Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Verslag en fotonieuwtjes van de IFA Berlijn

vrijdag 9 september 2011, 08:30 door | 6.942x gelezen | 0 reacties

Op de grote consumteneletronica beurs IFA in Berlijn waren alle grote producenten van wat de consument maar aan electronica wil hebben te vinden. Omdat velen van hen ook camera's in het assortiment hebben was er best het een en ander te vinden op fotogebied.

Ook de grote camerafabrikanten Canon en Nikon waren vertegenwoordigd: Nikon met een geheel niet voor consumenten toegankelijke stand, Canon met een grote tent vol camera's, verrekijkers en printers, met een groot aantal lenzen om uit te proberen, ook op de eigen camera.

Canon stand IFA

Panasonic


Op de Panasonic persconferentie was naast de introductie van de nieuwste tv's en camcorders ook ruimte voor de nieuwe Lumix en G-serie. Op de stand ook veel aandacht hiervoor. Mijn impressie van de GH2 is dat deze toch verdacht veel op een spiegelreflex begint te lijken. In combinatie met hun samenwerking met Leica is de Lumix-serie onvermoeibaar populair bij veel consumenten.

Sony


Eerder schreef ik al over mijn eerste indrukken van de Sony A77, A65 en NEX7. Deze camera's waren goed te bekijken op de Sony stand. Naast deze camera's was ook de verbeterde versie van de NEX-5 aanwezig.

Samsung


De grote persconferentie van Samsung was zo populair dat de deuren op een gegeven moment gesloten werden en wij helaas geen plaatsje meer konden vinden. Gelukkig had ik de mogelijkheid om bij een aparte presentatie te zijn van de Samsung NX-200 waarbij de pers een aantal senior executives van Samsung aan de tand kon voelen.

Samsung

De grote kracht van de NX-200 ligt volgens Samsung in een nieuwe sensor, die kleinere gaatjes heeft tussen de lensjes die op de sensor zitten, waardoor een betere beeldkwaliteit ontstaat en minder ruis.

Ook werd de nieuwe serie X-lenzen geïntroduceerd en werd aangegeven dat er voor komend jaar nog drie nieuwe lenzen op het programma staan. Op mijn vraag wat voor lenzen dit dan zouden worden kon alleen nog geen duidelijk antwoord worden gegeven, maar waarschijnlijk zullen het 'premium'-lenzen worden. Ik vermoed dat het vaste brandpuntsafstandslenzen zullen worden.

Tijdens de aansluitende stand-tour konden we even met deze camera's aan de slag. Ook hier een photoshoot-setting waarbij een model gefotografeerd kon worden. Camera's liggen fijn in de hand en er is een duidelijk verschil met de NX-10 door de nieuwe metalen body. Camera is eenvoudig in het gebruik en ziet er aantrekkelijk uit.

Allerlei


Camera's die ik in Nederland nog niet in de winkels heb kunnen ontdekken zijn die van General Electronics, ook deze firma wil duidelijk een graantje meepikken in de toch al 'enigszins' verzadigde fotomarkt.

De slechtste camera die ik op deze beurs in mijn handen heb gehad stond in de stand van Rollei. Het 21x zoom Hybride-achtige toestel vertoonde al vigneterring zodra je inzoomde. Lijkt me toch dat alleen degene die dit toestel rechtstreeks op internet gaat bestellen hier in gaat trappen.

Met de opkomst van 3D fotografie zal er ook een mogelijkheid moeten zijn om deze foto's af te gaan drukken. Bij Fujifilm kun je 3D posters bestellen, op dit moment helaas alleen nog voor de Duitse en Oostenrijkse consument. Zij hadden op de stand ook een paar oogstrelend mooie digitale albums liggen, met metallic prints en een vilten omslag.

3d print

Ook was het voor mij de eerste mogelijkheid om even met de Fuji X100 te spelen. Dit schandalig dure, maar oh zo mooie toestel staat bij nogal wat fotografen op het verlanglijstje.

Opvallend ander nieuws


Alles wat met I begon was hot news op de beurs, er was zelfs een hele hal ingericht met alleen maar accessoires en toebehoren voor iPad, iPod en iPhone. In deze I-zone waren allerlei gadgets, maar ook serieuze toepassingen en toebehoren voor de Appleproducten te vinden. Het Nederlandse Vogel's -bekend van de tv-steunen- trok veel aandacht met het Ringosysteem.

Waar we verder massaal aan zullen moeten geloven is de terugkomst van de on-ear hoofdtelefoon. Hier was werkelijk een overvloed van op de IFA.

hoofdtelefoons

En natuurlijk de tablet, elke fabrikant had er wel eentje op de stand. Bij Samsung de nadruk op 'had': halverwege de beurs werden deze verwijderd, naar verluid door de Duitse politie, waarschijnlijk omdat deze in Duitsland op dit moment niet verkocht mogen worden.

Deze 3D bril van Sony was ook een hot item op de beurs en zal net voor de feestdagen in de winkel liggen.

3d bril

Gezien de populariteit van de camera's van andere merken naast Nikon en Canon verwacht ik volgend jaar nog meer aandacht voor de fotomarkt op de IFA.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord