Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Zoom Experience 2009

zondag 1 november 2009, 01:09 door | 10.334x gelezen | 21 reacties

Vandaag bijna de hele dag aanwezig geweest op de Zoom Experience. Het is dit jaar de derde maal dat de beurs gehouden werd en opnieuw was er best veel verschil te merken met de eerdere beurzen. Dit jaar was de opzet weer kleiner (onder andere Sony ontbrak) en meer gericht op workshops. De nadruk lag dus duidelijk minder op het fotograferen zelf.

En dat is op zich prima, want de lichtomstandigheden in de grote hal van de Jaarbeurs zijn erg matig. Daar valt amper een goede foto te maken met het aanwezige licht (al heb ik best wat aardige beelden gezien). Zelf had ik besloten mijn camera niet eens mee te nemen en alleen met een compactje op stap te gaan. De foto's die daar uitgekomen zijn zijn ook van erg matige -lees bagger- kwaliteit overigens.

Ik had besloten niet al te vroeg te vertrekken en dat bleek een wijze keuze. Rond tien uur, bij opening van de beurs, blijkt er een flinke wachtrij gestaan te hebben. Toen ik rond elf uur binnen kwam was de rij inmiddels verdwenen. De drukte was er natuurlijk wel.

Vorig jaar was de beurs wellicht wat te ruim van opzet; dit jaar had het wat ruimer gekund. Desondanks was het nergens zo extreem druk dat je er helemaal niet meer door kwam. Tenzij je natuurlijk net langs de stand met bodypainters of andere sexy modellen kwam. Daar stonden als vanouds weer rijen dik (voornamelijk mannelijke) fotografen omheen.

Een pluim voor Kamera Express overigens; in plaats van de wulpse dames op het dak van hun stand was er dit jaar ruimte ingericht voor een trampoliene act. Een uitdaging om daar onder dit licht foto's van te maken natuurlijk, maar hierbij heb je als man in elk geval geen last meer van plaatsvervangende schaamte..

Stands
Op de beurs waren grote stands te vinden van Canon, Olympus, Panasonic en Nikon. Die laatste had hierbij het grootste uitgepakt; een flink oppervlakte met maar liefst vier locaties voor workshops en daarnaast ook nog een podium voor shows en natuurlijk de mogelijkheid om Nikon gear uit te proberen. Nikonians konden dus flink uit hun dak gaan.

De meeste workshops waren daarnaast ook de moeite voor gebruikers van andere cameramerken. En na sluiting van de beurs werden de workshops nog tot 22:00 doorgezet specifiek voor leden van Nikon's NPS programma.

Behalve de cameramerken waren er ook de nodige andere standhouders. Uiteraard stond Eleshop er die vorige week een vijftal kaartjes verlote onder de Photofacts bezoekers. Ik ben er even langs geweest en heb er zelfs nog mijn enige aanschaf van de beurs gedaan; drie hoesjes om batterijen in te bewaren a 50 cent per stuk.

Op de stand van Wacom heb ik even met de nieuwe multitouch functionaleiten gespeeld van de nieuwe Bamboo. Erg leuke toevoeging. Binnenkort zal ik dit tablet eens wat nader onder de loep nemen.

Daarnaast vond ik zelf de stand van Frankk Doorhof leuk om te bezoeken. Frank geeft doorlopend workshops voor studiowerk en liet ook het een en ander van de nabewerking zien. Gelijk even een leuk gesprekje gehad met model Corine. Haar heb ik ooit eerder tijdens een workshop van Frank ook voor de lens gehad.

Gesprekken
Die leuke gesprekken waren overigens een beetje de hoofdmoot van de dag. Ik heb vooral met veel mensen gepraat. Eigenlijk kwam ik een stuk meer bekenden tegen dan verwacht. Zo kwam ik onder andere fotograaf Vaans en mede-blogger Peter tegen en heb ik ook weer de nodige nieuwe mensen leren kennen. Ook Ger de Gram en Tobias Bos liepen rond en hebben zelfs voor Photofacts een leuk videoverslag van de dag in elkaar gedraaid!

Ger en Tobias in actie


Met fotograaf Max Dereta heb ik ook lekker staan kletsen. Hij had voor Nikon een workshop gegeven en liep daarna nog wat rond. Ik herkende hem van de presentatie die hij bij de introductie van de Nikon D3s gegeven had. Gelijk even wat nuttige iPhone apps uitgewisseld.

Die iPhone kwam overigens wel bij meer gesprekken uit de zak. Het is toch wel gemakkelijk om even snel wat van je werk te showen. Ook met Wouter, Jasper en Theske van Zoom heb ik gepraat, net als met wat mensen van Nikon, Canon, Olympus en Adobe.

Workshops
Aan de workshops ben ik daardoor nauwelijks toegekomen. Ik heb er welgeteld twee (gedeeltelijk) gevolgd. Een demo van Adobe met Tips voor Lightroom. Dat bleef helaas redelijk in de basis waardoor ik eigenlijk niks nieuws geleerd heb. Daarnaast heb ik even rustig gekeken naar het werk van fotojournalist Kadir van Lohuizen; hij liet een mooie serie in zwart-wit zien over de weg die diamanten afleggen van mijn tot de uiteindelijke gebruikers van de daar uit voortkomende juwelen.

Kadir van Lohuizen


Voor de mensen die morgen gaan, en dit nog lezen, zou ik aanraden van te voren een aantal workshops uit te kiezen die je wilt gaan bekijken. In mijn ogen was de beurs zeker de moeite van het bezoeken waard. Niet iedereen zal het met me eens zijn; mijn vader die met me mee was had het na een uurtje wel gezien en van een fotografe die ik in de trein tegengekomen was hoorde ik ook dat ze het snel bekeken had.

Videoverslag Zoom Experience
Zoals aangegeven zijn Ger de Gram en Tobias Bos aan de slag gegaan met het maken van een video. Met dank aan Casper Meijer Mediaproducties. Ger heeft er nachtwerk van gemaakt om de video ook nog nu op Photofacts te kunnen vertonen.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

21 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 1 november 2009 om 01:35  | reageer

  Ik vond de beurs met 1 hal ook wel erg klein om helemaal voor naar Utrecht te komen...
  Maar het Nikon NPS evenement 's avonds maakte veel goed. Hoewel een aantal lezingen 's middag's ook al gegeven waren was het erg prettig om daar ook wat te kunnen socializen met andere fotografen onder het genot van een hapje en een drankje.

 2. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op zondag 1 november 2009 om 08:21  | reageer

  Ik vond eea een beetje tegenvallen, gezien de spectaculaire acts van vorig jaar (skateramp, ski-helling) En de oppervlakte is veel te klein. Zeker gezien het feit dat deze markt juist groeit ! Ik hoop dat ze volgend jaar wat groter (lees: 2 hallen) uitpakken. Maar al met al heb ik me wel prima vermaakt.

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 1 november 2009 om 09:45  | reageer

  Ik heb me op zich prima vermaakt. Ik vondt inderdaad ook de stand van Frank Doornhof erg leuk, en heb daar dan ook veel gekeken. (en me ook gelijk even verlekkerd aan die fantastische Elinchrom flitsers...)
  Tevens heb ik de workshop portretfotografie van Govert de Roos gevolgt. Moet eerlijk zeggen dat je in 3 kwartier niet echt veel kan leren, maar er zaten zeker wel nuttige tips tussen.

  Ik had - na lang twijfelen - wel weer mijn camera meegenomen, maar is eigenlijk niet uit mijn tas geweest. Die laat ik volgend jaar gewoon lekker thuis.

  Ben het eens met Marco, hopelijk pakken ze volgend jaar 2 hallen vrolijk

 4. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zondag 1 november 2009 om 12:46  | reageer

  Ik heb de Zoom-Experience als erg teleustellend ervaren. O.a. smalle gangpaden, slechte verstaanbaarheid van de spreker bij presentaties/workshops.
  Pluspunt is om te zien hoe iemand (en vele met hem) met een kleine flitser probeert te bouncen op het plafond van zo'n jaarbeurs....
  Heb niet eens de moeite genomen een foto te maken, mede door de drukte en het geduw.
  Nee... helaas een verloren kans, ik zet voor maart 2010 in op de Professiona Imaging beurs in Nieuwegein.

 5. discocandy
  Profiel discocandy schreef op zondag 1 november 2009 om 14:40  | reageer

  Helaas kon ik absoluut niet komen.
  Ontzettend leuk om de video te zien en het artikel te lezen en toch wat sfeer op te snuiven.
  Dank!

 6. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op zondag 1 november 2009 om 14:44  | reageer

  Hoewel ik enthousiaste geluiden heb gehoord en weet te waarderen was het voor mij helemaal niets. Ik houd er niet van tussen 20 of 30 dringende fotografen te staan die allemaal hetzelfde op een unieke manier willen vastleggen. Verder vond ik het warm en kon ik mijn jas niet kwijt en was ik zo stom geweest mijn fototas mee te nemen, wat ook al niet bevorderlijk was voor de snelheid waarmee ik me kon verplaatsen. Ik heb Elja dus gezegd dat ik me kon voorstellen dat hij zich zonder zijn oude heer ook wel kon vermaken en was lekker vroeg thuis. Maar wie weet, als ze er volgend jaar meer ruimte voor vrij kunnen maken...

 7. Digitale Fotografie
  Profiel Digitale Fotografie schreef op zondag 1 november 2009 om 15:00  | reageer

  Vond het ook een beetje teleurstellend gisteren. Erg druk in zo'n kleine hal, veel lawaai en weinig nieuws. Wel een leuke Wacom Intuos4 Medium op de kop getikt vrolijk

 8. Peter
  Peter schreef op zondag 1 november 2009 om 15:25  | reageer

  Ik moet het eens zijn met de negatieve reacties. Binnen een uur was ik weer buiten.
  Trampoline spingen - erg donker !
  Canon stand - Kan ik hier nog iets leuks/unieks fotograferen zonder een zonnekap in mijn nek geduwd te krijgen
  Theater - sardientjes in een blik, er kunnen er nog wel 10 bij!
  workshop - Sorry, wat zeg je?
  Laat ik wat eten - ho, sorry ik sta in je cameratas.

  Sorry, al met al een slechte beurs die overtrokken wordt door de verkopen en prijsstunters, niet door passie en vele unieke momenten.

 9. Jack
  Jack schreef op zondag 1 november 2009 om 15:48  | reageer

  Was er vandaag (zondag). Veel te druk. Zinloos. Wilde graag even wat info over Eizo schermen en een paar schermen met elkaar vergelijken. Dat is wel gelukt. Maar het was voor de rest veel te druk. Met een uurtje weer buiten.

 10. peer
  peer schreef op zondag 1 november 2009 om 17:11  | reageer

  Gisteren geweest, rij? idd, er werd na een tijdje een 2e deur opengemaakt, waar alle entree bewijzen in een zak werden gedaan, zonder deze te "bliepen", dus volgend jaar iets profesioneler te werk daar in Utrecht, zwaar onderschat kwa aantal bezoekers denk ik,( fotografie is erg populair) of willen bezuinigen op m2 , want t was veeeeels te vol, overal, vorig jaar te groot? te ruim? het is NOOIT te groot, te ruim....t kost wel geld voor de stand houders, dat snap ik, maar zet t wel ruim op volgend jaar, want dit WAS NIKS!!!

 11. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zondag 1 november 2009 om 18:37  | reageer

  Ik had ook de indruk dat het kleiner was, dat klopt dus ook... Sony heb ik idd gemist. Wel een leuk verslagje dat filmpje! Grappig ook, ik heb mezelf er al in teruggezien...

 12. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zondag 1 november 2009 om 18:44  | reageer

  Vond het wel aardig. Meeste fotos heb ik gemaakt van die heerlijke bodypaint dames. knipoog
  Was geinteresseerd in een tablet en lenzen vergelijken. Helaas te druk bij de wacom stand. Zag veel mensen rondsjouwen met hun net aangeschafte studioset.
  Veel impulsaankopen denk ik. Ik ben altijd wekenlang bezig met reviews lezen voordat ik iets koop.

  Die ene fotograaf (ben zn naam kwijt) die met een Mamiya stond te schieten vond ik wel interessant. En Roos ook.
  Weer het 1 en ander geleerd over studiotechnieken.

  Ben toch blij dat ik gegaan ben anders had ik die 2 leuke dames nooit ontmoet.

  Hier nog mijn persoonlijke uittips:
  -Ice Magic te Brugge, 21 nov t/m 10 jan
  -Kerstcircus, Ahoy R'dam, 18 dec t/m 30 dec
  -Top Gear Live, Rai A'dam, 21 jan t/m 24 jan
  -Kamasutra Beurs, 22 jan t/m 24 jan

  Die laatste mag je helaas geen fotos maken, maar toch leuk om heen te gaan.

 13. foxhusky
  Profiel  foxhusky schreef op zondag 1 november 2009 om 19:33  | reageer

  Wat een negatieve reacties! Ik ben de zondag geweest en kom nu net thuis. Met een aantal klachten ben ik het wel eens: veel te kleine ruimte, smalle gangpaden, workshops slecht te verstaan, geen Sony...

  Toch heb ik me prima vermaakt. De workshop van de Fotovakschool over zwart/wit omzetting in Photoshop was wel goed te verstaan en leerzaam. Ook had ik mijn camera meegenomen en wat foto's gemaakt. Het is een uitdaging om met de slechte lichtomstandigheden toch aardige foto's te maken. Ook heb ik veel fotografen gefotografeerd, het kudde gedrag was erg grappig om te zien (ook heb me daarna schuldig gemaakt, ik zat vooraan bij het bodypainten)...

  Ik wilde niet veel geld uitgeven, heb ik ook niet gedaan, alleen een reserve accu gekocht. Ik ben nu moe en ga zo direct mijn foto's inladen in Lightroom om nog even nagenieten. Leuk filmpje trouwens!

 14. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zondag 1 november 2009 om 21:37  | reageer

  In vergelijking met vorig jaar inderdaad teveel mensen in een te kleine ruimte. Was van plan wat presentaties te volgen, maar ben voortijdig vertrokken.

  Irriteerde me verder mateloos aan de met apparatuur behangen gasten [alsof ze ook Ajax-Feijenoord nog moesten vastleggen] die meenden dwars door iedereen heen te moeten rammen om een fotootje te kunnen maken.
  Qua organisatie kon het absoluut beter, maar met het fatsoen van de bezoekers zeker ook.

 15. Lucien
  Profiel Lucien schreef op maandag 2 november 2009 om 00:12  | reageer

  Een lichtsterke lens was zeker niet overbodig. Had een ef-s 17-85 f/4.0-5.6 mee. :(
  Moest mn ISO richting 1000 doen. Op zich best te doen.
  Wilde niet flitsen, haalt vaak de sfeer uit de foto.

  Mn moeder was ook mee. Zag ze iemand lopen. Ze telde 4 bodys op zn lichaam. Een beetje overdreven.

  Volgend jaar zal ik er wel weer zijn denk ik.

 16. Mark Bierlaagh
  Mark Bierlaagh schreef op dinsdag 3 november 2009 om 23:29  | reageer

  Ik ben zondag geweest en vond het er gezellig druk, een aantal workshops gevolgd, waarbij het geluid het enige minpunt was.

  me zelfs laten verleiden tot aanschaf van wat spullen.
  en ook nog een paaar geslaagde foto's gemaakt (als was het maar om eens wat andere foto's te maken die ik anders nooit maak)

  Al met al een geslaagde dag

 17. Lucien
  Profiel Lucien schreef op woensdag 4 november 2009 om 22:30  | reageer

  Was wel leuk om te zien hoe ze gemaakte fotos meteen lieten zien op een scherm.
  Zou ik ook wel willen hebben op mn 40d. Gekeken voor de prijs, 800 euro voor een WFT-E3 WiFi grip! Dan maar niet.

 18. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 4 november 2009 om 22:46  | reageer

  @Lucien; je kunt ook kijken naar een EyeFi kaartje in combinatie met een CF adapter. Da's voor zo'n 130,- euro te regelen!

 19. Mary
  Mary schreef op donderdag 5 november 2009 om 11:33  | reageer

  Ook ik was op deze zoom (zaterdag)... voor gaande 2 jaar ook geweest. Deze was echt te klein en te propperig. Bij een poging een foto te maken van een ballerina, kreeg ik een cameratas van mijn achterbuurman in mijn nek (ik zat op mijn hurken ) Nee het was niet wat ik er van verwacht had en als het volgend jaar weer zo is dan blijf ik thuis. Te veel geld ( reizen en entree) voor een uurtje. Want langer hield ik het niet vol tussen die massa

 20. Marco
  Marco schreef op donderdag 5 november 2009 om 13:36  | reageer

  Ook ik ben naar de Zoom Experience geweest.
  Vorig jaar heb ik deze 'beurs' overgeslagen, omdat ik het 't jaar ervoor al erg matig vond.
  Dit jaar was het wederom een tegenvaller. Slechts één hal en die was nog niet eens volledig gevuld, getuige de witte afscherming die op ongeveer 1/5 achterin de hal, de lege ruimte aan het gezicht moest onttrekken.

  Lekker vroeg aanwezig, om niet bij binnenkomst meteen over de hoofdjes te hoeven lopen. Vroeg binnen = meer zien!

  Opvallend veel aandacht was er voor de fotomodellen die er in diverse stands stonden, en sommigen die rondliepen. Net zo opvallend was, dat 98% van die aandacht van mannen kwam. Van de fotografen was slechts een zeer beperkt aantal serieus een foto aan het maken. Wat doen die mensen op een foto beurs als ze toch alleen de automaat maar kennen?

  Afijn, terug naar de beurs zelf.
  Eigenlijk had ik gehoopt iets nieuws aan te treffen op de beurs, maar tegenwoordig is dat met het Internet vrijwel onmogelijk: zodra er nieuws te melden is, staat het op het Internet. Ook op deze beurs was er inderdaad niets nieuws te melden.

  Inhoudelijk waren de stands nou niet dat je zegt, daar kan ik wat mee.
  Alles wat er te vinden was, is de bekende soep.
  Wel hebben mijn maatje en ik een leuk verhaal aangehoord over filters. Hoe ze gemaakt worden en (natuurlijk) waarom hún filters beter zijn dan al die andere filters op de wereld. Eigenlijk ook geen nieuws onder de zon.

  Wel ben ik met een nieuwe camera teruggekeerd naar huis. Niet omdat hij nou zo goedkoop was op de beurs, want de beurs aanbieding maakte letterlijk geen cent uit met de winkelprijs. Het kwam gewoon zo uit om hem daar te halen. Het scheelde mij weer een tripje naar mijn favoriete fotozaak, die daar bijna traditiegetrouw een stand heeft.

  Al met al een zéér matige verzameling van stands, die het geheel niet bepaald spannend wisten te maken.
  Een slechte ervaring, oftewel een Bad Zoom Experience.

 21. Roy
  Roy schreef op zaterdag 7 november 2009 om 13:40  | reageer

  Ik vond de beurs ook erg matig, ik had er meer van verwacht.
  De workshops waren wat aan de matige kant. Over de catwalk is totaal niet nagedacht, ik bedoel waarom moesten daar in godsnaam allemaal van die slierten aan de zijkant hangen? Daar kun je toch niet doorheen foto graferen :S en dan krijg je dus een gigantische opstopping aan het einde van de catwalk, echt stom. Voor mensen die geen gigantische telelens hebben is het dan totaal niet te doen.

  Ik vond het ook vreselijk vervelend dat wanneer je een workshop volgde dat je er bijna niets van kon verstaan door de muziek op de achtergrond. Sommige ruimten waren duidelijk veel te klein bijv. B+W.

  De workshop van adobe was echt slecht, daar ben ik halvewege de zaal uitgelopen. Die man vertelde ongeveer 10 min hoe je bestanden in lightroom moet importeren.

  Eigenlijk waren de workshops geen workshops maar eenvoudige en saaie presentaties (op enkele na), ik bedoel zet er een studio neer bij een workshop over studiofotografie en laat zo'n fotograaf een aantal trucjes zien waarna je zelf ook eens mag proberen of zo. Iets meer interactiviteit had ik wel verwacht.

  Verder was er ook weinig te koop en was de hal veel te krap opgezet, de grote hal was opgesplitst in 2 delen. De ene helft voor zoom experience en de andere was leeg. Waarom in godsnaam neem je die andere hal er niet bij en pleur er nog een paar grote foto bedrijven er in en maak voor de workshops waar je lekker modelletjes kon fotograferen groter zodat er ook 200 fotografen kunnen fotograferen ipv 10.

  Ik kom me ook ergeren aan het feit dat je niet bij de workshop natuurfotografie kon zijn omdat het niet moch van de brandweer, de workshop werd gehouden in een bovengelegen ruimte, god waarom? Dat kun je toch van te voren aan zien komen. Pleur die workshop dan in de zaal er naast....

  De prijs was echt belachelijk, 17,50 aan de deur... dat was de beurs echt niet waard. Wel kon je online kaartjes bestellen 10 euro voor niet leden en 7,50 voor leden, maar waarom zou je voor een kaartje van 10 euro kiezen als je niet lid bent? Ik ben binnengekomen met een lidkaartje van 7,50 zonder lid te zijn.. er zat totaal geen controle op. Ik heb er een gratis zoom blad aan overgehouden.

  Dit was de eerste keer dat ik er naar toe ging, maar waarschijnlijk ook de laatste keer....jammer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord