100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Professional Imaging 2013

dinsdag 16 april 2013, 08:23 door | 7.491x gelezen | 8 reacties

Gisteren was ik aanwezig op de Professional Imaging beurs in Nieuwegein. Op deze beurs, gericht op professionele fotografen, worden gedurende de hele dag op meerdere locaties workshops gegeven. Ook zijn er twee hallen gevuld met aanbieders van allerlei producten waar je als fotograaf behoefte aan kunt hebben.

Naast apparatuur is er vooral veel te vinden van fotoboek aanbieders, afdrukkers en diensten die een fotograaf kan gebruiken om zijn werk makkelijker te maken. Een mooie kans om eens te kijken of je nog iets kunt verbeteren aan wat je bij je klanten aflevert dus.

Pi2013 piet
Piet van den Eynde verteld over Lightroom

Workshops


Gedurende de hele dag zijn er workshops te volgen over verschillende onderwerpen en op verschillende stands. Adobe heeft de grootste stand en bij elke workshop waren de stoelen ook goed gevuld. De workshops die je hier kunt volgen zijn onder andere van Richard Mayfield, Alrik Swagerman, Piet van den Eynde en Jan Vermeer.

Bij verschillende andere stands, zoals die van Canon, Oypo en On One Software, zijn ook workshops te volgen. De meeste zijn Nederlandstalig, maar sommige ook Engelstalig. Als je wilt kun je de gehele dag gratis workshops volgen en flink wat opsteken.

Pi2013 canon
Workshop op de stand van Canon

Aanbieders


Er zijn ook flink wat aanbieders op de beurs, maar op de meeste plekken kun je niet direct wat kopen. Uitzondering is Camex die met een grote stand flink wat producten afzet. Verder zijn partijen als Elinchrom, Benel, Epson, Nikon, Canon, Lacie, Olympus en Disnet aanwezig.

Behalve apparatuur kun je er dus ook terecht voor bijvoorbeeld fotoboeken of een abonnement op een fototijdschrift. Zo staan Focus, Digifoto Pro, De Fotograaf, Pf en Fotografie met stands op de beurs waar je even een praatje kunt maken en bladen kunt inkijken.

Bij de stand van Eizo heb ik nog even verlekkerd staan kijken bij een 34 inch monitor die een resolutie van 4k (ook wel Ultra HD) ondersteund. Een prachtige monitor met een ongelofelijk strak beeld. Met een verkoopprijs van zo'n 16.000 euro is zo'n monitor echter voor de meeste van ons ver buiten bereik.

Pi2013 eizo
Jummie!

Professional Imaging Underground


Als je het beursgebouw verlaat, links af slaat en bij de volgende inrit weer links dan kun je honderd meter verderop aan je rechterkant een gebouw binnen gaan. Gehuld in een zweem van avontuur speelt zich hier een underground Professional Imaging af gekenmerkt door gratis koffie en workshops die niet aangekondigd worden op de beurs.

In dit aangrenzende pand verzorgt Floricolor, een Portugese aanbieder van fotoboeken, workshops en heb je de mogelijkheid hun producten te bekijken. Ik weet er het fijne niet van, maar ik heb begrepen dat Floricolor graag (groot) standhouder zou willen zijn op de Professional Imaging beurs.

Dit schijnt tegen gehouden te worden door een aantal andere standhouders; aanbieders van fotoboeken. Zij willen deze concurrent, die fotoboeken vanuit Portugal voor een vele lagere prijs aanbiedt, liever niet zien op de beurs. Een beetje raar is het wel dat standhouders blijkbaar bepalen wie er wel en wie er niet op de beurs mag staan. Een beetje concurrentie lijkt mij alleen maar ten goede komen van de bezoekers..

Vandaag nog te bezoeken


Vandaag kun je nog tot 17:00 uur de beurs bezoeken en bijvoorbeeld een paar leerzame workshops meepikken van bijvoorbeeld Adobe, Canon of Oypo. Kijk voor meer informatie op de website van Professional Imaging.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Piet Van den Eynde
  Piet Van den Eynde schreef op dinsdag 16 april 2013 om 08:45  | reageer

  Leuke foto van me, Elja vrolijk
  Wie vandaag komt kan om 14 u een demo van Adobe Lightroom 5 beta meepikken!

 2. Robin
  Robin schreef op dinsdag 16 april 2013 om 08:55  | reageer

  Veel bekenden ontmoet. Heb ik die Adobe-meneer niet eens in een Amerikaanse schoolbus in Amsterdam ontmoet? Ondanks dat ik LR al weer een hele tijd gebruik, tóch nog wat opfrissers opgestoken. Vreemde eend in de bijt was een aanbieder van cartoons n.a.v. een foto maar dat kan persoonlijk zijn.
  Uiteraard zijn alle spullen van Canon uitvoerig betast en een geanimeerd gesprek gevoerd met de eigenaar van Benel. Was een leuke beurs! Als je vandaag nog tijd hebt: gaan!

 3. Richard
  Richard schreef op dinsdag 16 april 2013 om 10:17  | reageer

  Jammer dat ik niets wist van de underground afdeling, had graag nog even de waren van Floricolor bekeken. Ik ben juist naar de beurs gegaan om zoveel mogelijk fotoboekaanbieders te vergelijken. Was eigenlijk al tot de conclusie gekomen dat ik met Asukabooks in zee wil... Ach ja, houdt een mens bezig.

 4. Bert
  Bert schreef op dinsdag 16 april 2013 om 11:07  | reageer

  Ik ben wel bij Floricolor geweest. Ze maken schitterende albums tegen een goede prijs.
  Workshop gevolgd bij Nik Pekridis mbt nabewerking en album opmaak. Zeker de moeite waard !

 5. Joke Z
  Joke Z schreef op dinsdag 16 april 2013 om 15:16  | reageer

  O jammer heb het niet geweten, heb pas een cursus gevolgd, en had graag willen gaan kijken.
  Volgende keer beter.. gr Joke

 6. dutchgal
  Profiel dutchgal schreef op dinsdag 16 april 2013 om 19:10  | reageer

  Wij zijn er zondag geweest, Ook ik heb er weer veel opgestoken. Bij Canon heb ik gespeeld met de 24mm Tilt en shift lens. Heel bijzonder dat effect.
  Ik was erg onder de indruk van de fantastische natuur foto's van Jan Vermeer. Uit zijn foto's blijkt ook zijn liefde en respect voor zijn onderwerp.
  Eigenlijk had ik aan 1 dag niet genoeg, maar ja, ik moet ook nog werken.
  Het enige minpuntje was dat de Adobe presentatie van Photoshop Advanced aan het einde van de middag door technisch falen enigszins de mist in ging. Het was net zo interessant.
  Ach, ik kom er nog wel achter.....

 7. DdfG
  Profiel DdfG schreef op woensdag 17 april 2013 om 05:24  | reageer

  Ook ik ben maandagmiddag geweest. Jammer genoeg kon ik maar drie uurtjes. Volgend jaar ga ik absoluut de gehele dag. Wat mij was opgevallen dat niet iedereen actief mocht verkopen. Bijvoorbeeld Kamera Express had geen verkoop bevoegdheid. Dit zou overigens volgend jaar wel zo zijn, althans naar horen zeggen.

  Wat ik mij afvroeg of er iemand is in geslaagd om het wedstrijdje bij Camex met die cowboy te winnen en zo een fototas kreeg. Zelf maar niet meegedaan daar ik de camera die erin zat waarschijnlijk bij het Adobe Theater had geslingerd…vrolijk

  Al met al een geslaagde beurs die er dan weliswaar een merkwaardig leveranciers toelatingsbeleid op na laat, maar wie ben ik om daar over te klagen? Waar vind je vandaag de dag nou zo’n beurs met gratis toegang en gratis parkeren?

 8. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op woensdag 17 april 2013 om 14:13  | reageer

  Nadat ik in voorheen op de PI ben geweest en vervolgens daarna op de Photo Plus Expo ga ik niet meer naar de PI. Ik ga naar een beurs om er juist ook spullen te kopen en dat is nét wat ik mis op de PI. De demo's van Adobe vond ik verleden jaar ook hetzelfde als de demo's op internet, dus daarvoor hoef ik niet naar Nieuwegein te rijden. Ik vind wel het wel heel leuk om de ervaringen van anderen te lezen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord