Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Professional Imaging 2011

zondag 13 maart 2011, 23:33 door | 7.737x gelezen | 15 reacties

Vandaag was de eerste dag van de Professional Imaging 2011 beurs te Nieuwegein. Op deze gratis te bezoeken beurs voor (vak)fotografen kun je vele workshops volgen, camera's en objectieven uitproberen en de nodige relevante producten bekijken. Voor fotografen zeker de moeite waard om een bezoekje aan te besteden.

De beurs opende om half elf en was tot vijf uur 's middags te bezoeken. Nieuwegein ligt mooi in het midden van het land en is per auto of openbaar vervoer goed bereikbaar. Je kunt er gratis parkeren en er is ruim voldoende parkeergelegenheid.

Matt Kloskowski


Vorig jaar was Scott Kelby aanwezig, uit dezelfde stal is dit jaar Matt Kloskowski aanwezig om workshops te geven. Persoonlijk ben ik wel fan van deze jongen van de Kelby Training groep. De openingsworkshop van Adobe werd dan ook gegeven door Matt. Hij hield een mooi verhaal over composities en selecties.

omschrijving

Daarbij liet hij live zien hoe je een compositie van twee verschillende foto's samenstelt. Een model gehuld in hockeykleding werd op het podium op de foto gezet en voorzien van uitgebreide uitleg geplaatst in een foto van een sportveld. Leuk om te zien hoe dat gebeurd, wel een best pittige tutorial voor wanneer je dit nog nooit gedaan hebt. Matt doorliep een veelvoud aan stappen en gebruikte de nodige lagen.

Dat sluit dan natuurlijk wel weer goed aan op zijn boek Layers. In tegenstelling tot Kelby vorig jaar nam Matt wel de tijd om zijn boek te signeren bij de stand van Yindo. Ik kon het niet laten zijn boek ook te kopen en te laten signeren. Als echte fanboy vroeg ik hem ook nog even met me op de foto te gaan. Leuk om ook even rustig met hem te kunnen praten.

Matt Kloskowski en Elja

Matt hield later op de dag nog een workshop. Deze heb ik niet helemaal gevolgd en ging in op wat eenvoudigere bewerkingen. Naast zijn workshops waren er ook nog veel andere workshops te volgen. Onder andere van Henrik Sorensen, Julieanne Kost, Rob Sas, Frank Doorhof en vele anderen. Het is echt de moeite om van te voren het programma door te nemen en een aantal workshops uit te kiezen om te volgen.

Aanbiedingen


Op de gehele beurs zijn natuurlijk ook interessante aanbiedingen te vinden. Eentje wil ik in elk geval even noemen hier; Adobe geeft zo'n 30 procent korting op hun software! Lightroom 3 (normaal 249 euro) koop je tijdens de beurs dus voor 185 euro en voor Photoshop CS5 betaal je nu 599 euro in plaats van 849 euro. Dat alleen kan dus al de moeite van een bezoekje waard zijn.

Als je niet voor een aanbieding gaat dan is het natuurlijk ook altijd leuk wat apparatuur uit te proberen. Natuurlijk staan zowel Canon als Nikon op de beurs en kun je hun objectieven en camera's aan de tand voelen. Ook kun je bijvoorbeeld monitoren van Eizo en LaCie eens van dichtbij bekijken, net als vele albums en afdrukmogelijkheden.

Professional Imaging 2011

Tweetup


Bij gebrek aan andere initiatieven voor een Tweetup heb ik er maar een voorgesteld om 14:00 uur bij de stand van Oypo. In totaal zijn er zo'n vijf a zes Twitteraars langs geweest; dat had natuurlijk beter gekund. Morgen wordt er volgens mij ook weer een Tweetup geregeld, je kunt de gehele beurs sowieso volgen via de hashtag #pi2011.

Morgen en dinsdag is Professional Imaging ook nog te bezoeken. Ik zou iedereen aanraden een bezoekje te brengen, je moet er zeker een paar uur mee zoet kunnen zijn..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. Maarten Coenen
  Profiel Maarten Coenen schreef op zondag 13 maart 2011 om 23:54  | reageer

  Bedankt voor de tip!

  Gelukkig heb ik dinsdag een vrije dag om te gaan kijken.

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 14 maart 2011 om 07:14  | reageer

  Hi Elja:

  Thx voor de tips, ik ga er vanmiddag heen. vrolijk

 3. Ron Burgers
  Ron Burgers schreef op maandag 14 maart 2011 om 07:25  | reageer

  Hoi Ilja, leuk verslag heb je geschreven en zeker leuk dat wij jou zondagmiddag om 13.00 uur gesproken hebben bij de stand van Oypo.
  Groeten, Ron en Niels

 4. Harry
  Harry schreef op maandag 14 maart 2011 om 12:01  | reageer

  Hoi Elja,

  Leuk verslag en zo te zien is Matt ook zeer vereerd dat hij op de foto mag met DE Elja Trum in Photofacts shirt knipoog

 5. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op maandag 14 maart 2011 om 12:35  | reageer

  Ik ben afgelopen zondag geweest en heb er uren doorgebracht.
  Erg interessant om te zien hoe fotografen te werk gaan, erg leerzaam hun uitleg daarbij.
  Ik had mij niet van te voren aangemeld en schok wel een beetje van de rij voor de receptiebalie. Deze rij bleek echter voor de vooraf geregistreerde bezoekers te zijn. Bij mijn loket was er maar een persoon voor mij!

  Het was wel druk en niet elke stand met een demonstratie had voldoende ruimte tot zijn beschikking. Vooral Frank Doorhof had wat mij betreft wel wat meer ruimte mogen hebben.
  Ik blijf mij toch verwonderen dat de toegang gratis is, het is toch duidelijk geen beurs waar je je verplicht voelt iets te kopen (het kriebelt natuurlijk wel).
  Ik was zelf op zoek naar mogelijkheden om mijn foto's (draadloos) naar mijn iPad te kunnen verzenden, maar hier kon ik niets van vinden. Misschien niet 'professioneel' genoeg?

 6. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op maandag 14 maart 2011 om 12:39  | reageer

  Ik vertrek over een paar minuten dus wellicht tot straks en hou de tweetup in de gaten. Ik zal er zeker zijn kijk waar en hoelaat via de hashtag #pi2011. Tot straks.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 14 maart 2011 om 13:46  | reageer

  @PSpotter; Voor wat betreft je iPad, dat kan wel als je de Eye-fi gebruikt. Het werkt echter vooral als je camera een SD kaart ondersteund. Zie ook dit artikel hierover eerder op Photofacts.

 8. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op maandag 14 maart 2011 om 14:48  | reageer

  @Elja; dat is mij bekend. (natuurlijk heb ik je artikel hierover gelezen!)
  Mijn Canon 40d werkt, zoals je weet, echter niet met SD ....

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 14 maart 2011 om 22:15  | reageer

  Vanmiddag naar deze beurs geweest. Het was ongeveer zo druk als op de foto. Doorhof werkte inderdaad in een kleine stand, maar de gang bood nog wat ruimte voor kijkers. Vooral gekeken naar video en gesmuld van midden-formaat. Zo'n beurs maakt hebberig. vrolijk

  De 'workshop' bij Oypo was een pietsie elementair voor een pro-beurs, printjes verkopen van foto's is ook niet mijn ding, maar het business model van Reinoud van Leeuwen (verdienen aan het fotograferen van mensen bij evenementen met Oypo als outlet) lijkt me interessant.

 10. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 00:11  | reageer

  Ben net terug, vanmiddag een rondje beurs gedaan en wat aan mijn netwerk gedaan en wat leveranciers bezocht. Vanavond heb ik samen met een aantal andere CPS professionals van Canon een exclusief seminar gehad en na afloop een hapje en drankje in de bar gedaan samen met de CPS'ers, Jeff Ascough, Thorsten Milse en Julieanne Kost, was erg leuk en gezellig en nogmaals voor degene die op de 5d Mark III zitten te wachten... lekker blijven wachten vrolijk

  Oh ja ook nog een mooi boek van Canon gekregen over het EOS systeem.

  Was vandaag voor mij dus zeker de moeite waard!

 11. PehrG
  PehrG schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 17:22  | reageer

  @Arno. Die mkIII heb ik op mijn lijst voor de toekomst gezet. Dank voor deze informatie.

  Ik heb gisteren ook een EOS-boek meegekregen. Maar dat was meer een brochure over de professionele camera-systemen. De folder over Pim Ras was ook van Canon, maar de objectieven achterin zijn voor hobbyïsten. Dat 'boekje' zal je niet bedoelen.

  Jammer voor de vele bezoekers hier op Photofacts die niet tot het professionele circuit horen om hier te lezen welke interessante mensen zij niet hebben mogen ontmoeten. Ze hebben bijvoorbeeld de vele strobisttechnieken en de fotoboekenmakers gemist.

 12. Mark
  Profiel  Mark schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 19:40  | reageer

  Ik ben gisteren op de beurs geweest en ik heb mij wel vermaakt. De workshops van Rahi Rezvani en Matt Kloswoski vond ik erg leerzaam.
  Verder gaf natuurfotograaf Thorsten Milse nog een lezing, wat met name over zijn boek ging. Dit vond ik uiteindelijk een beetje tegenvallen, omdat hij er niet heel veel bijzonders over vertelde.

 13. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 15 maart 2011 om 20:10  | reageer

  @Arno, Canon-ambassadeur, ik zou toch aan Canon willen voorstellen om jou in de volgende uitgave van 'EOS Professional Range' met naam en werk op te nemen. Dat heb je als de enige echte ambassadeur hier wel verdiend. vrolijk

 14. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 20 maart 2011 om 22:54  | reageer

  @Ed Je weet maar nooit hoe het loopt in de toekomst vrolijk

 15. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 20 maart 2011 om 22:58  | reageer

  @PehrG: Die EOS brochure gaat met name over de camaera's dit is een boekje met alleen de objectieven en flitsers met heel veel technische info, erg handig alleen als ze zo doorgaan met nieuwe objectieven dan is het boekwerk binnen de kortste keren weer oud vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord