Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Photokina 2010

dinsdag 21 september 2010, 22:37 door | 8.790x gelezen | 11 reacties

Vandaag heb ik rondgelopen op de Photokina, 's werelds grootste fotografiebeurs. De Photokina wordt gehouden in Keulen, Duitsland en is daarmee ook voor ons Nederlanders goed te bereiken. Op de beurs zijn eigenlijk alle bedrijven die ook maar iets met fotografie te maken hebben te vinden. Uiteraard staan grote merken als Canon, Nikon en Sony er met enorme stands, maar ook zijn er honderden stands van kleinere bedrijven te vinden.

Bodies en objectieven


Op de beurs is eigenlijke elke camera en elk objectief dat je maar kunt bedenken uit te proberen. Van de nieuwste types die net zijn aangekondigd tot de oudere modellen. Best een leuke manier dus om een potentiele aankoop eens aan de tand te voelen. Wellicht dat zo'n Sony Alpha 33 camera je in het echt minder bevalt dan op papier of om eens te kijken of de gloednieuwe Canon 8-15mm iets is om toe te voegen aan je wensenlijstje.

Of juist apparatuur die normaal niet binnen je bereik ligt, zoals de Sigma 200-500mm f/2.8 of een Pentax 645D middenformaat camera. Je kunt ook eens een Leica M9 om je nek hangen om te kijken hoe het voelt als 'elite fotograaf'. Vergeet dan zeker niet om ook even een foto op het display van deze peperdure camera te bekijken, dan zie je dat er ook in dit segment nog het nodige te verbeteren valt.

Pentax 645D


Fujifilm


Ik moet eerlijk zeggen dat Fujifilm bij mij weinig aandacht heeft gehad de afgelopen jaren. Nu brengen ze echter toch een paar interessante modellen uit. Zo interessant dat ik na een kwartiertje spelen al overweeg een Fujifilm camera te kopen; de Fujifilm FinePix Real 3D W3.

Deze camera kan niet alleen 3D foto's maken, hij kan ze ook tonen. Achterop het 3,5 inch formaat scherm kun je, zonder 3D bril, de foto in 3D bekijken. Een bijzondere gewaarwoording. Behalve 3D foto's kun je overigens ook video in 3D schieten. De foto's hebben een resolutie van 10 megapixels. Feitelijk worden er zelfs twee foto's van 10 megapixels geschoten; achter elk lensje bevindt zich zo'n sensor.

Fujifilm FinePix Real 3D W3


Op de beurs kun je natuurlijk met de camera spelen, maar daarnaast worden de geschoten foto's op een grootte 32 inch televisie getoond. Voor die televisie van LG had je dan weer wel een brilletje nodig, maar dat valt Fujifilm natuurlijk niet aan te rekenen. Het laat overigens gelijk zien dat het formaat niet gebonden is aan aparatuur van Fujifilm. Je kunt de 3D beelden in meerder formaten exporteren.

Nu is 3D fotografie sowieso al iets wat mijn interesse heeft en deze camera van Fujifilm maakt het wel heel gemakkelijk. Lijkt me leuk om bijvoorbeeld tijdens een bruiloft ook wat foto's in 3D vast te leggen. Vooralsnog best origineel om te doen en mocht 3D nu werkelijk doorbreken dan heeft het bruidspaar ook toekomstbestendigde opnames tussen de rest van de foto's zitten. De FinePix Real 3D W3 kost zo'n 450 euro, helaas is de beschikbaarheid nog een probleem.

Fujifilm X100


Ook leuk van Fujifilm vond ik de gloednieuwe Fujifilm X100 camera. Deze compactcamera net 12,3 megapixel APS-C formaat sensor heeft een heel retro uiterlijk. Op de camera zit een niet-verwisselbaar 35mm objectief (omgerekend naar kleinbeeld formaat) dat een maximaal diafragma van f/2.0 heeft. Bijzonder is dat je het diafragma kunt instellen met een draairing op het objectief. Iets dat 30 jaar geleden redelijk standaard was en eigenlijk is het best een prettige manier van werken.

De X100 heeft een hybride zoeker; je kunt hierop door de optische zoeker kijken, maar hierop kan ook een digitaal beeld geprojecteerd worden. Dit ziet er heel bijzonder uit, maar biedt ook interessante mogelijkheden. Zo kun je direct nadat je de foto gemaakt hebt, deze terugzien in de zoeker. Ook kan camerainformatie op deze manier in het beeld getoond worden.

Ik was best onder de indruk van deze mogelijkheid en de kwaliteit was ook best aardig. In de toekomst verwacht ik hier nog veel meer van te zien (en ik kan niet wachten opdat ik zo'n display ook in mijn bril kan laten monteren).

Dankszij een ingebouwd ND-filter kun je ook onder fellere lichtomstandigheden (zoals in de zon) met een grote diafragma opening fotograferen. De Fujifilm FinePix X100 komt begin 2011 op de markt en krijgt een prijs van (waarschijnlijk) zo'n 1.000 euro. Een beetje prijzig, maar wel een bijzondere camera.

Fotomomenten en workshops


Op de Photokina is ook het nodige te fotograferen. Denk aan een roofvogelshow op het pleintje in het midden van de beurs; bijzondere stands als die over Lomografie en natuurlijke de nodige (al dan niet gebodypainte) beursbabes. Nu heb je tijdens een dergelijke beurs nu niet echt bepaald de ideale omstandigheden om foto's te maken. Als foto's maken is wat je wilt kun je beter ergens anders heen gaan.

Dat neemt niet weg dat er best wel wat te fotograferen is. In het algemeen kan ik echter wel stellen dat een camera geen vereiste is. Een compactcamera is wellicht wel de moeite, dan kun je jezelf vast laten leggen met dure apparatuur, mooie dames of heren en wellicht met bekende fotografen.

Mike Larson tijdens een workshop


Tijdens de beurs worden ook de nodige workshops gegeven. Verschillende stands, zoals bijvoorbeeld Nikon, hebben aardig wat ruimte ingericht om interessante fotografen hun verhaal te laten vertellen. Ook zijn er een aantal internationaal bekende fotografen aanwezig om hun workshops te geven. Zo heb ik even staan luisteren naar een workshop van Mike Larson over huwelijksfotografie. Ook Chase Jarvis liep vandaag rond (bij Nikon) en Joe McNally is ook gespot op de beursvloer.

Bijkletsen


Photokina biedt ook de mogelijkheid weer eens fotografen te spreken die je normaal niet zo vaak tegen komt. Tenminste; ik heb weer de nodige mensen gesproken. Wellicht stiekum het leukste van zo'n beurs. Ik heb de beurs bezocht samen met Kees Krick, iemand die ik verder ook niet dagelijks spreek. Ook kwam ik Vaans Ruijten tegen en heb ik gelunched samen met Jeroen Horlings. Op het eind van de dag liep ik ook nog twee medewerkers van CameraTools tegen het lijf.

Al met al heb ik weer een erg leuke dag gehad. Wel veel te kort. Ik moest redelijk op tijd weer richting huis en zeker als je wat afspraken met fabrikanten hebt dan is een dag gewoon te kort om alles fatsoenlijk te kunnen bekijken. Wellicht reden om de volgende keer wat langer te gaan. Het duurt natuurlijk wel weer twee jaar voordat de Photokina weer gehouden wordt.

Lees ook het verslag van de Photokina door Anouk. Mocht je de komende dagen nog tijd hebben, dan is de beurs voor elke fotografie enthousiasteling zeker het bezoeken waard!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Rogier
  Rogier schreef op dinsdag 21 september 2010 om 23:11  | reageer

  Zoals je zegt: veels te leuk en leerzaam voor 1 dag. Daarom ben ik er nu 2 dagen - en ik weet nu al dat dit ook te kort is.

 2. Koen
  Koen schreef op dinsdag 21 september 2010 om 23:37  | reageer

  Leuk je vandaag weer even gesproken te hebben.
  Mooi verslag. De 3D camera van Fuji ga ik morgen meteen bekijken.

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 22 september 2010 om 00:19  | reageer

  Ik ben er dit weekend twee dagen. Je kunt me waarschijnlijk vinden op de Oypo stand. (niet dat ik daar werk, maar ik help ze op de beurs)

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 22 september 2010 om 07:25  | reageer

  Bij de stand van Oypo, in hal 6, is elke dag om 5 uur ook een Tweetup. Een ontmoeting voor Twitteraars die de beurs bezoeken. Ook als niet Twitteraar ben je natuurlijk welkom om even te gaan kletsen met de andere fotografen.

 5. evert
  evert schreef op woensdag 22 september 2010 om 09:16  | reageer

  die FX100...yummie!

 6. Leo
  Leo schreef op woensdag 22 september 2010 om 11:24  | reageer

  Leuk! Ik sluit me aan bij je opmerking over je bril. Die bril heb ik toch nodig, dus waarom niet gelijk standaard met 3D beeld meeleveren. Doe dan ook maar de laatste TomTom kaarten er bij. knipoog
  Met focussen is dat ook veel makkelijker, net als bij een Apache volgt de focus gewoon je ogen. Eye I Servo?

 7. Ron
  Ron schreef op woensdag 22 september 2010 om 22:29  | reageer

  In de jaren 90 ben ik vaak naar de Kina geweest. Nu voor het eerst in 10 jaar weer eens geweest. De grootste teleurstelling dat de Bockwurst mit senf und Brot er niet meer is. in plaats daarvan: sushi, chinese wok, dat soort, overigens heerlijke, dingen. Maar ja, die Bockwurts he.

  Verder me verbaasd over de treurige stands van Kodak, Ilford en jawel, Paterson! Met ontwikkeltankjes!!!

  Al het digitale spul was eigenlijk al lang bekend via Internet en bij een beetje fatsoenlijke fotozaak (kamera Ex,Konijnenburg, Camera Nu) kan je daar lekker mee spelen.
  Toch wel een leuke dag gehad! Het was immers prachtig weer ....

 8. Serge
  Profiel Serge schreef op donderdag 23 september 2010 om 19:29  | reageer

  Ik heb vandaag een dagje op Photokina doorgebracht. De Fujifilm X100 staat nu bovenaan mijn lijstje van compacte camera's. Panasonic's GF1 is gezakt naar plaats twee, deels omwille van de grotere sensor in de X100 en het 35mm beeld waar ik zo vaak mee fotografeer. De prijs is dan weer nadeliger voor de portemonnee.

 9. Peter
  Peter schreef op donderdag 23 september 2010 om 20:46  | reageer

  Kodak teleurstellend???? Die touchscreen wand/tafel was voor mij het hoogtepunt. Voor de mensen die niet zijn geweest of het niet hebben gezien; Kodak had een tien meter lang 1 meter breed touchscreen opgesteld waarover enkele product schoven. Je kon ze naar je toe 'trekken' en openen, dan kwam er informatie over het product waardoor je kon bladeren. Als je klaar was gaf je je product een zetje en schoof hij weer verder over het scherm.

  Ik weet dat het niet nieuw is en zo, je hebt het ook in veel telefoonwinkels enzo maar niet zo groot en zo goed vormgegeven.

 10. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zaterdag 25 september 2010 om 18:17  | reageer

  Ik was er ook, en wat mij op viel was dat er erg weinig over filmen met een digitale camera werd gepresenteerd,geen flycam, geen rigs, geen geluid, een paar led verlichtings die ook voor HD DSLR geschikt was en EEN elektronische zoeker. Een matige fotoexpositie genoeg andere rand gebieden, zoals veel fotoboeken het smerigste was wel een fotoboek met bladen als koffievlekken (zwart stond het van de mensen zo mooi vonden ze het??).Heel leuk was het fotograferen van roofvogels.Waar let nou een prof.op bij de uitleg van zijn workshops.
  .Ja, ik heb ook genoeg collega's gezien en gesproken en ten slotte heb ik nog wat gefilmd.

 11. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 27 september 2010 om 00:12  | reageer

  Ik vond Adobe de grote afwezige eigenlijk...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord