Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Professional Imaging 2012

maandag 12 maart 2012, 20:05 door | 6.519x gelezen | 9 reacties

Vandaag was de tweede dag van de gratis te bezoeken Professional Imaging beurs in Nieuwegein. Adobe en Wacom hadden vandaag ook hun perspresentaties, dus ik kon beide mooi combineren en direct een kijkje nemen op de beursvloer.

Wacom Intuos5


Bij Wacom draaide het uiteraard om hun nieuwe Intuos5. Met dit vernieuwde tekentablet kun je naast de pen nu ook je vingers gebruiken. Je kunt daarmee gewoon de muiscursor bedienen, maar je kunt ook zelf multi-touch gebaren instellen voor bepaalde handelingen in een applicatie.

Bijvoorbeeld om te schakelen tussen de Bibliotheek en Ontwikkel module in Lightroom. Gecombineerd met alle gebruikelijke mogelijkheden van het tekentablet zelf hoef je op deze wijze zelfs geen toetsenbord meer aan te raken tijdens het bewerken van foto's.

Overigens zie ik zelf de meeste voordelen van touch bij normale taken zoals scrollen op webpagina's. Het maakt het allemaal net iets eenvoudiger.

Beursvloer


Op de beursvloer kun je de Wacom Intuos5 overigens ook zelf proberen, ik zag ze bij meerdere stands voorbij komen. Ook als je even met de Canon 5D mark III, de 1D X of de Nikon D800 wilt spelen kun je op de beurs prima terecht. Zowel Canon als Nikon staan er om hun nieuwste camera's en objectieven te demonstreren.

Voor leuke koopjes hoef je er niet langs te gaan, want er wordt op de beurs amper echt verkocht. Wat ik er van begreep is dat bijna niemand toestemming had om ook daadwerkelijk iets te verkopen. Alleen bij de stand van Calumet werd er nog van alles verkocht.

Sowieso is er een betere reden om de beurs te bezoeken; alle workshops. Bij Adobe kun je constant terecht waarbij nu natuurlijk vooral Lightroom 4 wat extra aandacht kreeg. Ook worden er regelmatige kleinere workshops gegeven tussen de andere stands in, bijvoorbeeld door Frank Doorhof. Zeker de moeite om even bij stil te staan (of te gaan zitten).

Professional Imaging 2012

Ik vond het overigens behoorlijk druk op de beursvloer vandaag. Het was prettig geweest als de gangen iets breder geweest waren. Het lijkt erop dat de Professional Imaging beurs wat uit zijn voegen aan het barsten is. Wellicht dat het tijd wordt voor een ruimere locatie?

Adobe Photoshop Lightroom 4


Om één uur had Adobe een heerlijke lunch geregeld voor de persintroductie van Lightroom 4. Een mooie moment om weer wat bij te kletsen met collega's van andere sites en magazines. Persoonlijk vind ik dat bijkletsen altijd de leukste reden om naar dit soort evenementen te gaan; zowel op de beursvloer als bij de Adobe persmeeting.

Daarna kregen we een praatje over Adobe en over nieuwe systemen gericht op onder andere fotografen van Hewlett Packard te horen. Ondertussen konden we ook met zo'n HP systeem werken waarbij zelfs een nieuwe Wacom Intuos5 beschikbaar was. Handig om ook daar alvast een eerste indruk van op te doen.

Met Lightroom 4 kunnen we allemaal natuurlijk al spelen, maar een workshop van Adobe erbij is altijd leuk meegenomen. Qua informatie is dat overigens net zo leerzaam als de workshops op de beursvloer zelf, dus mocht je meer willen weten over Lightroom 4 dan kun je daar ook nog terecht.

Ik vond het hierbij ook erg leuk om nog even met Piet van den Eynde te kunnen praten en van hem ook nog wat handige Lightroom tips mee te kunnen pikken.

Na de workshop heb ik nog een rondje over de beursvloer gedaan, waarbij ik bij de Oypo stand ook nog eventjes met Photofacts blogger Laura Vink heb kunnen praten. Dat was ook de eerste keer dat ik haar in persoon tegen kwam.

Mocht je nog een kijkje willen nemen, morgen is de beurs nog de gehele dag -van 10:30 tot 17:00 uur- geopend. Je kunt je inschrijven bij binnenkomst.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Kenneth Verburg
  Kenneth Verburg schreef op maandag 12 maart 2012 om 20:18  | reageer

  Mooi verslagje Elja. Ik ben gisteren geweest, heb het ook erg naar mijn zin gehad. Vooral rond het Adobe podium blijven plakken, me niet verveeld met de presentaties van Frank Doorhof, Drew Gardner en Dave Black.

  Ook Frits van Eldik een toelichting horen geven over zijn F1 foto's met de 1D X. Waanzinnig hoeveel scherpte er in een zwaar gecropte foto zit genomen met een 400mm en 2x extender en ISO 10.000, wow. Ik weet zeker dat Frits die pixels goed gaat benutten aankomend F1 seizoen vrolijk

  Voor hardware aankopen/aanbiedingen hoef je het idd niet te doen, alleen Camex en Calumet verkochten en de Camex prijzen kan je ook via de site krijgen. De Lightroom 4 upgrade was trouwens wel een paar euro goedkoper.

 2. muziekkamer
  Profiel muziekkamer schreef op maandag 12 maart 2012 om 20:58  | reageer

  Nog een tip!! Capture One professional RAW converter and image editing software developed by Phase One
  nu op de beurs €149
  EyesOnMediaNL

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 12 maart 2012 om 22:09  | reageer

  Prima beurs waar je op zijn minst om het jaar moet gaan kijken. Het is mijn richting niet, maar wat ik er geleerd heb, dat is dat de professional in portret- en trouwfotografie eigenlijk wat demomateriaal (omslagen en papiersoorten fotoboeken en lijsten bijvoorbeeld) in huis moet hebben om klanten te informeren.

  Met veel plezier naar de middenformaatcamera's en gekeken. De Canon 5D mark III ook in handen gehad. Eerste indruk: stevig, geen kraakjes bij het kaartdeurtje, veel rubber. Bezitters van een oudere 1D lijken met iets lyrischer dan bezitters van de mark II.

  Minpunt: de workshops. Op zich goed, maar het zijn meer demonstraties dan workshops. Ik hoorde een paar nieuwe bezoekers die de verwachting koesterden zelf ook iets te kunnen doen. De demonstraties van flitsers in te kleine stands vond ik niet geweldig overtuigend.

  En nu maar hopen dat ik mijn e-mailadres vaak genoeg heb gegeven en binnenkort een Eizo-monitor of iPad3 gewonnen blijk te hebben.

 4. Mark
  Profiel  Mark schreef op maandag 12 maart 2012 om 22:44  | reageer

  Gisteren ben ik ook even wezen kijken bij Professional Imaging. Bij het Adobe theater heb ik onder andere een lezing over de nieuwe features van Lightroom 4 gehoord. Verder ook Dave Black en Frank Doorhof gezien. Erg leuk en leerzaam!

  Daarna direct Lightroom 4 gekocht en er thuis mee aan de slag gegaan vrolijk

 5. Wicek Listwan
  Profiel  Wicek Listwan schreef op dinsdag 13 maart 2012 om 10:16  | reageer

  Inderdaad lijkt het alsof eea uit zn voegen begint te barsten. Daardoor ook een redelijk rommelige opstelling waarbij ik door het lezen van bovenstaande ervaringen er achter ben gekomen dat ik nogal wat gemist heb... Desalniettemin weer een leuke ervaring.

 6. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op dinsdag 13 maart 2012 om 10:26  | reageer

  Ik ben zondag geweest op de eerste dag van de PI. En ik zag 's avonds op twitter langskomen dat er 2100 + bezoekers geweest waren op de eerste dag al. Het lijkt er inderdaad op dat de PI een beetje uit de voegen aan het barsten is van succes. Dus inderdaad misschien tijd voor een wat grotere locatie dan deze.
  Zondag bij aankomst begon net de workshop van Adobe LR4 dus die maar meteen meegepakt en na een rondje over de beurs en een korte pauze daarna de workshop van Frank Doorhof meegepakt. Altijd leuk en fijn om een Pro aan het woord te zien en dit keer met een Canon in de weer te zien.

  En het is natuurlijk ook fijn om weer bij te praten met de collega fotografen die je daar tegenkomt. Volgende jaar ga ik toch meer als 1 dag om nog wat meer workshops mee te pakken denk ik zo.

 7. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 13 maart 2012 om 15:52  | reageer

  Ben vandaag even geweest. Het is wel een leuk evenement maar echt nieuwe spectaculaire dingen zijn er niet te zien en het aanbod is ieder jaar hetzelfde.

  Om het echt professioneel te houden is het beter om het evenement groter te maken op een grotere locatie met veel meer leveranciers en niet dit beknopte aantal wat er ieder jaar op staat en maar niet veranderd. Daarbij mogen andere albumleveranciers (o.a. Floricolor) niet eens deelnemen van de organisatie door toedoen van de huidige standhouders.

 8. Elbee
  Elbee schreef op dinsdag 13 maart 2012 om 17:51  | reageer

  Ik ben gisteren eveneens geweest. 's Morgens viel het mee met de drukte, maar 's middags werd het inderdaad bomvol. Wat ik miste was een plattegrond van het geheel. Ik had verwacht dat er een informatiestand of i.d. zou staan en nu was het zoeken naar de firma's die je bezoeken wilde.
  Voor de detailhandel was er trouwens ook een aparte ruimte boven, waar ze in alle rust contact kunnen leggen met hun leveranciers

 9. Ivo Goessens
  Ivo Goessens schreef op dinsdag 13 maart 2012 om 21:18  | reageer

  Ik ben 2 jaar achter elkaar geweest, laatste x in 2010. Heb niet zo veel gemist zo te lezen. Misschien volgend jaar wel weer eens een kijkje nemen als de opzet anders is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord