Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Yljas Roeper

Verslag van de eerste Fujifilm Experience

dinsdag 13 maart 2018, 15:15 door | 4.684x gelezen | 4 reacties

Afgelopen zondag 11 maart 2018 vond de eerste Fujifilm Experience Nederland plaats in 'De Fabrique' in Utrecht.

Via onder andere een Facebook-event en webpagina werd dit event onder de aandacht van belangstellenden gebracht. Als fervent Fujifilm-gebruiker, moest ik hier natuurlijk bij aanwezig zijn.

Het gratis event werd georganiseerd in navolging op een succesvolle Fujifilm Roadshow in Duitsland.

Behalve lezingen, workshops en liveshoots, stond op de site ook dat men zelf de kracht van zowel de Fujifilm X Serie als ook het Fujifilm GFX Medium Format Systeem kon ervaren. Om met dat laatste te beginnen, dat klopte slechts ten dele.

Touch & Try


Bij de grote Touch & Try balie was het mogelijk om camera's en objectieven vast te houden en er een beetje mee te spelen. Medewerkers van Fujifilm Europe vertelden hier welke mogelijkheden de verschillende camera's en objectieven boden.

Alle camera's waren present, inclusief de onlangs gepresenteerde X-H1. Er stonden ook twee GFX Medium Format camera's met respectievelijk een 63mm en 110mm objectief. Al deze camera's waren gezekerd en konden dus niet uitgebreid gebruikt worden om te testen.

Er was echter een tweede balie, waar bezoekers hun camera en / of objectief konden laten testen en schoonmaken. Op vertoon van hun identiteitsbewijs kon men bij deze balie ook camera's en objectieven lenen. Hiermee kon men vervolgens vrij rondlopen op het event om ze uitgebreid te testen, bijvoorbeeld tijdens de Liveshoots.

Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om de nieuwe FX 80mm macro even aan de tand te voelen, maar niet uitgebreid genoeg om er een blog over te schrijven.

Fujifilm experience 01 check and cleanDe Check & Clean en Uitleenbalie

Helaas waren bij deze tweede balie geen GFX Medium Format Systeem camera's beschikbaar. Van Maarten van Norden, salesmanager Nederland voor Fujifilm, begreep ik later dat de reden hiervoor was, dat het event vooral was bedoeld voor Fujifilm X gebruikers en mensen die overwogen om over te stappen op dit systeem.

Voor fotografen die gebruik wilden (gaan) maken van het GFX Medium Format Systeem zouden andere bijeenkomsten georganiseerd worden.

Lezingen


Gedurende het event werden er zes lezingen van drie kwartier georganiseerd. Twee daarvan werden twee keer gegeven, dus netto kon je maximaal vier unieke lezingen bijwonen. Zelf koos ik ervoor om er twee bij te wonen.

De eerste lezing die ik volgde was van Fujifilm X Photographer Maarten van der Voorde met als titel 'Meet the man with the FUJI'.

Aan de hand van een ruime en vooral afwisselende serie beelden, vertelde Maarten welke reizen hij had ondernomen en natuurlijk, hoe hij uiteindelijk was overgestapt van Nikon op FUJI en wat hem dat gebracht had.

Eerlijk gezegd kon Maarten mij in eerste instantie maar bij vlagen boeien met z'n beelden. Aan het einde van zijn serie maakte hij dat echter meer dan goed. Een foto vanuit een uniek standpunt van een valkenier, die werkt met ooievaars(!).

Schitterende portretten uit Jordanië en misschien wel de allermooiste uit het Archeon, allen gemaakt met natuurlijk licht, vond ik werkelijk geweldig.

Fujifilm experience 01 lezing maarten van der voordePis kijken door een dokter in het Archeon
© Maarten van der Voorde

De tweede lezing die ik bijwoonde was van Inge Hondebrink, wederom Fujifilm X Photographer. Het onderwerp van deze lezing was officieel Reis & reportage fotografie, maar zij begon al direct met de vraag wie er speciaal voor het onderdeel Reisfotografie was gekomen.

Dat zou namelijk maar een klein deel van haar lezing vormen. Inge, voormalig fysiotherapeut, begon haar lezing met een grote hoeveelheid beelden van gehandicapte sporters en hoe ze überhaupt fotograaf was geworden.

Pas aan het eind van haar lezing liet ze portretten zien van mensen, die ze ontmoet had tijdens een 5000 kilometer lange reis met een Greyhound bus in Amerika. Van deze reis was ook een reportage gemaakt, waarvan ze ook een deel liet zien.

Gedurende haar verhaal vertelde ook Inge welke camera's zij gebruikte en waar velen juist kiezen voor Fujifilm vanwege het handzame en vaak onopvallende formaat, gebruikte zij juist regelmatig de toch wel grote en opvallende GFX Medium Format Systeem camera.

Wat erg fijn was, was dat de lezingen in een aparte ruimte werden gehouden en de stem van de spreker versterkt werd. Waar ik op andere beurzen nog te vaak meemaak dat lezingen eigenlijk niet te volgen zijn, omdat er teveel omgevingsgeluid is, was dat hier prima geregeld.

Workshops


Helaas kon ik de workshop waar ik interesse in had niet bijwonen. In verband met een verblijf in het buitenland tijdens de voorjaarsvakantie, was ik te laat om me daarvoor in te schrijven.

Interessant was dat men bij inschrijving 20 euro moest betalen, die men tijdens het event weer terug zou krijgen. Geen idee wat de achterliggende gedachte hierachter was. Ook de workshops werden in een aparte ruimte gehouden.

Liveshoots


Er waren twee locaties waar liveshoots georganiseerd werden. Eentje daarvan, georganiseerd door Ferry Knijn en zijn team* met als thema 'film noir detective' inclusief oude auto en kleding, heb ik deels bijgewoond. Mede omdat de liveshoot, bestaande uit vijf sets, gedurende het gehele event doorging.

In de grootste ruimte stond een bureau uit de jaren '30 met een typemachine en model in passende kleding. Op een lange tafel in dezelfde ruimte lag een moodboard, waaruit bleek dat men een reeks foto's wilde maken met als thema 'Gangster'.

Fujifilm experience 01 liveshoot overzichtVoorbereidingen van de liveshoot met de Citroën Traction Avant

Het toeval wil dat de eigenaar van de oude auto - een Citroën Traction Avant - een oude vriend van me was. Mede daardoor heb ik nog wat langer dan gepland tijdens de liveshoot rondgelopen en een enkele sfeerfoto gemaakt, toen de auto binnen stond voor de foto's naar aanleiding van het moodboard.

Aan het einde van de dag waren twee scènes volledig uitgelicht en konden de bezoeker los. De ene scène betrof die met het bureau; de andere niet veel meer dan een achtergrond, waar een model in jaren '30 kleding poseerde.

Het interessante aan dit soort events vind ik altijd, dat de fotografen vervolgens als vliegen aangetrokken door stroop rondom de modellen staan en ze blijkbaar willekeurig fotograferen, elkaar het licht niet in de lens gunnende. Ik kon het niet laten om juist hiervan ook een fotootje te maken.

Fujifilm experience 01 liveshoot detailZo dicht erop, dat je in de scène zit


Fujifilm experience 02 liveshoot overzichtEn het model wacht geduldig af...

Ons kent ons


Uiteraard is een event als dit ook interessant om medefotografen te ontmoeten en te leren kennen. Of om eindelijk het gezicht te zien, bij mensen die je soms al jaren virtueel kent.

Naast de mensen van Fujifilm Nederland was bijvoorbeeld Greg Theulings er met een live vraagbaakhoekje, waar hij normaal gesproken een vergelijkbare Facebookpagina beheert.

Daarnaast heb ik ook nog wat nieuwe contacten opgedaan, waarvan je nooit weet of en hoe je elkaar in de toekomst nog eens kunt helpen.

Fujifilm experience 01 greg theulingsGreg Theulings staat bezoekers te woord

Al met al was het event er eentje in de trant van 'Wij van WC-Eend...', maar was ik zelf niet degene die begon met het feit dat ik fervent Fujifilm-gebruiker ben? Voor mij was het dus een geslaagd event en zeker voor herhaling vatbaar.

* Het team van Ferry Knijn bestond uit MUA en styliste Ashley Reinder Folmer en haartstyliste Amy Vis. Modellen waren Stella Vermeulen, Michel Mens, Emile Strijker en Jan de Groot. Assistenten Mike Foto, Jeroen Zwart en Elsbeth de Boer.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Yljas Roeper

Over de auteur

Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.

4 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 13 maart 2018 om 21:21  | reageer

  De fotograaf, de vliegen en de stroop. Hoe herkenbaar vrolijk
  Leuk stukje Yljas.

 2. Ytos
  Profiel Ytos schreef op zondag 18 maart 2018 om 14:16  | reageer

  Tja Martin... mijn eerste beurs waar ik een soort van workshop gaf was de ZOOM Experience. Ik had model Sewwandi meegenomen en ondanks dat we vroegen of men elkaar wat ruimte wilde gunnen... dat dus knipoog

 3. foto 03
  Profiel foto 03 schreef op dinsdag 20 maart 2018 om 12:36  | reageer

  Leuk initiatief van Fuji. Maar zelf zou ik toch liever zien dat ze hun energie wat meer staken in de gebruiksaanwijzing van hun camera. Sinds enige tijd ben ik de trotse bezitter van een GFX, een ronduit fantastische camera met veel mogelijkheden. Doch als ik even iets wil nakijken in de gebruiksaanwijzing, dat ben ik er aan voor de moeite. Het ding heeft n.l. GEEN alfabetische index. Begin maar te bladeren... Het is al zo erg dat ik in m'n smartphone een mapje heb gemaakt met mijn persoonlijke index. Bovendien is het boekje niet compleet en staan er her en der wat foutjes. Dit zou dus beter moeten kunnen voor een dergelijk kwaliteitsproduct.

  Gegroet,

  03

 4. Ytos
  Profiel Ytos schreef op woensdag 21 maart 2018 om 21:15  | reageer

  Ik begrijp je volkomen 03, maar gebruik de handleidingen sowieso maar weinig. Via diverse Facebookgroepen is info vaak sneller en beter gevonden. Zie ook de link naar de pagina die Greg Theulings beheert.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord