Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag van de Zoom Campus 2011

zaterdag 1 oktober 2011, 23:19 door | 7.478x gelezen | 14 reacties

De afgelopen jaren organiseerde Zoom.nl Magazine elk jaar de Zoom Experience. Dit jaar hebben ze het concept iets anders aangepakt en het evenement hernoemd naar de Zoom Campus. De focus ligt dit jaar op de seminars die je tijdens deze eerste twee dagen van oktober kunt volgen. Vandaag was ik aanwezig in Nieuwegein om de sfeer op te snuiven.

Seminar Basistraining camera


Nu was de reden dat ik er vandaag was eigenlijk vooral omdat ik morgen op de Zoom Campus twee seminars geef. Vandaag werden diezelfde seminars gegeven door Jeroen Horlings en het leek me leerzaam om te zien hoe hij het deed. Zelf ben ik namelijk niet bepaald een geoefend spreker in het openbaar. Eigenlijk wordt dit pas de tweede keer dat ik voor een groep onbekende fotografen een praatje houd.

Basistraining Camera door Jeroen Horlings

Jeroen en ik heb de presentatie voor dit seminar samen gemaakt en ik vond het grappig om te zien hoeveel dingen hij eigenlijk nog anders verteld dan ik in mijn hoofd heb zitten. Jeroen deed het trouwens uitstekend.

Wellicht dat ik morgen in de gelegenheid ben ook nog andere workshops te volgen. Er worden op beide dagen tientallen verschillende workshops gegeven. Je moet je overigens vooraf inschrijven voor deze seminars om er bij te kunnen zijn. Dat kan ook gewoon nog bij binnenkomst morgenochtend. Er zijn tevens een aantal workshops met vrije inloop die gewoon zonder extra kosten te volgen zijn.

Beursvloer


Naast de seminars is er ook gewoon een beursvloer. Dit lijkt weer meer op de eerdere Zoom Experiences alleen oogt het hier in Nieuwegein allemaal wat vriendelijker dan in de Jaarbeurs. Het is ook wat kleinschaliger. Het is er ook niet overdreven druk; dat is vooral te wijten aan de seminars. Als je ziet wat daar voor een mensenmassa's verdwijnen in de verschillende zalen waar eigenlijk continue seminars te volgen zijn..

Zoom Campus; zaal met handelaren

Er zijn twee zalen in het gebouw waar de beursvloer te vinden is. In de linkerzaal staan hoofdzakelijk de merken; Canon, Wacom, Eizo, Adobe en dergelijk. De rechterzaal is meer ingericht op de bedrijven. Hier vind je onder andere de stands van Kamera Express en Camera.nl. Overigens is ook de stand van Nikon in deze zaal te vinden.

Conclusie


Persoonlijk vind ik de nieuwe opzet van de Zoom Campus geslaagd. De tientallen druk bezochte seminars (voor beginners, maar ook voor de gevorderde fotograaf) maken er een leerzame dag van. De beursvloer geeft je ook gelijk de mogelijkheid nog wat nieuwe apparatuur te proberen.

Als fotograaf hoef je eigenlijk je camera niet mee te nemen. Er is dit jaar duidelijk geen nadruk op het fotograferen, iets dat in een beurshal over het algemeen toch al niet al te best gaat. Wellicht is een notitieblokje en pen (om aantekeningen te maken tijdens de seminars) eerder van toepassing.

Wie is er vandaag ook naar de Zoom Campus geweest? Laat ook jouw mening weten in de reacties. Mocht je morgen aanwezig zijn en mij in mijn groene blouse zien rondlopen, kom vooral even gedag zeggen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. peter dellenbag
  peter dellenbag schreef op zaterdag 1 oktober 2011 om 23:49  | reageer

  Was ook op de campus om o.a. de lezing Rollan Didier te volgen over modefotografie.

  Vond het in tegenstelling tot jouw positieve geluid, wat mat en om ± 15.30 liep er bijna niemand op de vloer.
  Bij de eerdere Experience was er veel te doen en te fotograferen. Daar kwamen letterlijk tienduizenden bezoeker op af.

  De kleinschaligheid is dan misschien overzichtelijk, maar veel minder interessant voor de exposanten.
  Mijn tip : een kleinere, maar wel Experience-opzet lijkt mij veel effectiever, dan de zoveelste "camerashow"

  (Een medewerker van Wacom raad het 24" Cintiq bord af voor fotografen ? waarschijnlijk omdat hij het verstopte toetsenbord niet kon vinden ? Nu vraag ik je. Wat is PS zonder shortcuts?)

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 2 oktober 2011 om 05:49  | reageer

  Voor mij was het voor het eerst dat ik op zo'n beurs aanwezig was en ik wist dus ook niet zo goed wat ik er van kon verwachten. Ik keek vooral verbaasd op hoeveel mensen er heen gaan met camera en moet zeggen dat ik geen spijt heb dat ik de mijne gewoon had thuis gelaten. Als je dan mensen laat poseren zou ik zeggen, zorg dan ook voor een mooie studio zodat mensen daadwerkelijk met foto's thuis kunnen komen zonder snoeren van flitsers en een beurs als achtergrond.

  Ik vond het wel leuk eens te kijken hoe zo'n lezing er aan toe ging dus had 3 natuurfotografie lezingen geboekt.

  De eerste van Steven Ruiter was wat mij betreft een blamage: bij een lezing over dieren fotograferen verwacht ik tips over hoe je dat kan doen en een enorme bulk Safari foto's laten zien en amper tips geven past dan niet bepaald in het verwachtingspatroon.

  Bas Meelker doet het tien keer beter dan, lekker vlotte babbel, een paar heel essentiële tips en foto's die 100x beter zijn dan die van Steven leveren gewoon een leuke, inspirerende lezing op.

  Paul van Hoof had zijn macro lezing prima voor elkaar al vond ik de insteek wel wat technisch en zijn stijl wat registrerend.

  Al met al vond ik het best leuk om eens mee te maken, maar aangezien ik toch mijn apparatuur al prima op orde heb heeft de beurs niet zo veel waarde voor mij: ik had ook wat meer focus op foto's ipv apparatuur verwacht. Hang eens wat meer mooie beelden op zou ik zeggen, inspireer mensen tot betere foto's, zet een mooie studio setting neer, maar nu leek het meer een grote apparatuur sale.

 3. Rianne
  Rianne schreef op zondag 2 oktober 2011 om 10:18  | reageer

  Ik ben er niet geweest en ga ook niet. Zo te horen is deze opzet een stuk beter dan de ZOOM experience waar iedereen vooral klaagde omdat er te weinig ruimte was om te kunnen fotograferen en dat het licht belabberd was. De afgelopen twee jaar ben ik wel bij de Experience geweest en 2010 was echt veel te druk! Volgend jaar toch eens die seminars in de gaten houden vrolijk De nieuwe opzet klinkt erg aangenaam..

 4. Arumes
  Arumes schreef op zondag 2 oktober 2011 om 11:21  | reageer

  Tsja, Johannes, de workshops op zulke shows zijn meeestal van een laag niveau. Gezien jouw foto's kan ik me voorstellen dat je er niet veel aan had, en zelf bezoek ik ze ook nooit meer.

  Een camera op zo'n beurs meenemen kan wel leuk zijn. Niet vanwege de voorgekauwde fotomomentjes, maar om andere mensen op de beurs te fotograferen. vrolijk

 5. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 2 oktober 2011 om 16:42  | reageer

  Ik ben er twee dagen geweest als spreker. Ik gaf om 9:30 de workshop 'geld verdienen met fotograferen', in samenwerking met Oypo. Ondanks het feit dat ik het zelf veel te vroeg vond zat de zaal twee keer erg vol en heb ik veel enthousiaste reakties gekregen (maar misschien zijn de mensen die het niks vonden gewoon niet meer naar me toegekomen natuurlijk vrolijk )

  De beurs zelf heeft inderdaad een heel ander karakter. Het Nieuwegein Business Center voelt wat sjieker aan. Het tapijt op de vloer en de aankleding alleen al geven een andere sfeer, en de kleinere zalen geeft het allemaal een wat intiemer gevoel.
  Op de stand van Oypo hadden we de hele dag goede aanloop, en de hoeveelheid mensen was precies genoeg om voor iedereen ruim de tijd te kunnen nemen, zonder dat je het gevoel hebt mensen over te moeten slaan vanwege de drukte.
  En dat was ook mijn ervaring bij andere stands: als je iets wilde bekijken of kopen hoefde je je niet met je ellebogen naar een verkoper te wurmen, maar kon je gewoon overal bij of bijpraten.

  Qua fotograferen was er minder te doen wellicht. De Canon stand had een mooie voorstelling met danseressen en Kung-Fu specialisten, en camera.nl had iets met trialfietsers. Maar daar gold natuurlijk wel hetzelfde als voorafgaande jaren: het licht is niet mooi, er is weinig gelegenheid om goed te flitsen, en de achtergrond is rommelig. Ik ga zelf niet naar dit soort gelegenheden om te fotograferen. Daar neem ik -als het even kan- liever mijn rust voor.

  Maar al met al vind ik de Zoom Campus een stuk prettiger om te bezoeken dan de Zoom Experience, en ik denk dat er bij een hoop workshops veel te leren is op verschillende niveau's

 6. Linda
  Linda schreef op zondag 2 oktober 2011 om 19:11  | reageer

  Ik ben gisteren, 1 oktober, heen geweest. De eerste keer was het voor mij om zo'n fotografiebeurs te bezoeken. Omdat ik nog niet zo heel lang met fotografie bezig ben, had ik wel 6 (!) seminars geboekt. Alleen in de ochtend, na de 1e seminar had ik wat tijd om rond te lopen. Ik heb in die korte, overige tijd een leuk setje flitsaccesoires gekocht om te zien hoe het met mijn 'strobistgehalte' is. De modellen die je kon fotograferen, sloeg eigenlijk nergens op. Op de achtergrond had je voornamelijk een open deur, een reclame en af en toe de verkopers op de achtergrond. Sommige modellen bleven ook niet heel lang zitten/staan en liepen tussendoor gewoon even weg, vond ik ietwat vreemd en niet handig. (ik begrijp dat de modellen niet een uur lang poses aan gaan nemen, maar toch...)

  'Dierenfotografie' van Steven Ruiter vond ik echt knudde en tegenvallen. Twijfelachtig begin van deze Seminarsdag. Er zat af en toe een mooie foto tussen, maar het verhaal eromheen.......... had je weinig aan. Laten we zeggen dat niet iedere fotograaf zijn passie goed over kan brengen op anderen.

  Toen was Bas Meelker aan de beurt met Landschaps- / natuurfotografie. Ik heb genoten! Steengoeie foto's, goed verhaal, leuke tips en wat een humor heeft hij er doorheen gegooid. Jammer dat de 45 minuten al om waren...

  Jeroen Jazet met 'De essentie van het portret' deed het prima. Hij had een erg leuke opbouw in zijn verhaal, waarbij hij in zijn 'conclusie' terugkwam op een eerste quote die hij noemde. Aan de workshop had ik echt wat.

  Raymond Rutting met zijn verhaal en foto's hebben ook indruk gemaakt op mij. Je moet het toch maar kunnen/durven doen, fotograferen voor de krant in Afghanistan bijvoorbeeld. Er kwamen ook minder zware thema's aan het daglicht, waarbij je ziet dat Raymond een allrounder is. Een trucje dat hij vaker gebruikt in zijn fotografie wil ik zeker zelf ook proberen.

  Toen kwam de seminar 'creatief flitsen' van Martin Hogeboom. Hij liet zien dat je niet alle technische dingen en getalletjes hoeft te weten om superfoto's te maken. Hij kwam daardoor soms in zijn woorden amateuristisch over, maar zijn foto's waren dat zeker niet. Doordat hij zo snel praatte en een aantal grappen uit zijn mouw liet vallen, was het erg boeiend!

  Toen nog wat aandacht en moed verzameld voor de laatste: Perfect belichten door Kees Krick. Het verhaal op zich was oké en gelukkig heb ik niks hoeven te noteren, want ik wist alles wel al wat hij vertelde. Verder moet hij niet zijn beroep ervan maken om voor groepen te spreken, kwam wat zenuwachtig over.

  Al met al was het een lange dag, maar zeer geslaagd voor mij. Een volgende keer ben ik er zeker weer bij !!!

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 2 oktober 2011 om 22:07  | reageer

  Vandaag ben ik ook weer op de Zoom Campus geweest, ditmaal was de hoofdzaak natuurlijk het geven van twee seminars Basistraining Camera. Voor mij dus de eerste keer voor zo'n grote groep mensen en het ging in mijn ogen best aardig.

  Bij de eerste seminar om 9:30 zat de zaal nog niet vol, maar bij de seminar van 12:00 uur waren volgens mij ongeveer alle stoelen bezet. Mocht jij een van mijn seminars gevolgd hebben, laat me vooral weten hoe je het vond gaan.

  Daarna heb ik samen met Martin Hogeboom nog de workshop van fashionfotograaf Otto van den Toorn gevolgd. Dat was best leerzaam en interessant. Aan het eind van zijn seminar gaf hij ook een aantal voorbeelden van fotobewerkingen die ik nog niet eerder gezien had.

 8. ronbou
  Profiel ronbou schreef op maandag 3 oktober 2011 om 19:57  | reageer

  Zaterdag heb ik 3 workshops gevolgd: Architectuur, Landschapsfotografie en Perfect belichten.

  1. Architectuur werd gegeven door een beetje warrig persoon (die bijvoorbeeld vergat zijn naam te noemen) maar die als prof wel een leuk en interessant verhaal hield over de verschillende stijlen in de architectuur en fotografie.

  2. Landschapsfotografie door Bas Meelker was zoals eerder is gezegd heel interessant. (Ik volg binnenkort een workshop in Friesland van hem) en de essentie die hij wilde overbrengen kwam terug in zijn hele presentatie: Zorg in alle aspecten voor een goede voorbereiding en laat zij weinig mogelijk aan toeval over. Creatieve en spontane momenten krijg je toch wel als je daar op inspeelt. Super leerzaam en inspirerend.

  3. Perfect belichten door Kees Krick was voor mij een saaie basisles over diafragma en sluitertijd. Slaapverwekkende theorie die volgens mij alleen maar met interactieve begeleiding effectief is. Helaas kon ik moeilijk wegsluipen uit de volle zaal).

  Hoewel ik vorig jaar een beetje afgaf op de vele voornamelijk mannen met dikke Canon L-lenzen op hun buik die het leuk vinden om bodypaintmeisjes te kieken met een slechte achtergrond, vond ik het dit jaar qua beurs een beetje saai. Wel een prachtige locatie in Nieuwegein, maar ik miste vooral het grote Nikon theater. Dat was vorig jaar beslist anders met Klaas Jan van der Weij (aktiefoto's van schermers), Jim Brandenburg (natuur), Joe McNally (portret van rockgitarist) en Henk van Kooten (conceptfotografie 'in bed').

  Dus voor mij mag de actie weer een beetje terug komen bij de grote fabrikanten!

 9. gast schreef op maandag 3 oktober 2011 om 20:20  | reageer

  Zaterdag was mijn dag en ik heb me prima vermaakt. Bas Meelker(landschap) en Jeroen Jazet waren voor mij de toppers. De door SNP georganiseerde workshops waren ook echt de moeite waard. Goeie reclame voor hun reizen, al is daar geen moment actief sprake van geweest. Het tonen van de foto's en de tips waren al genoeg om je te verheugen op een reis.

  Ben het eens met ronbou dat de grote merken wel iets meer hadden kunnen uitpakken. Het is wel crisis, maar volgens mij gaat fotoapparatuur nog steeds als warme broodjes over de toonbank.

  Al met al ben ik van 9.00 tot 17.30 binnen geweest zonder me een minuut te vervelen en dat is me de voorgaande jaren in de jaarbeurs niet gelukt.

  Mijn mening is dat het een groot succes was.

 10. Lia
  Lia schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 10:32  | reageer

  Beide dagen was ik op Zoom Campus. Twee jaar geleden was ik er voor het eerst. Toen in de jaarbeurs en ik liep na 10 minuten gillend weg. Wat een verschrikking vond ik het. Ik bezoek een beurs niet om foto's te maken tussen drommen mensen, veelal mannen. En de acts waren veelal vrouwen, bodypaint. Tsja .. dat trekt een bepaalde doelgroep/publiek, niet zo gek.
  Met de nieuwe opzet, incl portfolio-reviews en incl masterclasses van een paar grote namen die ik graag wilde horen, ben ik weer gegaan. En met plezier! Als de keuze aan mij zou zijn, laat dan dat laatste beetje fotograferen (van wederom vrouwen in danspakje) helemaal weg. O ja ... hou het vooral in het NBC, beter! Ga zo door Zoom.

 11. L.P. van Kessel
  L.P. van Kessel schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 11:10  | reageer

  Ik ben blij dat ik één keer geweest ben en het zal mij niet meer gebeuren; nu werkte de temperatuur buiten niet erg mee, maar had die koeling/airco van de commerciele exposities ook niet in de presenteerzalen geregeld kunnen worden?
  Bij een presentatie zat ik letterlijk in het midden van grote koppen voor mij; ik heb bijna niets kunnen zien; en de begeleidende teksten van de dia's helemaal niet, want die stonden onder in het beeld. Foei!!
  De enige presentatie die erg goed was was die van de portretfotografie. Goed overzicht, luide stem en interactief met het auditorium.
  In 'de winkel' was ik zo uitgekeken, er was bijna geen nieuws te ontdekken, alleen giga stapels reclametroep.
  Sorry, ik was hier voor het eerst en voor het laatst;
  Jullie blad zoom.nl is wat dat betreft een tegenhanger hier in; een prachtig blad, heel veel goede info, en vooral techniek!!

 12. Jerry
  Jerry schreef op dinsdag 4 oktober 2011 om 19:40  | reageer

  Ondanks het mooie weer ben ik zaterdag toch naar Nieuwegein afgereisd, want ik had mij immers voor 5 workshops ingeschreven.
  Volgens mijn toegangsbewijs moest ik om 09.30 uur in zaal 2 zijn. Dit bleek echter zaal 15 te zijn en theater 2. (niet echt over nagedacht). Jeroen Jazet had mij echter snel op het spoor met een boeiende presentatie. Helaas was de presentatie van Patrick Kaas minder boeiend. Als ik een cursus "Hoe ga ik met een model om" had willen volgen dan had ik mij daar wel voor ingeschreven. Ik heb echter maar heel weinig gehoord over Artistiek naaktfotografie.
  Bedrijfsfotografie/redactionele portretten was weer boeiend genoeg. Geek Zwetsloot praatte op een ontspannen manier over zijn werkwijze.
  Bas Meelker met natuur-landschapfotografie was top en inspirerend. De volgende morgen was ik voor dag en dauw op pad om foto's te maken.
  Helaas was de afsluitende lezing van Kees Krick ook niet wat ik er van verwacht had. Saaie beginnersles die gewoon de titel "Belichten" had moeten hebben, van "Perfect belichten" had ik meer verwacht.
  Mijn conclusie is dat deze opzet op zich boeiender is dan de Jaarbeursevenementen maar dat de workshops niet altijd gaven wat de titel deed vermoeden, uitgezonderd Jeroen en Bas. En de beurs beneden? Droevig!

 13. Wessel
  Wessel schreef op woensdag 5 oktober 2011 om 10:07  | reageer

  Zondag geweest en ik was er al vroeg bij. Ondanks de mist op de weg toch op tijd. Prima locatie met gratis parkeergelegenheid !

  Eerste Workshop "Geld verdienen met je foto's" viel me erg tegen en dat was gelukkig niet maatgevend voor de rest van de dag. De overige workshops waren erg plezierig om aan te horen. Vooral presentatie van Raymond Rutting /fotograaf Volkskrant, was zeer indrukwekkend met een goed verhaal en schitterende foto's.

  De workshop sportfotografie was amusant met leuke foto's en tips. Een gereserveerde workshop "redactionele portretten" was op het laatste moment afgelast ivm privéomstandigheden . Daarvoor in de plaats "Natuurfotografie vanaf het water" en ondanks niet mijn tak van sport zeer leerzaam.

  Beursvloer was beperkt maar toch nog een leuke monopod van Cullmann kunnen scoren. Indien volgende jaar dezelfde opzet dan zal ik zeker weer gaan. Aanrader !

 14. Wim
  Wim schreef op vrijdag 7 oktober 2011 om 19:49  | reageer

  Hoi Elja, zoals ik je vandaag al vertelde bij Talk & Vision was ik op zaterdag op de campus en ik had mijn camera inderdaad wel thuis kunnen laten. Prima dag gehad met leuke workshops van Paul van Hoof en Steven Ruiter, 2 fotografen met een eigen en verschillende kijk op fotografie maar leerzaam en enthousiasmerend.

  Iets waar ik ook interesse in kreeg was de Canon 9500 pigment printer, wat een mooi ding was dat zeg qua resultaat in vergelijking met de overige Canon printers.

  Daarnaast veel gesproken met andere fotografen en al met al een prima dag gehad, hopelijk volgend jaar weer deze opzet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord