Elja Trum

Verslag van de Zoom Experience 2008

zaterdag 8 november 2008, 22:59 door | 11.457x gelezen | 17 reacties

Vanmiddag was ik aanwezig op de Zoom Experience in Utrecht. Dit is de tweede maal dat de beurs gehouden wordt en Zoom heeft geleerd van de klachten van vorig jaar. Toen was het namelijk aan de drukke kant en was er relatief gezien niet zo veel te doen. Dit jaar heeft Zoom een stuk groter uitgepakt.

Wat natuurlijk ook hielp is dat vorig jaar het bestaansrecht van een dergelijke beurs bewezen is. Het was dus een stuk eenvoudiger voor Zoom.nl om dit jaar partijen te verzamelen om mee te doen aan de beurs.

Zelf was ik door omstandigheden pas laat op de beurs, vanaf een uur of drie liep ik er rond in mijn witte Photofacts t-shirt. Aangezien de beurs om vijf uur sloot had ik dus niet al te veel tijd meer, maar die twee uur waren genoeg om een aardige indruk van de beurs te krijgen. Helaas gaf het me geen tijd om ook nog een workshop te volgen.

Ruimte
Het probleem dat vorig jaar werd aangeven, de drukte, was volledig opgelost. Niet omdat er niemand op kwam dagen -het bleek drukker te zijn dan vorig jaar- maar omdat alles ontzettend ruim omgezet was. Erg prettig, geen gedring op de paden dus.

De gehele beurs besloeg twee grote hallen en twee kleinere hallen. Je moet echter wel een beetje opletten, want die kleinere hallen moet je wel echt zoeken. Ze zitten een beetje verstopt. In de ene hal staat het Zoom Theater; twee grote ruimten waar voortdurend workshops gegeven worden. Je kon je hier van te voren voor inschrijven, maar toen ik er aan het eind van de middag was, was er ook zonder inschrijving meer dan voldoende ruimte.

Nikon Solutions
De andere hal wordt volledig in beslag genomen door Nikon. Zij houden hier een soort subbeurs; de Nikon Solutions beurs die vorig jaar seperaat gehouden werd is nu gecombineerd met de Zoom beurs. Nikon gaf workshops, je kon je camera laten reinigen en er werd een act opgevoerd op het podum centraal in de hal. Zeker het bezoeken waard.

In de grote hallen domineren de verschillende camera merken met groot opgezet stands. Canon bezet bijna een half hal met een print-paviljoen en de skate-show. Sony trekt de aandacht met een Aston Martin V8 Vantage waar zo nu en dan een spetterende show omheen gegeven wordt.

Paaldansers
Genant vond ik de stand van Kamera Express. Drie half naakte dames stonden, net als vorig jaar overigens, het publiek te vermaken met een show op het dak van de stand. Met een aantal palen en een scooter als accessoire kun je wel een inbeelding maken van het type show. Blijkbaar is dit het imago dat Kamera Express zich aan wilt meten, maar ik vond het tamelijk ordinair.

Uiteraard trok Kamera Express wel de nodige aandacht van fotograferen bezoekers. Wat dat betreft kunnen ze zeggen dat het werkt.

Olympus & Dutchheaven
Een stuk stijvoller waren de shows bij de stand van Olympus en de modellen van Dutchheaven. Bij Olympus liepen -eveneens schaargeklede, maar wel smaakvol- modellen over een catwalk met de verschillende Olympus cameraatje in hun handen. De nieuwe Olympus E-30 was helaas alleen in een vitrine te bewonderen.

Modellensite Dutchheaven was groter dan ik had verwacht aanwezig. Een tiental modellen vermaakte zich met een Volvo (dus..) en een motor. Uiteraard trok ook deze stand de nodige aandacht van aanwezige fotografen. Een klein hoekje was ingericht om informatie te verstrekken over de modellensite.

Dutchheaven modellen


Verder werd tussenliggende ruimte voornamelijk opgevuld met kleinere stands van fotografie gerelateerde bedrijven. Ook zeker het bezoeken waard. Overigens is het wel aardig om je camera mee te nemen, maar echt super foto's zul je onder het matige licht en met de rommelige achtergronden toch niet veel maken. Wat dat betreft kun je beter achteraf een shoot voor jezelf inplannen.

Hieronder een video met een indruk van de Zoom Experience 2008.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op zaterdag 8 november 2008 om 23:06

  Ik ben benieuwd, ik ga er morgen naar toe. Hopelijk zijn er nog een paar goede aanbiedingen... Een nieuwe Nikon is altijd welkom vrolijk

 2. nikonlover
  nikonlover schreef op zondag 9 november 2008 om 01:49

  meervoud van hal is halen ??? foei foei
  ik zou toch eens een keer de spellingscontrole erover gooien vrolijk

 3. hbj
  Profiel hbj schreef op zondag 9 november 2008 om 07:09

  Ben er zaterdag, net als vorig jaar, ook geweest.
  Deze keer 'n stuk prettiger door de ruimere opzet. Proficiat, Zoom!
  Ben het volledig eens met Elja , wat 'n domme fout van KameraExpress om zich zo te presenteren. En ze waren niet eens mooi, toch?

 4. Edgo
  Profiel Edgo schreef op zondag 9 november 2008 om 08:56

  Ik geloof niet dat ik er veel plezier aan zal beleven als ik dat filmpje zo zie.
  Heb wel een kaartje, maar ga vandaag thuis knoeien.
  Betere beurs is Professional Imaging.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.140 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord