maximale tijd die je er op een dag kunt doorbrengen.

Het is trouwens aan te raden zelf wat te eten en drinken mee te nemen; de prijzen bij de Photokina zijn niet bepaald mild te noemen.

Sony


Bij Sony was vrijwel alles ingericht op het zelf uitproberen van de apparatuur. Hiervoor werden verschillende setups aangeboden. Bijvoorbeeld een pikdonkere ruimte die je kon fotograferen met de Sony a7s. Grappig om dan te zien dat de camera meer ziet in het donker dan jijzelf. Overigens had Canon ook een dergelijke donkere ruimte in een iets andere opzet.

Mocht je een Sony op het oog hebben, dan kun je jezelf laten overtuigen op de stand.

Photokina sony stand

Samsung


Bij de Samsung stand uiteraard veel aandacht voor de nieuwe Samsung NX1. Je kunt de camera proberen in verschillende settings. De Samsung stand is ook lekker ruim van opzet zodat je nergens het gevoel hebt dat het te druk is. Zo neem je vanzelf de tijd om de camera even goed uit te proberen.

Photokina 2014 samsung

Canon


Bij de Canon stand was alles gericht op 'doen'. Je kunt er een pasje aanmaken waarmee je jouw activiteiten vast kunt leggen en later terug kunt kijken. Ik vond het een leuke insteek waardoor je best wat langer op deze stand kunt doorbrengen dan anders.

Natuurlijk kun je er ook alle Canon camera's en veel objectieven uitproberen. Daarbij mag je ook je eigen geheugenkaartje gebruiken zodat je later de foto's terug kunt kijken (niet bij de Canon 7D mark II). Toch leuk om zo eens een objectief te proberen dat je zelf op het oog hebt, of eentje die waarschijnlijk altijd buiten je bereik blijft..

Photokina 2014 canon

Nikon


Bij Nikon kon je uiteraard ook de apparatuur proberen. Zij hebben wat minder activiteiten op hun stand dan Canon. De focus ligt echt op het uitproberen van de body's en objectieven. Uiteraard werden ook op deze stand regelmatig workshops gehouden.

Fujifilm


Fujifilm is populair onder fotografen de laatste tijd. Ook op hun stand kun je de laatste cameramodellen, zoals de Fujifilm X100t, proberen. Ze hadden een mooie BMW i8 met twee modellen staan om je camera op te richten.

Op de Fujifilm stand was ook Zack Arias een praatje aan het houden. Ik kan zijn berichten op Dedpxl altijd wel waarderen, maar de paar minuten die ik nu naar hem geluisterd heb op de beurs was voornamelijk een commercial voor Fuijfilm.

Photokina 2014 zack arias

Leica


Ook Leica heeft wat leuke nieuwe speeltjes aangekondigd deze Photokina. Je kunt ze bekijken op hun stand. De Leica stand ziet er best goed uit en het is natuurlijk altijd leuk om even met onbetaalbare body's en objectieven te spelen.

Behalve apparatuur heeft Leica ook een galerie waar je werk van verschillende fotografen kunt bewonderen. Beste leuk voor iedereen die iets heeft met muziek(anten) en even een momentje rust wil pakken op de drukke beurs. Zelf heb ik weinig met muziek en waarschijnlijk vond ik daardoor de foto's niet zo bijzonder.

Lytro Illium


Het leuke op zo'n grote beurs is dat je niet alleen stands van de grote jongens hebt, maar dat ook kleinere partijen goed vertegenwoordigt zijn. Zo heb ik even met de nieuwe Lytro Illium gespeeld. Deze lichtveldcamera richt zich meer op fotografen dan de eerdere Lytro.

Ik voorzie nog steeds een prima toekomst voor deze techniek, maar het is nu nog niet helemaal volwassen voor dagelijks gebruik. Wel prima voor elke fotograaf die eens echt iets op een bijzondere manier wilt vastleggen.

Eye-fi


Andere interessante stand waren bijvoorbeeld die van GoPro, DJI quadcopters en Eye-fi. Dit laatste bedrijf timmert al jaren aan de weg met hun Eye-fi kaart. Hiermee kon je jaren geleden al draadloos foto's doorsturen vanuit je camera. Tegenwoordig zie je dit al standaard terug in steeds meer camera's, maar de Eye-fi zelf is de laatste jaren ook steeds doorontwikkeld.

Vlak voor de beurs kondigde Eye-fi hun nieuwe clouddienst aan waarbij je foto's gemaakt met bijvoorbeeld je spiegelreflex, maar ook met je compact, eenvoudig samen kunt brengen in één online omgeving waarbij je op verschillende devices je foto's gemakkelijk kunt bekijken.

Of deze clouddienst de voorkeur krijgt boven de tientallen andere clouddiensten van verschillende aanbieders is natuurlijk nog maar de vraag.

Triggertrap


In een andere hal, waar bijvoorbeeld ook Eizo, Wacom en Datacolor stonden (4.1) kwam ik ook Triggertrap tegen. Een handig apparaatje dat je maar een paar tientjes kost en waarmee je jouw iPhone of Android telefoon kunt inzetten als slimme ontsteker voor je camera. Op een timer, maar ook bijvoorbeeld wanneer er een hard geluid te horen is.

Photokina triggertrap

Op de beurs hadden ze een opstelling staan waarbij er een foto gemaakt werd zodra je in je handen klapte. Een eenvoudige opstelling die laat zien wat je met de Triggertrap kunt. Niet alleen is de Triggertrap de laatste jaren steeds verder doorontwikkeld, er is nu ook een handige flitsadapter waarmee je niet je camera, maar je flitser ontsteekt.

Ook hoorde ik dat binnen een paar weken hun nieuwe app uitkomt die geheel aangepast is voor iOS8 (sinds vandaag beschikbaar). Ik heb een setje meegekregen zodat ik hier binnenkort zelf ook eens mee kan experimenteren. Ik laat uiteraard weten hoe dat bevalt.

Workshops


Op de Photokina kun je bij verschillende stands korte workshops volgen. Hier is helaas op de Photokina website geen duidelijk overzicht van gegeven. Zelf heb ik bijvoorbeeld even staan kijken bij Frank Doorhof die bij de Elinchrom stand stond. Ik begreep dat hij later deze week bij onder andere Tethertools en Leaf te vinden zou zijn.

Photkina 2014 frank doorhof

Zijn workshops zijn zeker het volgen waard en zo zijn de op de gehele beurs regelmatig interessante workshops te volgen.

Photokina bezoeken?


Zelf ook benieuwd naar wat de circa 1.100 standhouders je te bieden hebben?
Ga vooral een kijkje nemen. Je kunt nog tot en met zondag terecht in de Koelmesse hallen in Keulen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 18 september 2014 om 17:18  | reageer

  Sluit me helemaal aan bij je artikel, ik was er gisteren ook met vrienden, jammer dat ik je niet gezien heb. In de oude binnenstad (gratis twee haltes met de trein op je toegangsbewijs) kan je verder een redelijk geprijsd hapje/drankje nuttigen en daarna nog een paar mooie avondplaten schieten, zie: http://www.eduardvanmil.com/eduardvanmil/Blog/Blog.html

 2. Margo
  Profiel Margo schreef op zondag 21 september 2014 om 14:19  | reageer

  Zie ik dat fotografie toch nog vooral een mannenzaak is? (Ik zie praktisch alleen mannen op de foto's).

 3. Brian
  Brian schreef op maandag 22 september 2014 om 00:20  | reageer

  Voor @margo
  De exacte cijfers wijzen uit dat 84% van de bezoekers mannelijk was. Een cijfer dat ik niet terug zie in de statistieken van verschillende blogs waar ik op kan kijken, want daar zijn 93% van de bezoekers van het mannelijke geslacht.

  Er waren overigens weinig stands echt gericht op vrouwen. De gebruikelijke stands van de bekende tassenmerken zoals Jill-E en Golla ontbraken en ook andere merken waren niet echt gericht op de vrouwelijke bezoekers. Jammer genoeg.

 4. Stef
  Stef schreef op maandag 22 september 2014 om 22:08  | reageer

  Ben er ook geweest. Treinreis en entree samen voor €17.50 Vanuit Kerkrade . Was te laat met geld halen, toen was het statief weg zwaar carbonstatief met balhoofd €60 tot €80,- . en de tussenringen voor €60,- Wel de nieuwste snufjes lenzen die nog niet te koop waren enz. En veel schone dames. En de Queen was er ook.....

 5. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 23 september 2014 om 09:54  | reageer

  Margo en Brian:
  Misschien is het interessant om te weten hoe de man/vrouw leesverhouding is op Photofacts.
  Dit tweejaarlijkse evenement wordt op dit medium tijdig belicht en ook aangekondigd.
  Ben jij geweest Margo? Tenslotte, fotografie is niet speciaal op een doelgroep (sekse) gericht, maar.....vrouwen welkom!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord