Elja Trum

Verslag Zoom Experience 2009

zondag 1 november 2009, 01:09 door | 8,315x gelezen | 21 reacties

Vandaag bijna de hele dag aanwezig geweest op de Zoom Experience. Het is dit jaar de derde maal dat de beurs gehouden werd en opnieuw was er best veel verschil te merken met de eerdere beurzen. Dit jaar was de opzet weer kleiner (onder andere Sony ontbrak) en meer gericht op workshops. De nadruk lag dus duidelijk minder op het fotograferen zelf.

En dat is op zich prima, want de lichtomstandigheden in de grote hal van de Jaarbeurs zijn erg matig. Daar valt amper een goede foto te maken met het aanwezige licht (al heb ik best wat aardige beelden gezien). Zelf had ik besloten mijn camera niet eens mee te nemen en alleen met een compactje op stap te gaan. De foto's die daar uitgekomen zijn zijn ook van erg matige -lees bagger- kwaliteit overigens.

Ik had besloten niet al te vroeg te vertrekken en dat bleek een wijze keuze. Rond tien uur, bij opening van de beurs, blijkt er een flinke wachtrij gestaan te hebben. Toen ik rond elf uur binnen kwam was de rij inmiddels verdwenen. De drukte was er natuurlijk wel.

Vorig jaar was de beurs wellicht wat te ruim van opzet; dit jaar had het wat ruimer gekund. Desondanks was het nergens zo extreem druk dat je er helemaal niet meer door kwam. Tenzij je natuurlijk net langs de stand met bodypainters of andere sexy modellen kwam. Daar stonden als vanouds weer rijen dik (voornamelijk mannelijke) fotografen omheen.

Een pluim voor Kamera Express overigens; in plaats van de wulpse dames op het dak van hun stand was er dit jaar ruimte ingericht voor een trampoliene act. Een uitdaging om daar onder dit licht foto's van te maken natuurlijk, maar hierbij heb je als man in elk geval geen last meer van plaatsvervangende schaamte..

Stands
Op de beurs waren grote stands te vinden van Canon, Olympus, Panasonic en Nikon. Die laatste had hierbij het grootste uitgepakt; een flink oppervlakte met maar liefst vier locaties voor workshops en daarnaast ook nog een podium voor shows en natuurlijk de mogelijkheid om Nikon gear uit te proberen. Nikonians konden dus flink uit hun dak gaan.

De meeste workshops waren daarnaast ook de moeite voor gebruikers van andere cameramerken. En na sluiting van de beurs werden de workshops nog tot 22:00 doorgezet specifiek voor leden van Nikon's NPS programma.

Behalve de cameramerken waren er ook de nodige andere standhouders. Uiteraard stond Eleshop er die vorige week een vijftal kaartjes verlote onder de Photofacts bezoekers. Ik ben er even langs geweest en heb er zelfs nog mijn enige aanschaf van de beurs gedaan; drie hoesjes om batterijen in te bewaren a 50 cent per stuk.

Op de stand van Wacom heb ik even met de nieuwe multitouch functionaleiten gespeeld van de nieuwe Bamboo. Erg leuke toevoeging. Binnenkort zal ik dit tablet eens wat nader onder de loep nemen.

Daarnaast vond ik zelf de stand van Frankk Doorhof leuk om te bezoeken. Frank geeft doorlopend workshops voor studiowerk en liet ook het een en ander van de nabewerking zien. Gelijk even een leuk gesprekje gehad met model Corine. Haar heb ik ooit eerder tijdens een workshop van Frank ook voor de lens gehad.

Gesprekken
Die leuke gesprekken waren overigens een beetje de hoofdmoot van de dag. Ik heb vooral met veel mensen gepraat. Eigenlijk kwam ik een stuk meer bekenden tegen dan verwacht. Zo kwam ik onder andere fotograaf Vaans en mede-blogger Peter tegen en heb ik ook weer de nodige nieuwe mensen leren kennen. Ook Ger de Gram en Tobias Bos liepen rond en hebben zelfs voor Photofacts een leuk videoverslag van de dag in elkaar gedraaid!

Ger en Tobias in actie


Met fotograaf Max Dereta heb ik ook lekker staan kletsen. Hij had voor Nikon een workshop gegeven en liep daarna nog wat rond. Ik herkende hem van de presentatie die hij bij de introductie van de Nikon D3s gegeven had. Gelijk even wat nuttige iPhone apps uitgewisseld.

Die iPhone kwam overigens wel bij meer gesprekken uit de zak. Het is toch wel gemakkelijk om even snel wat van je werk te showen. Ook met Wouter, Jasper en Theske van Zoom heb ik gepraat, net als met wat mensen van Nikon, Canon, Olympus en Adobe.

Workshops
Aan de workshops ben ik daardoor nauwelijks toegekomen. Ik heb er welgeteld twee (gedeeltelijk) gevolgd. Een demo van Adobe met Tips voor Lightroom. Dat bleef helaas redelijk in de basis waardoor ik eigenlijk niks nieuws geleerd heb. Daarnaast heb ik even rustig gekeken naar het werk van fotojournalist Kadir van Lohuizen; hij liet een mooie serie in zwart-wit zien over de weg die diamanten afleggen van mijn tot de uiteindelijke gebruikers van de daar uit voortkomende juwelen.

Kadir van Lohuizen


Voor de mensen die morgen gaan, en dit nog lezen, zou ik aanraden van te voren een aantal workshops uit te kiezen die je wilt gaan bekijken. In mijn ogen was de beurs zeker de moeite van het bezoeken waard. Niet iedereen zal het met me eens zijn; mijn vader die met me mee was had het na een uurtje wel gezien en van een fotografe die ik in de trein tegengekomen was hoorde ik ook dat ze het snel bekeken had.

Videoverslag Zoom Experience
Zoals aangegeven zijn Ger de Gram en Tobias Bos aan de slag gegaan met het maken van een video. Met dank aan Casper Meijer Mediaproducties. Ger heeft er nachtwerk van gemaakt om de video ook nog nu op Photofacts te kunnen vertonen.


Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en auteur van een boek over zwart-wit fotografie. Hij is fulltime actief met Photofacts en Photofacts Academy. Elja's foto's vind je op Instagram, hij is getrouwd met Sara en vader van Mika en Vera.

21 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 1 november 2009 om 01:35

  Ik vond de beurs met 1 hal ook wel erg klein om helemaal voor naar Utrecht te komen...
  Maar het Nikon NPS evenement 's avonds maakte veel goed. Hoewel een aantal lezingen 's middag's ook al gegeven waren was het erg prettig om daar ook wat te kunnen socializen met andere fotografen onder het genot van een hapje en een drankje.

 2. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op zondag 1 november 2009 om 08:21

  Ik vond eea een beetje tegenvallen, gezien de spectaculaire acts van vorig jaar (skateramp, ski-helling) En de oppervlakte is veel te klein. Zeker gezien het feit dat deze markt juist groeit ! Ik hoop dat ze volgend jaar wat groter (lees: 2 hallen) uitpakken. Maar al met al heb ik me wel prima vermaakt.

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 1 november 2009 om 09:45

  Ik heb me op zich prima vermaakt. Ik vondt inderdaad ook de stand van Frank Doornhof erg leuk, en heb daar dan ook veel gekeken. (en me ook gelijk even verlekkerd aan die fantastische Elinchrom flitsers...)
  Tevens heb ik de workshop portretfotografie van Govert de Roos gevolgt. Moet eerlijk zeggen dat je in 3 kwartier niet echt veel kan leren, maar er zaten zeker wel nuttige tips tussen.

  Ik had - na lang twijfelen - wel weer mijn camera meegenomen, maar is eigenlijk niet uit mijn tas geweest. Die laat ik volgend jaar gewoon lekker thuis.

  Ben het eens met Marco, hopelijk pakken ze volgend jaar 2 hallen vrolijk

 4. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zondag 1 november 2009 om 12:46

  Ik heb de Zoom-Experience als erg teleustellend ervaren. O.a. smalle gangpaden, slechte verstaanbaarheid van de spreker bij presentaties/workshops.
  Pluspunt is om te zien hoe iemand (en vele met hem) met een kleine flitser probeert te bouncen op het plafond van zo'n jaarbeurs....
  Heb niet eens de moeite genomen een foto te maken, mede door de drukte en het geduw.
  Nee... helaas een verloren kans, ik zet voor maart 2010 in op de Professiona Imaging beurs in Nieuwegein.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

46.674 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

46.674 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.