Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Professional Imaging 2010

maandag 8 maart 2010, 23:44 door | 8.012x gelezen | 11 reacties

Vandaag heb ik een kijkje genomen op de Professional Imaging beurs in Nieuwegein. Dit was de tweede dag van de driedaagse beurs. Op de beurs voor professionele fotografen was meer dan voldoende te beleven om een dagje mee zoet te zijn. Er werden een flink aantal worskhops gehouden, waarvan het meerendeel gratis te volgen was. Daarnaast waren er veel interessante stands met mooie producten.

De beurs vond ik persoonlijk vooral erg leuk omdat ik de kans had weer eens een beetje bij te praten en te netwerken. Zo heb ik het met Frank Doorhof gehad over Scott Kelby die gisteren fan bleek te zijn van zijn werk. Met Brian Dragstra, Martin Hogeboom en de jongens van Cameratools, die alleen bij de Strobist stand stonden, heb ik ook gezellig bijgekletst en mede-blogger Antonette de Groot was zo aardig nog een cadeautje voor Mika mee te brengen! Ook op de Oypo stand heb ik even kennis gemaakt met de mannen achter dit bedrijf.

Ook uitgeverij Pearson was aanwezig. Even kennisgemaakt met medewerkers die ik vooral van de mail kende en natuurlijk even naar dat zwart-wit boek van die ene blogger gekeken. Overigens waren ook Kees Krick en Johan Elzenga aanwezig; twee auteurs van andere boeken uit dezelfde serie.

Scott Kelby
Grote publiekstrekker was toch wel Photoshop guru Scott kelby. De Amerikaanse schrijver, fotograaf, oprichter van NAPP en gastheer van Photoshop User TV mag toch met recht een icoon binnen de fotografiegemeenschap genoemd worden. Scott gaf 's ochtends de openings keynote op de beurs en verzorgde daarna nog een aantal workshops bij het Adobe Theather.

's Middags was er voor een aantal genodigden van Adobe een kleinere presentatie waarbij Scott wat liet zien van de verschillende Photoshop versies inclusief een mooie nieuwe content-aware fill optie voor de volgende Photoshop. Hierbij kun je Photoshop lege plekken laten opvullen met passende inhoud. In de demo werd bijvoorbeeld binnen een paar seconde een persoon voor een rommelige muur weggehaald zonder dat je er iets van bleef zien. Prachtig!

Na die presentatie zag ik de mogelijkheid Scott even kort aan te spreken en een hand te geven. We hebben het kort even gehad over zijn werk, de Apple iPad en natuurlijk heb ik ook Photofacts even genoemd. De Belgische fotograaf Pieter Baert was ook aanwezig en heeft nog een paar foto's van mij met Kelby geschoten.

Ik met Scott Kelby
Scott Kelby en ik, door Pieter Baert


Nu ben ik stiekum wel een behoorlijk fan van Scott Kelby; met zijn boeken, blogs en tutorials is hij toch wel een voorbeeld voor me. Ik vond het dus een grote eer om hem nu te ontmoeten!

Hierna heb ik samen met Antonette de masterclass van Scott gevolgd. Bijna twee uur achtereen gaf Kelby nuttige tips en liet hij verschillende soorten bewerkingen zien. Nu heb ik niet heel veel nieuwe dingen gezien, maar het niveau was zeker hoog genoeg en het is prachtig te zien hoe Scott alles professioneel, snel en humoristisch aan elkaar praat.

Leuk detail; de aanwezigen hebben een 'geheime url' gekregen waarop ze morgen nog een aantal tutorials kunnen bekijken. Eén daarvan heeft hij live tijdens de worskhop opgenomen.

Scott Kelby tijdens een workshop
Scott Kelby tijdens een workshop, door Kees Krick

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Remco
  Profiel  Remco schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 07:09  | reageer

  Jammer dat we elkaar niet hebben gesproken, ik was er ook. Ik moet eerlijk zeggen dat het een leuke dag was als het gaat om netwerken en de aanwezigheid van Scott Kelby. Maar buiten dat was er wat mij betreft niet veel nieuws te beleven. Wel weer lang bij de Wacom stand staan twijfelen over de aanschaf van een een tekentablet..maar ik blijf een twijfelaar vrolijk

 2. Pieter
  Pieter schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 07:13  | reageer

  Foto's staan op mijn flickr account.

 3. g4hout
  Profiel g4hout schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 09:19  | reageer

  Volgens mij zag ik je bij de kapstokken s avonds dan lopen, meende je te herkennen, en nu ik de foto zie weet ik t zeker vrolijk maar ik stond net met n andere twitteraar te praten dus kom je niet even aanspreken..
  maar t was idd leuk!

 4. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 09:26  | reageer

  @elja Was zeker gezellig om weer eens wat te kletsen! Vond Scott Kelby het heel goed doen, duidelijk en voor zowel beginner als gevorderde photoshopper was er wat uit te halen. Ook weer wat leuke nieuwe dingen gezien aan fotoboeken en presentatiemogelijkheden, altijd leuk...

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 09:45  | reageer

  @Remco; Tekentablet is gewoon een aanrader, hoef je niet over te twijfelen! knipoog
  Veel nieuws was er inderdaad niet, maar daar had ik persoonlijk ook niet echt op gerekend.

  @Pieter; Ik had je Flickr account ook gelinkt onder je foto. knipoog Erg prettig dat je even snel een foto kon schieten! Ben er erg blij mee.

  @g4hout; Ah, ik zag je al kijken ja. Ik had je niet herkend; tijd voor een profielfoto zonder camera voor je gezicht. knipoog

 6. sparkone
  Profiel  sparkone schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 10:08  | reageer

  PI was zeker een erg goede beurs, de workshop waar Schoot in de ochtend mee begon was helemaal super! Niks geen moeilijk begin, meteen gaan! Elja, ga je nog een filmpje erbij zetten? Frank D vind het vast niet erg hoor!

 7. wim hendriks
  wim hendriks schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 10:13  | reageer

  Jammer dat hij ook niet inging op stelling van dat adobe niets had gemaakt voor filmen met een digitale camera plug ins zoals www.redgiantsoftware.com,
  en had al helemaal niets met dat filmen met een digitale camera,bang? voor ondergang eigen toko.wie weet

 8. foxhusky
  Profiel  foxhusky schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 13:50  | reageer

  Ik ben zondag naar Professional Imaging geweest. Een leuke dag. Ik heb de beurs bekeken en een paar workshops gevolgd. Op de beurs waren wel erg veel aanbieders van fotoalbums, de één nog mooier en luxer dan de ander. Leuk ook om even de mensen van Oypo te zien en spreken. Aardige mensen. Ik daar ook nog even op de foto geweest voor een gratis afdruk.

  Van de workshops heb ik o.a. Lightroom voor gevorderden gedaan. Dit viel nogal tegen, het tempo was erg traag en ik heb niets gehoord wat ik nog niet wist. Vorig jaar juli ben ik begonnen met LR en heb toen meteen het uitstekende Lightroom 2 boek van Scott Kelby gekocht. Met behulp van dat boek heb ik de basis van Lightroom geleerd. Ik hoopte tijdens de workshop dan ook dingen te horen die niet in het boek stonden. Dat bleek niet het geval helaas.

  Over Scoot Kelby gesproken, zijn aanwezigheid vond ik toch wel de hoogtepunt van de beurs. Zijn keynote over 20 jaar Photoshop was erg boeiend. En van zijn workshop 'Killer Tips' voor Photoshop en Lightroom heb ik wel wat geleerd. Ik heb Scott niet persoonlijk gesproken, maar zijn aanwezigheid was bijzonder inspirerend.

 9. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op woensdag 10 maart 2010 om 00:20  | reageer

  Ik vnod het wel een gezellige beurs (ik heb drie dagen op de stand van Oypo rondgehangen. Niet dat ik ervoor werk, maar ik ben tevreden klant en ken de oprichters en vind het leuk ze voor zoiets te helpen).

  De beurs is aan de ene kant lekker klein zodat hij overzichtelijk en gezellig blijft. En dat geeft je als bezoeker de tijd om alles te zien, maar ook om op een aantal plekken een goed praatje te maken (of een afdruk te bietsen "knipoog

  Maar aan de andere kant vond ik er vergeleken met weinig jaar weinig nieuws te beleven (op de lezingen na misschien). De beurs is te klein om interessant te zijn voor fabrikanten er wat nieuws te presenteren.

  Maar je komt op zo'n kleine beurs wel bekenden tegen, en je kunt er goed netwerken. Volgens mij heb ik je net gemist op de Oypo stand.

 10. Wendy
  Wendy schreef op zondag 14 maart 2010 om 17:17  | reageer

  Is er toevallig iemand die foto's heeft gemaakt van de C&C fotolijsten-stand tijdens de Professional Imaging beurs? Deze dan graag sturen naar: wendyvanklink@hotmail.com Mijn foto hing daar namelijk zonder toestemming. Alvast bedankt!

  Groet Wendy

 11. Arvid de Windt
  Profiel  Arvid de Windt schreef op maandag 6 september 2010 om 06:50  | reageer

  Helaas kon ik er niet bij staan, de volgende zal ik zeker bij zijn wat het is altijd wel erg leuk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord