Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Zoom Campus 2012

zaterdag 16 juni 2012, 23:55 door | 6.039x gelezen | 6 reacties

Vandaag was de eerste dag van de Zoom Campus. Tijdens dit weekend, georganiseerd door fotomagazine Zoom.nl, kun je de gehele dag verschillende seminars volgens. Tevens is er een kleine beursvloer waar je tussen de seminars door nog wat tijd kunt besteden. Een verslag van deze eerste Zoom Campus dag van 2012.

De beursvloer was dit jaar nog kleiner dan vorig jaar. Er is slechts één zaal in gebruik en daarin zijn alle stands ruim opgezet. Op zich is dat prima, want de focus ligt hierdoor nog duidelijker op de seminars. Mocht je naar de beurs gaan en niet van plan zijn seminars te bezoeken dan kun je eigenlijk gewoon thuis blijven.

Overigens kun je op de beursvloer en in een paar zalen ook gratis seminars volgens. Hierdoor kun je zonder specifiek seminars te boeken toch nog een leerzame dag hebben. Net als vorig jaar is Kamera Express weer groot aanwezig op de beurs. Daarnaast zijn er verder eigenlijk geen verkopende partijen.

Je vind nog wel stands van onder andere Transcontinenta (importeur van onder andere Leica en Carl Zeiss), Profotonet, Olympus, Sigma, Pixbook en SNP Natuurreizen. Ook is er in de zaal de mogelijkheid iets te eten en te drinken aan te schaffen.

Seminar Zoom Campus

Seminars


De Zoom Campus draait daarnaast dus duidelijk om de seminars. Ruim 25 verschillende sprekers hoe één of meer workshops per dag. In totaal werden er vandaag 42 seminars gegeven en daarnaast nog zes masterclasses.

De seminars duren allemaal 45 minuten en zijn daarmee vaak te kort om heel diep in de materie te duiken, maar ook juist wel weer prettig omdat het geen extreem lange zit is. De masterclasses zijn sessie van drie uur. Zelf heb ik gedurende de dag vier seminars gevolgd.

Straatfotografie


De eerste seminar die ik gevolgd heb was een gratis seminar die ging over straatfotografie. Officieel ging de seminar trouwens over het gebruik van Carl Zeiss objectieven op mirroless camera's, maar gelukkig was straatfotografie een betere titel geweest.

Deze seminar werd gegeven door Rob van Keulen namens Transcontinenta. Rob gaf praktische tips over hoe hij omging met straatfotografie. Hoe krijg je nu mensen van dichtbij op de foto zonder dat ze direct overduidelijk door hebben dat je hen fotografeert (en zonder dat je geheimzinnig doet).

Landschapsfotografie


Bij de straatfotografie inloopsessie was het niet zo druk, maar bij de landschapsfotografie seminar door Wilco Dragt zat de (grote) zaal barstensvol. Volgens mij hebben minstens 200 fotografen naar zijn verhaal zitten luister die ochtend.

Wilco hield een verhaal over landschapsfotografie van voorbereiding tot uitvoering waarbij hij zijn verhaal ondersteunde met zijn foto's. Hij haalde er ook veel persoonlijke voorbeelden bij waardoor je echt een beter beeld kreeg van wat er allemaal bij goede landschapsfotografie komt kijken.

Artistiek naakt


Bij de seminar over Artistiek Naakt was het rustig. Met zo'n 30 a 40 man was de zaal nog niet half gevuld. Zonde, want de van oorsprong Britse fotograaf Eric Kellerman hield een duidelijk en leuk verhaal over het onderwerp.

Met praktische tips voor iedereen die voor het eerst aan de slag gaat met dit type fotografie (hoe vind je modellen en hoe ga je er mee om) en veel van zijn kijk op naakfotografie, uiteraard met veel voorbeelden.

Het is grappig om Erics voorkeur voor landschappen terug te zien in zijn naaktfoto's. Zoals Eric zelf aangaf; hij heeft zich in zijn thuisland lang bezig gehouden met landschapfotografie en hij was er niet goed in. Dat kwam omdat hij geen zin had in de dingen die daar bij komen kijken: vroeg opstaan en zware apparatuur versjouwen.

In zijn eigen thuisstudio heeft hij daar helemaal geen last van; je kunt er midden op de dag mee bezig zijn, want je bepaald zelf de hoogte van de 'zon' (je lichtbron). Ook kun je het landschap aanpassen aan jouw wensen in plaats van dat jij je aan moet passen aan het landschap.

Natuurfotografie


De laatste seminar die ik gevolgd heb is de natuurfotografie seminar van Edwin Giesbers. Edwin is één van de weinige Nederlandse fotografen die van natuurfotografie zijn werk heeft weten te maken. Edwin's seminar begon eerlijk gezegd met niet al te interessant werk, maar dat werd niet veel later gelukkig goed gemaamkt met prachtige natuurfoto's.

Edwin's heeft een aantal van de door hem gehouden fotoshoot besproken terwijl we de verschillende foto's bekeken. Aan het eind van elke sessie liet hij ook kort zien hoe het eindresultaat er gepubliceerd uit zag. Mooie foto's en interessant om het verhaal erbij te horen.

Zondag de Campus bezoeken


Mocht je morgen je vader al verwend hebben dan kun je natuurlijk ook nog even een bezoekje brengen aan de beurs. Ook als je nog geen kaarten hebt besteld of seminars hebt geboekt kun je er terecht; je kunt deze alsnog bij de ingang aankopen. Er was vandaag bij de meeste workshops nog plaats voor extra mensen.

Je betaalt per seminar 7,50 euro mits je abonnee van Zoom.nl bent, anders betaal je 10 euro. De masterclasses zijn volgens mij allemaal al uitverkocht. Wil je alleen toegang tot de beurs dan betaal je 5 euro, maar zodra je jezelf ingeschreven hebt voor een seminar vervalt dit bedrag.

Ik heb me vandaag in elk geval goed vermaakt; leerzame seminars en uiteraard gezellig gepraat met een aantal bekenden die je op dagen als deze weer eens tegen het lijf loopt. Wat ik vooral positief vond is dat ik door de Zoom Campus echt weer zin heb om weer wat actiever met mijn eigen fotografie aan de slag te gaan!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Wessel
  Wessel schreef op zondag 17 juni 2012 om 11:06  | reageer

  Afgelopen zaterdag ben ik naar dit ZoomCampus evenement geweest in Nieuwegein. Zelf had ik de volgende workshops gereserveerd.

  1. Sprekende Composities
  2. Haal meer uit je digitale camera voor gevorderden
  3. Fotograferen voor magazines
  4. Natuurfotografie
  5. Sportfotografie, actie en portret
  6. Natuurfotografie voor National Geographic

  Zeer positief was dat de locatie centraal gelegen was en goed bereikbaar en gratis parkeren (voldoende ruimte). het is altijd afwachten wat de kwalitiet van de workshops zou zijn en dat viel in het algemeen niet tegen.

  Hoewel ik zeker geen zeer ervaren fotograaf ben sprak de workshop "Haal meer uit je digitale camera voor gevorderden" mij het minste aan. Niets bij geleerd en nogal saaie kost. Daarentegen was de Natuur lezing van Marco de Paauw van zeer hoog nivo, amusant, mooie platen en zeer leerzaam. Ook sportfotografie scoorde een ruime voldoende omdat mijn "tak van sport" is. De overige workshops waren informatief en leuk om bij te wonen.

  Samenvattend: een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar. De beursvloer viel erg tegen en KE stond met een grote stand met daarbij ook tweedehands apparatuur met pittige prijzen. B.v. een Sony 70-200 G/2.8 moest 1469 euro opbrengen. Ben benieuwd naar andere ervaringen.

 2. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zondag 17 juni 2012 om 11:38  | reageer

  Ik ben ook geweest en een aantal workshops bezocht met wisselende niveau's. De beursvloer vond ik ook tegenvallen maar ik heb me wel kunnen uitleven op de modellen wat voor mij nieuw was, maar wel heel erg leuk. Dit was een (gratis) druk bezochte workshop waarbij ik ook door andere fotografen in de gelegenheid werd gesteld om met de 5D MK III een paar shoots te maken. Prachtige camera, toch maar even wachten op een prijsdaling!
  Jammer dat ik de mede Photofacts bloggers/lezers niet gesproken heb. Dat hou ik nog tegoed.
  Voor een modellen impressie zie hier.

 3. Willem Laros
  Willem Laros schreef op maandag 18 juni 2012 om 07:25  | reageer

  Je betaald....? Nee, betaalt.
  Mijn seminars zijn door zo'n 350 mensen bezocht.

 4. Marcel
  Marcel schreef op maandag 18 juni 2012 om 14:11  | reageer

  Leuk om dat bevestigd te zien wat ik dacht toen het werk van Eric bekeek. Het minimale, belichten met één peertje van het model. Vraagt wel veel geduld van het model maar het resultaat is het zeker waard.

 5. Richard
  Richard schreef op maandag 18 juni 2012 om 15:14  | reageer

  Afgelopen zondag ben ik naar de beurs geweest. Het was voor mij een eerste keer om voor fotografie naar een seminar te gaan. Hierbij viel mijn keuze op de presentatie van Raul Neijhorst over het simpel en goedkoop opzetten van een eigen thuisstudio. Met veel enthousiasme en humor vertelde Raul over hoe zijn eigen eerste studio is opgezet. De foto's die hij toonde lieten zien dat de belichting niet duur hoeft te zijn om mooie resultaten te boeken. Leuk!

  Ook ben ik nog over de beursvloer gelopen. Ik heb enorm genoten van de shoots met de modellen en met het fotograferen van de vechtsporters. Ondanks dat de door mij gebruikte camera (Sony A350) met kitlenzen niet state of the art is zijn er toch een aantal mooie platen uitgekomen. De door KE aangeboden Lightroom 4 voor weinig heeft daarbij enorm geholpen trouwens...
  Wel had ik verwacht dat KE meer producten in de aanbieding zou hebben. Ik keek zelf nog naar een Nikon D700, maar het de occasions die ze op voorraad hadden vond ik niet heel erg concurrerend geprijsd. Enfin, geen probleem natuurlijk, maar wel jammer.

  Ik kan in ieder geval zeggen dat ik nu sneller naar een dergelijk evenement zal gaan en wellicht dan ook me zal inschrijven voor meer seminars.

 6. Ron
  Ron schreef op dinsdag 19 juni 2012 om 11:45  | reageer

  Ook ik heb zaterdag een tijdje rond gelopen. Een 2tal seminars bezocht maar vond het zwaar tegen vallen. Waarschijnlijk heb ik precies die eruit gehaald waar het niet lekker ging. De eerste over RAW workflow verloor de helft van de beschikbare tijd vanwege het niet goed werken van de laptop/beamer en het niet werken van het foto importeren en de 2de seminar over Portretin de studio ging geheel niet over het werken in de studio maar het met PS bewerken van foto's to een reclame poster. Niet echt waar ik voor kwam dus. Helaas maar volgend jaar denk ik wel even langer of ik nog eens ga.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord