Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag van de Zoom Experience 2008

zaterdag 8 november 2008, 22:59 door | 12.122x gelezen | 17 reacties

Vanmiddag was ik aanwezig op de Zoom Experience in Utrecht. Dit is de tweede maal dat de beurs gehouden wordt en Zoom heeft geleerd van de klachten van vorig jaar. Toen was het namelijk aan de drukke kant en was er relatief gezien niet zo veel te doen. Dit jaar heeft Zoom een stuk groter uitgepakt.

Wat natuurlijk ook hielp is dat vorig jaar het bestaansrecht van een dergelijke beurs bewezen is. Het was dus een stuk eenvoudiger voor Zoom.nl om dit jaar partijen te verzamelen om mee te doen aan de beurs.

Zelf was ik door omstandigheden pas laat op de beurs, vanaf een uur of drie liep ik er rond in mijn witte Photofacts t-shirt. Aangezien de beurs om vijf uur sloot had ik dus niet al te veel tijd meer, maar die twee uur waren genoeg om een aardige indruk van de beurs te krijgen. Helaas gaf het me geen tijd om ook nog een workshop te volgen.

Ruimte
Het probleem dat vorig jaar werd aangeven, de drukte, was volledig opgelost. Niet omdat er niemand op kwam dagen -het bleek drukker te zijn dan vorig jaar- maar omdat alles ontzettend ruim omgezet was. Erg prettig, geen gedring op de paden dus.

De gehele beurs besloeg twee grote hallen en twee kleinere hallen. Je moet echter wel een beetje opletten, want die kleinere hallen moet je wel echt zoeken. Ze zitten een beetje verstopt. In de ene hal staat het Zoom Theater; twee grote ruimten waar voortdurend workshops gegeven worden. Je kon je hier van te voren voor inschrijven, maar toen ik er aan het eind van de middag was, was er ook zonder inschrijving meer dan voldoende ruimte.

Nikon Solutions
De andere hal wordt volledig in beslag genomen door Nikon. Zij houden hier een soort subbeurs; de Nikon Solutions beurs die vorig jaar seperaat gehouden werd is nu gecombineerd met de Zoom beurs. Nikon gaf workshops, je kon je camera laten reinigen en er werd een act opgevoerd op het podum centraal in de hal. Zeker het bezoeken waard.

In de grote hallen domineren de verschillende camera merken met groot opgezet stands. Canon bezet bijna een half hal met een print-paviljoen en de skate-show. Sony trekt de aandacht met een Aston Martin V8 Vantage waar zo nu en dan een spetterende show omheen gegeven wordt.

Paaldansers
Genant vond ik de stand van Kamera Express. Drie half naakte dames stonden, net als vorig jaar overigens, het publiek te vermaken met een show op het dak van de stand. Met een aantal palen en een scooter als accessoire kun je wel een inbeelding maken van het type show. Blijkbaar is dit het imago dat Kamera Express zich aan wilt meten, maar ik vond het tamelijk ordinair.

Uiteraard trok Kamera Express wel de nodige aandacht van fotograferen bezoekers. Wat dat betreft kunnen ze zeggen dat het werkt.

Olympus & Dutchheaven
Een stuk stijvoller waren de shows bij de stand van Olympus en de modellen van Dutchheaven. Bij Olympus liepen -eveneens schaargeklede, maar wel smaakvol- modellen over een catwalk met de verschillende Olympus cameraatje in hun handen. De nieuwe Olympus E-30 was helaas alleen in een vitrine te bewonderen.

Modellensite Dutchheaven was groter dan ik had verwacht aanwezig. Een tiental modellen vermaakte zich met een Volvo (dus..) en een motor. Uiteraard trok ook deze stand de nodige aandacht van aanwezige fotografen. Een klein hoekje was ingericht om informatie te verstrekken over de modellensite.

Dutchheaven modellen


Verder werd tussenliggende ruimte voornamelijk opgevuld met kleinere stands van fotografie gerelateerde bedrijven. Ook zeker het bezoeken waard. Overigens is het wel aardig om je camera mee te nemen, maar echt super foto's zul je onder het matige licht en met de rommelige achtergronden toch niet veel maken. Wat dat betreft kun je beter achteraf een shoot voor jezelf inplannen.

Hieronder een video met een indruk van de Zoom Experience 2008.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op zaterdag 8 november 2008 om 23:06  | reageer

  Ik ben benieuwd, ik ga er morgen naar toe. Hopelijk zijn er nog een paar goede aanbiedingen... Een nieuwe Nikon is altijd welkom vrolijk

 2. nikonlover
  nikonlover schreef op zondag 9 november 2008 om 01:49  | reageer

  meervoud van hal is halen ??? foei foei
  ik zou toch eens een keer de spellingscontrole erover gooien vrolijk

 3. hbj
  Profiel hbj schreef op zondag 9 november 2008 om 07:09  | reageer

  Ben er zaterdag, net als vorig jaar, ook geweest.
  Deze keer 'n stuk prettiger door de ruimere opzet. Proficiat, Zoom!
  Ben het volledig eens met Elja , wat 'n domme fout van KameraExpress om zich zo te presenteren. En ze waren niet eens mooi, toch?

 4. Edgo
  Profiel Edgo schreef op zondag 9 november 2008 om 08:56  | reageer

  Ik geloof niet dat ik er veel plezier aan zal beleven als ik dat filmpje zo zie.
  Heb wel een kaartje, maar ga vandaag thuis knoeien.
  Betere beurs is Professional Imaging.

 5. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zondag 9 november 2008 om 10:00  | reageer

  Hoi,
  Ik ben gister morgen ook naar zoom experience geweest. Genoeg ruimte op de wandelpaden en genoeg te zien. Ook ik had mijn camera meegenomen en verschillende foto's proberen te maken. Een echt goede foto zit er helaas niet tussen. Dit wordt ook bemoeilijkt door de rijen dikke fotografen voor het model, dus rustig een goede foto maken is er niet bij. Ik vond de catwalk van Olympus wel aardig maar veel te hoog om een goede foto te kunnen nemen. Ook het "lolita" meisje van Sigma vond ik goed. Verder nog wat gekeken tussen de diversen fotoalbums. Wat de dames van KameraExpress betreft; Veel te hoerig en goedkoop gaat echt nergens over. Maar ook uit fotografisch oogpunt veel te hoog, te ver weg om een goede foto van te maken. (of moet ik nog een groter zoomobjectief kopen?) Ik ben ruim twee uurtjes geweest en dat was voor mij meer als voldoende.

  Groeten Marcel.

 6. Erwin
  Erwin schreef op zondag 9 november 2008 om 10:51  | reageer

  Ik was ook benieuwd of het beter was dan vorig jaar, en dat bleek wel degelijk zo te zijn. De 'workshop' van o.a. Govert de Roos was een aanrader. Iemand die zoveel bekende personen heeft gefotografeerd, maar zelf nog zenuwachtig is voor een zaaltje van 200 man, ik vind het charmant. (Bovendien een makkelijk aanspreekbare man).

  Jammer dat er een hoerenkeet aanwezig was, waar ook nog wat fotospullen verkocht werden.

 7. Metin
  Profiel  Metin schreef op zondag 9 november 2008 om 12:47  | reageer

  Ik ben niet geweest, vorig jaar ook niet. Heb ik volgens jullie iets gemist? Ik had dit jaar de Photokina en de Professional Imaging bezocht, heeft de Zoom experience dan nog een toegevoegde waarde voor een fotograaf? Een Workshop van Govert de Roos had ik eerder al gehad.

 8. Hans
  Hans schreef op zondag 9 november 2008 om 13:46  | reageer

  Gisteravond ben ik bij de NPS-bijeenkomst (Nikon professional solutions) op die beurs geweest. Lezingen van Raymond Rutting, Klaas Jan vd Wey en Stuart Franklin (Magnum). Die laatste viel me zwaar tegen wat z'n foto's betreft. Hij was de reden voor mij om te gaan, maar z'n huidige project (Footprint) kon me geen moment boeien.

 9. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zondag 9 november 2008 om 15:03  | reageer

  was door de horrorverhalen over vorig jaar op het ergste voorbereid, maar ik heb me gisteren - hoewel deels aanwezig om zakelijke redenen - toch wel vermaakt.

  de presentaties van raymond rutting en klaas-jan van der weij waren de moeite waard en ik heb bij de mensen van panasonic even lekker kunnen klojen met de lumix g1 [en werd aangenaam verrast].

  en ja, bij dit soort beurzen hangt altijd een beetje dat sfeertje van kluwen zweterige mannen die zich massaal storten op het aanwezige vrouwelijk schoon. maar als je twee stappen achteruit doet, zijn ook daar wel weer aardige platen van te maken vrolijk

 10. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zondag 9 november 2008 om 17:44  | reageer

  Gisteren ben ik voor de eerste keer naar de ZE geweest en ik moet zeggen dat ik positief verrast ben. Mede door de slechte beurt vorig jaar waren mijn verwachtingen niet al te hoog gespannen. Ben er ongeveer van 11-16 uur geweest en heb me uitstekend vermaakt. En nee, dat was niet bij de stand van K-E... Ook ik vond dit te genant voor woorden, laat staan om daar tussen die fotografen te gaan staan. Ik vraag me sowieso al af af je uberhaupt nog wel leuke foto's daar kunt maken terwijl er zoveel mensen om je heen staan te dringen. Het lijkt me dat je dan beter, zoals Elja ook al aangeeft, zelf een shoot kunnen plannen op een later tijdstip.

  De camera had ik bewust thuisgelaten en daar heb ik geen seconde spijt van gehad.

  De workshop van Govert de Roos vond ik geweldig, die man is een genot om naar te luisteren. Je voelt gewoon dat hij vanuit zijn hart/passie spreekt!

  Jammer overigens dat we elkaar niet meer hebben gezien daar, maar ja, het was ook zo groot...

 11. Ramon
  Profiel Ramon schreef op zondag 9 november 2008 om 19:59  | reageer

  Ook ik was dit jaar voor het eerst op de zoom experience geweest en ik heb me GEWELDIG vermaakt bij de stand van Kamera Express met de ordinaire dames op het dak van de stand en ik heb toch leuke plaatjes kunnen maken ondanks velen kritiek op de dames. Ook al zien ze ordinair eruit, op z`n tijd mag dat best, we leven tenslotte anno 2008 wat, bijna 2009 kom op zeg.!!! Gaan we nu ineens preuts doen terwijl menig fotograag weleens zo`n dame voor de lens heeft gehad omdat die dame dat graag wil.

 12. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zondag 9 november 2008 om 20:53  | reageer

  @Ramon: er zit een verschil tussen "fotogeniek" en "ordinair"... knipoog En je wilt foto's maken of kiekjes schieten...
  Ikzelf ben heerlijk thuisgebleven en een familie-portret mogen schieten, beetje zelf spelen met Nikons' CLS systeem (1x SB800, 2x SB600 en kleurengels). Dus had toch wel vermaak.
  Als ik tijd over had was ik (na ervaringen van vorig jaar) alsnog niet gegaan.

 13. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op zondag 9 november 2008 om 20:56  | reageer

  Zondag ben ik ook op de beurs geweest. Het was voor mij de eerste keer.
  Ondanks de vaak slechte belichting, toch lekker bezig geweest.
  De kunst is dan juist er toch iets leuks van te maken.
  Ik heb mij kostelijk vermaakt op de diverse print eilanden (heb zelf geen foto printer). Bij Epson een paar mooie afdrukken gemaakt op A4 formaat.

 14. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op zondag 9 november 2008 om 22:11  | reageer

  Vandaag dus geweest en ik moet zeggen dat het toch wel erg leuk was. Vergeleken met vorig jaar veel meer ruimte om te lopen, ruimer van opzet, waardoor het niet te druk leek. Verder waren de workshop ruimtes een stuk beter qua opbouw.

  Hoogtepunt voor mij was toch wel de hal van Nikon. Schitterden ze vorig jaar door afwezigheid, nu waren ze prominent aanwezig met veruit de beste stands. 2 goede presentaties gezien van Peter Blok en Raymond Rutting. Vooral die van Peter Blok was erg inspirerend. Daarnaast heeft m'n camera een gratis schoonmaakbeurt van ze gekregen.

  De stand van Adobe was ook best aardig. De presentatie over Lightroom liet toch weer nieuwe slimmigheidjes zien die ik nog niet kende.

  Al met al een prima beurs. Je moet er alleen geen foto's willen maken vrolijk

 15. Rob
  Rob schreef op zondag 9 november 2008 om 23:10  | reageer

  Ben vandaag ook op de beurs geweest. Toch weer een paar leuke op de kop getikt en me uitstekend vermaakt met de dames op de Sony stand. Erg slim: trapeze stunts in de nok van het gebouw, zo geef je veel mensen de mogelijkheid om een leuk foto te schieten. Alleen jammer van de slechte voorbereiding (van mij dan): Ik stond plots met een volle geheugenkaart en een lege kaart lag nog thuis op tafel zodat ik verplicht een nieuwe 8 GB kaart aan moest schaffen om verder te kunnen schieten knipoog

 16. Arno
  Arno schreef op zondag 9 november 2008 om 23:55  | reageer

  @ Nikonlover: Doe toch niet zo flauw joh, wees blij dat Elja een mooi stukje schrijft over de Zoom. Ik ben er niet geweest omdat ik geen tijd had maar heb zo wel een indruk kunnen krijgen en dan maakt een spelfoutje meer of minder niet uit. Geef jezelf dan ens op als blogger dan kun jij je taalkunsten hier vertonen we zijn benieuwd!

 17. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op maandag 10 november 2008 om 09:01  | reageer

  Ik ben ook geweest, voor het eerst.
  Het is idd gewoon een beurs om spullen te kopen. Zo zie ik het althands. D events waren misschien wel leuk maar het is niet mijn ding. Als de achtergrond nou niet werd opgevuld door een plafond of ander publiek, was het misschien leuker geweest.

  Om eerlijk en kort te zijn, vond ik het wat tegenvallen. Maar het was wel leuk om er geweest te zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord