Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag van de Professional Imaging vakbeurs 2008

zondag 2 maart 2008, 20:12 door | 9.819x gelezen | 4 reacties

Vandaag was de eerste dag van de Professional Imaging beurs 2008 en uiteraard was Photofacts aanwezig om een kijkje te nemen. Samen met collegablogger Richard kwamen we iets voor twaalven aan op de beursvloer te Nieuwegein.

De beurs bestaat uit twee behoorlijke zalen die goed gevuld zijn met de nodige standhouders. Doelgroep van de beurs zijn de professionele fotobranche, prepress-ondernemingen, AV- en printbedrijven. De nadruk ligt echter duidelijk op de fotografie en ook daadwerkelijk op de groep fotografen die met dit vak hun geld moeten verdienen. Veel aandacht was er dus voor allerhande printtechnieken, fotoalbums en foot lijstjes. Uiteraard waren ook de grotere namen op het gebied van (online) verkoop er, zoals Foto Konijnenberg en Calumet.

Er was ook veel aandacht voor studiofotografie met onder andere Profoto en FotoFlits. Bij deze laatste was ook fotograaf Frank Doorhof aanwezig om korte 'workshops' te geven. Ik heb al (twee keer) eerder een workshop van hem gevolgd en dat is me beide keren goed bevallen. Wellicht binnenkort maar opnieuw een workshop plannen.

Workshops bij Adobe
Workshops bij Adobe


Softwarebakker Adobe was aanwezig met een grote stand waar workshops voor het werken met Photoshop CS3 gegeven werden. Interessante materie waar we een tijdje bij hebben staan kijken.

Ook monitoren fabrikanten Eizo en Lacie stonden op de beurs. Bij beide stands hebben we even staan kletsen over de mooie 24 inch breedbeeld monitoren die ze tonen. Leuk speelgoed waar ik binnenkort eens wat meer in moet duiken. Camerafabrikant Casio stond hun razendsnelle EX-F1 te showen. Een aardige prosumer compactcamera met bijzondere videofuncties.

Richard met een Mamiya 645
Richard aan de slag met een Mamiya 645


Bij de stand van Eyes on Media liet fotograaf Bastiaan ons even met een Mamiya 645 middenformaat camera werken. Wat me opviel (naast het enorme zoekerbeeld) was de trage autofocus op deze camera. Dat kan natuurlijk ook te maken hebben met het weinige aanwezige licht of het gebruikte objectief. Ook merkbaar is de enorme klap van de spiegel wanneer deze weg klapt. Deze is natuurlijk wat groter dan bij de gemiddelde spiegelreflex camera dus vreemd is het niet. Wel even wennen, zo'n 22 megapixel middenformaat camera.

Eyes on Media had voor deze zondag model Anouk van het bureau Maxmodels ingehuurd. Een mooi model en een vriendelijke jongedame. Naast wat testfoto's met de Mamiya kon ik het natuurlijk niet laten om Anouk ook even met mijn eigen camera vast te leggen. Voor het gemak had ik alleen mijn Canon 400D body met mijn Canon 50mm f/1.4 lens meegenomen, maar voor dit soort portretjes bij weinig licht is dat ideaal.

Model Anouk
Model Anouk


Morgen (van 10:30 tot 22:00) en overmorgen (10:30 tot 27:00 uur) is de vakbeurs ook nog open.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Michael
  Profiel  Michael schreef op zondag 2 maart 2008 om 21:33  | reageer

  Interessant verslag. Ga je nog een keer dieper in op de Adobe workshop?

 2. Robert
  Robert schreef op maandag 3 maart 2008 om 07:44  | reageer

  Leuk gedaan, gratis entree..... houd je meer geld over om daar uit te geven aan beursaanbiedingen vrolijk (au!!! )

  Ik vond alleen het geluid bij de workshops dramatisch. Krakend, onverstaanbaar.. maar de workshop Adobe Lightroom was verhelderend.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 4 maart 2008 om 09:36  | reageer

  @Robert; Dat is me niet opgevallen; krakend onverstaanbaar geluid. Maar ik heb dan ook niet de Lightroom workshop gezien. Wellicht was het probleem met het geluid later goed opgelost.

  @Michael; De workshops die ik gezien had gingen specifiek in op enkele functies in Photoshop CS3. Bijvoorbeeld het geavanceerd gebruik van de kloon-tool, waarbij je een preview van het te klonen beeld ziet en gebruik maakt van rotatie en dergelijk. Allemaal te specifiek om hier te noemen. Wellicht komt er in de toekomst nog eens een tutorial.

 4. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op dinsdag 4 maart 2008 om 09:38  | reageer

  ik moet zeggen dat vooral de diversiteit van de verschillende stand prettig was. Als je een tijd over monitoren had gesproken kon je daarna gemakkelijk overstappen naar flitsers, cameras, Adobe tutorial of fotolijstjes.

  Van de Adobe workshop hebben we niet heel veel van meegemaakt. Je moest er echt voor gaan zitten en met zoveel moois om je heen moet je keuzes maken. Wel hebben we een tijd bij de elichrome studio flitsers gestaan. En zucht, ik moet ze echt gaan aanschaffen. Daar was ook Frank Doorhof aanwezig welke een kleine workshop gaf. Moet zeggen dat was wel een goede impuls om een workshop van hem te volgen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.083 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord