Elja Trum

Verslag Professional Imaging 2013

dinsdag 16 april 2013, 08:23 door | 6.621x gelezen | 8 reacties

Gisteren was ik aanwezig op de Professional Imaging beurs in Nieuwegein. Op deze beurs, gericht op professionele fotografen, worden gedurende de hele dag op meerdere locaties workshops gegeven. Ook zijn er twee hallen gevuld met aanbieders van allerlei producten waar je als fotograaf behoefte aan kunt hebben.

Naast apparatuur is er vooral veel te vinden van fotoboek aanbieders, afdrukkers en diensten die een fotograaf kan gebruiken om zijn werk makkelijker te maken. Een mooie kans om eens te kijken of je nog iets kunt verbeteren aan wat je bij je klanten aflevert dus.

Pi2013 piet
Piet van den Eynde verteld over Lightroom

Workshops


Gedurende de hele dag zijn er workshops te volgen over verschillende onderwerpen en op verschillende stands. Adobe heeft de grootste stand en bij elke workshop waren de stoelen ook goed gevuld. De workshops die je hier kunt volgen zijn onder andere van Richard Mayfield, Alrik Swagerman, Piet van den Eynde en Jan Vermeer.

Bij verschillende andere stands, zoals die van Canon, Oypo en On One Software, zijn ook workshops te volgen. De meeste zijn Nederlandstalig, maar sommige ook Engelstalig. Als je wilt kun je de gehele dag gratis workshops volgen en flink wat opsteken.

Pi2013 canon
Workshop op de stand van Canon

Aanbieders


Er zijn ook flink wat aanbieders op de beurs, maar op de meeste plekken kun je niet direct wat kopen. Uitzondering is Camex die met een grote stand flink wat producten afzet. Verder zijn partijen als Elinchrom, Benel, Epson, Nikon, Canon, Lacie, Olympus en Disnet aanwezig.

Behalve apparatuur kun je er dus ook terecht voor bijvoorbeeld fotoboeken of een abonnement op een fototijdschrift. Zo staan Focus, Digifoto Pro, De Fotograaf, Pf en Fotografie met stands op de beurs waar je even een praatje kunt maken en bladen kunt inkijken.

Bij de stand van Eizo heb ik nog even verlekkerd staan kijken bij een 34 inch monitor die een resolutie van 4k (ook wel Ultra HD) ondersteund. Een prachtige monitor met een ongelofelijk strak beeld. Met een verkoopprijs van zo'n 16.000 euro is zo'n monitor echter voor de meeste van ons ver buiten bereik.

Pi2013 eizo
Jummie!

Professional Imaging Underground


Als je het beursgebouw verlaat, links af slaat en bij de volgende inrit weer links dan kun je honderd meter verderop aan je rechterkant een gebouw binnen gaan. Gehuld in een zweem van avontuur speelt zich hier een underground Professional Imaging af gekenmerkt door gratis koffie en workshops die niet aangekondigd worden op de beurs.

In dit aangrenzende pand verzorgt Floricolor, een Portugese aanbieder van fotoboeken, workshops en heb je de mogelijkheid hun producten te bekijken. Ik weet er het fijne niet van, maar ik heb begrepen dat Floricolor graag (groot) standhouder zou willen zijn op de Professional Imaging beurs.

Dit schijnt tegen gehouden te worden door een aantal andere standhouders; aanbieders van fotoboeken. Zij willen deze concurrent, die fotoboeken vanuit Portugal voor een vele lagere prijs aanbiedt, liever niet zien op de beurs. Een beetje raar is het wel dat standhouders blijkbaar bepalen wie er wel en wie er niet op de beurs mag staan. Een beetje concurrentie lijkt mij alleen maar ten goede komen van de bezoekers..

Vandaag nog te bezoeken


Vandaag kun je nog tot 17:00 uur de beurs bezoeken en bijvoorbeeld een paar leerzame workshops meepikken van bijvoorbeeld Adobe, Canon of Oypo. Kijk voor meer informatie op de website van Professional Imaging.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Piet Van den Eynde
  Piet Van den Eynde schreef op dinsdag 16 april 2013 om 08:45

  Leuke foto van me, Elja vrolijk
  Wie vandaag komt kan om 14 u een demo van Adobe Lightroom 5 beta meepikken!

 2. Robin
  Robin schreef op dinsdag 16 april 2013 om 08:55

  Veel bekenden ontmoet. Heb ik die Adobe-meneer niet eens in een Amerikaanse schoolbus in Amsterdam ontmoet? Ondanks dat ik LR al weer een hele tijd gebruik, tóch nog wat opfrissers opgestoken. Vreemde eend in de bijt was een aanbieder van cartoons n.a.v. een foto maar dat kan persoonlijk zijn.
  Uiteraard zijn alle spullen van Canon uitvoerig betast en een geanimeerd gesprek gevoerd met de eigenaar van Benel. Was een leuke beurs! Als je vandaag nog tijd hebt: gaan!

 3. Richard
  Richard schreef op dinsdag 16 april 2013 om 10:17

  Jammer dat ik niets wist van de underground afdeling, had graag nog even de waren van Floricolor bekeken. Ik ben juist naar de beurs gegaan om zoveel mogelijk fotoboekaanbieders te vergelijken. Was eigenlijk al tot de conclusie gekomen dat ik met Asukabooks in zee wil... Ach ja, houdt een mens bezig.

 4. Bert
  Bert schreef op dinsdag 16 april 2013 om 11:07

  Ik ben wel bij Floricolor geweest. Ze maken schitterende albums tegen een goede prijs.
  Workshop gevolgd bij Nik Pekridis mbt nabewerking en album opmaak. Zeker de moeite waard !

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord