Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Nikon Solutions 2007

zaterdag 15 december 2007, 19:11 door | 11.599x gelezen | 5 reacties

Vandaag was ik aanwezig op de Nikon Solutions beurs in Utrecht. Deze gratis beurs werd door Nikon georganiseerd voor gebruikers van het merk. Gedurende de gehele dag werden er workshops gehouden en uiteraard kon je ook kennis maken met de nieuwe Nikon D300 en Nikon D3. Doordat Nikon het aantal inschrijvingen beperkt had gehouden en de bezoekers over de dag verdeeld vroeg te komen was het nergens te druk en had je rustig de tijd om mensen aan te spreken voor zelfs de meer ingewikkelde vragen.

Gedurende de dag waren op drie locaties constant workshops aan de gang. Zo werd er bijvoorbeeld een algemeen (promotie)praatje gehouden over de nieuwe Nikon camera's, kon je meekijken in de tas van een natuurfotograaf en werd Nikon's software Capture NX besproken. Fotograaf Hans van Ommeren hield een workshop fashion fotografie, waarbij hij een tweetal modellen fotografeerde met de Nikon D3. Dit deed hij bij constant licht afkomstig uit twee grote softboxen waarbij hij de camera op ISO 1600 liet werken.

Modellen bij de workshop Hans van Ommeren
Modellen bij de workshop van Hans van Ommeren


Na een shoot van circa een kwartier dook hij achter de computer en liet hij zijn nabewerking van de foto's zien. Hierbij viel direct op hoe ruisvrij de D3 is bij 1600 ISO. De resultaten waren te vergelijken met foto's genomen op 400 ISO. Hans liet ook in de nabewerking zien hoe hij in zo'n tien minuten een foto onder handen neemt. Na een korte uitleg van de RAW aanpassingen in Adobe's Camera RAW gaf hij nog wat handige tips voor de nabewerking van een foto in Photoshop zelf.

Fotograaf Pieter van Leeuwen gaf in een andere ruimte een demonstratie van het Creative Lighting System van Nikon. Na een initiŽle korte theoretische uitleg over het gebruik van dit draadloze flitssysteem van Nikon liet hij de werking ook in de praktijk zien aan de hand van een shoot van een gedekte tafel. Deze werd stap voor stap met drie flitsers uitgelicht voor de perfecte foto.

Zoals gezegd kon je ook zelf aan de slag met de nieuwe Nikon camera's en diverse objectieven waaronder een aantal supertelelenzen. Uiteraard heb ik ook de Nikon D3 even getest op hoge ISO waarden. Onderstaande foto is genomen op 3200 ISO en vertoont minimale ruis. Indrukwekkend!

100% crop van een 3200 ISO foto op de Nikon D3
100% crop van een 3200 ISO foto op de Nikon D3


Naast Nikon waren ook Wacom, Eizo en Epson aanwezig. Met printers heb ik niet zoveel, maar bij de twee andere stands heb ik wel even staan praten. Wacom heeft met de Bamboo een mooie lijn voor beginnende tekentablet gebruikers neergezet. Ook de Cintiq reeks, tekentablets voorzien van ingebouwd TFT scherm, zijn interessant.

Eizo had een viertal prachtige flatpanel schermen tentoongesteld. Uiteraard heb ik even geÔnformeerd naar de status van hun LED schermen; Eizo is hier wel mee bezig, maar ze verwachten voorlopig nog geen model op de markt te brengen aangezien ze de haalbare kwaliteit nog niet hoog genoeg vinden. Verder heb ik nog kort wat informatie gekregen over de verschillende technieken die ze toepassen in de monitoren om tot een mooi beeld te komen. Ik moet toch wel zeggen dat ik erg onder de indruk was van de getoonde monitoren. Helaas hangt er aan deze kwaliteit ook een flinke prijs, het goedkoopste model dat hier getoond werd moet nog altijd zo'n 2.000,- euro opbrengen (overigens verkoopt Eizo ook goedkopere modellen).

Al met al heb ik me van half elf tot drie uitstekend vermaakt op de Nikon Solutions beurs. Van Nikon begreep ik dat ze een dergelijke beurs volgend jaar ook weer zien zitten en het lijkt me in elk geval voor iedereen een aanrader hier dan heen te gaan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Serge
  Serge schreef op zaterdag 15 december 2007 om 22:46  | reageer

  Jammer dat er in België nog geen plannen bestaan om een gelijkaardige beurs te organiseren.

  www.sergevc.be/blog

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 15 december 2007 om 23:01  | reageer

  Voor wie nog meer wil lezen over de Nikon Solutions, ook collega blogger Pieter Baert heeft een verslag geplaatst op zijn weblog.

 3. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zondag 16 december 2007 om 02:59  | reageer

  Helaas verhinderd door omstandigheden, had graag eens meer over Nikon CLS en flits-related topics willen zien en meemaken....
  Dus als iemand nog zin heeft om mij bij te scholen, dan graag!! knipoog

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 16 december 2007 om 23:04  | reageer

  @Niels; Zelf heb ik de workshop over het Nikon CLS systeem niet helemaal gevolgd, maar binnenkort kun je hier wel een uitgebreidt artikel lezen over flitsfotografie. Wellicht heb je daar al wat aan.

  Aangezien ik me daarnaast zelf aan het verdiepen ben in het werken met opzetflitser zullen er ook nog wel meer artikelen op dit vlak verschijnen.

 5. Piet
  Profiel  Piet schreef op maandag 17 december 2007 om 09:59  | reageer

  Ik ben op zaterdagmiddag geweest en vond het meest interessante van deze dag de lezingen die door de fotografen Raymond Rutting en Peter Blok werden gegeven. De manier waarop deze mensen werken en naar dingen kijken is pas leerzaaam. Ik ben een beetje moe van het blindstaren op weer nieuwe technologie, die ieder jaar weer mooier en beter wordt. Dat zal best, maar de essentie van fotograferen zit hem toch echt in het leren kijken naar dingen en het op een eigen wijze proberen te vangen in een pakkend beeld. Technische hoogstandjes geven je geen garantie een goede fotograaf te worden, ze zijn hoogstens behulpzaam, en dat is maar goed ook. Ik ben van 13:00 - 18:00 op deze mini beurs geweest en heb genoten. Proficiat Nikon, volgend jaar weer!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord